Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Впечатлението ми от Linux

Featured Replies

Като им се срине X-са и останат на гола конзола ще ги видим каква техническа поддръжка ще получат в космоса. Или след някой ъпдейт се прецакат половината системи. То защото това в Linux не става?  

Никой не е казал че не става такова нещо.Дали не са тествали достатъчно Дебиан 6-цата дето мислят да слагат ?

Не включваме OSX, защото тя е обвързана с покупката на определен хардуер и това я прави по-недостъпна, а и въпреки всичко при нея нямаме всичко, което имаме за Windows.  

Пак сравняваш със Уиндоус,което не е правилно.

Между другото - Microsoft се издържа в немалка степен от корпоративни лицензи, а и навсякъде обучават на работа с Windows и искат познания относно Windows - такава е наложената практика. Да, сравняваме платени програми с безплатни, но това не е аргумент, когато имаш да вършиш работа - работата трябва да бъде свършена. Ако не може да се свърши с безплатната програма - просто не става и това е.

Не е така наложе практиката - така е наложен монопола.

Кой казва че безплатното (което въобще не е така) не става.

А "безплатния" Autocad който ползваш ?

• Отговори 462
  • Прегледи 29,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Simtech  те в наса да не работят пъпчиви тинейджъри дето по цял ден  цъкат  шутъри :) Какви хиксове ще се прецакат и какви ъпдейти те гонят изобщо. Хората изстрелват спътници и ракети за милярди долари ти ги сравни с един дебелогъз американец дето по цял ден рупа чипс :) Ми те сигурно и в Церн са  неграмотни и не могат да си свършат работата на линукс а май не са и професионалисти. Каква е логиката да се прави аналог на нещо което да не може да  се ползва и от двете програми се чудя ? Ако си свикнал да работиш на Гимп и не си и помирисвал на Адоб продуктите ще те питам дали ще ти е по лесно. Аз като от 10 години слушам музика с Winamp  а има още 100 плеари сигурно  това прави ли единия или другия плеар по лош ?Като се наредят в една администрация машини само с линукс и да видим дали секретарките няма да свикнат да пишат и на Либре Офис. Понеже продукта от Редмънт е много качествен ми звънят на ден по 20 пъти да им казвам кое как да си оправят . Ония ден ми се обади един познат да му спасявам доклади за 5 години назад щото видиш ли  изчезнал целия партишън и 5 години писане ги няма. Слака на сървърите дето ни раздава вече толкова години интернет  и бичат тия машини денонощно  как пък не се наложи да го преинсталираме. На единия сървър му изгърмяха 2 харда и захранване но линукса си  остана невредим. Не съди за операционната с-ма по това кой седи зад клавиатурата и цъка тук и там без да има и бегла представа  какво ще се случи. Във форума има достатъчно линукс потребители които с това си изкарват хляба и ги питай тях кога за последно са преинсталирали домашната си машина с линукс а за служебните да не говорим. Работата не е само чертане и  пуцане на игрички ми се струва. Това ,че някой е не компетентен в дадена сфера на софтуера и не може да се оправи с проблема не прави тоя същия софтуер лош или не годен за работа.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Ъпдейтите и драйверите прецаквали линукс... Пълни глупости. Абе вижте..то неможе да инсталираш (копираш) всичко, което излезе в google И после всичко да е наред. Който незнае какво прави се оплаква от Линукс. Аз се занимавам с музика и Линукс ми предоставя (вече) доста стабилна среда за работа. Mixxx може да се конкурира вече с Virtual DJ. Харесва ми, че може сам да си мапваш контролера, което е супер удобно. Никога не ми е крашвал по време на работа, за разлика от windows софтуер.

Аз пък нямам никакви впечатления от Линукс :)

Ъпдейтите и драйверите прецаквали линукс... Пълни глупости......

Иска ти се ама не е така :P Убунту 12.04 и 12.10 бяха забравили kernel-headers и като си сложиш blob драйвера на AMD или Nvidia и след рестарт хоп черен екран :)

Редактирано от tux (преглед на промените)

Аз пък нямам никакви впечатления от Линукс :)

Иска ти се ама не е така :P Убунту 12.04 и 12.10 бяха забравили kernel-headers и като си сложиш blob драйвера на AMD или Nvidia и след рестарт хоп черен екран :)

С лаптоп съм с 2 видеа и си ползвам интелското. nVidia_та се отказах нещо да я ползвам, след като ми направи 2 пъти гаф с OpenGL-а. За това може би не съм забелязал проблема :D

Редактирано от rusimc (преглед на промените)

С лаптоп съм с 2 видеа и си ползвам интелското. nVidia_та се отказах нещо да я ползвам, след като ми направи 2 пъти гаф с OpenGL-а. За това може би не съм забелязал проблема :D

Това че не си ползваш едната видеокарта заради операционната система е показателно.

Никой не е казал че не става такова нещо.Дали не са тествали достатъчно Дебиан 6-цата дето мислят да слагат ? Пак сравняваш със Уиндоус,което не е правилно. Не е така наложе практиката - така е наложен монопола.Кой казва че безплатното (което въобще не е така) не става.А "безплатния" Autocad който ползваш ?

Autocad не е безплатен за фирмите, които използват програмата за комерсиални цели. WinNT отново повтарям, че е достатъчно стабилен, макар конфигурацията на някои по-сериозни неща изискват неумоверно много усилия понякога, например има някои функции, които просто са документирани по доста особен начин. Конфигурирал съм разни сценарии с Windows машини за сървъри - става много по-трудно от обичайните няколко клика, но става. Що иде реч до това кой какво е налагал - хората не ги е грижа, те искат да работят, за да получават пари. И аз се придържам към индустриалните стандарти и ако AutoCAD, а не FreeCAD е стандарт, то не виждам причина да уча FreeCAD освен ентусиазъм, като навсякъде ще ми искат Autocad. Докато FreeCAD не стане аналог в тип клонинг на Autocad или не се наложи над AutoCAD, то за повечето той просто "няма да става" и това си е жестоката действителност. Вярно - за малки изработки вкъщи или някоя малка фирмичка може и да мине, но не и при големите фирми и корпорации, разбираш ли? Що иде реч до Debian - то Debian е stable версия с относително бавно обновяваща се софтуерна база, обаче е факт че Linux проблемите могат да бъдат и доста по-заплетени.

Ъпдейтите и драйверите прецаквали линукс... Пълни глупости. Абе вижте..то неможе да инсталираш (копираш) всичко, което излезе в google И после всичко да е наред. Който незнае какво прави се оплаква от Линукс.

На мен KDE ми се беше счупило след ъпдейт на системата. и не искаше да ми маунтва флашката през графичният интерфейс, трябва да го правя от конзола. Windows софтуерът крашва, когато се пише от сульо и пульо, в действителност пакетите, които теглиш са били поне малко изпитани, докато за Windows програмите сам трябва да си ги изпитваш за себе си. А и повечето вървят с клауза, че не отговарят за нанесени щети и загубени ползи, нали?

Simtech  те в наса да не работят пъпчиви тинейджъри дето по цял ден  цъкат  шутъри :) Какви хиксове ще се прецакат и какви ъпдейти те гонят изобщо. Хората изстрелват спътници и ракети за милярди долари ти ги сравни с един дебелогъз американец дето по цял ден рупа чипс

Не съм работил практически на Photoshop, както и не съм ползвал кой знае колко GIMP. Обаче изгледът на Photoshop бе доста по-подреден от GIMP, нямах 3-4 прозореца, а само 1 прозорец. Ако се били наредили 20 машини с Linux дали администраторките нямало да бъдат принудени да свикнат? По такъв начин ли мислиш да се наложи Linux? Ами няма да се наложи, защото Libre Office няма пълна съвместимост с MS Office форматите и с индустриалните стандарти от големите корпорации. Между другото - на мен дискови дялове не ми изчезват. Не се знае той какво е правил, но на мен дялове не са ми изчезвали. Обаче е факт, че повечето ползващи Linux не са начинаещи потребители, за разлика от Windows. От тук и изскача зайчето от шапката и това е грешната представа да си мислите, че в Linux човек не може да се сблъска с проблеми, ако е начинаещ. И да - хората предпочитат да не четат 10 страници менуал, а да кликнат на 3 места и да си настроят системата, ако ще да е по-ограничено. п.п Всъщност и аз на една системка за сървър се чудех дали да не минавам под Linux, че нещата ставаха с една идея по-лесно в сървърната част, но в момента си кара с MS Windows що годе безпроблемно, макар да има понякога дразнещ проблем с DNS по мрежата, който ще го цикля как да го реша.

Това че не си ползваш едната видеокарта заради операционната система е показателно.

Точно!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Уиндоус е най-нестабилната система.Андроид е вид Линукс и има над 80% дял от пазара .Проумей го

Господина до тука нито смислово,нито стилистично е написал нещо,дето да има връзка с кораба-майка..... :shock11:

Мне това е заради пе*****ките драйвери които се правят.Спокойно ще дойде време когато няма само Уиндоус да е предпочитаната платформа.

И що е предпочитана ли? Еми заради игрите ей заради това.Там са парите.Профи софтуера се брои на пръсти  така че игрите са голямата работа.За сървър Уиндоус - :) айде айде.

Мне това е заради пе*****ките драйвери които се правят.Спокойно ще дойде време когато няма само Уиндоус да е предпочитаната платформа.

И що е предпочитана ли? Еми заради игрите ей заради това.Там са парите.Профи софтуера се брои на пръсти  така че игрите са голямата работа.За сървър Уиндоус - :) айде айде.

Може би ще дойде. Още не е дошло.

Не виждам смисъл от нея. Лаптопа не се използва за неща, които да искат повече видео. Не съм и заклет геймър. Не ме питайте защо съм си купил такъв лаптоп и т.н. Това си е моя преценка.

1. На мен KDE ми се беше счупило след ъпдейт на системата. и не искаше да ми маунтва флашката през графичният интерфейс, трябва да го правя от конзола. Windows софтуерът крашва, когато се пише от сульо и пульо, в действителност пакетите, които теглиш са били поне малко изпитани, докато за Windows програмите сам трябва да си ги изпитваш за себе си. А и повечето вървят с клауза, че не отговарят за нанесени щети и загубени ползи, нали? 2. Не съм работил практически на Photoshop, както и не съм ползвал кой знае колко GIMP. Обаче изгледът на Photoshop бе доста по-подреден от GIMP, нямах 3-4 прозореца, а само 1 прозорец. Ако се били наредили 20 машини с Linux дали администраторките нямало да бъдат принудени да свикнат? По такъв начин ли мислиш да се наложи Linux? 3. Ами няма да се наложи, защото Libre Office няма пълна съвместимост с MS Office форматите и с индустриалните стандарти от големите корпорации. Между другото - на мен дискови дялове не ми изчезват. Не се знае той какво е правил, но на мен дялове не са ми изчезвали. 4. Обаче е факт, че повечето ползващи Linux не са начинаещи потребители, за разлика от Windows. От тук и изскача зайчето от шапката и това е грешната представа да си мислите, че в Linux човек не може да се сблъска с проблеми, ако е начинаещ. И да - хората предпочитат да не четат 10 страници менуал, а да кликнат на 3 места и да си настроят системата, ако ще да е по-ограничено. п.п 5. Всъщност и аз на една системка за сървър се чудех дали да не минавам под Linux, че нещата ставаха с една идея по-лесно в сървърната част, но в момента си кара с MS Windows що годе безпроблемно, макар да има понякога дразнещ проблем с DNS по мрежата, който ще го цикля как да го реша.  

1. И, какво направи по случая. Опита ли, като за начало да изтриеш потребителската конфигурация на KDE.

2. Изглежда отдавна не си работил, или само си разглеждал GIMP преди доста време, защото интерфейсът е монолитен от около година.

3. Откровена проява на невежество или се опитваш да ни подхлъзнеш. Посочи ми един такъв стандарт и в какво се изразява несъвместимостта.  Ползвам Openoffice от версия 2.2 и мога да твърдя, че от 2.4 има чудесна съвместимост с MSOffice и е напълно подходящ за административна работа, за каквато го и ползвам ежедневно. Libreoffice в сегашното му състояние е нещо велико и се прекланям пред хората, който създават безплатно толкова качествен продукт.

4. Брат ми е пълен невежа по отношение на компютрите. Инсталирах му Ubuntu 10.04 преди 3 години и досега никога не ме е търсил за проблеми с операционната система. През няколко месеца ходя в тях да я актуализирам. Наистина, повечето потребители на Linux са по- грамотни технически, но това не пречи на останалите да ползват инсталирана и настроена система. Между другото - колко от потребителите на Windows инсталират сами компютрите си ? По- мои наблюдения - масовият потребител е овца, която дава през 1-2 месеца по 20 лв. на съседското "хакерче" да и преинсталира Windows-a.

5. Относно сървърите - ти си решаваш. 95 от всеки 100 сървъра са под Linux. Според мен, преобладаващите машини под Windows са в държавната администрация, където системните администратори толкова за могат за тези 1000лв., които получават.

Въпрос, несвързан с цитата : От горните постове ми направи впечатление, че ти крадеш скъпоструващ софтуер в името на науката. Предполагам, че тази хуманна причина оправдава дори и убийство, но аз съм изкарал последната си магистратура 100% със свободен софтуер. Дипломна работа, курсови работи, презентации - всичко с "несъвместимият" Openoffice, без да се налага да крада офис пакет за над 700лв. Не съм сигурен, за какво си ползвал Photoshop, но много хора го ползват само за изрязване на снимки, което си е един вид подигравка с тази мощна програма. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

1. И, какво направи по случая. Опита ли, като за начало да изтриеш потребителската конфигурация на KDE. ... Въпрос, несвързан с цитата : От горните постове ми направи впечатление, че ти крадеш скъпоструващ софтуер в името на науката.

Отварянето на MS Office документи, редактирането им, съхраняването им, запазването като MS Office документи понякога създава проблеми с форматирането на някои елементи. Презентации на Open Office Impress не са напълно правилно обработвани от MS Office - добавям звук, който звук под MS Office не се отвори. Налагаше ми се да правя 3 различни версии на презентации с различни настройки на съвместимост, за да съм сигурен, че старите барачки там където ги пускам ще ги подкарат без проблеми под MS Office. Съвместимостта не е пълна и съм го установил лично този факт, невежа е този, който ми говори за пълна съвместимост. Аз Photoshop не ползвам, а програмка от 5МБ, която се казва Hornil Stylepix и е безплатна. Но е факт, че ако си подам молбата за графичен дизайнер, първата им дума в устата ще бъде - "А владеете ли Photoshop?", а не GIMP. GIMP последно съм го изпробвал преди около година и половина. От тогава въобще не се занимавам с него, защото интерфейсът от 3 прозореца не ми допадаше, иконките и tool-баровете заемат твърде много полезно място според мен. Microsoft Windows може да работи без проблеми години наред, а основната причина за забавяния са вируси или потребителска некометентност. Това, че при Linux ти иска Root парола преди да сбозиш нещо - това нищо не значи. Всъщност аз съм от тези, които имат пръст в поддръжката на компютърни системи и печея от такивато "овце" по думите ти. -------- По въпросите - Единственото, което ползвам без лиценз са AutoCAD и MS Office. Честно казано, аз мога да си карам и с вграденият в Windows - Wordpad, но се изискват тези продукти от университета и не други, а точно тези. Както и навсякъде изискванията не са за други, а за тези продукти за да те наемат на работа. Следователно си ги ползвам тях. И никого не убивам. Хем мразиш Microsoft, хем ми говориш как не трябва да се крадяло от него, а да сме си били плащали. Парадокс. -------- Между другото Active Directory и Windows Domain Controller-ите са още много често срещани и също са изисквания за работните места.

Намери ми ако обичаш един мой пост в който изразявам омраза към Microsoft. Напоследък даже са ми малко смешни с оплакванията им за нарушени свободи, които са породени липсата им на конкурентноспособност на определени пазари. Но никога не съм ги мразил. И там работят хора и чрез продажбата на фирмените продукти си осигуряват заплатите.

Колкото до Openoffice - виждал съм представител на НАТО да прави презентация на Impress на международна конференция. Сигурен съм, че можеше да си позволи MSOffice, но презентацията му беше точно на OO и не видях да има проблеми с него. Както вече ти казах - Libreoffice е на светлинни години от Openoffice. В офиса му ползвам незначителна част от възможностите и никога не съм чувствал ограничения в това отношение.

мки

Не съм работил практически на Photoshop, както и не съм ползвал кой знае колко GIMP. Обаче изгледът на Photoshop бе доста по-подреден от GIMP, нямах 3-4 прозореца, а само 1 прозорец.

Ако  се интересуваше от Линукс така както от Уиндоус. щеше да знаеш, че с Gimpshop  си правиш моментално изгледа в един прозорец. А от версия 2.8 става  директно със single-window mode

http://www.dreevoo.com/content.php?id=655

Пък за тези, които ползват Photoshop за да си оразмеряват снимки се добавя save for web, аналогично на  същия велик продукт. Незнанието не е повод за генерални обобщения!

Редактирано от izen (преглед на промените)

Колкото до Openoffice - виждал съм представител на НАТО да прави презентация на Impress на международна конференция. Сигурен съм, че можеше да си позволи MSOffice, но презентацията му беше точно на OO и не видях да има проблеми с него. Както вече ти казах - Libreoffice е на светлинни години от Openoffice. В офиса му ползвам незначителна част от възможностите и никога не съм чувствал ограничения в това отношение.

Да прави на каквото си иска презентации, аз съм видял с моите две очи, че двата офис пакета не са абсолютно съвместими. Отгоре на всичкото LibreOffice е Java базиран и знаеш ли колко бавно зарежда на по-стари машини? Ако бяха го направили чист Win32 щеше да е по-адекватен като конкурент. Аз на офиса пиша формули и какви ли не изсукани неща не с особено желание.

Ако  се интересуваше от Линукс така както от Уиндоус. щеше да знаеш, че с Gimpshop...

Това съм го пробвал - реализацията не ми допадна. Показал съм по-рано какъв тип визия търся.

Да прави на каквото си иска презентации, аз съм видял с моите две очи, че двата офис пакета не са абсолютно съвместими. Отгоре на всичкото LibreOffice е Java базиран и знаеш ли колко бавно зарежда на по-стари машини? Ако бяха го направили чист Win32 щеше да е по-адекватен като конкурент. Аз на офиса пиша формули и какви ли не изсукани неща не с особено желание.

Това съм го пробвал - реализацията не ми допадна. Показал съм по-рано какъв тип визия търся.

Вече ти намекнах - познанията, които имаш за софтуера, определят и мнението ти за него. Libreoffice е написан преобладаващо на C++ и Python, като делът на Java е доста малък, въпреки, че се ползва, в което не виждам проблем /поне за потребителите на Linux/.

Виж това : http://s19.postimg.org/652w0u2b7/2013_05_13_203808_1024x768_scrot.png

Документ от над 600 страници се отваря при първоначално стартиране за 3-4 секунди. Процесорът на лаптопа е Celeron M от 1.5 GHz и RAM паметта е под 512 MB. Смятам това за сравнително слаба машина. При това работи под аматьорско Ubuntu. Предполагам, че Tux може да накара един оптимизирам Slack да покаже по- добра производителност, но да приемем, че системата я ползва начинаещ.

simtech , батка , да не си близък роднина на Сашо Диков . Стига предъвка едно и също , хората искат на Марс да ходят , ОС си се развиват ( както и софтуера за тях ) . А спора кой е по-по-най- ... си е вечен ( е тук заглавието на темата беше малко различно , за разнообразие :D ) . Вярно , че си голям дразнител за което :yanim: .

За обща информация: в момента в ИБМ има 50000 работни станции, които ползват линукс

Говоря за служители и техните основни работни станции

Виж това : http://s19.postimg.org/652w0u2b7/2013_05_13_203808_1024x768_scrot.png

Документ от над 600 страници се отваря при първоначално стартиране за 3-4 секунди. Процесорът на лаптопа е Celeron M от 1.5 GHz и RAM паметта е под 512 MB. Смятам това за сравнително слаба машина. При това работи под аматьорско Ubuntu. Предполагам, че Tux може да накара един оптимизирам Slack да покаже по- добра производителност, но да приемем, че системата я ползва начинаещ.

Е, на една моя машина отварянето на документ от 10 страници с OpenOffice циклеше 8 секунди, а с MS Office се отваряше се около 2 секунди. Разликата беше значима и при по-бавен твърд диск и по-малко памет си личи. Това обаче под Windows. Open/Libre Office не са native Windows приложения и бавят повече, отколкото чисто native приложенията в MS Office. На какво са писани е иревалентно. Фактът е, че бавят повече.

За обща информация: в момента в ИБМ има 50000 работни станции, които ползват линукс

Говоря за служители и техните основни работни станции

А колко работни станции с MS Windows има в световен мащаб? :D Не отнемайте шанса на хората да играят CS в обедната почивка! :D

Е, на една моя машина отварянето на документ от 10 страници с OpenOffice циклеше 8 секунди, а с MS Office се отваряше се около 2 секунди. Разликата беше значима и при по-бавен твърд диск и по-малко памет си личи. Това обаче под Windows. Open/Libre Office не са native Windows приложения и бавят повече, отколкото чисто native приложенията в MS Office. На какво са писани е иревалентно. Фактът е, че бавят повече. А колко работни станции с MS Windows има в световен мащаб? :D Не отнемайте шанса на хората да играят CS в обедната почивка! :D

над 400000, даже и аз имам една във виртуална машина заради един продукт. Но ако си мислиш че някой играе игрички жестоко се лъжеш. В момента в който инсталираш софтуер не от хранилищата на компанията получаваш предупреждение. Втори път ти показват вратата

над 400000, даже и аз имам една във виртуална машина заради един продукт.

А така. А не можеш ли да си сложиш Windows и да си ползваш всички продукти без да имаш проблеми и виртуалки? :D

А така. А не можеш ли да си сложиш Windows и да си ползваш всички продукти без да имаш проблеми? :D

Не, аз съм привилегирован потребител защото имам достъп до данни на клиента и трябва да работя с линукс, криптирани файлови системи и т.н. Просто ИБМ в този случай избира по-сигурната ОС. А ти защо мислиш че имам проблеми?

Не, аз съм привилегирован потребител защото имам достъп до данни на клиента и трябва да работя с линукс, криптирани файлови системи и т.н. Просто ИБМ в този случай избира по-сигурната ОС. А ти защо мислиш че имам проблеми?

И Windows има EFS. Windows не е по-малко сигурен, ако знаеш как да го нагласиш ;) А защо мисля, че имаш проблеми - ами защото ползваш виртуалка, с което си убиваш производителността. Вместо да си играеш с подобни неща на OS, която реално не върши цялата работа, която ти е необходима - минаваш на тъмната страна с MS Windows ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.