Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против Европейския съюз?

За или против влизането ни в ЕС? 190 гласували потребители

1. 1. За или против влизането ни в ЕС?

• Твърдо "ЗА"
      60%
      108
    • Твърдо "ПРОТИВ"
      29%
      52
    • Все ми е едно
      10%
      19

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Много ясно че "За"

• Отговори 87
  • Прегледи 12,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

аз съм против !все още не сме за ЕС и дали изобщо някога ще сме готови, била съм извън Б-Я струва ти се че си на друга планета много красиво и много чисто,хората са много културни и най-важното че там имат закони и много строго държат на тях докато тук.........ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ :whist: нашите за 5 лв. биха предали и майка си sad.gif:whist:

Далеч сме от тях

Много ясно че "За"

ха-ха-ха, Lada_1500 - ти пък къде с джапанки в "А" група се слагаш?

Това гласуване стана нещо като "измамен" референдум и единствения начин да влезем в ЕС е политиците ни да го зачетат като резултат. Иначе в реалния няма да стане!

• 4 седмици по-късно...
Аз също гласувах "ЗА",въпреки че споделям общия песимизъм,изказан так добре от trapped 79.Някъде дълбоко в моята грешна душа явно има и някакво зрънце,което вярва,че вървим към по-добро sad.gif
То, че ще ни е зор - зор ще ни е. Няма как, такова е положението, и по-лошо ще стане, ако не се вземат необходимите мерки. Иначе трябва или да се свиква, или да се бяга.
Това е. С някои хора мислим еднакво.

Единствения начин да влезем в евросъюза е да обявим война на Европа, като доидат народа ще ги посрещне като освободители, с цветя и песни, и без това след нова година няма да имаме армия, ще мине без жертви от двете страни....

Батко ви Лео и твърд подръжник на европейскато интеграция и това е най - логичния път по който е поела България. Твърдения от типа "Аз съм твърдо против" са меко казани смешни. Това е моето скромно мнение!!! :yanim:

Редактирано от leonardo (преглед на промените)

Независимо кой иска и кой не,кой е за и кой против,бъдещето на България е единствено възможно като част от Обединена Европа-всичко останало са спекулации на хора ,които или не виждат по-далече от носа си,ил ги устройства сегашното положение(по разбираеми причини). :baby:

Абсолютно "ЗА", не виждам никаква причина да бъда против ей така, просто на инат. Разбира се, че няма да ни посрещнат с хляб и сол, по нашенски, и не бива да се очакват някакви чудеса още от първите дни - това е масово разпространена заблуда. Ще се събудим на 1 януари 2007(8) г и хооооп - богати, доволни и шапка на тояга. Няма такъв филм, но най-малкото ще се положат истински усилия за подобряване на битието.

Твърде погрешно е и становището, че от заветната дата всеки ще може да отиде да работи където си пожелае. Ще минат 5 до 7 години преди това да стане абсолютна реалност, но ако не влезем в ЕС, то изобщо няма да стане реалност, или поне не в обозримото бъдеще.

Първоначално ще ни дават пари за да не ходим там, какво лошо има в това? Не че досега не ни даваха, ние самите не си ги взимахме - справка неусвоените милиони евро по програма САПАРД. Хората затвориха кранчето, защото нямаше кой да поиска тия пари!!! А това, което все пак бе взето, в голямата си част отиде на халост, пак от късогледство и инат. Всъщност, не точно на халост, българинът е находчив, пак успя да поизлъже в едно-друго - мнозина председатели на кооперации и кооперацийки си посмениха колите, жилищата и т.н. - примерите са пред очите на всички ни...

Хайде да не продължавам, че рискувам да обидя някого.

А алтернативата може би е в една нова анкета - "За или против Ориенталския съюз?"...

А на мен ми е все едно.Знам че няма да е това което очаквате със сигурност,нито ще потекат реки от мед и масло след като ни приемат.

А защо точно ориенталския съюз Хлевоуст?? Това ли виждаш като друга алтернатива само??

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Гласавах ЗА !

Живял съм и в един друг съюз,но съм убеден , че тук ще е различно !

Поне за моят син !

Най-малкото ще се гарантира териториалната цялост на държавата !

Ами и аз съм ЗА .

Що ?

Ами щото така, нарочно.

От миналата година не си подновявам нарочно българския паспорт като подписаха договора за присъединяването България към ЕС в Люскембург. В Европа пътуваме само с личните си карти и няма граници.

Обаче как само ще им се стъжни усмивката на някои хора след шест месеца като разберат че безвъзвратно им е свършило времето ...

Ще изчезнат разни типично ком тъпотии и останки от близкото минало.

В моята българска банка са ме накарали да имам 2 сметки, една в евро и една в лева. Иначе не могло то така да пращам пари в евро до друг човек без да било имало "основателна" според банката причина. Значи първо ги превръщам от евро към левовата сметка и чак после ги пращам чрез Интернет банкиране на когото си искам. Ето такъв вид простотии ще изчезнат.

... А защо точно ориенталския съюз Хлевоуст?? Това ли виждаш като друга алтернатива само??

Не, има и други варианти, но едва ли са по-приемливи от ЕС.

Всъщност, мимолетно споходилата ме идея за варианта "ориенталски съюз" частично бе вдъхновена от две тези:

1. станалата вече крилата фраза "пътят към Европа минава през Босфора".

2. загатнатото в предишния ми пост недопустимо мудно отношение към еврофондовете, имам предвид най-вече програмата САПАРД (и не само нея), защото сами си слагаме пръти в колелото.

Мудността е твърде характерна за населението от посочената част на света, та затова се изразих така.

Искам да уточня, че никога не съм страдал от шовининизъм и ксенофобия, нямам нищо против югоизточните ни комшии и останалите страни в тази посока, но те са всеизвестни с твърде бавните си, мудни реформи. Не ги упреквам, манталитет трудно се променя.

В момента Турция полага неимоверни усилия да се включи в групата на чакащите присъединяване, но едва ли това ще стане скоро, прекалено много въпроси имат за решаване комшиите, особено въпросите за кюрдите, ябълката на раздора - Кипър...

Що се отнася до други алтернативи:

- едната вече е в историята, България, за щастие не стана 16-тата съветска република

- единен балкански съюз - неосъществим, приказката за орела, рака и щуката пасва като ръкавица

- сами - не сме Албания от 70-те години, поддържала дълго време търговски връзки само и единствено с Китай, времената са съвсем други

Не съм склонен да приема тезата, че "защо трябва да ни приемат в Европа, след като ние сме си тук от 13 века?" - един ред по-горе написах, че времената са други и надхващането "кой е по-по-най?" е неуместно.

Надявам се, че не съм засегнал някого с мнението си, но ако пък неволно съм го направил, моля за извинение.

За. Твърдо. Защо ли? Ами защото от известно време живея в този ЕС. И виждам разликата :) Та, надявам се, с влизането в ЕС да бъдат НАЛОЖЕНИ някои неща в БГ, защото явно по друг начин няма да се случат - говоря за спазване на законите, за осъзнаване на отговорностите и правата, които всеки от нас има (само ако ние и останалите ги спазваме обаче), за търсене на отговорност... А не да чета колко мангизи били натрупали тарикати като шефа на Топлото и разни прокурорчета със самодоволни физиономии, които поддържали "приятелски връзки от фитнеса" с едни типове с прякори наместо имена. Има една такава сплотеност между доволните от това положение, че май само нешо "отвън" би довело до промяна. И хич не ми се слушат приказки за това какво щели да правят българските фирми и как нямало да издържат на конкуренцията. Ами да видят какво е пазарна икономика - търсене и предлагане, качество и ниски цени - и да направят нещо, а не само да надуват цените. Работил съм за такива български "бизнесмени" - повечето, които пищят от перспективата за конкуренция с европейските фирми, печелят успешно, предлагайки ниско качество на високи цени. Да не говорим за експоататорското поведение на "работодателите" (леле как я мразя тази дума, сякаш ти подаряват нещо, а не използват уменията и времето ти), ако може да не плащат никакви заплати, ще им е най-добре :)

Редактирано от bisserski (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

"Твърдо За" biggrin.gif

А каква е алтернативата на тия които са против....Ориента?

• 3 седмици по-късно...

На мен ми е се тая, защото от грозната дупка ще се преместим в малко по-удобна и окичена с привидна перфектност дупка.

Да не мислите, че в ЕС няма корупция, че банда престъпници не въртят политиците като кукли на конци. Да не мислите, че като доидат големите европеиски фирми у нас, няма да ни експлоатират. Например всички разбрахме за италианската фирма за производство на обувки, където нашите работнички бачкат на мизерни заплати по цял ден и умират от вредни изпарения и подобни "екстри".

ЕС-то ще ни вкара под свой контрол, ще ни принизи още повече. За тях сме просто мизерна държавица за доограбване и манипулиране и евтина работна ръка. Престъпниците,които ни управляват, ще бъдат заменени с нови от Европата. Така че мъката няма да свърши скоро ...

Редактирано от myd (преглед на промените)

Твърдо ЗА с надежда някой да тури край на разсипията и кражбите в големи мащаби. С надежда недосегаемите да станат досегаеми.

Твърдо "За" - въпреки , че през първите години ще ни е доста трудно, това е единственият път за развитие на страната.

Така и не можах да дам категотичен вот. Мислих, мислих - нито съм категорично за, нито категорично против, пък все да ми е тая е абсурдно! Според мен присъединяването ни ще има и негативи, и позитиви, но няма да бъде насочено само в положителна или само в отрицатлна посока.

Според мен за другите европейски държави още сме "трети-пети свят", но разбира се, можем ползи да донесем. Не отричам, че можем и да извлечем ползи от този съюз. Надявам се, но не съм уверена, че това ще стане, или поне не в началото.

Затова и не мога да гласувам категорично, защото надеждата за оправия сама по себе си не води до нищо категорично. Защото ще се опрайм според мен поне, когато спрем да се надяваме на ЕС, а се впрегнем сами в ярема.

Ще почакаме и ще видим!

Редактирано от Sawi (преглед на промените)

Кокала ли стои в дъното на всичко?

Трябва да влезем за да хванем кокала или

Ще гризнем дръвцето никакъв кокал няма да намерим там даже обратното ще ни гепят нашия

А не е ли по-важно обединението което се постига, стига с тази бай Ганьовщина, с това чуство че все искат да ни прецакат, с тази подозрителност

Кокала ли стои в дъното на всичко?

Трябва да влезем за да хванем кокала или

Ще гризнем дръвцето никакъв кокал няма да намерим там даже обратното ще ни гепят нашия

А не е ли по-важно обединението което се постига, стига с тази бай Ганьовщина, с това чуство че все искат да ни прецакат, с тази подозрителност

Кво обединение, само ще станем по-зависими от всякога. Да не мислиш, че "великите" сили като Германия, Франция и Англия ще ни имат за свои рабноправни съюзници. Просто ще ни въртят на малкия си пръст. За тях сме по-долна класа хора, която трябва да се експлоатира и манипулира.

Аз съм за, ние сме си пълноправни членове още от 681 година, но просто онези в Брюксел не го знаеха и чак сега прогледнаха за истината!

Какво може да се каже за Европейският съюз

Ясно е ,че ще има недоволни и много доволни от това ,че ще се присъединиме към него.

Ясно е ,че има и добри и лоши страни.

Всеки ги вижда според нагласата си и според това дали му изнася.

Аз нямам нищо против ,защото знам ,че ще се подобрят нещата.Е няма да е веднага със магическа пръчка ,но леко по леко ще влезнеме във крачка. Вярно е ,че ще бъдеме марионетки и ще ни управляват големите и силните .Но това е нормално новобранците да служат почтенно на старите,нормално е да играеш на някой по свирката от който си материално зависим.

Единственото нещо което ме дразни е това...

Живея във този Евро съюз и много искам да избягам от него и да се прибера във България ,а то какво стана сега ,че като се завърна той, същият Европейски същз ще бъде вече там във България "по-точно България ще е станала част от него.

Така ,че трябва да се примириме със това ,защото това е най-правилното решение за една бедна и малка страна като България ,която има такова географско разположение ,че е зависима от това да бъде във Европейският съюз и НАТО.Политиците ни са избрали правилният път .Въпреки ,че трудно могат да го объркат при това положение ,чисто и просто нямаме друг избор.

Затова ще кажа и аз ЗА на присъединяването ни към Европейският съюз !!!

Редактирано от wowgeleto (преглед на промените)

Идеята като цяло е добра, дотолкова доколото не се заличават националните ценности, обичай, традиций! Щом говорим само за бизнес идеята е супер, но едва ли ще се разбере в близките 5-10 години дали работи, според мен поне 10-15 годинки трябва да минат за да се изясни ползата и да се видят положителните страни на Обединението. Отново повтарям струва ми се, че е възможно обезличаване от културна гледна точка и това ме тревожи адски много, иначе за бизнес е супер, като си добър ще продаваш повече защото пазара е общ! Що се отнася за пазара на труда също е положително, стига да не ни слагат в 10та глуха както Британците, аз все си мисля че има много способни хора тук в Б-я и сме достатъчно конкурентно способни!

Кво обединение, само ще станем по-зависими от всякога. Да не мислиш, че "великите" сили като Германия, Франция и Англия ще ни имат за свои рабноправни съюзници. Просто ще ни въртят на малкия си пръст. За тях сме по-долна класа хора, която трябва да се експлоатира и манипулира.

Великите сили Германия и Франция като страни с най-голямо население и територия наливат най-много кинти в бюджета на ЕС и в това отношение са най-прецаканите, кажи кое им е изгодата от нас, за кое ще ни въртят на малкия си пръст? Долна класа - такава класа сме каквато се представяме, или каквото сам си направиш няма кой друг да ти го направи - малко ли излъгации имаме, тва е все едно да кажеш ей тая е кучка защото не иска да ми пусне - ами може да си има причини нали?

Преди да се въведе еврото имаше какви ли не дебати - сега май за всички е ясно че беше добро попадение

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.