Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Впечатлението ми от Linux

Featured Replies

Аз  чужди езици не знам и за  мене ще е по лесно да вляза във български форум и да попитам на родния си език  за проблема си и  да изчакам да ми отговорят .  Питал съм и ако трябва всеки ден ще питам по 30 пъти  ако нещо не ми е ясно  докато накрая  всичко е както аз си го искам и харесвам.

• Отговори 462
  • Прегледи 29,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз  чужди езици не знам и за  мене ще е по лесно да вляза във български форум и да попитам на родния си език  за проблема си и  да изчакам да ми отговорят .  Питал съм и ако трябва всеки ден ще питам по 30 пъти  ако нещо не ми е ясно  докато накрая  всичко е както аз си го искам и харесвам.

KB-то го има и на български преведено в някои части, а и отделно имаш Гугъл преводач. Документацията на Linux-а и тя не е преведена на български. Искаш ли да си в компютърният свят, задължително учиш английски и руски. ;)

Да ,затова Майкрософт със всяка следваща версия на тяхната си система пуска различни графични среди,

Защо Уин 8 не прилича по дизай на Уин 3 примерно или на OS/2 ?Защо Майкрософт  се отказаха да работят с Айбием през 90 година май тогава бе  ?

Нали стандарта е един при Уин ?

То не бе Аеро,то не бе Луна ,то не бе Zune какви ли не графични интерфейси ?

Тъкмо хората свикнаха 15 години с луна после идва ,аеро ,после си заминава старт бутона и аеро и луна ?

Аз се обърках вече кой къде е .Шарм ленти ,таск мениджри ,таскбарове и къде е контрол панел при Уин 8 ?

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Иска ли се масово навлизане, трябва да е стандартизиран интерфейса, за да може веднъж научил се потребителя да може да работи навсякъде. ... Свободата е хубаво нещо, но що иде реч за работа и работа - изисква се стандартен интерфейс, а не да се луташ в менютата. п.п Друг интересен проект е Haiku, който възражда BeOS. Ще го видим до къде ще стигне, но изглежда много симпатичен.

Canonical се опитват точно това да направят с Unity. Една графична среда за всякакви устройства. Идеята изглежда добра, но само на пръв поглед.

1. Сблъскваме се с проблема на патицата. Тя лети, ходи и плува, но в нито една от тези дейности не е виртуоз. Определен интерфейс може да е подходящ за мобилни устройства, но да не е особено удобен за настолни машини;

2. Като се абстрахираме от обективните причини и акцентираме върху субективните предпочитания, отново се сблъскваме с проблем. Някой хора, харесват Unity, други /като мен/- не. Какво правят вторите. Трябва ли да се примирят и да ползват тази единствена графична среда. Ако няма друга - ще трябва. Преди няколко дни се стигна до подобна ситуация в която представител на Microsoft укоряваше потребителите, че не харесват интерфейса на Windows 8. Което е недопустимо на един конкурентен пазар.

3. Ако има една единствена графична среда, какво пречи на монополиста да я променя при всяка следваща версия. И, какво може да направи потребителя в случая, особено ако софтуера е затворен. Обикновено нищо. Ако протестира - монополиста му дръпва едно конско, колко е прост и заблуден, че не я харесва и го приканя да се осъзнае.

4. Може би най- сериозният проблем е този с изискванията на хардуера. Трябва да си гении за да създадеш графична среда, която да използва еднаква добре капацитета както на слабият /не непременно стар/, така и мощният хардуер. Обикновено високата функционалност е съчетана с увеличен разход на ресурси и обратното. Това не важи винаги, защото понякога функционалността е ниска, а само шарениите са в повече.

Поради тези и други причини аз съм привърженик на разнообразието. Атрактивните проекти привличат разработчиците, докато останалите западат. Любимата ми среда за момента е XFCE и вярвам в нейното бъдеще. Защото идеята е уникална. Графичната среда е от 14-15 елемента. Всичко останало са плъгини - налични, но не задължителни. Затова между две последователни версии няма почти никаква разлика в разхода на ресурси. Визията на всяка версия е подобна на тази на предходната, но може да я пренаредиш, като кубчето на Рубик.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Да ,затова Майкрософт със всяка следваща версия на тяхната си система пуска различни графични среди, Защо Уин 8 не прилича по дизай на Уин 3 примерно или на OS/2 ?Защо Майкрософт  се отказаха да работят с Айбием през 90 година май тогава бе  ?

От Win95 до Windows7 всичко може да бъде обърнато в класически изглед, като от менюто с темите избереш "Windows Classic". Ако пък толкова не можеш - винаги можеш да се посъветваш с Googgle. Luna, Zune - това са теми. А що иде реч до Windows8 - за мен това е недомислица и недоразумение. Именно поради този факт потребителите са го отрязали Windows8 и много по-малък му е дяла, отколкото на архаичното XP и 7. Защо Microsoft се разведоха с IBM - информация има някаква, изводите обаче сам ще трябва да си ги направиш.

Canonical се опитват точно това да направят с Unity. Една графична среда за всякакви устройства. Идеята изглежда добра, но само на пръв поглед....

Unity не я харесвам. LXDE е най-приличната от всички, но е доста слабо развита. Отгоре на всичкото Canonical и тяхното Unity точи лични данни, като "препоръчва" при търсенето на програми и т.н. Аз такъв Spyware не обичам, та ако искам нещо Дебилианско - ще си ползвам Дебилиан. Що иде реч до Windows8 - потребителите си казаха мнението и вече ще преработват Windows8. п.п Какво мислиш за Haiku проекта? Аз веднага щом стигне stable може да го метна :)

При мен става и се ползва http://s19.postimg.org/nr6mb91yr/Jessie1.png

Всичко опира до субективните възможности.

Странно но и при мен работи като десктоп ...

Публикувано изображение

За първи път ,когато бутнах Уин Експи през 2002 година ,защото тогава излезе въобще не знаех дори как се сваля даден файл в тая система.

Дори и Музика не можех да си пусна.Купих си една Книга и бе 350 страници.Имам сертификат европейски за тая Система  ,курса трае 6 месеца ,заедно и с другите модули Ексел,Уорд,Оутлук 2007 и тн.

Какви 5 Страници,кви 5 Картинки.Има хора ,които не знаят че програма под Уин се инсталира с некст некст и че се деинсталира от контрол панел и после избираш премахни или сложи програма,какво бе там не помня сега.

Като ти харесва Уин,ползвай си го ,какво само идваш и дразниш хората ,които използват Линукс и Юникс.Да си ме видял да пиша някъде колко е жалък Уин ,при Уин раздела в тоя форум на Калдата.

Ако не знаеш има различни графични среди ,защото Линукс не върви само на 4 платформи ,както е при Уин,а над 4 със сигурност.

Телефона ми е с Андроид,Лаптопа ми е с Линукс,Компа ми е с Линукс,Таблета ми е андроид ,пс витата ми е с юникс система.

Един телефон с Уин струва 

http://www.bomba.bg/nokia-lumia-820-s-s-smenjaemi-paneli.html 730 лв 

а един с Андроид ,Линукс нов да 

http://www.bomba.bg/samsung-i8190-galaxy-s-iii-mini-8gb.html  500 лв 

с 200 лв по/малко .За какво да говорим ?

http://www.stonexsmart.com/stxs_very_smart.html -> 449 лева.

Линукс е страхотна система - и като стабилност, и като надеждност! Ползвам я от 2007-ма насам, минал съм през всичко което може да мине един "линуксаджия". И все пак според мен негативните неща на системата, които отблъскват потребителите са липсата на стандартизация донякъде (в сравнение с уиндоус). Лично за мен не би било проблем да имам както .rpm така и .deb базирано дистро, обаче колко % от обикновените потребители биха се справили с това? Или пък да ползвам както KDE така и LXDE примерно.

Искам да кажа, че морето от различен софтуер, графични среди, пакетни мениджъри и тн. (което не е непременно лошо!) отблъсква средностатистическия потребител, който иска просто да седне на компютъра, да цъкне няколко пъти и всичко да е готово.

Изключваме професионалните програми като Sony Sound Forge, Adobe Photoshop, AUTOCAD и тн., които си изискват Windows или MAC.

В момента аз използвам уиндоус именно заради тези зависимости - трябва ми Sound Forge и офис пакета, защото техните аналози под линукс просто не ми вършат същата работа и я няма тази функционалност.

Като се абстрахираме от горенаписаното, мога спокойно да кажа, че Линукс не е това което беше - за последните 2-3 години страшно много се разви както ядрото, така и графичните системи (и естествено софтуера идващ и съвместим с тях). Мисля, че основните насоки в които трябва да работят разработчиците е някаква минимална стандартизация, която естествено да не пречи на развитието на различни проекти, но все пак да има една основа която да е задължителна за всички.

И това как ще стане?

Коя ще е задължителната основа за KDE и Gnome-3?

И, какво значение има за обикновеният потребител, дали ще ползва дистрибуция с deb. или rpm. пакети.  Тия пакети да не би да ги носиш на гръб. Нали ползваш мениджър на пакети и инсталатор на пакети.

Стандартизация е че всички дистра използват Линукс Ядрото.Това не е  ли достатъчно.

И какво толкова е объркващото аз не знам.Как пък ,хората които ползват Мак,не казват или не се оплакват ,че Уин не е Мак.И да почнат да реват,как Макинтош не приличал на Уин .

Пък Уин не приличал на Макинтош,а Андроид пък не прилича на iOS .Xbox не е PS3.Nintendo 3ds не прилича на PS Vita.

Абе няма стандартизация.

Пък правят едни и същи работи.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

При макинтош графичната среда не се е изменила много.Менютата на програмите не са се променили  и те кой знае колко.Надграждат само  върху вече стабилната основа и това  е много полезно за потребителя . Те са пример как без да променяш нещо генерално  може да е  стабилно,сигурно и удобно за ползване. Шаренията и цветните и мигащи в цветовете на дъгата прозорци не  подобряват с абсолютно нищо една система. Двете големи среди Гном и КДЕ са абсолютно достатъчни за линукс  и  според мен всичко друго странично само разпилява времето.Свикне ли човек с нещо  трудно се пречупва за новото.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

На Linux не й трябва графична среда. Графичната среда е нужна на потребителите. И докато на теб, като потребител са ти достатъчни само Gnome и KDE, за мен те са почти неизползваеми в сегашното им състояние /KDE ми затормозява хардуера, а Gnome не искам да я коментирам/. Затова на мен като потребител ми е необходима xfce и за конкретната машина - lxde http://s19.postimg.org/7yyqlqalv/2013_05_18_224547_1024x768_scrot.png

Не знам, как изобщо коментирате, какво е нужно и какво - не, само от собствената си колибка. Щом един проект е привлякъл достатъчно разработчици и потребители - значи задоволява нечии потребности. 

Колкото до разпиляването на силите - колко сили вложи самият ти в който и да е проект ?

Това е истинският замисъл на свободният софтуер. Да даряваш ресурс /време и знание/ за да могат тези, които нямат такъв да ползват свободен и безплатен софтуер. Тези от тях, които придобият знание, след време могат да върнат жеста.

Когато стигна ниво което ми позволява да подобря нещо ще го направя. Винаги съм бил ЗА помагането. И като гледам май си я леко модифицирал в стил XP визия. Някой може да иска да си качи линукс и на Правец 8 и да му не трябва  графична среда. Просто тези 2 проекта са най широко застъпени като цяло при средите. Колко хора търсят Гном 2  и до сега  и си държат на нея,така е и с  КДЕ 3,5 примерно.  Като оптимизират  средите ще са  достатъчно леки за компютри  на възраст 10 години. Те телефоните станаха с 4 ядрени процесори вече. Пробвал си ги всичките графични среди  до сега и  в момента си  с 3 дистрота  с различна графична среда ако съдим по подписа ти.

....

Колкото до разпиляването на силите - колко сили вложи самият ти в който и да е проект ?

Това е истинският замисъл на свободният софтуер. Да даряваш ресурс /време и знание/ за да могат тези, които нямат такъв да ползват свободен и безплатен софтуер. Тези от тях, които придобият знание, след време могат да върнат жеста.

Аз лично препоръчвам/казвам на мои познати че,има алтернатива на Уиндоус.

Когато стигна ниво което ми позволява да подобря нещо ще го направя. Винаги съм бил ЗА помагането.

:D (y)

Когато стигна ниво което ми позволява да подобря нещо ще го направя. Винаги съм бил ЗА помагането.

Дори и това, което правим в този форум е помагане. 

@Tux : Не се ангажирам да препоръчвам и инсталирам на всеки Linux, защото след това ме търсят за дреболии. Имало е случай, когато са ме вземали от вкъщи да затворя Amarok, който е минимизиран в системната табла. Човекът се беше паникьосал, че чува звук, а плеърът не се вижда и ме закара до тях да му го изключа.

Дори и това, което правим в този форум е помагане. 

@Tux : Не се ангажирам да препоръчвам и инсталирам на всеки Linux, защото след това ме търсят за дреболии. Имало е случай, когато са ме вземали от вкъщи да затворя Amarok, който е минимизиран в системната табла. Човекът се беше паникьосал, че чува звук, а плеърът не се вижда и ме закара до тях да му го изключа.

О да наблюдавал съм страшни феномени :)

На едно приятелско семейство съм инсталирал Слакуер.Те ползват компютъра само да си теглят филми,да слушат музика,да прехвърлят музика във телефоните си,децата им ползват Фейса и някакви много странни флаш игрички :)

Ходя в тях единствено да ъпдейтвам машината.Вече са с него близо осем месеца,до сега не е имало проблем.И моментално харесаха Xfce.

Ще ти дам най елементарния пример с мен :) Аз от много време съм си фен на Дебиан и базираните на него дистрибуции и като такъв пробвам по известните от тях периодично. До онзи ден бях с Mint МАТЕ,Cinamon  в един момент ми прещрака да  си правя сървър за шеринг на телевизия и Tux  ми подсказа ,че ми трябва ядро с  ниски латенции които  минт няма ама за сметка на това видиш ли  Убунту студио е с точно такова ядро и Xfce което ме устройва. Вместо да сменям ядрото на Ментата аз смених дистрото директно щото ми беше по лесно и уринах от него излишните за мен програми . Толкова много го изрязах,че от оригинала остана само логото при зареждане :)  и сега вече имам ядрото което искам и програмите дето аз ползвам. Исках като цъкна с десен бутон на папка да има опцията "open as root"  и си  попитах чичо гугъл как става тоя номер и опааааааа имам я вече. Та такива ми ти работи кибер полицай като иска някой ще  си направи това дет му трябва с малко четене / без него няма как да стане / това е валидно и за Windows. 

И това как ще стане?

Коя ще е задължителната основа за KDE и Gnome-3?

И, какво значение има за обикновеният потребител, дали ще ползва дистрибуция с deb. или rpm. пакети.  Тия пакети да не би да ги носиш на гръб. Нали ползваш мениджър на пакети и инсталатор на пакети.

Погледът ти над нещата е много ограничен.

Да, засега за потребителите няма значение - ползват си дистрибуцията и имат нужния софтуер. Но постави се на мястото на разработчиците. Например имаме един сериозен софтуер налице и компанията трябва се грижи за тези пакети, което не е толкова лесно колкото звучи. Тогава ще се принудят да таргетират една дистрибуция(най-вероятно Убунту, като най-популярната), а тези с различни дистрибуции и съответните им пакетни системи, също ще се принудят да използват таргетираната дистрибуция, ако този софтуер им е наистина нужен, а неналичен в системата, която ползват.

Виждаш ли верижната реакция? Виждаш ли какво е значението за обикновения потребител?

Да, засега за потребителите няма значение - ползват си дистрибуцията и имат нужния софтуер. Но постави се на мястото на разработчиците. Например имаме един сериозен софтуер налице и компанията трябва се грижи за тези пакети, което не е толкова лесно колкото звучи. Тогава ще се принудят да таргетират една дистрибуция(най-вероятно Убунту, като най-популярната), а тези с различни дистрибуции и съответните им пакетни системи, също ще се принудят да използват таргетираната дистрибуция, ако този софтуер им е наистина нужен, а неналичен в системата, която ползват.

Виждаш ли верижната реакция? Виждаш ли какво е значението за обикновения потребител?

Не си прав за таргетираните дистрибуции. Това би било действие на дребен разработчик. Погледни какво правят Оракъл, ИБМ по отношение на софтуера си за линукс. просто го правят независим от дистрибуцията, собствена програма за инсталация и нищо, свързано с конкретна пакетна система и т.н. Това си има недостатъците  защото получаваш неконсистентна инсталация, ъпдейтите вече не са концентрирани впакетниямениждър. Но от друга страна получаваш консистентна и контролируема инсталация на конкретен продукт, което е сериозно преимущество при поддръжка

Компанията, създала софтуера е достатъчно да пусне само сорс пакет за Linux. Не е нейна работа да го пакетира в deb. или rpm. пакети, въпреки, че и това се прави.

Компанията, създала софтуера е достатъчно да пусне само сорс пакет за Linux. Не е нейна работа да го пакетира в deb. или rpm. пакети, въпреки, че и това се прави.

Това би важало ако софтуера е с отворен код, но много компании не желаят да отварят кода. И заради това намират различни начини за заобикаляне на системите за управление на пакети

Не е работа на компанията да се грижи за продукта си? И забележи, че говоря за професионален, сериозен софтуер, а не за любителски неща...

И аз ще се включа да клъвна simtech относно неговите нападки, как X се скапвал от нищото.

Е кажете ми господин специалист simtech добре дошъл в сивия екран на смъртта в Уиндоус 8 :> Нищо не е правено с този уиндоус, просто спря да работи след един токов удар, изписвам си паролата след което само един сив екран и нищо повече.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.