Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Имам всички опции с изключение на сцените, а нощна снимка без тях не става!

Еее, не става, надуваш ИСО-то, отваряш блендата и чакаш :) Иначе не се чуди че снимките са тъмни :)

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Имам всички опции с изключение на сцените, а нощна снимка без тях не става!

Това мнение е директно за бисерите... 

Еее, не става, надуваш ИСО-то, отваряш блендата и чакаш :) Иначе не се чуди че снимките са тъмни :)

Най-важният параметър пропусна... Експозицията е първото нещо, което бих пробвал да вдигна. Ако обекта ми е неподвижен и мога да подпра апарата или със статив, то е далеч по-добър избор, отколкото да вдигаш исото ('щото е по-шумно) или да отваряш блендата ('щото директно променяш кадъра). Ако може да се включи и светкавица по някакъв начин в цялата работа...

Редактирано от flare (преглед на промените)

Това мнение е директно за бисерите... Най-важният параметър пропусна... Експозицията е първото нещо, което бих пробвал да вдигна. Ако обекта ми е неподвижен и мога да подпра апарата или със статив, то е далеч по-добър избор, отколкото да вдигаш исото ('щото е по-шумно) или да отваряш блендата ('щото директно променяш кадъра). Ако може да се включи и светкавица по някакъв начин в цялата работа...

Бе ако камерата има подобни ограничения като моите (4 секунди максимална експозиция) просто няма да има друг избор освен ИСО. Иначе да, прав си, с експозиция е много по-добре

• Автор

Еее нали ви казвам, че при моята сапунерка не става така както казвате! :D

При по-добър фотоапарат може и да стане, но с моята няма как да стане нощна снимка без нощна сцена - ето ви снимки да видите (от преди малко са):

Тази е правена с нощна сцена (лампата е жълта и така си се вижда):

Публикувано изображение

А тази е с опциите, които казахте, че са по-добри:

Публикувано изображение

Съвсем леко се виждат жълтите отенъци на уличната лампа, а останалото е осветено от светкавицата!

Еее нали ви казвам, че при моята сапунерка не става така както казвате! :D

При по-добър фотоапарат може и да стане, но с моята няма как да стане нощна снимка без нощна сцена - ето ви снимки да видите (от преди малко са):

Тази е правена с нощна сцена (лампата е жълта и така си се вижда):

А тази е с опциите, които казахте, че са по-добри:

Съвсем леко се виждат жълтите отенъци на уличната лампа, а останалото е осветено от светкавицата!

Добре де, на ръчния режим не можеш ли да промениш скоростта, първата снимка е на ИСО100 и 2 и половина секунди експониране, втората е на ИСО 640  и 1/30 експозиция т.е. втората е недоекспонирана 2 стопа

capnemo, апаратът на Пламен няма възможност за пряко управление на бленда и скорост.

:( тогава не му остава нищо освен да снима на предефинираните режими

• Автор

Втората снимка я правих в този режим Публикувано изображение но при него снима веднага т.е. няма го изчакването както при нощна сцена!

Между другото има ли това (опциите), които казвате с FZ-38 да пробвам с фотоапарата на колегата (ако се съгласи да ми го даде)?

Втората снимка я правих в този режим Публикувано изображение но при него снима веднага т.е. няма го изчакването както при нощна сцена!

Между другото има ли това (опциите), които казвате с FZ-38 да пробвам с фотоапарата на колегата (ако се съгласи да ми го даде)?

Да, имаш и програмен и ръчен и с приоритет на апертурата. И при всеки от тях можеш да зададеш ръчно стойността на ИСО. Но ти трябва статив :)

Все още ми се иска да успея да си купя DSLR но до като събирам парите, да понауча нещо! 

Пък когато събера за DSLR съм се спрял на Nikon D3100 (но бая още пари трябват, а втора ръка не искам да взимам професионален)! 

Един съвет от мен. От начало и аз мислех да направя така. Да си взема нещо евтино с което да се уча, докато събирам за нещо по-добро. Мина известно време и реших да събера директно за по-доброто, а докато това стане да чета колкото мога повече за това кое как работи, какво прави и т.н. Нямах абсолютно нищо с което да снимам до тогава, като изключим телефона ми. И в момента след като си взех апарата, трябваше ми известно време да свикна на захвата и разположението на бутоните, и вече си имах основа от която да започна. А не да си гледам апарата като извънземно :) Съвета ми е следния, техниката втора ръка не трябва да ви спира. Вярно е, не се знае кой как си е пазил техниката, но ако е нещо което да е проблемно, ще си проличи при покупката. Отивате с лаптоп примерно, или първоначално само за оглед, със своя карта. Преглеждате снимките за дефекти. Ако няма, честито, имате си добър апарат за малко пари :) Доста хора, сравнително и аз до скоро, си мислят че покупката на стар апарат не е добра... Това не е точно така, дори и в момента малко съжалявам че не си взех втора ръка D90, заради повечето изведени контроли и вградения автофокусен мотор. А разликата в качеството не е толкова голяма. На тъмно така или иначе не можете да очаквате нещо уникално от ръка, освен ако разбира се не сте с добър светлосилен обектив. А с дълга експозиция, шума е малко. Мегапикселите също не са толкова от значение. Хората си правят уникални снимки и с 6 мегапикселовите апарати. Стига да има достатъчно светлина, снимките от повечето DSLR-и са страхотни. Ако наистина смятате да си взимате фотоапарат, сериозно обмислете варианта за втора ръка. Виждам че сте си харесали Nikon D3100. Не оставяйте размера на апарата (поне в сравнение със сапунерките, за DSLR си е малък) да ви подлъгват за класа към който спада. D3100 е далеч от професионалните апарати, спада към любителските, но едва ли ще имате нужда от нещо повече. И при положение че сте се ориентирали към него, мога да ви препоръчам няколко сравнително добри оферти : Nikon D50 + обектив Nikkor 18-55mm VR = 389.00лв.

Този е на около 13 000 кадъра, което не е нищо в сравнение с живота който му дават, и ще ви служи добре още дълго време. Има вграден автофокусен мотор, тоест ще можете да използвате по евтините AF обективи на никон и пак да се възползвате от автоматичен фокус. Ето тук можете да видите снимки, правени с Nikon D50. Nikon D70 Само тяло = 270лв. На почти 50 000 кадъра, което все още не е и половината от живота му. Може да се комбинира например с обектив 18-55mm VR за 130лв. който е с оставаща гаранция до 2015г. Или в зависимост от бюджета, с обектив 18-105mm ED VR за 280лв.. Ако пък не ви устройва, ако не ви стига зуума, може първия вариант, заедно с 55-200mm VR за 250лв. след което все още няма да сте стигнали цената на чисто новия D3100. Ето снимки правени с D70. Nikon D90 тяло = 580лв. За малко повече пари, ще получите Nikon D90, който е страхотен апарат, и също като възможни начални комбинации, може да добавите който и да е от горепосочените обективи. На 46 000 кадъра е, което принципно не е нищо за D90, така че и това не би трябвало да ви притеснява. Разбира се, ето и снимки правени с D90. И трите апарата имат вграден автофокусен мотор, което при ограничен бюджет, може да се окаже много голям плюс. Ако обаче не ви допада това, че DSLR-ите са с по-големи размери, и искате нещо по компактно. Също има не скъпи варианти втора ръка. Olympus E-PL1 с обектив 14-42mm = 300лв. Принципно не съм чак толкова запознат с безогледалните апарати, че да ги описвам по модел, но вие можете да видите сами от снимките, че качеството, особено като за толкова компактен апарат, на такава цена, е страхотно. Ето ги и снимките, с E-PL1.Sony NEX-5 с 18-55mm обектив = 549лв. За малко повече пари, разбира се нещо по добро. Отново добра цена, за нещо наистина качествено. Ето и снимки с NEX-5.Каквото и да изберете, задължително включвайте в плановете и покупка на статив. Без него ще ви е доста по трудно да направите успешна нощна снимка. Извинявам се предварително за дългия пост, но на някой може да му се окаже наистина полезен. Също и се извинявам, че не съм посочил никакви обяви за Canon. Нямам никакви пристрастия, към която и да е марка, просто щеше да ми отнеме двойно повече време да напиша всичко :)В крайна сметка, по важно е да си имате идея какво правите докато снимате, и резултатите да ви носят удоволствие. Така че, изберете апарата ви е на сърце. Не следете само характеристики, в този тип апарати, трудно ще попаднете на нещо което няма да ви задоволи. П.П. След като цъкнах "Преглед"... даааа... дълго е. И единственото което ме задържа да го допиша, е това че се надявам наистина да помогне на някой на който му предстои избор на апарат :)Поздрави, и разбира се, на фокус  :camera2:

Ще ми отнеме много време да оспоря всички неща от предния пост, които трябва да бъдат оспорени ... Затова ще напиша само, че е силно непрепоръчително човек, който не разбира от, и няма опит с DSLR-и, да си купува такъв втора употреба. Рисковано е. Нещата съвсем не се изчерпват с "ако снимките нямат дефекти, апаратът е добър" .

Ще ми отнеме много време да оспоря всички неща от предния пост, които трябва да бъдат оспорени ... Затова ще напиша само, че е силно непрепоръчително човек, който не разбира от, и няма опит с DSLR-и, да си купува такъв втора употреба. Рисковано е. Нещата съвсем не се изчерпват с "ако снимките нямат дефекти, апаратът е добър" .

"Ако няма, честито, имате си добър апарат за малко пари" е цитата, по-точно да се обърне внимание на "добър апарат за малко пари" :) Каквото и да си говорим, какъвто и апарат да си купи човек в рамките на 400-800лв втора ръка, няма да намери нещо толкова добро за чисто ново.

А за покупката на втора ръка DSLR, да, рискована е. И рискована е много точна дума за случая. Има много неща които трябва да се имат в предвид, и много неща които трябва да се проверят. Затова и съм написал за дефекти... Който наистина се замисли за такава покупка, би трябвало поне малко да се поинтересува какви могат да бъдат възможните "дефекти". Като най-добре е все пак ако човека има познат, който е малко по-навътре в нещата, на който може да му има доверие, да го придружи и да тества. 

Пък и мисля че трябва да се отбележи, че тук става въпрос за любителска фотография. Който е решил сериозно да се занимава, би трябвало да се е поинтересувал доста за какво иде реч, и да си изгради собствено мнение за нещата. А не да се допитва до форум, пък било то и специализиран :rolleyes: . Хора има най-различни, с различни предпочитания и различни разбирания. 

От това което написах, наистина има неща които могат да се оспорват, признавам. Но могат да се оспорват ако става въпрос за нещо по-сериозно. За начало, и за любителско снимане, примерите които съм дал ще вършат чудесна работа. Припомням, става въпрос за бюджетен вариант. След време като реши човек дали ще се задълбочава или не, сам ще си прецени кое му трябва и кое не  :rolleyes: . А определено няма смисъл, за любителско, някой да тръшне един куфар с пари в магазина за техника. :whist: 

Целта на миналия ми пост, може да си я разбрал малко по-различно  ;)  Идеята беше, че варианта апарат втора ръка не трябва да се отхвърля. Ако човека има възможност, и твърдо е решил да си вземе нещо чисто ново, ок... никой няма да го спира.

Пък и мисля че трябва да се отбележи, че тук става въпрос за любителска фотография. Който е решил сериозно да се занимава, би трябвало да се е поинтересувал доста за какво иде реч, и да си изгради собствено мнение за нещата.

Тук съм съгласен с RudeBoy. Като става дума за любителско снимане, по добре нов DSLR апарат от по-нисък клас, отколкото втора ръка от по-висок - разликите в DSLR класовете са от полза именно за по-напредналите... А обектив... Ако покупката на тяло на старо е рискована, то за обектив втора ръка какво говорим... Аз лично не бих посмял.

Тук съм съгласен с RudeBoy. Като става дума за любителско снимане, по добре нов DSLR апарат от по-нисък клас, отколкото втора ръка от по-висок - разликите в DSLR класовете са от полза именно за по-напредналите... А обектив... Ако покупката на тяло на старо е рискована, то за обектив втора ръка какво говорим... Аз лично не бих посмял.

Хора... ставаше въпрос за бюджетен вариант, при положение че двата най евтини, нисък клас DSLR-и са Canon 1100D и Nikon D3100. Просто 400-те лева за D50 с китовия, са къде къде по малко от D3100. Затова и съм спрял малко над цената на D3100, за да знае човек какво друго може да си вземе за тези пари. И на всичкото отгоре, това че ползата е за по-напредналите, не го прави по-лош за начинаещите. :rolleyes:   Иначе съм напълно съгласен, за любител, по добре нов модел, нисък клас.Само не мога да се съглася за рисковете :no-no:. Ако купуваш на място, тестваш всичко да се увериш, и ако е наред взимаш. Ако не, съвсем нормално е да откажеш. За изпращане пък по куриер, винаги е с опция за преглед и тест, вярно само на място и трябва да решиш. Но ако чак толкова се притеснявате, купувайте само лично, на място. Купуването втора ръка не е чак толкова риск, колкото е късмет да попаднете на коректен продавач, както и вие да се представите добре като клиент. Два обектива съм купил втора ръка, и два съм продал. Проблеми никакви и от двете страни  :whist:  

Така че, да... кой както си го направи. Опитах се да изразя моето мнение, колкото мога по-обективно. Без пристрастия към марка и не съм казвал на някой "купи си ново" или "купи си втора ръка", показал съм варианти. Опитвам се да накарам хората да се замислят малко повече над избора си, а не да се мятат на това което някой им е казал. :camera2:

Опитвам се да накарам хората да се замислят малко повече над избора си, а не да се мятат на това което някой им е казал. :camera2: 

Това твърдение някак си не се връзва с факта, че предлагаш конкретни обяви за фотоапарати втора употреба ... 

Май и двамата не сте ме разбрали. Аз нямам нищо против купуването на тела и обективи втора ръка. Ако аз, в момента, със знанията и опита, които вече имам, трябваше да си избирам първи DSLR, задължително щях да си купя употребяван. И съм препоръчвал този вариант на приятели и познати. Само че аз знам какво да тествам на едно тяло. Докато един начинаещ си няма понятие.

И въпреки това, няма гаранция, че няма да попадна на нещо дефектно. Спомням си миналата година бях купил едно 1000D. С доставка по куриер, имах 15 мин. за преглед и тест. Проверих матрицата за прах и изгорели пиксели, бутоните за управление - всичко, за което се сетих. При това една година съм снимал преди със същото тяло, до болка ми е познато. Е, като се прибрах, установих, че в режим М, ако опитам да сменя блендата - апаратът прави снимка :) . Врътката действаше, все едно съм натиснал спусъка. Чисто механичен дефект. Добре, че продавачът излезе коректен, и се съгласи да му го върна. Друг случай, с мой приятел - оказа се, че филтърът пред матрицата на неговото D40x е целия в малки черни точици. Не е прах, не се чистят. Виждат се само на бленди 16 и надолу. Обаче човекът като го купувал, не знаел какво да гледа, снимките на нормални бленди били ОК, и - сега се ядосва, че са го излъгали. Подобни примери могат още да се дават.

Не, възраженията ми са срещу конкретните оферти. D50 и D70 са стари тела, технологично и чисто физически са остарели. Ако е за мотора за фокуса - в момента се намират запазени D80-ки за около 350-400 лв, за предпочитане са. Или пък например един Canon 30D, там го няма проблема "със-без мотор" . А и не е голям проблем вече. Nikon правят и ще правят моторизирани обективи, които даже и оптически са по-добри от безмоторните. Една система за начинаещ спокойно може да започне с едно D3100 с китов обектив, и най-вероятните, които ще му се добавят после, са 55-200VR, 18-105VR, 35/1.8G, 50/1.8G (някои от тези). Има и широки, и макро, и всякакви други обективи с вграден мотор. Пък и ръчният фокус, с потвърждение и правилно мерене, не е болка за умиране. Едно време Gizmoto колко време снимаше с 50/1.8D на D40, и снимките му бяха (почти) без технически брак.

Освен това, установил съм, че когато се купува техника втора ръка, най-важното е не да тестваш уреда, а (ако можеш) да прецениш продавача дали е коректен, и честен човек. Следя обявите за продажба, и честно казано, съм резервиран малко към двама от продавачите от обявите по-горе. Въпреки, че от единия съм купувал едно евтино обективче, и нямам повод за оплакване.

ПП. Мога още да пиша, ама трябва да ходя да се трудя ... ;)

Това твърдение някак си не се връзва с факта, че предлагаш конкретни обяви за фотоапарати втора употреба ... 

Признавам, моя грешка  :shy11: Това наистина може да допринесе за доста голямо объркване.Иначе и аз така... Ако можех да се върна назад, до момента в който избирам апарат. С удоволствие бих си взел евтин D50, D70, D80, с повече обективи. А пък D90 изобщо няма да го намесвам, че и сега ме хваща яд... тогава още беше на цената на нов D5100 (с което съм в момента), а в D90 направо се бях влюбил...За обективите, и аз минах по него път  :D Разбира се, апарата го взех с китов 18-55. На първата седмица вече не издържах и отидох да си взема 50mm 1.8 G. Китовия и той започна да си отеснява, и взех втора ръка 55-200 нестабилизиран, и бях супер доволен от него. И малко по малко, взех да оглеждам обяви за 18-105, да чета разни ревюта и т.н. Продадох китовия и 55-200, и минах на 18-105. Страхотен обектив за парите си! Втора ръка го взех, с единствения кусур, че зуум ринга беше леко разхлабен от едната страна. Липсва ми обаче дължината на 55-200... И ако можех сега бих си го взел обратно, но пък следващата цел е стар 80-200 2.8 (за който ще ми трябва тяло с мотор), или някак да събера директно за нов 70-200 2.8  :rolleyes: Наскоро пък изпитах огромно желание да сменя моя D5100 с D300  :( Но все още си пази висока цена, пък и прочетох няколко неща из интернет които ме поотказаха... А имах чувството, че удоволствието ми да снимам с този апарат щеше да е уникално :rolleyes: А тези примери ми напомниха на един пример от страна на продавача, който четох в фото форума :D  До колкото помня, човека си е продавал 5D M3. Изпратил го е, с опция за преглед и тест, и май му бяха върнали после неработещ 5D M2... Хора всякакви и случки всякакви, само да се надяваме ние да не попаднем на тях  :P Малко късно, но да ти пожелая приятно трудене  :rolleyes:

Редактирано от Dilian Velev (преглед на промените)

• Автор

Като гледам темата доста се е развихрила :D

Сега да питам - като ми даде колегата неговия FZ38 как точно да направя настройките за нощна снимка, че там менюто не го знам какво е и как се настройва в тези режими за които говорите?!

Наскоро пък изпитах огромно желание да сменя моя D5100 с D300  :( Но все още си пази висока цена, пък и прочетох няколко неща из интернет които ме поотказаха... А имах чувството, че удоволствието ми да снимам с този апарат щеше да е уникално :rolleyes:

Защо не изчакаш доста вероятния (макар и все още само предполагаем) D400? Според мен ако е също като D7100 без AA филтър и ако е с по-умерена резолюция (16-18 мегапиксела), ще убие и риба, и всичко останало във водата.

Като гледам темата доста се е развихрила :D

Сега да питам - като ми даде колегата неговия FZ38 как точно да направя настройките за нощна снимка, че там менюто не го знам какво е и как се настройва в тези режими за които говорите?!

Намери в интернет ръководството на камерата и го прегледай

• Автор

Намери в интернет ръководството на камерата и го прегледай

Намерих .Pdf файл, но нали съм скаран с английския :D Ето го: Panasonic Lumix DMC-FZ38 User Guide Manual Download pdf

Менюто прилича на това на TZ-3 но е по-различно т.е. с много повече опции (и е нормално да е така)! Като го даде ще го разгледам отблизо, че в тоя .pdf файл нещо не се ориентирам!

Намерих .Pdf файл, но нали съм скаран с английския :D Ето го: Panasonic Lumix DMC-FZ38 User Guide Manual Download pdf

Менюто прилича на това на TZ-3 но е по-различно т.е. с много повече опции (и е нормално да е така)! Като го даде ще го разгледам отблизо, че в тоя .pdf файл нещо не се ориентирам!

Като начало можеш да избереш ИСО на константна стойност и след това на режим Р, А или М (колелото горе в дясно) , ако си на Р апарата ще избере апертура и скорост, на А ти избираш апертура, той избира скорост, на М ти избираш всичко. И не забравяй статива :)

Защо не изчакаш доста вероятния (макар и все още само предполагаем) D400? Според мен ако е също като D7100 без AA филтър и ако е с по-умерена резолюция (16-18 мегапиксела), ще убие и риба, и всичко останало във водата.

С удоволствие бих го изчакал... Но работата е в цената  :whist:  Така или иначе известно време ще си стоя с моя D5100, просто обмислях вариант, да го продам и да дам едни 100-150лв отгоре, за да си взема D300. Иначе като цяло проблема си е финансов. Ако имаше как още първоначално щях да съм си взел D7000 и хич нямаше да го мисля  :D

С удоволствие бих го изчакал... Но работата е в цената  :whist:  Така или иначе известно време ще си стоя с моя D5100, просто обмислях вариант, да го продам и да дам едни 100-150лв отгоре, за да си взема D300. Иначе като цяло проблема си е финансов. Ако имаше как още първоначално щях да съм си взел D7000 и хич нямаше да го мисля  :D

И аз така сънувам един Марк III :D

Ооо!! Аз даже сънувам и разни несъществуващи модели, даже май трябва да почна да си записвам, и да давам идеи на производителите  :P Иначе мен все още ми допада идеята за D300... Някой ако му се намира Nikon D300, и да иска да го смени с D5100, да ми драсне някой ред  :D

Аз имах колебания между D90 и D5100, но накрая ми се отвори възможност да взема D7000 много изгодно и сега изобщо не съжалявам. Сигурно ще го търкалям поне около годинка още, през което време ще му купувам стъкълца, пък ще видим кога ще имам възможност за по-висок клас кроп или FX. 

MkIII е съвсем друга категория - за си покаже рогата, би следвало да имаш стъкло за още толкова пари, и стана тя една... :DОсвен ако нямаш мерак да снимаш с твърди обективи, в който случай можеш да минеш малко по-тънко.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.