Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Впечатлението ми от Linux

Featured Replies

Google Chrome е вирус.

Internet Explorer и Windows са вируси !

• Отговори 462
  • Прегледи 29,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Google Chrome е вирус.

Да се правиш на саркастичен е забавно до един момент. После става досадно. Или пиши смислени неща, или не си прави труда да четеш в тази тема...ако обичаш де...

Internet Explorer и Windows са вируси !

Без съмнение IE е най-трудно премахваемият от MS Windows вирус.

Да се правиш на саркастичен е забавно до един момент. После става досадно. Или пиши смислени неща, или не си прави труда да четеш в тази тема...ако обичаш де...

Знаеш ми мнението за Google, Google Chrome, използването на поверителна лична информация за "персонализиране на рекламите", търсенията и възможността информацията да попадне при трети страни. За това и сравнявам Google Chrome със spyware.

Без съмнение IE е най-трудно премахваемият от MS Windows вирус. Знаеш ми мнението за Google, Google Chrome, използването на поверителна лична информация за "персонализиране на рекламите", търсенията и възможността информацията да попадне при трети страни. За това и сравнявам Google Chrome със spyware.

Разклоняваш дискусията и отново ще се превърне в нещо безсмислено...

Разклоняваш дискусията и отново ще се превърне в нещо безсмислено...

"Дискусията" предполагаше започването на добре познатият в IT света флейм Windows vs Linux. :) Имаш право обаче, нека се върнем на темата и конкретно пресилеността в определенията на автора на темата.

"Дискусията" предполагаше започването на добре познатият в IT света флейм Windows vs Linux. :) Имаш право обаче, нека се върнем на темата и конкретно пресилеността в определенията на автора на темата.

Пресиленост?Така го вижда автора през неговите очи.

Странно, ами де са Мак фанатиците. То само Уиндоус срещу Линукс е скука....

http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=456002863

Пък нека Линукс "не ставал" :>

simtech, аз съм отявлен почитател на Win-а като цяло и не харесвам Linux като цяло, но с твоето писане и не млъкване по темата, ще постигнеш това, което никой друг не е постигал до сега с мен - да наритам Win-a и да шляпна някое Убунту на негово място.

Трябва ли, да си на всяко гърне мерудия и все твоята дума да е последна? Нямам нищо против теб и ми правиш впечатление на интелигентен млад човек, но като такъв трябва да се усещаш къде да си замълчиш и къде да се обадиш. 

Винаги света е страдал от ксенофоби :D

Пресиленост?Така го вижда автора през неговите очи.

А аз казвам, че това което се вижда е твърде пречупено и не отразява действителността.

Хората, които ползват PC са многократно повече от хората, които ползват Mac. Хората с Mac са някакви 4-5%.

http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=456002863 Пък нека Линукс "не ставал"

Мчи не става за десктоп... :D

simtech, аз съм отявлен почитател на Win-а като цяло и не харесвам Linux като цяло, но с твоето писане и не млъкване по темата, ще постигнеш това, което никой друг не е постигал до сега с мен - да наритам Win-a и да шляпна някое Убунту на негово място.

Просто си чеша клавиатурата отново в спора Linux vs Windows. :)

Редактирано от Гост (преглед на промените)

А аз казвам, че това което се вижда е твърде пречупено и не отразява действителността. Просто си чеша клавиатурата отново в спора Linux vs Windows. :)

Твое си мнение.

Мчи не става за десктоп... :D

При мен става и се ползва http://s19.postimg.org/nr6mb91yr/Jessie1.png

Всичко опира до субективните възможности.

А аз казвам, че това което се вижда е твърде пречупено и не отразява действителността. Хората, които ползват PC са многократно повече от хората, които ползват Mac. Хората с Mac са някакви 4-5%.  

Това не означава нищо.През комунизма всички сме карали москвич и това автоматично ли я прави най-добрия автомобил?

Свободата Санчо :)

В какво се изразява тя ? Можеш да хванеш всяко парченце софтуер и да си го натамъниш по твоя начин.Па ако не знаеш как най-малкото може да си го компилираш с поддръжката на повече или по-малко компоненти които софтуера предоставя.Ей сега даже компилирам qt4 и не ми трябва подръжка на qt3 нито документацията и :D

Така че да живее Свободата :D

Simtech ти като не можеш да ползваш линукс и нямаш и желание да се научиш  защо изобщо коментираш и оплюваш замисъла и каузата Линукс? Който има желание да се научи ще го направи а който няма ще търси доводи и оправдания. Тебе са те принудили да ползваш определен софтуер не защото  е по добър от  друг а защото и тия дето са те накарали да го ползваш не са имали избора. В единия случай ползваш система правена с пари и за пари  а в другия  нещо за което ти  не си инвестирал и една стотинка или 1 секунда от времето си да го доразвиеш и  направиш по твой вкус и виждания. За Windows  ще са ти необходими 2000 лева за да го докараш до  вида в който  получаваш една Линукс дистрибуция със всичкия софтуер  който тя има .  При едната ако искаш и можеш веднага си отстраняваш даден проблем а при другата чакаш някой програмист да седне и да оправи тоя или ония бъг. Визията на десктопа си я правиш както ти е кеф при линукс със всичкото разнообразие на графични среди и джиджавки за тях а при другата мрънкаш за  това ,че някой е решил да ти премахне старт бутона или някое меню с което си свикнал през годините. Линукс имаш и в телефона и в телевизора и в навигацията на колата ти. Линукс се  хваща и на 1 дискета  и може да работиш  на него и не на последно място е мулти архитектурен. Никой не ти казва  какво, колко и как да ползваш не дефрагментираш не чистиш вируси с разни софтуери  които струват пари. Веднъж настроен и конфигуриран линукс си работи  и може изобщо да не го мислиш. Впечатленията ми от Линукс са ,че за безплатна  алтернатива на комерсиалните продукти си е  страхотно постижение  което се развива и ще продължава да става все по добро с времето. 

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Simtech ти като не можеш да ползваш линукс и нямаш и желание да се научиш  защо изобщо коментираш и оплюваш замисъла и каузата Линукс? Който има желание да се научи ще го направи а който няма ще търси доводи и оправдания.

Най-голямата заблуда е да мислиш, че отворен код = безплатно. Не ми трябват и 2000лв, за да наглася Windows във вида, в който Linux дистрибуциите идват - има много безплатни програми и ако си забелязал по-рано...при мен почти всички за безплатни програми. 2000лв ли съм дал според теб за тях? В Linux веднага си можел да отстраниш проблема - да, но само ако знаеш как. Не всеки е програмист, а поддръжката на софтуера е на доброволни начала. Когато си платиш за софтуера, имащ и по-сериозна поддръжка често. Графичните среди били много - е това е един от проблемите. Няма стандартизация и потребителят се губи и не може да се ориентира между различните графични среди и дистрибуции. Където да седнеш обаче на компютър с Windows - все едно и също гледаш. Аз навигация на колата нямам, телефона ми ползва Symbian, телевизорът ми пък е тумба с кинескоп - въобще няма нищо общо с Linux. Windows и той е мулти платформен. Има навигации с Windows, има Windows за телефони. Аз нямам вируси, а ползвам Windows, що иде реч до дефрагментацията - силно пресилено е. Моите впечатления от Linux са, че е добра OS за сървъри, ако се ползват стабилните корпоративни версии, но за десктоп му липсва стандартизация на интерфейса и пълна бинарна съвместимост. Отделно комерсиалните продукти общо взето не се пишат за Linux, та всеки по-специфичен продукт просто не можеш да го ползваш и трябва да се задоволяваш с полуефективни продукти, на които им липсват функции, необходими в комерсиалният свят. --- п.п Ученето на Windows почва с 5 картинки. Ученето на Linux почва с четене на 200 страници менуал. Кое според теб предпочита потребителя?

Уиндоус въври само в/у x86 и x86_64 Линукс в/у каквото се сетиш

Тц, тц... Върви и върху ARM. А то x86 съвместимите компютри и ARM са една значителна част от пазара :) п.п Имаше и проект за Alpha пратформата, но го изоставиха...мисля...не помня в момента добре...

Най-голямата заблуда е да мислиш, че отворен код = безплатно.

Прав :)

В Linux веднага си можел да отстраниш проблема - да, но само ако знаеш как. Не всеки е програмист.......

Аз не съм програмист ;)

Графичните среди били много - е това е един от проблемите. Няма стандартизация и потребителят се губи и не може да се ориентира между различните графични среди и дистрибуции. Където да седнеш обаче на компютър с Windows - все едно и също гледаш.  

Графични среди - За всеки по нещо.

Стандартизация ? - Хъм

Аз нямам вируси, а ползвам Windows, що иде реч до дефрагментацията - силно пресилено е.  

Въобще не е силно пресилено.

Моите впечатления от Linux са, че е добра OS за сървъри, ако се ползват стабилните корпоративни версии, но за десктоп му липсва стандартизация на интерфейса и пълна бинарна съвместимост. Отделно комерсиалните продукти общо взето не се пишат за Linux, та всеки по-специфичен продукт просто не можеш да го ползваш и трябва да се задоволяваш с полуефективни продукти, на които им липсват функции, необходими в комерсиалният свят. --- п.п Ученето на Windows почва с 5 картинки. Ученето на Linux почва с четене на 200 страници менуал. Кое според теб предпочита потребителя?

Повечето сървъри са именно къстъм дистрибицуии.Бинарна съвместимост има м/у всяка deb дистрибуция м/у всяка rpm дистрибуция .

200 старници менуал - Със времето се учат.

Графични среди - За всеки по нещо.

Няма за всеки по нещо - изисква се бинарна стандартизация и стандартизация на интерфейсите, иначе няма начин Linux да навлезе сериозно на десктоп пазара. Повечето хора не искат да модват системата, а просто да изглежда еднакво и да могат да работят интуитивно на каквото и да е устройство. Дефрагментацията е пресилена, NTFS не се фрагментира чак толкова фатално, а дефрагментация може да се настрочи по idle времето на компютъра. 200 страници менуал се учат с времето, а защо въобще да се учат, като може да не се учат? :D п.п За да оправиш бъг в програмният код и програмист ще станеш ;)

За първи път ,когато бутнах Уин Експи през 2002 година ,защото тогава излезе въобще не знаех дори как се сваля даден файл в тая система.

Дори и Музика не можех да си пусна.Купих си една Книга и бе 350 страници.Имам сертификат европейски за тая Система  ,курса трае 6 месеца ,заедно и с другите модули Ексел,Уорд,Оутлук 2007 и тн.

Какви 5 Страници,кви 5 Картинки.Има хора ,които не знаят че програма под Уин се инсталира с некст некст и че се деинсталира от контрол панел и после избираш премахни или сложи програма,какво бе там не помня сега.

Като ти харесва Уин,ползвай си го ,какво само идваш и дразниш хората ,които използват Линукс и Юникс.Да си ме видял да пиша някъде колко е жалък Уин ,при Уин раздела в тоя форум на Калдата.

Ако не знаеш има различни графични среди ,защото Линукс не върви само на 4 платформи ,както е при Уин,а над 4 със сигурност.

Телефона ми е с Андроид,Лаптопа ми е с Линукс,Компа ми е с Линукс,Таблета ми е андроид ,пс витата ми е с юникс система.

Един телефон с Уин струва 

http://www.bomba.bg/nokia-lumia-820-s-s-smenjaemi-paneli.html 730 лв 

а един с Андроид ,Линукс нов да 

http://www.bomba.bg/samsung-i8190-galaxy-s-iii-mini-8gb.html  500 лв 

с 200 лв по/малко .За какво да говорим ?

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

simtech

Я да те питам ти като отиде да  караш курсовете за книжка чете ли правилника и лисатовките и въртя ли геврека на полигона ? В 99% от случаите не е необходимо да се ровиш  по конзоли  изобщо а си има графични приложения за целта. Аз искам да имам избор кое как да изглежда и по тая причина през ипределен период от време пробвам тази или онази графична среда и  си стоя на 1 основна. Ако на някой нещо не му е ясно ще попита и ще му кажат и покажат,че даже ако се наложи ще му отстранят проблема през интернет без това да му струва пари. Никой се не е родил научен и в дадена ситуация всеки има нужда от насока и помощ. По лесно е да попиташ и да ти отговорят от колкото да се блъскаш сам 1 седмица . Като ти покажат как се  оправя това или онова си го запиши на един текстов документ и другия път просто си го прочети и готово. Така е било винаги и така ще бъде. Хората ходят на курсове нон стоп та да са в час с новите неща .  Пет изречения да преведеш в  някоя програма ще са от полза за някого който за сефте я вижда. Милиони умове мислят ежедневно  как да направят  линукс по достъпен и по удобен за потребителя. Никоя компания не може да си позволи такава инвестиция в хора. Бъди сигурен,че както на тебе не ти е бил удобен интерфейса на Гимп така не е бил удобен и на още много други хора и това е довело до неговото изменение.Вероятноста някой да забележи грешка или пропуск при линукс и да я отстрани е в пъти по голяма от колкото при Windows. Едната система е правена от доброволния труд и усилия  на хора които по една или друга причина са искали нещо да е по начин който на тях им е удобен  а другата  е направена  с решението на 50 човека  които са решили ,че това ще е начина по който ще изглеждат нещата и никой  освен тях няма правото да ги променя.  

Ако не знаеш има различни графични среди ,защото Линукс не върви само на 4 платформи като е при Уин,а над 4 със сигурност.

Телефона ми е с Андроид,Лаптопа ми е с Линукс,Компа ми е с Линукс,таблета ми е андроид ,пс витата ми е с юникс система.

Ако знаеш колко хубаво греят лаптопите под Linux и как имат калпави драйвери за новите с 2 видео карти...всичко това, защото Power Management-а, нито пък драйверите не вървят out of box и се налага да се пипат. Андроид пък не го зачитам за нищо, освен за начина на Google да краде лична и поверителна информация от мобилното устройство. ;)

Ако на някой нещо не му е ясно ще попита и ще му кажат и покажат,че даже ако се наложи ще му отстранят проблема през интернет без това да му струва пари.

По-лесно е вместо да питаш да имаш готово KB, каквото от Microsoft поддържат и да си решиш проблема.

Един телефон с Уин струва 

http://www.bomba.bg/nokia-lumia-820-s-s-smenjaemi-paneli.html 730 лв 

а един с Андроид ,Линукс нов да 

http://www.bomba.bg/samsung-i8190-galaxy-s-iii-mini-8gb.html  500 лв  с 200 лв по/малко .За какво да говорим ?

Проблем - С помощта на Андроид от Гугъл после ти пускат персонализирани рекламки и твоето потребление отива към трети страни. И не можеш да сравняваш друго, освен 2 устройства еднакви като марка, модел и параметри и различни само по OS. Иначе не е никак коректно.

Няма за всеки по нещо - изисква се бинарна стандартизация и стандартизация на интерфейсите, иначе няма начин Linux да навлезе сериозно на десктоп пазара. Повечето хора не искат да модват системата, а просто да изглежда еднакво и да могат да работят интуитивно на каквото и да е устройство. Дефрагментацията е пресилена, NTFS не се фрагментира чак толкова фатално, а дефрагментация може да се настрочи по idle времето на компютъра. 200 страници менуал се учат с времето, а защо въобще да се учат, като може да не се учат? :D п.п За да оправиш бъг в програмният код и програмист ще станеш ;)

Човече, основният смисъл на съществуването на свободният софтуер ти се губи. За какъв пазар пишеш. Става въпрос за свободна алтернатива. Акцентът е върху свободата. Свобода да ползваш софтуера, да разгледаш кода и дори да го променяш, ако можеш. И, как ти звучи думата "стандартизация" в този контекст. Тази дума е подходяща за монополите. Какво ще си помислиш, ако в един магазин продават "стандартни" облекла. Имаше и такива времена, но тогава си имаше чист държавен монопол. Караш, каквото ти продадат и обличаш, каквото намериш. Свободата генерира разнообразие.

Честно казано, почвам да мисля, че имаш някакви проблеми и държиш всички да разберем за тях.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Човече, основният смисъл на съществуването на свободният софтуер ти се губи. За какъв пазар пишеш. Става въпрос за свободна алтернатива. Акцентът е върху свободата. Свобода да ползваш софтуера, да разгледаш кода и дори да го променяш, ако можеш. И, как ти звучи думата "стандартизация" в този контекст. Тази дума е подходяща за монополите. Какво ще си помислиш, ако в един магазин продават "стандартни" облекла. Имаше и такива времена, но тогава си имаше чист държавен монопол. Караш, каквото ти продадат и обличаш, каквото намериш. Свободата генерира разнообразие.

Иска ли се масово навлизане, трябва да е стандартизиран интерфейса, за да може веднъж научил се потребителя да може да работи навсякъде. Всъщност ReactOS ако беше се развил като проект, може би днес въобще нямаше да говорим за Linux на десктоп. Хем е отворен код, хем е Win32 съвместим, хем е със стандартизиран интерфейс, хем е безплатен. Но от MS и те се опитват да им спъват развитието. Свободата е хубаво нещо, но що иде реч за работа и работа - изисква се стандартен интерфейс, а не да се луташ в менютата. п.п Друг интересен проект е Haiku, който възражда BeOS. Ще го видим до къде ще стигне, но изглежда много симпатичен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.