Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Аз по-подробни занимания точно с това ще имам може би чак по-нататък като сменя монитора...

Я кажете две думи за ей тази играчка: http://www.dpreview.com/articles/2373457595/nissin-launches-radio-controlled-di700a-and-commander-air-1-wireless-flash-system

Предвид, че Di700 в момента се продава в България за около 340 лева, то очаквам комплекта с трансмитер да е най-много стотина лева повече, когато го внесат. По-мощна е (доколкото видях) от най-евтината струваща си никонска (SB-700), а е и по-евтина, губя сякаш единствено това, че няма да има хубав интерфейс с екранче и т.н. и може би качество на сглобка. Какво мислите?

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Аз по-подробни занимания точно с това ще имам може би чак по-нататък като сменя монитора...

Я кажете две думи за ей тази играчка: http://www.dpreview.com/articles/2373457595/nissin-launches-radio-controlled-di700a-and-commander-air-1-wireless-flash-system

Предвид, че Di700 в момента се продава в България за около 340 лева, то очаквам комплекта с трансмитер да е най-много стотина лева повече, когато го внесат. По-мощна е (доколкото видях) от най-евтината струваща си никонска (SB-700), а е и по-евтина, губя сякаш единствено това, че няма да има хубав интерфейс с екранче и т.н. и може би качество на сглобка. Какво мислите?

Флаш е по-добре от без флаш. Сигурно леко послъгват с водещото число и се закрепва с винт вместо с лостче, ама тва се преживява. Според мен си струва парите.

Флаш е по-добре от без флаш. Сигурно леко послъгват с водещото число и се закрепва с винт вместо с лостче, ама тва се преживява. Според мен си струва парите.

Мен ме интересува по-скоро заради радиото - че има и ръчен, и TTL режим - което би било доста яко. То и с никонската може, доста хора хвалят Nikon CLS (системата с предварителното светване и т.н.), ама според мен с радио е много по-използваемо - не се ангажираш с пряка видимост към светкавицата, а и пречиш на хората само толкова, колкото трябва :D

Мисля, че ако пощракаш малко с никонска светкавица, няма после да искаш да погледнеш друга :)  . Както стана и с мен.

ПП. А отидох в Павилиона именно с идеята да взема Di700 ...

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Мисля, че ако пощракаш малко с никонска светкавица, няма после да искаш да погледнеш друга :)  . Както стана и с мен.

То и аз съм на тоя принцип, ужасно съм доволен от моята 580EXII-ка, дори само да я пипнеш и усещаш колко е по-здрава, без да стигаме до осветено 200м междублоково пространство от 7 етаж(ISO1600), но пък разликата в цената е много солидна. Особено и ако добавим дистанционното - за каквото примерно аз не бих дал цената дето канон я искат, по-скоро ще чакам да си взема ново тяло с контрол.

Което ме подсеща, Nikon-ските тела нямат ли такава работа? по-специално твоето killchain? Щото ако има, аз лично бих заложил на никонска + контрол от апарата отколкото на  светкавица от трета страна + евентуалните проблемчета.

Това естествено ако не държиш чак толкова да няма допълнително премигване. Пряка видимост не е необходима, отразено също върши работа и това покрива повечето случаи.

Де да можеше от една снимка като тази от бяло към сиво да се избере с пипетата, и да се приложи в снимката, която обработвам

Обясни го това малко по-подробно, че не разбрах - искаш да си сигурен че един цвят е неутрален ли? Ми гледай му RGB стойностите - ако са равни значи е неутрален. Пфу много е гадно да се обяснява с писане.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Обясни го това малко по-подробно, че не разбрах - искаш да си сигурен че един цвят е неутрален ли? Ми гледай му RGB стойностите - ако са равни значи е неутрален. Пфу много е гадно да се обяснява с писане.

Аз се сещам какво иска да направи Пламен :) - иска с два клика да постигне перфектния бял баланс на всяка снимка. И се опитвам да му обясня, че това е принципно невъзможно, но не ме разбира ...

• Автор

Аз се сещам какво иска да направи Пламен :) - иска с два клика да постигне перфектния бял баланс на всяка снимка. И се опитвам да му обясня, че това е принципно невъзможно, но не ме разбира ...

Напротив, разбирам те, но ми се искаше както в Gimp от една снимка изрязвам и поставям в друга отворена в друг таб, да мога и така да избера от иображението по-горе неутралния цвят, който да се приложи в снимката, която ще обработвам! За това казах, че това никога не съм го срещал като опция в никоя програма, и знам, че е невъзможно!

Няма смисъл, защото такова нещо не знам да съществува (а и вече го написах)! Ще обясниш ли това с равните стойности в лайтрума как да го направя (ако е възможно)?

Елементарно, даже не ти трябва кадъра със сивата гама, това го има заложено в LR:

791563.jpg

Взимаш "пипетката" за бял баланс, и я поставяш някъде върху снимката, където според теб трябва да има неутрален цвят - сив например. Както виждаш, в квадратчето ти излиза балансът на трите цвята - червено®, зелено(G) и синьо(B). Това има предвид flare. Ако тези стойности са равни, значи цветът е неутрален. Ако не - кликни с пипетката, и LR ще промени белия баланс на цялата снимка, така че да стане неутрален.

Това ли имаше предвид?

• Автор

Да, нещо такова! Между другото попаднах на това клипче:   https://www.youtube.com/watch?v=MUh3vZT0tbo

Това, което показват там е много интересно, но при мен като отворя Raw файл и се отваря Camera Raw, а не така, както е на клипчето (и е нормално така да ми се отвори)! Де да можех да разбера какво говорят, ама нали съм скаран с английския :D

А с лайтрума има ли значение какво ще показва на трите стойности, или просто трябва да са горе-долу с еднакво число?

Да, нещо такова! Между другото попаднах на това клипче:   https://www.youtube.com/watch?v=MUh3vZT0tbo

Това, което показват там е много интересно, но при мен като отворя Raw файл и се отваря Camera Raw, а не така, както е на клипчето (и е нормално така да ми се отвори)! Де да можех да разбера какво говорят, ама нали съм скаран с английския :D

Това клипче го зарежи. Тази техника работи чат-пат - т.е. не работи. Замисли се - това което предлагат изключително лесно може да се направи в камерата - не изисква никакво разсъждаване, разпознаване... (всъщност автоматичния бял баланс прави (с много голямо приближение) подобно нещо). Само че автоматичния баланс бърка нали?

А с лайтрума има ли значение какво ще показва на трите стойности, или просто трябва да са горе-долу с еднакво число?

Ако са с много близки стойности, значи точката която си посочил ще изглежда неутрална(сива) в крайната снимка. Ако кликнеш, лайтрум ще промени снимката така, че точката да стане неутрална, т.е. ще ги изравни. Точно затова се ползва и салфетката - да кликнеш на нея = щото знаеш че е бяла.

Е това не го разбрах?!

Айде отначало:

Цветът на светлината променя цвета на предметите - щото той се образува от отразената от тях светлина.

Това на теб не ти влияе, щото мозъка ти го компенсира, но фотоапаратът/компютърът не може.

За да направиш снимката да изглежда възможно най-близо до истината, трябва да покажеш на фотоапарата/компютъра нещо (още по-добре различни неща), чийто цвят ти е известен.

Ама е много по-лесно да определиш дали нещо е безцветно (сиво/бяло) отколкото какъв точно цвят е.

Затова - ако на снимката има нещо което ЗНАЕШ че е бяло/сиво - салфетка - кликаш с капкомера в лайтрум и той го ПРАВИ бяло/сиво.

това е.

Затова - ако на снимката има нещо което ЗНАЕШ че е бяло/сиво - салфетка - кликаш с капкомера в лайтрум и той го ПРАВИ бяло/сиво.

това е.

... което обаче не ти прави снимката да е с "правилен" бял баланс.

Първо, защото това за мозъка и възприемането на цветовете не е точно така. Да, ние може да знаем, че това, което сме снимали, е в някакъв цвят, но все пак правим разлика между различните видове светлина, с които може да се освети. А по този метод с пипетката снимка в слънчево, и снимка в облачно време ще бъдат докарани до една и съща цветова температура. Което реално не е правилно.

И второ, този метод работи ако цялата сцена е осветена равномерно с една и съща светлина. Ако обаче имаш различни светлинни източници, с различна температура - става манджа с праз.

ПП. Даже и на клипчето по-горе се вижда това. След корекцията чаршафите не ги виждам бели, а розовеещи. А момичето стана с прекалено оранжева кожа.

ПП2. Дали пък мониторът ми не е за калибриране?... :)

Отново си прав, с дребните уговорки, че е по-добре да тръгнеш от по-малко "грешен" отколкото от по-"грешен" бял баланс и:

Ако обаче имаш различни светлинни източници, с различна температура - става манджа с праз.

Чисто теоретично, в такъв случай няма как да не стане манджа с праз (кво против манджите с праз имате бе хора? :D ) т.е. не може да направиш глобални настройки на белия баланс и цветовете да са истински навсякъде. В екстремните случаи снимката може да стане много хубава, но не и естествено изглеждаща.

ПП. Даже и на клипчето по-горе се вижда това. След корекцията чаршафите не ги виждам бели, а розовеещи. А момичето стана с прекалено оранжева кожа.

ПП2. Дали пък мониторът ми не е за калибриране?... :)

Ще ти кажа довечера. Ейзото го калибрирам на всеки месец.

• Автор

Е то на 100% е изключено да се постигне, но това исках да разбера - как  да определям преди снимане, и при постобработката! Това за Лайтрума не го знаех, и научих нещо ново! :)

Е то на 100% е изключено да се постигне, но това исках да разбера - как  да определям преди снимане, и при постобработката! Това за Лайтрума не го знаех, и научих нещо ново! :)

Можех да ти го обясня с едно изречение :) . Ако снимаш в RAW, такова нещо като бял баланс не съществува. Така че настройката на апарата си я слагай на каквото си искаш. И без това можеш после да го промениш от Lightroom:

791649.jpg

Щом искаш база, от която да започнеш, избери си някой от тези пресети, който ти се струва най-подходящ, и редактирай оттам нататък. 

• Автор

За сега снимам комбинирано Raw + Jpeg! Иначе при мен тия опции са на български :)

п.с.Сега се сетих за оня случай със снимката с роклята! Като знам, че костюма от сватбата ми е зелен (горе-дуло както е цвета на листа от мента), а всички опити за снимане или запис на видео го изкармат мастилено син! Та в тая връзка ще е бая зор да оправя белия баланс ако съм снимал нещо такова, и не мога да си спомня с абсолютна точност истинския цвят! Все пак научих още нещо ново за мен при използването на лайтрум, и снимането! До сега съм снимал само на авто за баланс на бялото, а не съм знаел, че е по-добре да избирам според ситуацията (пример е снимката със снега, която също е снимана на авто за баланс на бялото)! Вместо това можеше да избера облачно, защото си беше облачно, а не снимката ми да синее и лилавее! Наистина е полезно това, което научих! Както преди време открих още една грешка, която правех, а именно с настройката на блендата - винаги се стремях да бъде максимално отворена, и се чудех, защо отдалечени обекти не са ми на фокус, до като не научих какво е DOF :D

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

До сега съм снимал само на авто за баланс на бялото, а не съм знаел, че е по-добре да избирам според ситуацията (пример е снимката със снега, която също е снимана на авто за баланс на бялото)! Вместо това можеше да избера облачно, защото си беше облачно, а не снимката ми да синее и лилавее!

Ако си я пазиш снимката в RAW формат, можеш да я заредиш в Lightroom, и от настройката за бял баланс, както съм ти показал по-горе, да избереш "Облачно". И ще видиш пак същия резултат, както и ако я беше снимал така.

Всъщност, на теб в LR какво ти е зададено по подразбиране?

ПП. А отидох в Павилиона именно с идеята да взема Di700 ...

То и аз съм на тоя принцип, ужасно съм доволен от моята 580EXII-ка, дори само да я пипнеш и усещаш колко е по-здрава, без да стигаме до осветено 200м междублоково пространство от 7 етаж(ISO1600), но пък разликата в цената е много солидна. Особено и ако добавим дистанционното - за каквото примерно аз не бих дал цената дето канон я искат, по-скоро ще чакам да си взема ново тяло с контрол.

Което ме подсеща, Nikon-ските тела нямат ли такава работа? по-специално твоето killchain? Щото ако има, аз лично бих заложил на никонска + контрол от апарата отколкото на  светкавица от трета страна + евентуалните проблемчета.

Това естествено ако не държиш чак толкова да няма допълнително премигване. Пряка видимост не е необходима, отразено също върши работа и това покрива повечето случаи.

Да, D7000 има контрол на външна светкавица с вградената. Даже съм го пробвал с SB-910 на един бивш колега - всичко е супер за неща, които не мърдат, обаче ми се струва, че в момента, в който поискам да снимам нещо, което не стои на едно място, и работите ще се развалят, та затова искам да пробвам радио. Ако трябва да взимам предавател за никонска светкавица, се ангажирам или с SU-800, който е абсурдно скъп, или с друг предавател, но и приемник - пък китайската има вграден.

• Автор

А това се получава след избор само на китовия обектив от корекция на обектива, и избор на камера стандарт от калибровка на камерата в лайтрума (нищо друго не съм пипал от опциите):

099a074ecf080c92.jpg

Понеже и аз с английския не съм много на "ти". В нета има една книга на Скот Келби преведена на руски (в pdf) за работа с LR 4. Много подробно е обяснено всичко за функциите на програмата от А до Я. Ще я потърся и мога да ти пратя линк ако те интересува.

Понеже и аз с английския не съм много на "ти". В нета има една книга на Скот Келби преведена на руски (в pdf) за работа с LR 4. Много подробно е обяснено всичко за функциите на програмата от А до Я. Ще я потърся и мога да ти пратя линк ако те интересува.

В LightRoom5 доста неща са посменени ама.
  • Автор

В LightRoom5 доста неща са посменени ама.

Имам ги и двете версии инсталирани 4.4 и 5.6 (даже съм изтеглил и 5.7 - като всичките са с БГ интерфейс), но си ползвам предимно 4.4 защото изисква най-много 2 гигабайта рам, а моята е точно толкова! :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.