Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Бе с удоволствие бих се мъчил с него. Но аз съм стар и не мога да боравя с толкова цифри. За мен може ли Д4? Или 1Д, примерно Х :)

Внимавай какво си пожелаваш ;) . Хващал съм ги и двата в ръка, усещането е все едно държиш тухла  :D 

Аз ако трябва точно ей сега да си купя кропка, ще кажа "майната им и на Nikon, и на Canon" и ще си взема Pentax K-3 с някое твърдо стъкълце от Limited серията и така. :)

И ще си останеш най-вероятно само с него ;) . При Pentax хубавите и евтини обективи са кът.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Внимавай какво си пожелаваш ;) . Хващал съм ги и двата в ръка, усещането е все едно държиш тухла  :D

И ще си останеш най-вероятно само с него ;) . При Pentax хубавите и евтини обективи са кът.

Знам, кило и половина тялото. Ама нали се сещаш че ако имам пари да си взема някой от тях ще имам и да си взема фотокуфар на колелца. За снимане ще се прежаля и ще си взема триножник. Аз съм стар човек и не обичам да ми тежи. :)

В много случаи "евтиното" е "хубаво, ама с уговорки", но съм съгласен с идеята ти - даже скоро бях говорил с една мадама, дето бачка в Павилион, и каза, че се чака с месеци за доставка на Pentax-ови стъкла (освен, че са скъпи).

И все пак обектив не се купува всеки ден.

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Колегата ми даде фотоапарата си да снимам зарята в Тетевен, но понеже не бях сигурен дали ще станат снимките както трябва, реших да снимам видео (все пак прави HD видео неговия фотоапарат)! До тук добре, но когато реших да извадя снимки от клипа (на всички видео файлове пише .MTS) с Media Player Classic Home Cinema и избера кадър се получава проблем?! В смисъл не записва избрания кадър е измества с един кадър напред и записва него (в 90% от случаите го прави)?! Пробвах няколко пъти да върна с един кадър по-назад от избрания, та ако мръдне напред да го запише него, но то прескача и си отива на следващия след избрания?! Имам и VLC но той пък изобщо не отваря клипчетата т.е. стартира ги но без картина?! Кажете има ли начин да извадя снимките от клипчетата без да се появява проблема както е при Media Player Classic Home Cinema?! Ако случайно има такава програма на диска към фотоапарата, ще му кажа да го донесе, или пък предложете подходяща (за предпочитане безплатна) да я изтегля?! Честно казано за първи път се опитвам да извадя снимки от клипче! Между другото ще е добре да разбера как се снима по принцип заря (вярно е, че е доста трудно като се има в предвид движението и малкото светлина (освен тази от фойерверките), но ако ще си взимам D-SLR поне да знам дали ще може да се снима подобно нещо и как)?! 

Не може ли просто да направиш скрийншот?...

ПП. Заря се снима принципно от статив, с дистанционно, на ръчни настройки. Нужно е скоростта да е няколко секунди, за да можеш да хванеш "разцъфването" на ракетите.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

ПП. Заря се снима принципно от статив, с дистанционно, на ръчни настройки. Нужно е скоростта да е няколко секунди, за да можеш да хванеш "разцъфването" на ракетите.

Но може и с висока скорост, ако обективът ти има бърз автофокус и особено ако си близо, така че светлината от фойерверките да е достатъчно силна. Пример е снимката на killchain. Зависи, какво искаш да постигнеш.

Но може и с висока скорост, ако обективът ти има бърз автофокус и особено ако си близо, така че светлината от фойерверките да е достатъчно силна. Пример е снимката на killchain. Зависи, какво искаш да постигнеш.

Така е. Но според мен тази снимка не е точно заря ;) .

Аз по-скоро имах предвид нещо такова .

Така е. Но според мен тази снимка не е точно заря ;) .Аз по-скоро имах предвид нещо такова .

знам и стават супер яки снимки, но просто посочвах и алтернативата - примерно, понякога се хващат много красиви искри(в стил гигантски бенгалски огън), пръски и т.н. Пример:http://fc05.deviantart.net/fs71/i/2010/273/d/7/fire_flowers_by_xnocturnemelodyx-d2ztiur.jpgТова е горе-долу като да снимаш течаща вода. Може дълга или къса експозиция - зависи какво искаш да покажеш.
  • 4 седмици по-късно...

Колеги помагайте при закупуването на дслр 2 ръка. Става въпрос за д7000 един на 20 000 кадъра с изтекла гаранция и един на 40 000 кадъра с още няколко месеца останала гаранция. Струват ли си няколкото месеца гаранция за сметка на 2 пъти повечето кадри. Също така какво да гледам при тестването: външен вид, фокус, прашинки във визьора, някакви по специфични неща за модела?

П.С Този модел имат мотор в тялото т.е ще мога да ползвам D сериите с работещ автофокус и метъринг???

Според мен няма съществена разлика между 20 и 40 хиляди кадъра (въпреки че разликата е два пъти) - Nikon тестват и гарантират за 100 000.

Каква е цената, ако не е тайна? Гледам, че напоследък нов D7000 е немалко изгоден (тъй като излезе D7100). Щракам точно с D7000 от около година насам, но ако трябва да избирам сега, може би бих изчакал D400.

D обективите ще работят, да - и с мерене, и с автофокус. Доколкото знам, меренето е ограничено при още по-стари модели - AI например.

Специфични за модела работи (всъщност не само за него) - чел съм, че някои хора се оплакват, че определени обективи не успяват да се вместят в +/-20 единици корекция на фокуса и се налага настройка в сервиз. За всеки обектив е различно.

А прашинките във визьора според мен не пречат толкова, колкото тези по AA филтъра пред матрицата - докато в първия случай просто ще е дразнещо при кадриране, във втория ще се появяват на снимките на светъл фон и затворени бленди - примерно f/11 и нататък (тъй като матрицата и филтъра са леко раздалечени, колкото е по-затворена блендата, толкова повече влизат във фокус прашинките върху AA филтъра).

Nikon тестват и гарантират за 100 000.

Това не е вярно. Първо, затворът на D7000 е тестван до 150 000 кадъра, за разлика от този на D90 (100 000) . И второ - никой не ти дава гаранция :) - в смисъл, че ако затворът се развали на по-малко кадри, ще бъде подменен безплатно. Затворът е консуматив, износва се механично при снимане, и може да се повреди на произволен брой кадри.

Цената - ами май гледах в базара един за 800 лв. Само че аз не бих си го купил (отново), дори и за толкова. Чакам да се скапе верният ми D5100 :) , и все още се колебая между D7100 и D610 .

Според Кен Рокуел тялото има мерене и с Ai обективи. 

Прашинките във визьора според мен са по-голям проблем, отколкото тези на матрицата. Защото се чистят трудно, и има по-голям риск от повреда, ако са на огледалото или фокусния екран, или почти невъзможно, ако са зад последния. Докато от матрицата се чистят безпроблемно.

Какво да се гледа?... Ами донякъде е на късмет. Според мен, най-точно се получава, ако се срещнеш лично с човека, и се опиташ да прецениш него - дали е честен и коректен. Ако може да ти даде някаква гаранция - в смисъл, да се договорите, ако примерно до седмица забележиш дефект, да му го върнеш. Защото на практика е невъзможно да тестваш абсолютно всичко, и винаги може да има скрит дефект.

Според мен няма съществена разлика между 20 и 40 хиляди кадъра (въпреки че разликата е два пъти) - Nikon тестват и гарантират за 100 000.

Каква е цената, ако не е тайна? Гледам, че напоследък нов D7000 е немалко изгоден (тъй като излезе D7100). Щракам точно с D7000 от около година насам, но ако трябва да избирам сега, може би бих изчакал D400.

D обективите ще работят, да - и с мерене, и с автофокус. Доколкото знам, меренето е ограничено при още по-стари модели - AI например.

Специфични за модела работи (всъщност не само за него) - чел съм, че някои хора се оплакват, че определени обективи не успяват да се вместят в +/-20 единици корекция на фокуса и се налага настройка в сервиз. За всеки обектив е различно.

А прашинките във визьора според мен не пречат толкова, колкото тези по AA филтъра пред матрицата - докато в първия случай просто ще е дразнещо при кадриране, във втория ще се появяват на снимките на светъл фон и затворени бленди - примерно f/11 и нататък (тъй като матрицата и филтъра са леко раздалечени, колкото е по-затворена блендата, толкова повече влизат във фокус прашинките върху AA филтъра).

Около 900 лв са 2 ръка, ново тяло е 1400лв. Бюджетът е 900лв тоест другия вариант е нов D5100. Цената е горе долу  една и съща. Кое бихте  предпочели? Моторчето в Д7000 предполагам ще спести някой друг лев за обективи по-нататък?

Редактирано от alex159 (преглед на промените)

Ами аз имах D7000, и го смених с D5100 преди две години :) . В качеството на снимките не усещам сериозна разлика, повечето бутони на D7000 и втория дисплей не са ми кой знае какво предимство. Е, липсва ми хубавият визьор, виртуалният хоризонт, бързият спусък ... Но пък D5100 ми е по-лек и удобен за работа. В някои ситуации въртящият се дисплей може да е предимство. Колкото до обективите - бях се усетил в един момент, че с D7000 ползвам само моторни такива :) . Е, с изключение на Sigma 70/2.8 macro, но така или иначе, като снимах макро, я превключвах на ръчен фокус. Имах и 50/1.8D, много добро обективче за цената си, но в един момент го смених с 35/1.8G. А и вече има моторизиран 50/1.8G, който според мен си заслужава по-високата цена, заради по-доброто качество на изображението.

Не знам, въпрос на лична преценка е. Може би е по-добре да пробваш и двата някъде, и да си прецениш. Голям плюс според мен за D7000 е по-здравата изработка, моето D5100 за две години два пъти ходи в сервиз, и още два пъти дава дефекти, които се самооправиха. Просто е по-крехък, и трябва да се пази. Но пък в момента е на промоция - 774 лв с китов стабилизиран обектив, карта памет и чанта. Така че - решението е твое :) .

• Автор

Добре де, непременно ли трябва D-SLR фотоапаратите да са с електромеханичен затвор?

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Добре де, непременно ли трябва D-SLR фотоапаратите да са с електромеханичен затвор?

Че това е предимство, а не недостатък...
  • Автор

Според мен си е недостатък, пък и си мисля, че ако е цифров би поддържал много по-големи скорости (но това си е мое мнение), и би имал много по-дълъг живот!

Ами аз имах D7000, и го смених с D5100 преди две години :) . В качеството на снимките не усещам сериозна разлика, повечето бутони на D7000 и втория дисплей не са ми кой знае какво предимство. Е, липсва ми хубавият визьор, виртуалният хоризонт, бързият спусък ... Но пък D5100 ми е по-лек и удобен за работа. В някои ситуации въртящият се дисплей може да е предимство. Колкото до обективите - бях се усетил в един момент, че с D7000 ползвам само моторни такива :) . Е, с изключение на Sigma 70/2.8 macro, но така или иначе, като снимах макро, я превключвах на ръчен фокус. Имах и 50/1.8D, много добро обективче за цената си, но в един момент го смених с 35/1.8G. А и вече има моторизиран 50/1.8G, който според мен си заслужава по-високата цена, заради по-доброто качество на изображението.

Не знам, въпрос на лична преценка е. Може би е по-добре да пробваш и двата някъде, и да си прецениш. Голям плюс според мен за D7000 е по-здравата изработка, моето D5100 за две години два пъти ходи в сервиз, и още два пъти дава дефекти, които се самооправиха. Просто е по-крехък, и трябва да се пази. Но пък в момента е на промоция - 774 лв с китов стабилизиран обектив, карта памет и чанта. Така че - решението е твое :) .

Пробвах единия апарат. Направих няколко снимки и на една от тях при ярка светлина и затворена бленда се виждат черни места. Това прашинки по сензора ли са: http://www.flickr.com/photos/95266712@N03/12156273035/  При f5 и нормални условия не се виждат http://www.flickr.com/photos/95266712@N03/12156680003/ Мисля и че през визьора не се виждаха.

Да, това са точно прашинки по сензора :) .

Както казах, могат да се почистват. И дори чисто нов апарат да си купиш, след време и на него ще ги има, особено ако често сменяш обективи.

Да, това са точно прашинки по сензора :) .

Както казах, могат да се почистват. И дори чисто нов апарат да си купиш, след време и на него ще ги има, особено ако често сменяш обективи.

Ясно, мерси  :)

• Автор

Колко висок статив трябва да си взема? Аз съм висок 172см., а повечето стативи дето ги намирам са 102-120см.! Само един намерих 153см. (говоря за втора ръка, защото новите са ми прекалено скъпи, а евтините са до 102см.)!

Според мен си е недостатък, пък и си мисля, че ако е цифров би поддържал много по-големи скорости (но това си е мое мнение), и би имал много по-дълъг живот!

И какво е "цифров" затвор, ако мога да те попитам?

Има механични и електронни. Електронните биват няколко вида, но тези, които се използват основно не са с пълен буфер на кадъра, ами са с така наречения rolling shutter, т.е. експозициите на всяка от линиите на сензора се четат последователно. Сам те оставям да се сетиш за недостатъците. Ползват се в мобилните телефони в момента.

Вероятно ще стигнем до момента, в който ще има хубави и достъпни електронни затвори, но това не е сега.

Колко висок статив трябва да си взема? Аз съм висок 172см., а повечето стативи дето ги намирам са 102-120см.! Само един намерих 153см. (говоря за втора ръка, защото новите са ми прекалено скъпи, а евтините са до 102см.)!

Не е важно, колко си висок, ами какво искаш да снимаш. Идеята е, да се получи хубав кадър, не на теб да ти е удобно :) Според мен и см ще ти върши някаква работа, като сложиш апарата, ще стане 160 и ще ти е почти на височината на очите.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

И какво е "цифров" затвор, ако мога да те попитам? Има механични и електронни ...

...Според мен и см ще ти върши някаква работа, като сложиш апарата, ще стане 160 и ще ти е почти на височината на очите.

Да, точно за това говоря - електронен! Според мен не се използват такива в D-SLR защото няма да е изгодно на производителите. Не че не могат да направят електронен по-добър от механичния ако искат, но ще загубят, защото така при износване повечето биха си купили ново тяло, а не като мене ако е възможно да се поправи в сервиз (със смяна например - което също не знам дали е възможно)?!

А за статива попитах, защото ми се иска да мога да го нося със себе си, когато съм в планината и да не ми се налага много да се навеждам, когато го използвам! Не си написал сантиметрите, но предполагам си имал в предвид 153см.-овия, който заедно с фотоапарата ще стане 160см, или греша?! В общи линии това ми беше питането за статива! Не бързам за сега с купуването, защото ако го взема сега ще го ползвам само с TZ3-ката, понеже все още не съм събрал парите за Никона - D3100 (пък кой знае, може и друг модел да реша да взема до като ги събера)! Ще гледам обаче да не надхвърлям 1000лв, че с мойта няма да се разберем за по-скъп :D

Да, точно за това говоря - електронен! Според мен не се използват такива в D-SLR защото няма да е изгодно на производителите. Не че не могат да направят електронен по-добър от механичния ако искат, но ще загубят, защото така при износване повечето биха си купили ново тяло, а не като мене ако е възможно да се поправи в сервиз (със смяна например - което също не знам дали е възможно)?!

Това не е валиден аргумент. Малцина, които познавам си сменят апарата заради затвора. Аз примерно средно снимам малко повече от 10000 кадъра годишно. 100000 кадъра са съответно 9 години... А в света на цифровите апарати, това е потресаващо много време.

Не бързам за сега с купуването, защото ако го взема сега ще го ползвам само с TZ3-ката, понеже все още не съм събрал парите за Никона - D3100 (пък кой знае, може и друг модел да реша да взема до като ги събера)! 

Според мен - не бързай и със статива. Мислих по въпроса, но не все още не ми е ясно за какво ти е статив за апарат, на който не можеш да му настройваш директно скорост и бленда. Нали това е ползата от него - апаратът да е неподвижен при снимки на ниски скорости?...

А иначе апаратът ти е много вероятно да не е D3100 ;) . Гледам, че на 1-2 места е пуснат с китовия обектив за 600 лв. Явно вече е спрян от производство, и почва изчистването на остатъчните количества. Нормално, след излизането на D3200 и D3300.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.