Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Препоръчан отговор

Ако го знаех това, щях да имам сега една перфектна снимка в теле-макро режим, но тогава си беше с девет точковия (при което се фокусира всичко около пеперудата, а самата тя в средата на снимката не)! Можех поне да опитам, ама чак сега разбрах за този спот фокус :)

Фокусите на сапунерките искат контраст, при слабо осветление и 100 спота не помагат :) Но пробвай, може твоята камера да се държи по-добре

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 2,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Това не работи винаги. И (мисля) е свързано и с начина на мерене на светлината.

Просто търси само в квадратчето, не смята по целия кадър.

Фокусите на сапунерките искат контраст, при слабо осветление и 100 спота не помагат :) Но пробвай, може твоята камера да се държи по-добре

То, ако е тъмно, никакъв фокус не помага :) На този, който е измислил светлинките за помощ при фокус, особено тези, които проектират шарка, трябва да му се построи паметник и да му се поднасят венци веднъж годишно :D. А този, дето е решил, как това да се прави с вградените светкавици на канонските апарати, трябва да се разстреля. :D :D Редактирано от flare (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Просто търси само в квадратчето, не смята по целия кадър. То, ако е тъмно, никакъв фокус не помага :) На този, който е измислил светлинките за помощ при фокус, особено тези, които проектират шарка, трябва да му се построи паметник и да му се поднасят венци веднъж годишно :D. А този, дето е решил, как това да се прави с вградените светкавици на канонските апарати, трябва да се разстреля. :D :D

За тази цел външна светкавица с подсветка за фокусиране :) А на някои апарати може да се зададе област, която да търси за фокусиране като размера на областта може да променя също. И това всичко по (почти) целия обем на кадъра. Моя има такова нещо, 70Д също го има като местенето може да става и през задния дисплей с докосване. Което е много готино и (може би) удобно :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За тази цел външна светкавица с подсветка за фокусиране :)

+10.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

+10.

Само че има един дребен детайл, наречен цена. Защото тези, които имат такава подсветка обикновено имат и компютър в себе си, промяна на експонацията със стъпка (примерно) 1/10 стопа и подобни глезотии :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само че има един дребен детайл, наречен цена. Защото тези, които имат такава подсветка обикновено имат и компютър в себе си, промяна на експонацията със стъпка (примерно) 1/10 стопа и подобни глезотии :)

Факт, ама си струват всяка стотинка. RudeBoy, горе цитира нещо за светлината и то си е напълно вярно. Светлината прави снимката. Когато светлината не ти отърва ти си правиш светлина. И учебниците казват, че точков източник, относително близо до фокалната ос (разбирай вграден флаш) обикновено е най-лошият избор за основна светлина на една снимка. С външната получаваш толкова неща, че буквално си струва всяка стотинка. Просто няма база за сравнение.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Факт, ама си струват всяка стотинка. RudeBoy, горе цитира нещо за светлината и то си е напълно вярно. Светлината прави снимката. Когато светлината не ти отърва ти си правиш светлина. И учебниците казват, че точков източник, относително близо до фокалната ос (разбирай вграден флаш) обикновено е най-лошият избор за основна светлина на една снимка. С външната получаваш толкова неща, че буквално си струва всяка стотинка. Просто няма база за сравнение.

Ммм, да, аз предпочитам да снимам без вградената светкавица, защото (поне на мен) прави нещата толкова плоски и изкуствени. В такива случаи надувам ИСО-то и моля хората да не мърдат много и се мъча с дълга експонация и шум от ИСО :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Учителката на дъщеря ми има Panasonic Lumix FZ8 - с какво е по-различен от този на колегата (FZ38), освен по-малкия оптичен зуум?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Учителката на дъщеря ми има Panasonic Lumix FZ8 - с какво е по-различен от този на колегата (FZ38), освен по-малкия оптичен зуум?

Малко по-малък, малко по-лек, матрица с по-малко пиксели, няма автоматичен фокус на видео.С едно изречение: камера, излязла на пазара преди 6 години (а това е много за сапунерките)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Малко по-малък, малко по-лек, матрица с по-малко пиксели, няма автоматичен фокус на видео.С едно изречение: камера, излязла на пазара преди 6 години (а това е много за сапунерките)

Благодаря! А случайно да знаеш къде има сервизи на панасоник? Питам защото имам и трети TZ-3 който не иска да се включи (стоя без батерия около 6-7 години, а преди това си бачкаше - за това взех тия двата, за да имаме еднакви с дъщеря ми)!

п.с.То дали изобщо си заслужава да се занимавам, но може да е нещо прекалено дребно все пак!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! А случайно да знаеш къде има сервизи на панасоник? Питам защото имам и трети TZ-3 който не иска да се включи (стоя без батерия около 6-7 години, а преди това си бачкаше - за това взех тия двата, за да имаме еднакви с дъщеря ми)!

п.с.То дали изобщо си заслужава да се занимавам, но може да е нещо прекалено дребно все пак!

Нямам си никаква идея. Но ако се обадиш в някой от големите фотомагазини вероятно ще те насочат

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Между другото от тази тема разбрах, че с Google Earth може да се изчисли разстоянието в километри от една точка до друга в права линия!

Направих си труда преди малко да изчисля, колко е въздушното разстояние от заслон "Опасния зъб" до вр.Васильов (където се намират ветрогенераторите):

Публикувано изображение

Оказва се, че е почти 20 километра (не знаех, че могат да се видят с просто око на такова разстояние - явно са доста големички)! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Капитане, мисълта ми беше, че FZ200 към този момента е много по-скъп от D3100! 

FZ200 е по-скъп, вярно е, но с обектива му покриваш фокусни разстояния от 25-600 мм (приравнени). Докато китовия на D3100 покрива 27-82.5 мм. Можеш да прибавиш към него примерно този обектив, и тогава ще имаш до 450 мм, сравнени с 600-те на FZ200. А цената вече ще е доста по-висока :)

И малко обяснение, защо пиша "приравнени". Вече бях казал, че фокусното разстояние е мерило за зрителния ъгъл, а оттам и за приближението. Обаче, зрителният ъгъл зависи и от размерите на матрицата. Примерно едно фокусно разстояние от 35 мм ще даде различен зрителен ъгъл на Nikon D3100, на Olympus Pen, или на Panasonic FZ. За това, за да могат да се сравняват обхватите на обективите за различните системи (и матрици съответно), те всички се приравняват към зрителния ъгъл на матрица с размер 36х24 мм. Което, може би се сещаш, е размерът на кадър от филмова лента :) , или на англ. full frame. За да се приравнят, фокусните разстояния се умножават с число, показващо съотношението на размерите на матриците. Това число се нарича кроп-фактор. 

Та кроп-факторът на Nikon D3100 е приблизително 1.5. Затова неговият китов обектив 18-55 мм  се приравнява на обектив 27-82.5 за фулфрейм. Докато фокусните разстояния, които покрива обективът на FZ200, са 4.5-108 мм (пише го на обектива :)) . Това се приравнява на 25-600 мм на фулфрейм.

Трябва да се отбележи, че това приравняване е много условно, и е хубаво да се ползва само когато сравняваш фокусни разстояния на обективи.

И понеже гледам, че почнаха да се обсъждат много неща в тази тема :) , да ти подскажа още нещо. Снимките си, качени в picbg.net, можеш да показваш и по този начин:

Публикувано изображение

Трябва в албума да избереш "Вземи код", и след това да копираш полето BBcode в поста си. Разликата е, че като цъкнем на малката снимка, ще се зареди само голямата, а не страницата, на която е.

А това коте е снимано с Panasonic FZ8, за който също стана дума тук. Имах такъв, като се регистрирах в Калдата, и си бях доволен. Но малко по малко почнах да забелязвам недостатъците му, и го смених с DSLR.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

....

И понеже гледам, че почнаха да се обсъждат много неща в тази тема :) ,....

Идеята ми беше именно да обсъждаме неща по техниката и основите на фотографията. Мисля че няма подобна тема, а си мисля че може да е полезна на хората :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Значи Canon SX 50 iS е с 4,3-215 мм, като е с 50х оптичен зуум, но при него май това f/2.8 не е като при FZ200?!

Панасоника сигурно е по-добър, но все пак в това отношение тези милиметри май Canon-а е малко по-добре, или не е така?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Значи Canon SX 50 iS е с 4,3-215 мм, като е с 50х оптичен зуум, но при него май това f/2.8 не е като при FZ200?!

Панасоника сигурно е по-добър, но все пак в това отношение тези милиметри май Canon-а е малко по-добре, или не е така?!

Аз лично имам големи съмнения в смисъла да се прави зум повече от 20. И също се съмнявам в качествата на изображението при такъв зум. Канона е 24-1200, но не очаквай разликата между 600 и 1200 да е фрапантна. Да не говорим че при 1200 диафрагмата е много малка и прилагайки правилото за 1/фокусното разстояние си представи при какво осветление трябва да снимаш на 6.5 със скорост 1/1200

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако гледаш само колко пъти ти е "зуум"-ът - да, на Canon SX50 е повече. Помисли по-скоро дали качеството на снимките на такива милиметри те удовлетворява.

Примери, казах, има тук и тук

В същите сайтове можеш да разгледаш и снимки с FZ200.

ПП. Аз като гледам примерно тази снимка, правена със SX50 на макс. зуум, и бих се отказал от този модел.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

....

ПП. Аз като гледам примерно тази снимка, правена със SX50 на макс. зуум, и бих се отказал от този модел.

Явно акаунта им е изтекъл и бъкета в Амазон връща грешка

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Явно акаунта им е изтекъл и бъкета в Амазон връща грешка

По-скоро от dpreview не обичат да публикуват снимките им другаде :)

Но примерът, който дадох, може да бъде видян в галерията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А как да разбера в тия сайтове кои снимки са правени с максимален оптичен зуум, за да направя сравнение?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А как да разбера в тия сайтове кои снимки са правени с максимален оптичен зуум, за да направя сравнение?

По EXIF информацията, поле Focal Length , гледаш какво е максималното за камерата :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Днес тествах спот фокуса в макро (и теле-макро) режим и се получиха много по-добре снимките отколкото в девет точковия!

Ето снимките от днес в тази тема: http://www.kaldata.com/forums/topic/209990-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-3/page-48#entry2693194

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да питам още нещо, че не знам тази опция за какво се ползва?! Преди малко снимах цветето, което в другата тема публикувах вчера, но тогава беше само пъпка, сега вече е напълно разтворено, и също така снимката е на тъмно: http://www.kaldata.com/forums/topic/209990-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-3/page-48#entry2694059

Така, за да се получи тази снимка освен макро спот фокуса намалих и експонирането (няма автоматика, както при колегата) на минус 2, но има още една опция (която излиза на същия бутон при повторното му натискане), която не знам за какво служи - на нея пише: AUTO BRACKET

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да питам още нещо, че не знам тази опция за какво се ползва?! Преди малко снимах цветето, което в другата тема публикувах вчера, но тогава беше само пъпка, сега вече е напълно разтворено, и също така снимката е на тъмно: http://www.kaldata.com/forums/topic/209990-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-3/page-48#entry2694059

Така, за да се получи тази снимка освен макро спот фокуса намалих и експонирането (няма автоматика, както при колегата) на минус 2, но има още една опция (която излиза на същия бутон при повторното му натискане), която не знам за какво служи - на нея пише: AUTO BRACKET

Тази функция се използва когато искаш да снимаш поредица от кадри (обикновено 3) като първия е недоекспониран, втория е нормално експониран, третия е преекспониран. Ползват я за HDR, но може да се ползва и за да си сигурен че си хванал истинската експонация (ако нямаш визуална хистограма например)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е то има някаква опция за хистограма, която при включване разделя екрана на девет квадрата, но не съм я ползвал, защото си нямам и представа как се използва!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...