Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Постарах се доста (според моите възможности) център, хоризонтали, вертикали и т.н. (Никона има подобни нивелири). Видях на практика при широкото, че и най-малката промяна на ъгъла криви всичко, особено при условията, в  които аз снимах. А под "криво" в темата за снимките, имах впредвид геометричната переспектива и наклоните. Снимките са правени на разстояние 5-6 метра от сградите и няма как да се коригира гиометрията (или поне аз не знам). И твоите колони на арката са наклонени. :)

Между другото Токината доста ми хареса. Изглежда и се усеща много стабилен. Предимство е и постоянната бленда на 2,8. Гривните му работят много "мазно". С една дума обективчито е супер. Единствено ме спира липсата на стабилизация и податливостта му малко повече на флеърите.. Това което ти каза за Канона и наличието на стабилизация са двете неща, които вероятно ще наклонят везните към него.  Скоро ще имам нужда от него и тези дни ще отида до фотопавилиона в Пловдив, да го поръчам. Сега има някаква премия и излиза на цена около 480-490лв., което напълно ме устройва.

Втората ми се стори леко завъртяна, та затова, не че и аз не снимам криви сгради :). Ма вината не е в обектива а в законите на физиката. Ако искаш по-добро за архитектура, минавай на тилт-шифт, ама там цените са по-особени :P

Гривните и на 10-18-ката са доста добре, за обектив от тоя ценови клас.

А че природа се снима по-лесно - всичко дето няма прави линии се снима по-лесно - и е адски забавно да се снима с широкоъгълен, просто мъничко въображение и определено нещо го правиш да изглежда по абсолютно различен начин.

Само за следобеда :) , да пробва Tokina-та. Съжалявам, че не се сетих веднага да му покажа хоризонта, малко по-различен е от канонския.

Аз пък се покефих малко на 70D :) . Много приятна машинка, не бях го хващал досега.

:yanim:
  • Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

..........- и е адски забавно да се снима с широкоъгълен, просто мъничко въображение и определено нещо го правиш да изглежда по абсолютно различен начин.

Вече нямам търпение да го пипна. Както казва RudeBoy-друго си е да имаш широко, вместо да се мъчиш да сглобяваш от отделни кадри. Благодаря за съветите.

Снимките са правени на разстояние 5-6 метра от сградите и няма как да се коригира геометрията (или поне аз не знам). 

По принцип - може да се коригира, Lightroom има съответните инструменти. Но (винаги има "но" ;) ):

1) Корекцията не винаги може да е успешна. В смисъл, че алгоритмите на LR не винаги съответстват точно на изкривяванията на обектива. Така че понякога, колкото и да се мъчи човек, остават някакви минимални изкривявания, но са много нелогични, и правят снимката да изглежда странно.

2) За да се изправи една такава изкривена сграда, трябва да има сериозно разтягане в горната част. Това се отразява отрицателно на детайлността.

3) След изправянето снимката трябва пак да се изреже до правоъгълна форма, при което се губи част от кадъра, и ефектът от широкоъгълния обектив намалява.

и 4), поне за мен най-важното :) - на мен ми харесва това изкривяване, точно то ми дава усещане за по-широк план. Затова умишлено не се старая да го махам.

Опитвал съм да си играя конкретно с тази снимка:

10459023_522752371193810_314105213951561

И успях да изправя сградата. Но изглеждаше много плоска и смалена, затова си запазих оригиналния вариант.

Според мен най-добрият начин за противодействие е в момента на снимането :) - по възможност, да снимаме от по-голямо разстояние, и на по-големи милиметри.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

С молба за помощ:

Сенници EW-73B vs. EW-73C. Не мога да разбера. Май вторият "С" е за широкото EF-s 10-18. В нета има клипове и с единия и с другия. Май "В" е за 18-135.

Не съм сигурен обаче. Кой е оригиналният за 10-18. Няма го в Павилиона или аз не го открих. От къде да го купя?

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Кой е оригиналният за 10-18. Няма го в Павилиона или аз не го открих. От къде да го купя?

C ти трябва, абсолютно безусловно. B ще ти влиза в кадър. Ако разбереш къде го има, кажи и на мен. Колко съм прост дет не си го взех от щатите...

C ти трябва, абсолютно безусловно. B ще ти влиза в кадър. Ако разбереш къде го има, кажи и на мен. Колко съм прост дет не си го взех от щатите...

Много ти благодаря. Непременно ще ти кажа, ако го открия. Колко е лесно, когато има кой да ти каже! :) Благодаря

Макро екстендерите само с твърдия 50mm. обектив ли могат да се ползват, или може с всеки?

Ако имаш предвид extention tubes с всеки обектив може но ефективността и качеството което получаваш е различно. Освен това в зависимост от екстендера и обектива, част от (или цялата) автоматиката на обектива може да не работи.
  • Автор

Те двата 50mm. и Vivitar-а са си ръчно фокусни обективи. Като само при Vivitar-a има опция за настройка на блендата от тялото (но може и ръчно да се настройва от обектива). Иначе на предната страница ги обсъждахме с RudeBoy тези екстендери.

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Открих го в павилиона. Цена 45 лв. :)  Този ли е:

https://www.photopavilion.bg/?page=catalog&catalog=44&product=14426&show=additional

Мака му мечка, пак отиде работата на 600лв. :D

Открих го в павилиона. Цена 45 лв. :)  Този ли е:

https://www.photopavilion.bg/?page=catalog&catalog=44&product=14426&show=additional

Мда, докарали са... Трябва да прескоча тия дни.

Що да е? плащаш 529, канон ти връщат 60, става 469 + 45 = 514...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Мда, докарали са... Трябва да прескоча тия дни.

Що да е? плащаш 529, канон ти връщат 60, става 469 + 45 = 514...

Да прав си. но четох нещо точно за тези промоции на канон, че ги превеждали по банкова сметка, ама чак след 1 год. Бля, бля!

Поне спестих от поляризатора. Моята HOYA HD за 17-85 е същата резба  67мм. :)  Че струва и той майка си и баща си.

Приготвил съм парите. Утре ще го поръчвам направо със сенника. Ще разпитам момчето за тая промоция, да видим той кво ще каже.

Да прав си. но четох нещо точно за тези промоции на канон, че ги превеждали по банкова сметка, ама чак след 1 год. Бля, бля!

Поне спестих от поляризатора. Моята HOYA HD за 17-85 е същата резба  67мм. :)  Че струва и той майка си и баща си.

Приготвил съм парите. Утре ще го поръчвам направо със сенника. Ще разпитам момчето за тая промоция, да видим той кво ще каже.

Аз лично бих внимавал с поляризиран филтър за 10-18-то. И бих си купил само от свръхтънките...

Аз лично бих внимавал с поляризиран филтър за 10-18-то. И бих си купил само от свръхтънките...

Предупредих го ;) . Но така или иначе вече има филтър с подходящ размер, нека да пробва.

Моят беше абсолютно същият модел, с него няма да има винетиране на 10-18 STM. Така поне твърди колежката ми, на която го дадох, в замяна на нейния, който е от "дебелите". Но при мен на 18-105VR не е проблем.

Предупредих го ;) . Но така или иначе вече има филтър с подходящ размер, нека да пробва.

Моят беше абсолютно същият модел, с него няма да има винетиране на 10-18 STM. Така поне твърди колежката ми, на която го дадох, в замяна на нейния, който е от "дебелите". Но при мен на 18-105VR не е проблем.

То не е само винетинга. При толкова широко поле, светлината, която идва от едно нещо, много вероятно е поляризирана под различен ъгъл в различните точки. Примерно небето почти сигурно става на градиент.

То не е само винетинга. При толкова широко поле, светлината, която идва от едно нещо, много вероятно е поляризирана под различен ъгъл в различните точки. Примерно небето почти сигурно става на градиент.

Благодаря за съветите. Ще пробвам. 

Какво означава свръх тънък. Този HOYA HD, който съм посочил не е ли такъв?

И на мен ми е любопитно. Защото не знам да има модел, по-тънък от твоя.

Благодаря за съветите. Ще пробвам. 

Аз не съм гледал, какъв е този дето си писал - само споменах, че трябва да е от моделите предназначени за широкоъгълен, щото е важно.

И на мен ми е любопитно. Защото не знам да има модел, по-тънък от твоя.

https://www.schneideroptics.com/Ecommerce/CatalogItemDetail.aspx?CID=989&IID=4008

Ама интересното е че не намерих тия Hoya доколко мм ги дават. B+W си признават за 17, евентуално 16, което значи че на 10мм APC е кофти...

Аз не съм гледал, какъв е този дето си писал - само споменах, че трябва да е от моделите предназначени за широкоъгълен, щото е важно.

............................

Ама интересното е че не намерих тия Hoya доколко мм ги дават. B+W си признават за 17, евентуално 16, което значи че на 10мм APC е кофти...

Ооо! Много ти благодаря. Ако трябва да е този, който си посочил, предпочитам да карам без него. :D

Между другото днес се сдобих с обектива 10-18. Оказа се, че го имат наличен в Павилиона. И сенника беше наличен. След като го бях купил видях в друг сайт на цена от 442 лв. без премия. Вероятно сив внос. След ДДС което ще си върна излиза около 350 лв. Ама чак такива тънки сметки не си струва.   Така  че мисля, че приключих с "тъмните" обективи. Живот и здраве, ако се купува нещо за напред, вече трябва да е мнооого светло. :)

Първите ми впечатления са: Много лек. Пръстена на фокуса се върти плавно. Пръстена на зума (трансфокатора)...хм.. не ми хареса. При първоначалният натиск (лек) за завъртане в началото леко насича движението, после потегля плавно. Това и в двете посоки. Едва забележимо е но го има. Токината 11-16 в това отношение е много по- добре. Това за фото, не е проблем, но не знам, как ще е за видеото. Надявам се товада е защото е нов и по сетне да се оправи. Като цяло усещането е "пластмасово" (ами то кво друго да е :) ), но е стабилна изработка и е много по-компактен от Токината, коато пък за сметка на това се усеща много по стабилна и масивна.

Тази вечер имам намерение да го пробвам. Ще внимавам много с бликовете (Flare :) ). Сигурно няма да мога да направя снимка като тази по-горе на RudeBoy, но поне ще се опитам. 

Опитай това ;) (когато имаш време) :

799528.jpg

По принцип бях там на фотосесия с модел, ама като видях тази красота, не издържах, и извадих Tokina-та ...  :D

Ето този модел е - Hoya CPL HD 67 mm . 

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Опитай това ;) (когато имаш време) :

По принцип бях там на фотосесия с модел, ама като видях тази красота, не издържах, и извадих Tokina-та ...  :D

Майсторска работа. Ще опитам непременно при следващото ми ходене в Стария Пловдив. Благодаря.

Сега се връщам от центъра. поснимах малко с 10-18. Обективчето се държи супер добре. Много ми хареса как снима. Трябва много да се внимава с ъглите и геометрията, както ми показа с Токината, но иначе си е достатъчно остър и мноооо широк. :)

Пламене, в другата тема за снимките, впоследния ти пост, във фотографията "Връх Петрахил в профил" не се е получило много добре прехода между небето и върха на дърветата по ръба ( "Хайде сега... до вчера не знаеше какво е камера с огледало, днес започна и анализи да правиш!" :D )

Въпросът ми е това на настройките на камерата ли се дължи, на обектива или на постобработката и как межеда се избегне?

Прилича на аберации, но май не е точно това?

Въпросът ми е това на настройките на камерата ли се дължи, на обектива или на постобработката и как межеда се избегне?

Прилича на аберации, но май не е точно това?

100% не е аберация или от хардуер.

Това е от пост обработка и ми прилича на едно от трите - ghosting ефект от HDR, прекомерно усилени тонове/крива или ако е слагал градиентен филтър и е трил с четчицата - в този ред на вероятности

70д има една функция, за корекция на обектива още в камерата, веднага след заснемането. Данните за конкретния обектив се въвеждат с програмата ЕОС Утилити или нещо подобно. Има я в програмния диск към камерата. В момента 10-18 го разпознава, но няма данни за корекция. Тази опция ефективна ли е да се занимавам да вкарвам данните или не си струва. Лайтрума също може да коригира според данните на обектива и аз сега го правя чрез нея?

70д има една функция, за корекция на обектива още в камерата, веднага след заснемането. Данните за конкретния обектив се въвеждат с програмата ЕОС Утилити или нещо подобно. Има я в програмния диск към камерата. В момента 10-18 го разпознава, но няма данни за корекция. Тази опция ефективна ли е да се занимавам да вкарвам данните или не си струва. Лайтрума също може да коригира според данните на обектива и аз сега го правя чрез нея?

Ти нали RAW снимаш (lightroom)? Ако да това е без значение корекцията в апарата се отнася само за JPG. Ако те интересува а JPG - може да пробваш резултатите и да решиш на кой вярваш. Пък може и Адоб да взимат данните за корекцията от Канон, не знам... За мен геометричните корекции са от спорна стойност - винаги пробвам, но не винаги ги взимам. С аберациите и двете се оправят.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.