Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Чак толкова ли е хлабав, че така да се развива сам?

Ами да. Като го наклониш надолу и при най-малкото сътресение се разтяга.Като имаш в предвид, че много го пазя, а и съм направил не повече от 1000 кадъра с него.

Топ 10 фотоаксесоари за начинаещи:

Ха, ха! RudeBoy точно за такива аматьори като мен. Благодаря.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Аз съм 8 от 10, нямам само раница и резервна батерия (не снимам чак толкова много) . Вие как сте? :)

1+6+9 - комплект - 2 бр.

7 - втора оригинална за 100 и кусур лева от ebay + една реплика китайска (не струва, но за всеки случай за около 30 лв.)

3 - Не. Ползвам смартфона (Нексус 5)

8- За сега не. Купих с камерата едно Сони 32гб, скорост 80/60 мв или нещо подобно - супер бърза и яка е нямам никакви проблеми. Планирам в скоро време втора пак подобни параметри 32 или 64 гб.

2 - Ооо да. Манфрото с ябалковидна глава със скала за панорами, благодарение на killchain, за което му благодаря. Бая пари, дано ми служи дълго и верно :) 

4 - Не. Но си мечтая за едно Манфротто (цената му е колкото статива :no-no: ). Покупката ми предстои, че смятам тази година (освен едно пътуване до Африка за около месец, ако не ми мине котка път) да пообиколя повечко нашите планини и да се занимавам основно със снимане. - с тоя смешен обектив, как ще се справям не знам :)

5- Ех, мечтая си за оригинална канонска. Но е скъпичка. Може да се задоволя и седно Йонгнуо от най високия им клас. Четох доста добри отзиви за тях в нета. Но това е най-накрая.

10. Неее. Не съм фен на студиото. А си представям ако се появя с тая "палатка" върху светкавицата пред френдовете. Направо ще ме сцепят от майтап :) 

П.П.Извинавам се, че понякога съм доста словоохотлив. Все имам чувството,че нещо не съм обяснил както трябва. Може би защото материята е твърде непозната за мен, а вероятно има и доза професионално изкривяване. :) 

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Canon имат 35-ица, но е стабилизиран и много скъп (старата версия не я смятам).

За този ли става въпрос? Ако да, според мен въобще не е скъп за това, което предлага (ако е качествен) - сигурно знаеш, Nikon едва отскоро предлагат 35 1.8 за fullframe и май ляга на около същата цена, а не е стабилизиран (нищо, че е с 1/3 стъпка по-светъл). Малко ми е хикс от една страна защо му е стабилизация на такъв обектив и от друга - защо всъщност няма повече такива.

Впрочем я кажи за светкавицата, че сега ми хрумна. Ти беше с SB-700, нали? Интересно ми е следното - при дистанционно запалване (от вградената на апарата) колко е времето от натискане на спусъка до началото на експонацията? Различава ли се това време при включена и изключена вградена светкавица?

Редактирано от killchain (преглед на промените)

За този ли става въпрос? Ако да, според мен въобще не е скъп за това, което предлага (ако е качествен) - сигурно знаеш, Nikon едва отскоро предлагат 35 1.8 за fullframe и май ляга на около същата цена, а не е стабилизиран (нищо, че е с 1/3 стъпка по-светъл). Малко ми е хикс от една страна защо му е стабилизация на такъв обектив и от друга - защо всъщност няма повече такива.

Впрочем я кажи за светкавицата, че сега ми хрумна. Ти беше с SB-700, нали? Интересно ми е следното - при дистанционно запалване (от вградената на апарата) колко е времето от натискане на спусъка до началото на експонацията? Различава ли се това време при включена и изключена вградена светкавица?

Няма защо да ти е хикс :) . Идеята на обектива е да снима на слаба светлина, а там всяка стабилизация е добре дошла. Не бих отказал такава и на Nikkor-а :)

А за светкавицата не те разбирам. Как да има време от натискане на спусъка до началото на експонацията?... Направи си с твоя D7000 една снимка с вградената. Е, положението е абсолютно същото, само дето сработва и външната. Няма закъснение. Ако при теб има - махни си настройката за червени очи ;) .

И не можеш да запалиш външната, ако вградената е изключена.

ПП. Истински правилен избор на обектив ще можеш да направиш, като натрупаш доста опит. Тогава ще можеш да преценяваш в дадена ситуация какви параметри са ти нужни, за да стане снимката така, както я искаш. Тоест, ще почнеш да мислиш обектив с каква бленда и какво фокусно разстояние ти трябва. А иначе така - обектив "за в музей", "за портрети", "за нощни снимки" - е много общо казано, няма как да ти се препоръча нещо конкретно.

Да разбирам. Напълно си прав. Благодаря. Но аз все пак съм само любител. Мисля си, че трябва да имам и някакво друго стъкло, което да ми служи в определени ситуации и с което да експериментирам и да сравнявам, а не само със "стария китак".За да трупам опит на практика. Едва ли ще стигна нивото за което пишеш, дори и да искам, с оглед на времето, което отделям и годините.Не се стремя към "висш пилотаж", а и ми е малко късно за това. Средностатистически ентусиаст, който прави сносни снимки би ме задоволило напълно. :)

10) Мини-софтбокс за светкавица.

9) Микрофибърна почистваща кърпичка.

8) Резервни карти памет и външен харддиск.

7) Резервна батерия.

6) Духалка.

5) Външна светкавица.

4) Фотографска раница.

3) Дистанционно.

2) Статив.

1) "Ленспен" 

Вие как сте? :)

и аз.

10 - нямам, все се каня да си взема, но се оправям с отразена от таван/стени.

9 - оригинална канонска - супер съм доволен от нея, но гледам да я ползвам колкото се може по-рядко в полза на 1)

8 - 1 резервна карта и 2 диска - снимките ми се държат на 3-4 места минимум

7 - нямам...

6 - имам - много полезна джаджа.

5 - имам - задължително за всеки с Canon. Доживот няма да спра да ги плюя за тоя фокус-асист.

4 - раница не, но имам супердобра чанта дето не само побира всичко дето имам, ами и не изглежда като фотографска чанта (ако не знаеш марката), което е голям +

3 - имам

2 - имам

1 - Естествено. Разликата между ленспен и нещо-друго-за-чистене-на-обектив е точно същата като да миете мазни порцеланови чинии с чиста студена вода спрямо в миялна машина заредена с топ препарати на програма 90градуса.

5 -................... Доживот няма да спра да ги плюя за тоя фокус-асист.

Извинявай, може ли да обясниш какво означава това?

За присветване на светкавицата за подпомагане на фокуса ли е?

Същото :) . Canon-ите са така. При Nikon си има отделна лампичка за целта.

Няма защо да ти е хикс :) . Идеята на обектива е да снима на слаба светлина, а там всяка стабилизация е добре дошла. Не бих отказал такава и на Nikkor-а :)

А за светкавицата не те разбирам. Как да има време от натискане на спусъка до началото на експонацията?... Направи си с твоя D7000 една снимка с вградената. Е, положението е абсолютно същото, само дето сработва и външната. Няма закъснение. Ако при теб има - махни си настройката за червени очи ;) .

И не можеш да запалиш външната, ако вградената е изключена.

За стабилизацията - един голям "разбирач" ми твърдеше, че нямало смисъл от такава при светлосилен обектив, но иначе и аз смятам, че може да е полезна - ако с 35-милиметровия държа на ръка до около 1/10, то със стабилизация сигурно ще мога да сляза до към 1/4 или 1/3.

За светкавицата - влез в Custom Settings > e3 > CMD - там имаш настройки на вградената такава (освен тези на дистанционните групи) - и ако спреш вградената с идеята нейната светлина да не влияе на експонацията, а само да командва, то тя трябва да светне една идея по-рано, отколкото иначе - та точно това ми е интересно дали се усеща на практика.

А за червените очи - не съм чак толкова начинаещ, знам защо се бави ;)

10) Мини-софтбокс за светкавица. 

9) Микрофибърна почистваща кърпичка.  

8) Резервни карти памет и външен харддиск. 

7) Резервна батерия.  

6) Духалка. 

5) Външна светкавица.  

4) Фотографска раница. 

3) Дистанционно.  

2) Статив.  

1) "Ленспен"  

Източник .

Аз съм 8 от 10, нямам само раница и резервна батерия (не снимам чак толкова много) . Вие как сте? :)

10) Виж 5

9) Имам някаква... от монитора. Може би трябва да си взема от онези в торбичка, че да не се цапа.

8) 8 и 16 GB от най-евтините Class 10 на Transcend. Имам и някаква измислена 4-гигабайтова. Външен диск за момента нямам.

7) Да, ако броим тази в грипа.

6) Да, бях си купил, когато реших, че няма да си пращам тялото на сервиз за почистване... Е, пратих го...

5) Не, но планирам такава.

4) Не, карам засега с обикновена никонска чантичка.

3) Да, кабелно, измислено китайско някакво.

2) Да :)

1) Не.

Да Ви споделя и една втора глупост, която направих. След като си купих камерата със стария китак, си купих и нов таблет. Взех го със Уиндоус 8,1, а не с Андроид. Идеята ми беше, че понеже в службата съм с Уиндоус, а и в къщи е така, ще мие по лесно. (сякаш ще седна да работя на таблет - пълни глупости). Каква беше изненадата ми обаче, когато установих, че за Уиндоус няма Арр за свързване с камерата, а само за Анроид и Айфон. :)

За стабилизацията - един голям "разбирач" ми твърдеше, че нямало смисъл от такава при светлосилен обектив, но иначе и аз смятам, че може да е полезна - ако с 35-милиметровия държа на ръка до около 1/10, то със стабилизация сигурно ще мога да сляза до към 1/4 или 1/3.

За светкавицата - влез в Custom Settings > e3 > CMD - там имаш настройки на вградената такава (освен тези на дистанционните групи) - и ако спреш вградената с идеята нейната светлина да не влияе на експонацията, а само да командва, то тя трябва да светне една идея по-рано, отколкото иначе - та точно това ми е интересно дали се усеща на практика.

И аз се сещам за един такъв "разбирач", тук, във форума :) . Стана много по-спокойно място, откакто спря да го пълни с глупости.

Сега разбрах какво имаш предвид. Само че грешиш, ако мислиш, че от настройките се спира вградената :) . Няма такава опция. Ако е вдигната - произвежда си импулс, ако е спусната - не командва външната. Точно по този въпрос последно си блъсках главата с упътването. Идеята е, че в команден режим импулсът на вградената е кратък и слаб, и не е достатъчен да повлияе на експонацията, а само да запали външната. Звучи логично, но на практика се получава това:

792312.jpg

Можеш и сам да си направиш извод. Според мен, след като се вижда сянка зад външната, значи светлината от вградената участва в снимката, и влияе.

А бе, истината е трансмитер, знаем си го :) .

Да Ви споделя и една втора глупост, която направих. След като си купих камерата със стария китак, си купих и нов таблет. Взех го със Уиндоус 8,1, а не с Андроид. Идеята ми беше, че понеже в службата съм с Уиндоус, а и в къщи е така, ще мие по лесно. (сякаш ще седна да работя на таблет - пълни глупости). Каква беше изненадата ми обаче, когато установих, че за Уиндоус няма Арр за свързване с камерата, а само за Анроид и Айфон. :)

Да ти кажа, и аз много се изкушавах за таблет с Windows. Не за друго, но адски съм свикнал с FastStone Image Viewer за разглеждане на снимки, и ми е много некомфортно да работя с която и да е друга.

Но след като пробвах различни варианти, установих, че Windows 8.1 върви на таблет с 1 GB RAM като на ... компютър с 1 GB :) . Тоест - мудно. А моделите с 2 и повече ми идваха скъпи. И затова взех с Android. Не че ще командвам апарата с него, то той (Nikon D7100) и няма такава възможност :)

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

То зависи и от разстоянието, предполагам - светлината се разсейваше с квадратна зависимост от разстоянието, ако правилно си спомням.

Иначе има една джвъчка за Nikon, дето се слага в гнездото за светкавицата и закрива вградената, като пропуска инфрачервената част от спектъра (уж оченцето на външната светкавица само от него се интересува), но не знам дали с това няма да намали обхвата.

Nikon_4905_SG_3IR_IR_Panel_for_410445.jp

Можеш и сам да си направиш извод. Според мен, след като се вижда сянка зад външната, значи светлината от вградената участва в снимката, и влияе.

А бе, истината е трансмитер, знаем си го :) .

А пробвал ли си да ги направиш на различни групи и сложиш командващата на минимална EV компенсация?

Мда, изключително непрактично, ако си забелязал. Като свърши и обикновено нямаш заряд за основната светкавица, особено на 2-3 пореден кадър, изяжда батерии на закуска... Без да броим как реагират хорицата пред апарата, като ги заблещи. Абе, база за сравнение няма спрямо външен флаш.

То зависи и от разстоянието, предполагам - светлината се разсейваше с квадратна зависимост от разстоянието, ако правилно си спомням.

Така е, но същото важи и за втората светкавица, а ти не винаги ще искаш да ти е по-близо :) Но и външната е много по-мощна, което си личи и от това, че апарата е хвърлил сянка на осветено от вградената място, докато обратното го няма.

А пробвал ли си да ги направиш на различни групи и сложиш командващата на минимална EV компенсация?

Това няма как да стане. Вградената управлява две групи - A и B. Едновременно, не можеш да зададеш само едната. Няма възможност за избор, а само задаване на настройки. 

Иначе има една джвъчка за Nikon, дето се слага в гнездото за светкавицата и закрива вградената, като пропуска инфрачервената част от спектъра (уж оченцето на външната светкавица само от него се интересува), но не знам дали с това няма да намали обхвата.

Кай предлага едно интересно "бюджетно" решение :) - >>>тук<<< , на 4:29 . Изпробвах го, и ето резултата:

792314.jpg

Това няма как да стане. Вградената управлява две групи - A и B. Едновременно, не можеш да зададеш само едната. Няма възможност за избор, а само задаване на настройки.

Имах предвид настройка група А - вградена; група B външна; група А компенсация = -2EV (примерно). група B FEC = 0EV.

Имах предвид настройка група А - вградена; 

Разбрах те :) , само че ти мен - не. 

Не можеш да сложиш вградената в група А. Групите са само за външни светкавици:

792318.jpg

Разбира се, можеш да сложиш компенсация -2 на вградената, мисля, че пак ще запали външната (трябва да пробвам) . Само че тогава външната ще трябва да се компенсира в обратната посока (ако е в TTL), или да мине на ръчен режим.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Имах предвид настройка група А - вградена; група B външна; група А компенсация = -2EV (примерно). група B FEC = 0EV.

Мисля, че групите са само за дистанционните светкавици, вградената има отделна настройка.

VlvIXLr.jpg

P.S. Да де, пак ме изпревари...

Само че тогава външната ще трябва да се компенсира в обратната посока (ако е в TTL), или да мине на ръчен режим.

Нещо не ми се връзва да не може да компенсираш вградената независимо от външните. Много осакатяващо е. То това е идеята на групите.

Мисля, че групите са само за дистанционните светкавици, вградената има отделна настройка.

Тоест трябва да стане както си мисля - външните ги оставяш на ауто или както искаш, вградената я намаляш на макс.

Нещо не ми се връзва да не може да компенсираш вградената независимо от външните. Много осакатяващо е. То това е идеята на групите.

Грешката е моя - може :)

Това е с вградена -2 , външна +2:

792323.jpg

Вградена -2, външна -2:

792322.jpg

А това е без компенсация на външната, но съм сложил преграда на вградената, да не осветява "модела" (по метода на Кай :) ) :

792321.jpg

Защо се е получила по-светла - нямам идея ... Скорост, бленда и ISO са еднакви. 

Втората е много нелогична. Би трябвало сянката на външната светкавица да е много по-добре очертана от първата - щото вградения е със същата експозиция, а външния е по-слаб... Странна работа.

За третата ще ти кажа. Мръднал си апарата и отражението от паркета не влиза в меренето експозицията. То това обяснява и втората май. Мисля, че експериментът ти е компрометиран :P Даже и самия флаш се вижда директно, което със сигурност прецаква работата.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Втората е много нелогична. Би трябвало сянката на външната светкавица да е много по-добре очертана от първата - щото вградения е със същата експозиция, а външния е по-слаб... Странна работа.

За третата ще ти кажа. Мръднал си апарата и отражението от паркета не влиза в меренето експозицията. То това обяснява и втората май. Мисля, че експериментът ти е компрометиран :P Даже и самия флаш се вижда директно, което със сигурност прецаква работата.

Явно стената се осветява с отразена от външната светкавица светлина. Сянката и в двата случая е една и съща, но във втория стената е по-тъмна, и затова разликата е по-малка.

То пък един експеримент  :D . Аз още и половината възможности не съм ѝ разучил. Много малко я ползвам. Но е учудващо в ръцете на некадърник като мен каква добра работа върши :) .

Аз още и половината възможности не съм ѝ разучил.

:) което ме подсеща, вземете с killchain си претърсете менютата. Че Canon се оправя и без подли workaround-и:

Тhe menu to activate the wireless control is under the 1st shooting menu -> Flash control -> Built in flash func. Setting -> Wireless func.

Within this menu, you are presented with four choices:

• The wireless functionality is disabled
  • The external Speedlite and pop-up flash are both on and are in a ratio (ex. 4:1, 2:1 1:1)
  • Only the external Speedlite is on and will affect exposure; the pop-up flash will only fire a pre-flash
  • The external Speedlite and pop-up flash are both on and are independently controlled

Без да броим как реагират хорицата пред апарата, като ги заблещи. Абе, база за сравнение няма спрямо външен флаш.

И аз  първо за това се сетих, когато каза, че Канонската система с предварителното пресветване не е добра. Наистина хората като ги "облъчиш" започват да присвиват очи и после на снимките излизат като лалугери. Освен това, наскоро се опитах да снимам момиченцето на една позната. Детската градина изнасяше представление в една малка зала на читалище. Родителите снимаха болшинството с телефони и тук там някоя сапунерка, което е нормално за такива случаи. Пресветваха светкавици, но общо взето приглушено и не толкова смущаващо, друг е въпроса дали вършеха някаква работа. А аз като някакъв електроженист :) . Всички започнаха да се обръщат към мен. Това ме отказа и изключих светкавицата. Вдигнах доста исо-то, но не се получиха добри снимки. И така. наистина е смущаващо.

А това, че яде бързо батерията, не съм го забелязал, понеже избягвам да снимам с вградената, че не стават добри снимки, поне аз не мога да ги правя. 

:) което ме подсеща, вземете с killchain си претърсете менютата. Че Canon се оправя и без подли workaround-и:

Ееееее, браво на теб! :wors:

То си го имало, ама няма кой да го прочете  :D :

792342.jpg

И резултатът:

792343.jpg

А това, че яде бързо батерията, не съм го забелязал, понеже избягвам да снимам с вградената, че не стават добри снимки, поне аз не мога да ги правя.

Аз трудно правя над 100 снимки с вградената, ако всички са с помощ за фокуса. Иначе са 1100-1200. Това е 12пъти разлика.

А за това че не стават добри снимки - едно от правилата е че изкуствен източник на основната светлина, трябва да е (относително спрямо разстоянието до обекта) далече от оптичната ос. Т.е. вградените светкавици го нарушават директно. Аз затова гледам да снимам с отразена от тавана, ако може. Не е идеално решение, но като нямам дистанционен контрол...

Ееееее, браво на теб! :wors:

То си го имало, ама няма кой да го прочете  :D :

ми... малко вяра трябва. Аз още от начало не ти повярвах, дето казахте че не може, щото няма смисъл. Нищо не коства да се направи, а е важно и полезно.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.