Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

преди 5 минути, plamen74 написа:

Защото е нарисувано в автоматичните режими и за това попитах!

Както по-горе няколко пъти споменахме макрото е функция на обектива. Това е способността да фокусира на по-близко разстояние. И от там да прожектира по-голям образ върху матрицата

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

преди 14 минути, plamen74 написа:

Добре, а за добри нощни снимки твърд ли обектив да си взема?

Какво през нощта? Светлини в града, небе, звезди, някакво рисуване със светлина?

• Автор
преди 5 минути, capnemo написа:

Какво през нощта? Светлини в града, небе, звезди, някакво рисуване със светлина?

Всичко изброено! Общо взето предимно градски светлни, но и небе, звезди също, а рисуване със светлина е на последно място!

преди 28 минути, plamen74 написа:

Всичко изброено! Общо взето предимно градски светлни, но и небе, звезди също, а рисуване със светлина е на последно място!

За всичките - статив. За градски - добре е да е варио за да можеш да композираш по-удобно, 10-18 мисля би бил подходящ. За звездното небе изискванията е да е къс и светъл, хвърли едно око на Токина 11-16/2.8.

П.П. Но горните два обектива доста се покриват и ако си готов да приемеш ръчен фокус събирай пари за Токината :)

преди 1 час, plamen74 написа:

Добре, а за добри нощни снимки твърд ли обектив да си взема?

Май те е ударила "техническата вълна" :D Полека с покупките :P Поснимай, с каквото имаш и сам ще разбереш, какво ти липсва.:) Не ми казвай че си се нарадвал на 55-250-то.
Аз съм се зарекъл на най-много едно нещо за фотография годишно именно за да не се изкушавам да изкупя един-два магазина.

• Автор
преди 6 минути, flare написа:

Не ми казвай че си се нарадвал на 55-250-то.

Не съм разбира се, нали все още е "пресен" :D 

преди 41 минути, capnemo написа:

За всичките - статив. За градски - добре е да е варио за да можеш да композираш по-удобно, 10-18 мисля би бил подходящ. За звездното небе изискванията е да е къс и светъл, хвърли едно око на Токина 11-16/2.8.

П.П. Но горните два обектива доста се покриват и ако си готов да приемеш ръчен фокус събирай пари за Токината :)

Статива го има! Е, не е кой знае какъв Hama Star 62, но му дават 4 кила товароносимост!

10-18 в базара е 400лв., а Токината 11-16 е 480лв.! Снимките и на двата обектива във Фликър ми харесаха най-много от всичко разглеждано до сега!

преди 11 минути, flare написа:

Май те е ударила "техническата вълна" :D Полека с покупките :P 

Еми нали ми остана само Канона щото дъщеря ми взе всичко Пентакско което имах с изключение на дългия обектив Vivitar 70-210 Macro версия 1.

Предложих и Канона ама не и бил удобен! И за това гледам да се запася с обективи! Вивитара само с преходник ще мога да го ползвам, но се обезсмисля заради новия 55-250! С китака съм пробвал нощни снимки, но не ми харесват и за това ми се иска да имам такъв, с който е по-добър резултата!

Замислих се над нещо ... Според вас, снимка на Млечния път, какъв зрителен ъгъл изисква? И съответно - колко мм трябва да е обективът (на кропка), за да постигнем добро кадриране?

Аз не, че нещо... и извинявайте за отклонението в темата, но... Пламен очевидно се е надъхал и фотографията все по настоятелно се превръща в зараза за него.

Хубаво хоби е, браво. И успех! Е, вероятно ще му бръкне още по-дълбоко в джоба, но то кеф цена няма. На мен досега ми струва поне колкото кола и половина  на старо... и като казвам "на старо" имам предвид около петгодишна. ;)

Ако и вече да не публикувам нищо никъде, но още купувам. :D

Редактирано от stoyanivanov (преглед на промените)

• Автор
преди 14 часа, stoyanivanov написа:

Аз не, че нещо... и извинявайте за отклонението в темата, но... Пламен очевидно се е надъхал и фотографията все по настоятелно се превръща в зараза за него...

E чак зараза не е :D Но е хубаво да има освен китака и дългия един твърд, един широк и още някой обектив за по екстремни ситуации в които другите не се справят толкова добре! ;) 

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Този обектив Canon 17-85mm IS USM по-добър ли е от китовия 18-55 IS (без II)? Не му работи стабилизацията на моя китов обектив без значение дали я включваш или не от копчето на обектива, а този го намерих евтино. На същата цена има и един Tamron AF 18-200mm, но за него не видях стабилизация, а не ми се иска да пращам на ремонт китовия или да купувам друг китов.

С малко зор и дебнене се намира Canon EF-S 18-55 IS STM за до 200 лв. Това е най-добрият избор, по-добре е и от 17-85, и от всички предишни 18-55. Ако искаш и дълго, допълни го с 55-250 IS, някоя от версиите. Tamron 18-200 не си струва.

• Автор
на 13.07.2017 г. в 22:15, capnemo написа:

Има ли по-особена разлика между тази Токина и Tokina 12-24mm f/4 (IF) AT-X Pro DX? 11-16 в базара е най-евтиния вариант 580лв., а 12-24 го има за 300лв.!

Канонския 10-18 в момента е 350лв. в базара, ама ги нямам толкова сега! За това питам за Tokina 12-24mm f/4 (IF) AT-X Pro DX

Разгедах във Фликър снимки с този обектив и попаднах на една правена с 1100D която доста ми хареса:

30455174255_a05a979fc6_b.jpgLa notte dimenticata by Alessio Battistella, on Flickr

За това питам има ли някаква съществена разлика между двете Токини?!

преди 15 часа, RudeBoy написа:

Между 17 и 18 мм на кропка почти няма видима разлика. Ако искаш нещо евтино и широко - Canon имат прекрасен EF-S 10-18 IS STM.

Във Фото павилиона има някакъв 10-22 на Канон, но не е STM, но е много по-скъп. Заслужава ли си инвестицията или да поръчвам 10-18?

Не, не си заслужава. 10-18 IS STM е по-нов модел, с бърз и безшумен фокусен мотор, има стабилизация, по-малък и по-лек е. И най-важното - по-евтин :) .

на 8/5/2017 в 23:15, plamen74 написа:

За това питам има ли някаква съществена разлика между двете Токини?!

Ами предвид, че искаш да ги ползваш за снимки на звезди, бих казал че двойно по-голямата светлосила е доста съществена разлика.

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Едно въпросче (ако може): При Канон има ли отделна настройка за компенсация на експозицията от тази за настройване на експонирането?

На Пентакса го имам! Примерно задавам от менюто -5EV компенсация и отелно настройвам 0 даже до +5EV експониране без да се променя стойността на компенсацията т.е. тя си остава -5EV, като по този начин увеличавам времето за екпониране! С да речем (теста с тези снимки) при 0EV апарата ми даваше скорост 1/125, а при -5EV компенсация и +5EV експониране скоростта стана 4 до 8 секунди! Надявам се да сте ме разбрали какво питам, понеже ми е трудно да обяснявам?! :D 

Експонацията се определя от ISO, бленда и скорост. Всички настройки от менюто или с бутоните на тялото променят някой от тези параметри, в зависимост от режима, който си избрал.

Та - ще искаш ли да обясниш по-добре въпроса си?...

• Автор
преди 30 минути, RudeBoy написа:

Експонацията се определя от ISO, бленда и скорост. Всички настройки от менюто или с бутоните на тялото променят някой от тези параметри, в зависимост от режима, който си избрал.

Та - ще искаш ли да обясниш по-добре въпроса си?...

Това да, но в менюто на Пентакса има отделно настройка на компенсацията! С други думи с тези трите настройвам до като индикатора покаже 0EV и в същото време в менюто е зададена компенсация -5EV като това увеличава само времето за експониране! Ще трябва да направя снимки и да покажа за какво става точно на въпрос!

• Автор

Така, направих снимки с телефона!

На тази задавам компенсация -5EV от задържан бутон +/-EV и завъртане на скрола до -5EV, като настройките са ISO100, F8.0, 1/90

IMG_20170912_204823.jpg

Без да променям настройката на компенсацията т.е. променям само скоростта на 0,3 секунди, а компенсацията си остава на -5EV

IMG_20170912_205225.jpg

Мога дори намалявайки още скоростта да покаже експониране +5EV, като компенсацията си остава на -5EV, но скоростта е вече 10 секунди

IMG_20170912_205019.jpg

Ето това не го виждам при Канона?!

преди 7 минути, RudeBoy написа:

В менюто на Canon също има такава настройка. Замислял ли си се на какъв принцип работи?...

• Автор
преди 16 минути, RudeBoy написа:

:D:D:D

Пламене, прочети си упътването на апарата.

Подсказване: Компенсацията на експонацията работи ли в режим "М"? ;) 

Точно в режим "М" я настройвам на Пентакса (на снимките се вижда)!

За това казах, че работи отделно от останалите настройки за експониране ! ;) 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.