Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки на Вашия Linux - част 2

Featured Replies

• Автор
преди 24 минути, B3M2W0 написа:

По-скоро не е насичане, а смяна на кадър след кадър, като че ли съм пуснал слайд-шоу от снимки. Няма значение какво съм пуснал. Заредих всички пакети с кодеци. Преди на този компютър имаше Уиндоус 7 и нямаше този проблем. Как се сменя(актуализира) драйвер на този линукс не знам, ще трябва да поразровя.

MPlayer, MPV и VLC се инсталират с всички необходими декодери. Проблемът не е от тях.

Като сме почнали за драйвърите, ще е хубаво да споделиш, точно с какъв хардуер разполагаш. Особено ме интересува видеокартата ти.

Имай предвид, че причината може да е просто неправилно зададен видео изход в настройките на плеъра.

• Отговори 4,2k
  • Прегледи 607,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Демонстрация на sos-easy-install версия 2.7 (най новата) . Променен е интерфейса на приложението  . ПС. Очаква се до няколко версии да сложи в малкия си джоб всички подобни инструменти  

• Martin Chuchukov
    Martin Chuchukov

От Ubuntu 12.04 не бях ползвал линукс. Наскоро го сложих, но не бях фен на Unity, гледам вече Gnome е преправен да изглежда по същия начин.. но аз съм фен на KDE. Реших да опитам и го сложих наскоро,

• Ето и stotinkaOS стартирана през LiveUSB:     Тапета е правен от дъщеря ми на един поход от училището (от с.Дивчовото, през резерват Боатин, до местността Костина в с.Рибарица)!

Публикувани изображения

Още съм съвсем начинаещ, не знам нищо за командите, благодаря на всички отзовали се. 

преди 50 минути, ZeroG написа:

sudo lspci -k | grep -A 3 VGA

Тази команда къде се въвежда, да я копирам ли или да я преписвам. До колкото си спомням, процесорът е интел целерон, рам-а е 1.5ГБ, а видеокартата е интел вградена и със скромни възможности(компа е купен 1996г от Метро).

Тук, където съм, ползвам интернет през телефона чрез тетъринг и от рутера на комшията, малко бавничък...

Въведох я чрез копиране в терминала и това е резултата:

Снимка на 2017-07-23 13-54-22.png

• Автор

Виждам някаква SIS. Учудва ме, че изобщо това видео се поддържа от новите дистрибуции. Не, че някога се е поддържало на добро ниво и в старите. Напиши "xserver-xorg-video" в търсачката си на мениджъра си на пакети и виж, дали е инсталиран драйвъра, ако изобщо има такъв.

П.П.: Последния наличен драйвър е за Ubuntu 14.04. Което, за пореден път доказва правилото "Софтуера, трябва да отговаря на хардуера".

https://packages.ubuntu.com/trusty/xserver-xorg-video-sis

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Направих всичко , намерих драйвер за системата, но не го приема. За сега остава така, като имам време, ще се позанимая с общо ориентиране в нещата и тогава ще почна да оправям проблемите. Страхувам се, че последни версии на драйвери няма да работят на това дъно.

Снимка на 2017-07-23 14-18-13.png

Снимка на 2017-07-23 14-21-27.png

• Автор
преди 12 минути, B3M2W0 написа:

Направих всичко , намерих драйвер за системата, но не го приема.

Не съм чул да има издание на LM, базирано на Ubuntu Vivid. Когато имаш време да се занимаваш, инсталирай си версия на ментата, базирана на Trusty. Най- добре такова издание, което е с оригиналното ядро и конфигурация на драйвърите.

В случай, че го направиш, от този пост можеш да видиш, как се добавя h.265 поддръжка за VLC в Trusty. С останалите кодировки няма проблеми.

http://ubuntu.bg/topic/3-h265-поддръжка-за-vlc-в-ubuntu-1404/

преди 59 минути, B3M2W0 написа:

Още съм съвсем начинаещ, не знам нищо за командите, благодаря на всички отзовали се. 

Тази команда къде се въвежда, да я копирам ли или да я преписвам. До колкото си спомням, процесорът е интел целерон, рам-а е 1.5ГБ, а видеокартата е интел вградена и със скромни възможности(компа е купен 1996г от Метро).

Тук, където съм, ползвам интернет през телефона чрез тетъринг и от рутера на комшията, малко бавничък...

Въведох я чрез копиране в терминала и това е резултата:

Снимка на 2017-07-23 13-54-22.png

Това кое издание на Linux Mint e, ver 18.x? Пробвай наистина с по-леко издание като http://mirrors.netix.net/LinuxMint/linuxmint-iso/stable/17.3/linuxmint-17.3-mate-32bit.iso  . Цялата информация за системата можеш да я видиш и подадеш с командата в терминала inxi -Fxz . Поздрави

• Автор
преди 9 минути, svetliof написа:

Това кое издание на Linux Mint e, ver 18.x? Пробвай наистина с по-леко издание като http://mirrors.netix.net/LinuxMint/linuxmint-iso/stable/17.3/linuxmint-17.3-mate-32bit.iso  .

Прекалено много е пипано в ядрото и драйвърите след първата актуализация. Според  мен е по- добре да избере това.

https://www.linuxmint.com/release.php?id=23

преди 4 часа, B3M2W0 написа:

По-скоро не е насичане, а смяна на кадър след кадър, като че ли съм пуснал слайд-шоу от снимки. Няма значение какво съм пуснал. Заредих всички пакети с кодеци. Преди на този компютър имаше Уиндоус 7 и нямаше този проблем. Как се сменя(актуализира) драйвер на този линукс не знам, ще трябва да поразровя.

Няма как такава конфигурация да е вървяла гладко и на Win 7. На това, XP му е набор и общо взето, поддръжката спира там. И в Windows, както и в Linux, можеш да разчиташ само на процесорът за видео декодиране, проблемът на Linux е неподдържане на основни методи за рендване, за това е и това изобразяване на кадри. Най вероятно не иска да мине и на цял екран. youtube - това искам да го видя в браузърът, особено в Win 7 :). Може да пробваш в настройките на плеърите да смениш методът за рендване. Най вероятно в моментът е X11, пробвай да го смениш на xv, vaapi, vdpau, или каквото има като избор. Но най добре послущай хората и мини на дистрибуция с по-старо ядро, където платформата ти е поддържана. Хубавото на Linux е, че и в стари и в нови дистрибуции, всичко си работи и има софтуер за всичко. Новото добавя поддръжка на нов хардуер (и понякога прекратява поддръжката на стар) и по-нови версии на някои пакети/програми, но за притежателите на стар хардуер, това е безсмислено. .

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

Ясно е, че няма да декодира нищо през видеото, дори и mpeg4, но с друг метод на редване може поне да изкара нормално изображение на ниска резолюция и с декодиране през процесора, без накъсване, насичане при хоризонтани движения и с поддръжка на цял екран. Но повечето от методите, най вероятно изобщо няма да изкарват картина, или ще е черен екран, без подходящ драйвер.

За Тубата - smtube с smplayer (заради знанията на човека) от подходящо хранилище с mpv за двигател на ЛМ-17.1/Кс/Лубунту-14.04.1 и на по-ниско качество.

:D Същото и ако е с Уйн.

преди 23 часа, ZeroG написа:

Този видео чипсет на SiS е ... древен! 

Древен е наистина, но преди бях писал, че ще се обучавам на този компютър на Линукс ( апропо-моят е 18.2 и е актуализиран нацяло). А проблемите с видеото не са важни, защото на него не се предвижда гледане на каквото и да е движещо се. Забелязвам нещо положително-интернетът през мобилната точка за достъп от телефона работи по-добре от всички други. Ще ми трябва време да се ориентирам, като за начало ще потърся списък с команди за терминала , явно от там ще се оправят нещата. Иначе процесорът се товари малко( 20тина %) , което за старата бракма е много изгодно. Като се запозная повече и мога да реша дали си струва, ще инсталирам Линукс на по-добър компютър. Още веднаж благодаря на отзовалите се.

на 24.07.2017 г. в 10:47, bazu написа:

Screenshot from 2017-07-24 13-49-31.png

Много ми допада подобен изглед. Мекотата на тапета, логото и цветните икони преливат сякаш в едно. 

• Автор

@acnekt: Само в браузъра ли можеш да работиш. Имаш ли възможност да стартираш приложение извън него ? Примерно - файлов мениджър и офис.

преди 6 минути, cybercop написа:

@acnekt: Само в браузъра ли можеш да работиш. Имаш ли възможност да стартираш приложение извън него ? Примерно - файлов мениджър и офис.

И извън него. Снимал съм файловият мениджър.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 7 минути, bvbfan написа:

Той е чист линукс.

Да. Модифициран Gentoo, долкото разбрах

на 7/29/2017 в 11:19, p4p написа:

Привет. След като си инсталирал - Сузито - можеш ли да кажеш накратко как се държи при безжична свързаност особено след разбуждане на машината. Друго което ме интересува е QT5 и Qt5CT и какви пакети точно трябва да се инсталират с това. Няма да ползвам КДЕ заради неговите неразбории с монтирането на Самба шеровете - Гном възнамерявам да ми е графичната среда....

Редактирано от Колчо (преглед на промените)

преди 1 час, bvbfan написа:

Какви нерабории има?

Ползвах базирано дистро - Геко на Open Suse leap 42.2 - wireless след заспиване на машината изчезваше след нейното събудждане. Именно тук в този форум - бяхме говорили как се разрешава проблема.

Ето тук бях писал - и имаше решение - 

Редактирано от Колчо (преглед на промените)

• Автор
преди 2 часа, Колчо написа:

QT5 и Qt5CT и какви пакети точно трябва да се инсталират с това. Няма да ползвам КДЕ заради неговите неразбории с монтирането на Самба шеровете - Гном възнамерявам да ми е графичната среда....

преди 6 минути, Колчо написа:

Ползвах базрано дистро - Геко на Open Suse leap 42.2 - wireless след заспиване на машината изчезваше след нейното събудждане. Именно тук в този форум - бяхме говорили как се разрешава проблема.

Винаги мрежата се прекъсва при заспиване. Имаш предвид, че не може да се стартира от NM ли ?

Относно Qt5 - това не е твоя грижа. Приложениета ще си качат нужните библиотеки. Трябва само да инсталираш qt5ct за да им зададеш същите настройки, като GTK+ приложенията, ако се разминават.

преди 6 минути, cybercop написа:

Винаги мрежата се прекъсва при заспиване. Имаш предвид, че не може да се стартира от NM ли ?

Относно Qt5 - това не е твоя грижа. Приложениета ще си качат нужните библиотеки. Трябва само да инсталираш qt5ct за да им зададеш същите настройки, като GTK+ приложенията, ако се разминават.

в горният линк който поставих - при скрийнсейвър или субуждане на системата - wireless дори не се появяваше като индикация в Гном че работи.

• Автор
преди 23 минути, Колчо написа:

в горният линк който поставих - при скрийнсейвър или субуждане на системата - wireless дори не се появяваше като индикация в Гном че работи.

В смисъл, че NM показва прекъсната връзка ли ? Или липсва аплета за мрежата ? При работа с OpenSUSE, винаги трябва да проверяваш от контролния център, кой метод е зададен за свързване към мрежата. Традиционния с ifup или през NM.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.