Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Като стана на въпрос за сенници - този ще стане ли за моя 18-55 IS ii Цък ? Гледах и във Фотосинтезис, но не видях такъв там!

щото е особено китайски. Би трябвало да стане... ама при 5-6 пъти по-евтин от оригиналния, знам ли...

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 187,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

щото е особено китайски. Би трябвало да стане... ама при 5-6 пъти по-евтин от оригиналния, знам ли...

Бе той че ще се навие е ясно, но да не слага разни сенки..

Пламене, парите не са много, но така по картинка никой не може да ти каже дали няма да прави винетки

Бе той че ще се навие е ясно, но да не слага разни сенки..

Пламене, парите не са много, но така по картинка никой не може да ти каже дали няма да прави винетки

Аз това имах предвид. Другото е - сега не знам специално за този, ама моя сенник отвътре е с велур против отражения, а ментетата му са си пластмаса и лъщи. И не на последно е здравината - а сенниците като се слагат в чанти и т.н се деформират и тогава може да почне да влиза в кадър - но този за щастие е малък, а и кръгъл - т.е. конструктивно трябва да е по-малък от нужното. Още една причина да не харесвам обективи дет се въртят отпред...

Редактирано от flare (преглед на промените)

... Още една причина да не харесвам обективи дет се въртят отпред...

О, да, иначе става кофти, аз както съм с изрязан..... :)

Е то този по име трябва да е оригиналния, но пишат, че е за обектив 28-80 http://magazin.photosynthesis.bg/offer/243901027001.html

прочети целия текст, пише и 18-55

• Автор

Значи трябва да е този оригиналния! Дано лятото като има повечко работа да се сетя да си взема един, но първо ще гледам да си взема комплекта с градиентни филтри плюс още един държач и адаптер за апарата на дъщеря ми!

Значи трябва да е този оригиналния! Дано лятото като има повечко работа да се сетя да си взема един, но първо ще гледам да си взема комплекта с градиентни филтри плюс още един държач и адаптер за апарата на дъщеря ми!

Можеш да го вземеш по-късно. И какви са тези филтри? Вземи си един х6 или х10 и си в бизнеса, по-рядко ще ти се налага са спираш само 4 или 16 пъти светлината

О, да, иначе става кофти, аз както съм с изрязан..... :)

Ти си с изрязан точно щото не се върти. За широк лалето е правилната форма, но няма как да сложиш лале на въртящ. Така че видиш ли широкоъгълен с конус а не лале - значи се върти отпред :D

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

... И какви са тези филтри? Вземи си един х6 или х10 и си в бизнеса, по-рядко ще ти се налага са спираш само 4 или 16 пъти светлината

За тези става въпрос: Стартов пейзажен комплект за Cokin-P  но сега е изчерпана промоцията, но може пак да има такава след време!

За тези става въпрос: Стартов пейзажен комплект за Cokin-P  но сега е изчерпана промоцията, но може пак да има такава след време!

СПоред мен от тях ще имаш нужда само от един - от сив, х4. И градиентни филтри не се ползват толкова често, по-добре се замисли за поляризационен. Според мен има по-голямо приложение.

Макар че до момента имам почти 7к кадъра с новата камера без филтър и са доста редки случаите в които смятам че един филтър би бил полезен

Попаднах на тази тема:  Неутрални градиентни филтри, и за това се замислих за такива филтри! :)

Пламене, задай си въпроса колко пъти ще снимаш такива кадри. 1 от 100, 1 от 500... помисли си зали си заслужава в този момент такъв разход

• Автор

Не съм тръгнал да купувам, но е хубаво да имам поне един два! Само, че като се замисля относно сенника, май за този обектив тези няма да станат, а ще трябва да са на резба, или не е така?! Не знам как се закрепват тези, но мисля, че е както се поставя сенника!

Не съм тръгнал да купувам, но е хубаво да имам поне един два! Само, че като се замисля относно сенника, май за този обектив тези няма да станат, а ще трябва да са на резба, или не е така?! Не знам как се закрепват тези, но мисля, че е както се поставя сенника!

Не точно. За сенника има една едра резба и се завива на (обикновено) около четвърт оборот отвън на обектива. Филтрите се навиват на една много фина резба, която е от вътрешната страна на обектива. Тези квадратните се ползват като се навива на мястото на филтър един преходник, за него се монтира държача в който се слагат обективите

• Автор

Мисълта ми беше ако се завърти при фокусиране (или е само при промяна на милиметрите) да не се налага пак да го нагласям филтъра! И кои са по за предпочитане тези квадратните или кръглите с резба?

Мисълта ми беше ако се завърти при фокусиране (или е само при промяна на милиметрите) да не се налага пак да го нагласям филтъра! И кои са по за предпочитане тези квадратните или кръглите с резба?

Ще се налага. Не знам дали твоя обектив е с външно фокусиране т.е. се движи напред-назад при фокусиране, но принципа е че поне зума трябва да го направиш предварително. Иначе казват че правоъгълните, защото били по-качествени, но има проблем с примерно поляризационните, които се въртят за да нагласиш подходящото подтискане на поляризирана светлина

Само, че като се замисля относно сенника, май за този обектив тези няма да станат, а ще трябва да са на резба, или не е така?! Не знам как се закрепват тези, но мисля, че е както се поставя сенника!

Няма как градиентен филтър да е кръгъл на резба, защото очевидно хоризонта винаги ще ти е на различно ниво, в зависимост от избрания кадър. Те затова са правоъгълни да можеш да си го нагласяш нагоре-надолу - иначе е по-гадно да е далече, защото е по-податлив на вътрешни отражения и други проблеми.

Сенника (за повечето обективи, вкл за твоя) не се навива на резба, а на отделен байонет на външната част на обектива, за разлика от резбата дето е на вътрешната.

Адаптера на градиентните филтри е на резба.

Това че предната част на филтъра ти се върти е гадно, защото и филтъра ще се върти с него, независимо как е закрепен.

Ще се налага. Не знам дали твоя обектив е с външно фокусиране т.е. се движи напред-назад при фокусиране, но принципа е че поне зума трябва да го направиш предварително. Иначе казват че правоъгълните, защото били по-качествени, но има проблем с примерно поляризационните, които се въртят за да нагласиш подходящото подтискане на поляризирана светлина

Външно фокусиране и то с въртене...

Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него)

http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camera-with-a-1458x-zoom-lens/

Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него)

http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camera-with-a-1458x-zoom-lens/

Да се има предвид, че: "Published on April 1, 2015" :cool:

На линия съм. Определено щях да избера този модел, стига да беше истина.

• Автор

На линия съм. Определено щях да избера този модел, стига да беше истина.

Е, пак 83х оптичен си е изкушение, но лично аз предпочитам да си взема един дълъг стабилизиран обектив за Канона ;)

п.с.Капитане, във Фейсбук бяха написали, че 1-ви Април е най-големия празник на всички политици! :D

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Аз това имах предвид. Другото е - сега не знам специално за този, ама моя сенник отвътре е с велур против отражения, а ментетата му са си пластмаса и лъщи. И не на последно е здравината - а сенниците като се слагат в чанти и т.н се деформират и тогава може да почне да влиза в кадър - но този за щастие е малък, а и кръгъл - т.е. конструктивно трябва да е по-малък от нужното. Още една причина да не харесвам обективи дет се въртят отпред...

Да и на мен ми направи впечатление, че китайските са твърде лъскави, а оригиналните на Канон са по матови. Но разликата в цената е 8-10 лв. за китайски и 40лв. за оригинал. :)

Ти си с изрязан точно щото не се върти. За широк лалето е правилната форма, но няма как да сложиш лале на въртящ. Така че видиш ли широкоъгълен с конус а не лале - значи се върти отпред :D

Не са ли конусни и за дългите зумове. До колкото си спомням за моя 55-250, който не се върти при фокусиране и зумиране,  също е конус. Или греша?

п.с.Капитане, във Фейсбук бяха написали, че 1-ви Април е най-големия празник на всички политици! :D

Ако питаш мен, той празника за политиците е целогодишен. :D

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Да и на мен ми направи впечатление, че китайските са твърде лъскави, а оригиналните на Канон са по матови. Но разликата в цената е 8-10 лв. за китайски и 40лв. за оригинал. :)

Всеки си решава за себе си. Аз просто посочих, какво получаваш за тия 5х пари отгоре, освен примерно надписа Made in Japan. За моя основен обектив цената на сенника е по-друга и пак не се замислих за миг. Би било и смешно, предвид на какво го слагам.

Не са ли конусни и за дългите зумове. До колкото си спомням за моя 55-250, който не се върти при фокусиране и зумиране,  също е конус. Или греша?

Точно затова споменах "широк" няколко пъти :) При телеобективите просто геометрично няма смисъл от лале, щото сенника може да се направи достатъчно дълъг. Ако е лале щеше да е гигантски, а допълнителната полза никаква. Лалетата имат смисъл до към 50мм на фулка или съответно зум лещи, чието начално фокусно почва от преди това. А твоя обектив е AF-S тоест 55мм = 88mm, което е доста дълго и сенника е проектиран съответно за него.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.