Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Снимки на Вашия Linux - част 2

Featured Replies

sRX0XM7.png

Доработка.

• Отговори 4,2k
  • Прегледи 608,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Демонстрация на sos-easy-install версия 2.7 (най новата) . Променен е интерфейса на приложението  . ПС. Очаква се до няколко версии да сложи в малкия си джоб всички подобни инструменти  

• Martin Chuchukov
    Martin Chuchukov

От Ubuntu 12.04 не бях ползвал линукс. Наскоро го сложих, но не бях фен на Unity, гледам вече Gnome е преправен да изглежда по същия начин.. но аз съм фен на KDE. Реших да опитам и го сложих наскоро,

• Ето и stotinkaOS стартирана през LiveUSB:     Тапета е правен от дъщеря ми на един поход от училището (от с.Дивчовото, през резерват Боатин, до местността Костина в с.Рибарица)!

Публикувани изображения

Lumina  е интересна графична среда, но при моите проби имах проблем със смяната на иконите в Lumina-FM. Сега как е?

https://www.kaminata.net/forum/post895588.html?hilit=lumina#p895588

https://www.kaminata.net/forum/post896211.html?hilit=lumina#p896211

https://www.kaminata.net/forum/post896455.html?hilit=lumina#p896455

• Автор
преди 1 час, ZeroG написа:

Всъщност не е много памет, просто омазана виртуалка от експерименти ...

Ясно, Сега се сетих, че BSD семейството се канеха да се сдобиват със собствена графична среда. Като гледам, не са напреднали много. Взели са по нещо оттук - оттам и са го съшили грубо.

• Автор
преди 11 минути, ZeroG написа:

Лумината си е още зелена, не са направили и една пълна година в продакшън все пак. Вижда ми се перспективна обаче.

На мен изобщо не ми се вижда перспективна, но им пожелавам успех. За перспектива, бих си позволил да коментирам проекти, като Gnome 3 и KDE4, които бяха създадени от нулата. Но в момента, това по- скоро ми прилича на резултат от експериментите на учени от типа на Йозеф Менгеле или Виктор Франкенщайн.

Основните среди винаги ще бъдат Гном, Плазма и Хфце. Сигурно и Мате ще се задържи, но то е продължение на стария Гном, не е нещо ново. ЛХДЕ е хубава среда, но се отказаха от нея. Щом Каноникал не можаха да наложат Юнити, не виждам как друг ще наложи нова среда.

Ето това е големия проблем на свободния софтуер - че вместо да се съсредоточат усилията към няколко основни проекта, се разпръскват в 100 от които повечето не стават.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

mkfs.ext4, не съм съгласен. Според мен точно в това е силата на свободният софтуер. Мисля, че количеството на усилията към проектите не се променя от това, че много хора правят собствени разработки на базата на основните. Напротив - така се получава едно уникално разнообразие, а не еднообразие и скука. Аз например с разучаването на линукс ми харесват все повече опростените решения. Най-напред бях на KDE. Сега ако ме караш да се върна на него - никога, След Канелата, която още си я ползвам, се зарибих на ЛХДЕ - уникална.

А сега преди два-три дена се зарибих 10 пъти повече с FluxBox wm - направо немога да си представя да се върна на горе изброените от теб, освен на почти изоставената от мен канела :D

Пак онзи WattOs, но вече е дистрибуция ала singularity. Темата е antiX_black. Издокарах я почти дословно с промени по конкито. Терминала е tilda. Менюто ще претърпи скоро основна преработка. Както винаги gmrun и повечко кейбайдинги, които правят наличието на лаунчъри излишно :D. Хиляда пъти по-бързо и ефективно, отколкото да се ровиш в някакви менюта и лаунчъри :)

Fluxbox1.png

Fluxbox2.png

Да живее разнообразието!

Редактирано от singularity00 (преглед на промените)

• Автор
преди 11 часа, mkfs.ext4 написа:

Основните среди винаги ще бъдат Гном, Плазма и Хфце. Сигурно и Мате ще се задържи, но то е продължение на стария Гном, не е нещо ново. ЛХДЕ е хубава среда, но се отказаха от нея. Щом Каноникал не можаха да наложат Юнити, не виждам как друг ще наложи нова среда.

Ето това е големия проблем на свободния софтуер - че вместо да се съсредоточат усилията към няколко основни проекта, се разпръскват в 100 от които повечето не стават.

Все пак, става въпрос за Linux, а, пишем неща за "налагане". Unity донякъде беше опит за налагане на визия и се видя, докъде стигна. Не, че някой е принуждавал потребителите да ползват точно това от няколко други десктоп издания.

MATE беше създадена именно за да запълни липсата, оставена от Gnome 2. Огромна липса, която принуди доста над 50% от Linux потребителите да търсят алтернатива.  Докато има настолни машини и лаптопи, тя ще бъде актуална. Само да не сгафят нещо с бързата миграция към GTK3.

• Автор

@ZeroG : Не всеки десктоп с един панел, автоматично е взаимстван от изгледа на Windows. Относно копието - не знам, как сравняваш лъскавата KDE4, написана от нулата и Windows NT. Дори старата KDE3 имаше такива възможности по отношение на ефектите, които бяха постигнати успешно чак в Windows 7. С ресурси, няколко пъти по- високи от консумираните от KDE3, която ползваше под 50MB памет. Мисля, че проекта Trinity още е активен. Разгледай един жив диск с дистрибуция, ползваща тази графична среда и виж, какво е било налично в Linux преди 10-12 години.

преди 3 часа, ZeroG написа:

КДЕ-то по замисъл, дизайн и функционалност е папагалско копие на Windows NT.

Сериозно? Бъркаш много сериозно. Уиндоус е копие на КДЕ, и по-точно - Уин 10 е копие на КДЕ Плазма 5. КДЕ Плазма 5 излезе 1 година преди Уиндоус 10. Сега за Уиндоус ще правят тема която ще се казва Неон. Прилича още повече на Плазмата с тема Breeze и дори са откраднали името на КДЕ Неон.

Уиндоус 7 - пълно копие на КДЕ4, особено ако е с Аеро темата. КДЕ4 излезе една година преди Уин 7.

преди 10 часа, singularity00 написа:

...

И аз се мъчих с тия прозорци, но не стана. Друго си е цялостна среда.

преди 4 часа, cybercop написа:

Все пак, става въпрос за Linux, а, пишем неща за "налагане".

Под "налагане" имам предвид хората да я използват масово, както използват КДЕ, Гном, МАТЕ и т.н., а не някой да опре пистолет и да каже "само това ще използваш". Не сме в Уиндоус раздела, все пак :D

Аз вече не го харесвам защото направиха голяма простотия - да не може да си пуснеш файловия мениджър или да отвориш текстов редактор от терминала като root. С една проста стъпка се изсраха върху целия си труд.

Сега за другото какво да ти отговоря, ти си изрязал повечето и си отговорил само за КДЕ4, която отдавна я няма. Значи си съгласен за 5-цата и че майкрософт са я изкопирали в новия си Джам? Така е, то се вижда с просто око. И как по-точно КДЕ копират идеи от Уиндоус, като функционално КДЕ и повечето графични среди са много по-напред от Уиндоус, то просто няма какво да се копира от там, дори и да искат. Прост пример - едва сега, 15 години след Гном и КДЕ, в Уиндоус може да добавиш виртуални десктопи и има overview mode. И все още не може да отвориш няколко таба във File Explorer, за сравнение - дори и най-тъпия и прост файлов мениджър за Линукс го може. Така, че ако ще копират от Уиндоус, първо трябва да има какво да се копира - а то няма.

преди 6 часа, ZeroG написа:

Добре че имаше вече излязла Windows Vista, та KDE4 имаше откъде да изкопират "блестящите" и най-вече "иновативни" идеи.

КДЕ 4 го имаше преди Виста. 

КДЕ 3 го имаше преди Виста

КДЕ 2 и КДЕ 1 го имаше преди XP ME 2000

• Автор
преди 17 минути, mkfs.ext4 написа:

KDE Plasma 5: General availability: 15 July 2014

Windows 10 - General availability: 29 July, 2015

Тия публикации на дати са малко подвеждащи. Разработката на KDE4, например е започнала много преди излизането на алфа версията, защото е стартирала от нулата и е трябвало много време, преди проекта да се оформи. И, през целия процес на разработка, кода е бил публичен. В една комерсиална графична среда, виждаш един краен продукт, когато бъде публикуван. Дори да е бета версия, никой не знае, колко време е разработван и кое, откъде е взето.

Кажи го на нашия човек, който си мисли, че КДЕ копират от Уиндоус. Значи това трябва да е първото копие което е с много по-добра функционалност от оригинала :D

преди 8 минути, ZeroG написа:

Много сте ми смешни.

https://www.kde.org/announcements/akademy2006-kicked-off.php

Потопете се директно в извора, прочетете, па тогава коментирайте. 

Примери дай, примери. Какво точно са копирали от КДЕ. Защото Уиндоус е доста по-зле функционално. Общо-взето има едни прозорци, едни бутони, цъкаш с мишката по бутоните и това е. Вече имат и виртуални десктопи. Какво въобще има да се копира? И ако има - кое са взели?

И годината е 2017, а не 2006, ако може да говориш за съвременни технологии, ще е още по-добре.

Редактирано от mkfs.ext4 (преглед на промените)

Привет!

Още цветни икони.

OCD-Tangerine - KDE:

http://dox.bg/files/dw?a=e2a2e8cb0e

N09vxdX.png

OCD-Tangerine2 - Xfce:
http://dox.bg/files/dw?a=260da46e6c

jCGse4z.png

Тези теми работят в комплект с OCD, която трябва да се преименува на Oxygen Crystal Diamond - https://github.com/gericom-hummer/ocd

http://i.imgur.com/S7PXWEQ.png

Gecko Gnome Stable:

Screenshot_from_2017_05_11_10_10_41.png

Работи доста приятно и в момента в който ъпгрейдна рам паметта на лаптопа ми ще пренеса и на нея въпросната инсталация.

За сега е на виртуалка.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.