Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Мда. Ама то няма идеално положение. 

Аз след доста проби се спрях на 70 мм (Sigma 70/2.8). Като за мен е оптималното фокусно разстояние. Обективът е остър и на най-отворено, дава много хубави цветове, става и за портрети. Механиката е малко кофти, но се свиква.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Аз след доста проби се спрях на 70 мм (Sigma 70/2.8). Като за мен е оптималното фокусно разстояние. Обективът е остър и на най-отворено, дава много хубави цветове, става и за портрети. Механиката е малко кофти, но се свиква.

Аз лично нямам интереси в макрото, ама съм снимал със 105чката никон на баджанака, и 100мм ми се струва много удобно също. Трябва си да свиеш блендата за дълбочина, но и вградената светкавица върши работа да компенсира.

ПП. Едно примерче с 55-250 IS II (и сериозен кроп):

Малеее, кво е яко! Това от ръка ли си го снимал. На колко мм и при каква бленда и скорост. Много е яко.

Тази събота и неделя и аз ще пробвам на вилата на направя такива. :)

Благодаря за разясненията!

Точно затова например макро фотографите не ползват автоматичен фокус - щото в макро обхвата промяната на фокуса е реална промяна на увеличението - това го има във всеки обектив, но в другите случаи е незначително. А на макро си нагласяме желаното увеличение (точно за това и макрообективите имат съответна скала) и след това се приближаваш до нещото, докато стане на фокус.

Ахааа. Сега разбрах как се ползва скалата на макро обективите.

Вярно, че е добре макрообективът да е по-дълъг, за да можем да снимаме по-отдалеч насекомите. Само че това води до две други пречки - в една и съща сцена DOF-ът става по-малък, и нужната скорост, за да няма размазване в снимката, трябва да бъде по-голяма. Което означава, че трябва да затваряме блендата, и същевременно - да имаме повече светлина, или да снимаме от статив.

Да скоростта е проблем. И аз последния път доста се озорих. На слънце е добре. На ако обекта е в сянка и трябва да затвориш една две бленди заради DOF-a + CPL филтъра и става проблем.  

Ахааа. Сега разбрах как се ползва скалата на макро обективите.

;)

Да скоростта е проблем. И аз последния път доста се озорих. На слънце е добре. На ако обекта е в сянка и трябва да затвориш една две бленди заради DOF-a + CPL филтъра и става проблем.

За това се казва, че в макрофотографията такова нещо като много светлина няма и другото е "Кво е прекалено мощен флаш?" "Тоя, след който обекта ти пуши" :D... А и друг път съм казвал, баджанака редовно си пердашеше светкавици по обед в летен ден. Тва 40-50 ефективна бленда е много тъмен кадър.

Малеее, кво е яко! Това от ръка ли си го снимал. На колко мм и при каква бленда и скорост. Много е яко.

Ето я в пълен размер . Като параметри не е нищо особено - 250 мм, бленда 6.3, скорост 1/400, ISO 100, снимано от ръка.

Трудното е да издебнеш пеперудата, към 5 минути я чаках да кацне някъде :) .

Като снимаш макро - махай CPL филтъра.

;)

За това се казва, че в макрофотографията такова нещо като много светлина няма и другото е "Кво е прекалено мощен флаш?" "Тоя, след който обекта ти пуши" :D... А и друг път съм казвал, баджанака редовно си пердашеше светкавици по обед в летен ден. Тва 40-50 ефективна бленда е много тъмен кадър.

Като снимаш нещо, на което фона е много ярък, що да не използваш светкавица през горещите летни дни (<-:}

Като снимаш нещо, на което фона е много ярък, що да не използваш светкавица през горещите летни дни (<-:}

В случая, който описвам, без светкавица целия кадър ще ти е много тъмен... Т.е. не просто да си изравниш осветеността, ами наистина няма достатъчно светлина

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Като ползвам Пентакса за макро (а и не само) ми е прекалено трудно да се ориентирам кога е точния фокус, защото няма подсветка, както е при Канона! Гледам през визьора дали обекта ми е на фокус и снимам ако апарата потвърди. Но съм имал и случаи в които без изобщо да има нещо на фокус апарата издава звук, че има фокус, което е доста дразнещо (на Канона не съм забелязал, но може и там да има подобно нещо)! Някъде в по-предните постове (май Капитана беше писал нещо) за 4:1, но дали беше за макро или не... не знам защото не го намирам този пост! Та за това питах за тия екстендери (или там както им викат удължителни тръби)?! Иначе дъщеря ми редовно си снима макро едновременно с трите лещи завити на обектива!

Гледам през визьора дали обекта ми е на фокус и снимам ако апарата потвърди.

Какво те интересува дали апарата ще потвърди, след като виждаш че обекта е на фокус? Снимаш и толкова.

Какво те интересува дали апарата ще потвърди, след като виждаш че обекта е на фокус? Снимаш и толкова.

Лесно е да се каже. Аз с моите 3,5 диоптъра на дясното око. :D С очила е неудобно през визьора. Колелцето на визьора съм го завъртял на макс към плюса и общо взето мисля, че успява да компенсира, но не съм на сто процента сигурен. Добре че нямам астигматизъм. :)

Като снимаш макро - махай CPL филтъра.

Да пробвах и без филтъра. Но последния път снимах по обед на силно слънце и с филтъра успявам да "приглуша" отблясъците и се получават по наситени цветове. Понеже се старая да застана перпендикулярно на слънцето (научено от flare). 

Иначе снимах и без филтър. По - лесно е, помага за скоростта.

защото няма подсветка, както е при Канона! 

Може ли да обясниш. Какво означава това?

Лесно е да се каже. Аз с моите 3,5 диоптъра на дясното око. :D С очила е неудобно през визьора. Колелцето на визьора съм го завъртял на макс към плюса и общо взето мисля, че успява да компенсира, но не съм на сто процента сигурен. Добре че нямам астигматизъм. :)

Ми с очилата - аз така правя (и имам астигматизъм, макар и доста по-малък диоптър от теб) - и да, не е лесно, направо си е гадно, ама кво да се прави. Макрото си иска ръчен фокус.

Ми с очилата - аз така правя (и имам астигматизъм, макар и доста по-малък диоптър от теб) - и да, не е лесно, направо си е гадно, ама кво да се прави. Макрото си иска ръчен фокус.

Бях чел някъде, че има някакви лещи, които се купуват отделно и се монтират на визьора, но не знам колко са ефективни и удобни.

Може ли да обясниш. Какво означава това?

Pentax K2000 (K-m) няма потвърждение на фокусната точка, както е при Canon. Има само общо - зелена шестоъгълна точка на долния ред:

ZURVF-LG.GIF

Ако си дал режим на автоматичен избор на фокусна точка - не знаеш в коя точно е фокусирано :) . Това е една от основните критики, която отнесе моделът при появата си.

Най-добре е, според мен, да се избира точка ръчно, за предпочитане централната. Така човек е сигурен.

Бях чел някъде, че има някакви лещи, които се купуват отделно и се монтират на визьора, но не знам колко са ефективни и удобни.

http://www.eos-magazine.com/articles/viewfinder/dioptric.html

Толкова удобни са колкото визьора. Ама аз се вписвам във вградената диоптрична корекция, а (логично) няма астигматична такава, ни вградена, ни външна.

Най-яко е с фокусен екран със сплит :) . Иначе, за съвременните DSLR-и, LiveView-то е доста удобно. Особено за Canon с инсталиран Magic Lantern ;) .

Най-яко е с фокусен екран със сплит :) . Иначе, за съвременните DSLR-и, LiveView-то е доста удобно. Особено за Canon с инсталиран Magic Lantern ;) .

+1 за LiveView-то

Верно, с това не ти треат диоптри.

А какво помага Фенерчето?

Pentax K2000 (K-m) няма потвърждение на фокусната точка, както е при Canon. Има само общо - зелена шестоъгълна точка на долния ред:

Ако си дал режим на автоматичен избор на фокусна точка - не знаеш в коя точно е фокусирано :) . Това е една от основните критики, която отнесе моделът при появата си.

Най-добре е, според мен, да се избира точка ръчно, за предпочитане централната. Така човек е сигурен.

Аха. Това нарича Пламен подсветка. При 70Д можеш да избираш и на групи от по 9 точки мисля, че бяха - в яво, дясно, горе, долу и центъра. Но и аз често снимам с централна точка. Наистина е удобно.

А какво помага Фенерчето?

За този фенер, доста четох в нета, но така и не разбрах точно какво е. Стана ми ясно, че е някаква програма, която дава допълнителни фунции. Капитана беше писал някъде, че при 70д е фабрично вградена, но така и не разбрах къде е? :)

+1 за LiveView-то

Верно, с това не ти треат диоптри.

В слънчев ден май не е много удобно.Пък и азв последно време свикнах през визьора и ми е малко терсене. Виж, ако разполагаш с време, сложил си камерата на статив, тогава да. Но да държиш с едната ръка камерата, а с другата да оперираш по тъчскрийна и да се взираш в слънчев ден, за мен не е много удобно.Ако трябва и да въртиш зума на обектива...

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

При 70Д можеш да избираш и на групи от по 9 точки мисля, че бяха - в яво, дясно, горе, долу и центъра. Но и аз често снимам с централна точка. Наистина е удобно.

Групите са убийствено полезно нещо. На 400D имаше или 1 точка или всичките и апарата фокусира на най-близката. Обаче стандартно ти искаш да снимаш нещо което се намира в дадена зона, а не точка. Та требваше да мърдам точката, да заключвам фокус, да връщам обратно. Със зоните е сладка работа

Още: запомняне на фокус режим спрямо ориентация - невероятно полезно - преди като реша да сменям пейзаж/портрет и айде върти кръгчето да сложиш точката. Сега си ги нагласяш еднократно и работата спи.

Няма ама грам място за сравнение, за 10 секунди свикнах. С хубавото е така, казват хората.

Още: запомняне на фокус режим спрямо ориентация - невероятно полезно - преди като реша да сменям пейзаж/портрет и айде върти кръгчето да сложиш точката. Сега си ги нагласяш еднократно и работата спи.

Е това изобщо не можах да го стопля. Искаш да кажеш, че камерата сама разпознава сцената и превключва на режима, който си и задал за тази сцена?

Май пак трябва да чета книжката! :)  

За този фенер, доста четох в нета, но така и не разбрах точно какво е. Стана ми ясно, че е някаква програма, която дава допълнителни фунции. Капитана беше писал някъде, че при 70д е фабрично вградена, но така и не разбрах къде е? :)

Всъщност е модифициран софтуер на тялото, инсталира се през менюто за Firmware Upgrade. Добавя ужасно много функции, повечето не съм ги и разучил :) . Това, което има отношение към автофокуса, е добавянето на пийкинг - маркиране в някакъв цвят на частта от снимката, която е на фокус; автоматично зуумване на фокусната зона при завъртане пръстена за фокус на обектива (за съжаление, работи само с АФ обективи); зуумване на фокусната зона при полунатискане на спусъка; и нещо, което поне при мен не сработва точно - focus trap (натискате спусъка, въртите фокусния пръстен, и затворът сработва в момента на достигане на точен фокус) . Излишно може би е да казвам обаче, че тези неща работят само в LiveView. Има още "зебри" в реално време, междинни стъпки на ISO-то, задаване на цветова температура в келвини, преглед на снимките на 100% с едно натискане на бутон, сума ти видео тунинговане, и нещо дребно, но полезно - направо от менюто можете да си видите броя на сработванията на затвора :) . И още какво ли не ... 

Съмнява ме 70D да има Lantern фабрично сложен. Но той е много съвременен апарат, и сигурно има повечето функции в стандартния фърмуер.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Е това изобщо не можах да го стопля. Искаш да кажеш, че камерата сама разпознава сцената и превключва на режима, който си и задал за тази сцена?

Май пак трябва да чета книжката! :)

Не. Исках да кажа че има три различни ориентации - пейзаж, портрет когато апарата е врътнат наляво и портрет с апарата врътнат надясно. С главата нагоре няма, ама трябва да си извратен да снимаш така.

Е за всеки от тези три режима може да си нагласиш различен фокус:

Примерно да кажем че искаш да снимаш нещо в лявата част на кадъра. Нагласяш си на пейзаж лявата зона. След това врътваш в портрет - сега долната зона ти се пада "лява" Нагласяш си долната да е активна. Ако сега върнеш на пейзаж апарата автоматично ще превключи на лявата, ако смениш на портрет на долната и така.

Тоест всяка от трите ориентации си помни фокуса независимо. и това не е само до коя зона ами и изобщо режима т.е. примерно може на пейзаж да е всички точки, на ляв портрет да е горна зона, на десен портрет да е някоя единична точка.

Не. Исках да кажа че има три различни ориентации - пейзаж, портрет когато апарата е врътнат наляво и портрет с апарата врътнат надясно. С главата нагоре няма, ама трябва да си извратен да снимаш така.

Е за всеки от тези три режима може да си нагласиш различен фокус:

Примерно да кажем че искаш да снимаш нещо в лявата част на кадъра. Нагласяш си на пейзаж лявата зона. След това врътваш в портрет - сега долната зона ти се пада "лява" Нагласяш си долната да е активна. Ако сега върнеш на пейзаж апарата автоматично ще превключи на лявата, ако смениш на портрет на долната и така.

Тоест всяка от трите ориентации си помни фокуса независимо. и това не е само до коя зона ами и изобщо режима т.е. примерно може на пейзаж да е всички точки, на ляв портрет да е горна зона, на десен портрет да е някоя единична точка.

Мисля, че разбрах. Съответно на завъртането, предварително му се задава коя зона да включи на фокус и той се ориентира по завъртането и включва съответната зона. Яко. Ще пробвам. Благодаря много.

Всъщност е модифициран софтуер на тялото, инсталира се през менюто за Firmware Upgrade. Добавя ужасно много функции, повечето не съм ги и разучил :) . Това, което има отношение към автофокуса, е добавянето на пийкинг - маркиране в някакъв цвят на частта от снимката, която е на фокус; автоматично зуумване на фокусната зона при завъртане пръстена за фокус на обектива (за съжаление, работи само с АФ обективи); зуумване на фокусната зона при полунатискане на спусъка; и нещо, което поне при мен не сработва точно - focus trap (натискате спусъка, въртите фокусния пръстен, и затворът сработва в момента на достигане на точен фокус) . Излишно може би е да казвам обаче, че тези неща работят само в LiveView. Има още "зебри" в реално време, междинни стъпки на ISO-то, задаване на цветова температура в келвини, преглед на снимките на 100% с едно натискане на бутон, сума ти видео тунинговане, и нещо дребно, но полезно - направо от менюто можете да си видите броя на сработванията на затвора :) . И още какво ли не ... 

Съмнява ме 70D да има Lantern фабрично сложен. Но той е много съвременен апарат, и сигурно има повечето функции в стандартния фърмуер.

И аз горе-долу така го схванах. Гледах и доста клипове с демонстрации. Полезно е но трябва да си "напред с материала". Освен това пишеше, че е малко опасно, че може да си прецакаш оригиналния фърмуер.

Вероятно това, което казваш е имал в предвид Капитана

• Автор

Ами като не потвърди поне веднъж няма начин да снима! Колкото и да натискам бутона снимка не излиза ако преди това не е потвърдил фокуса (поне на Канона ми е така)! За Пентакса не знам, че не съм пробвал. :)

Ами като не потвърди поне веднъж няма начин да снима! Колкото и да натискам бутона снимка не излиза ако преди това не е потвърдил фокуса (поне на Канона ми е така)! За Пентакса не знам, че не съм пробвал. :)

Нещо си се объркал. Като превключиш обектива на ръчен фокус и натиснеш спусъка, апарата снима. Веднага и безусловно, без никакво значение къде и дали има някакъв фокус. Това е така с 400D и със 70D. Не мога да повярвам, че на 1100D е другояче. Би обезсмислило ръчния фокус - ми, че аз може да искам снимка дето не е на фокус... или дето нещо на самия ръб на кадъра, да е на фокус, където няма точки.

Освен, ако е различно на някой от изцяло автоматичните режими, каквито никога не съм ползвал...

Мисля, че Пламен има предвид, че когато обективът е на автоматичен фокус, 1100D не може да снима, ако няма потвърждение на фокуса. Например при слаба светлина, без да е включено ползването на светкавица като помощник при фокусиране. Тогава точката за потвърждение мига, и спусъкът не сработва.

Не знам как е на 70D, не съм го изучавал толкова подробно. Но при Nikon D7100 може да се настройва от менюто дали при липса на потвърждение тялото да може да снима, или не.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.