Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Там е работата, че в менюто не видях настройка на Aperture Priority в режим "А" и нищо не съм нагласял! Пък още по странното е, че и двата са с еднакви настройки (поне като сравнявах менютата им всичко е едно към едно)?! Не знам защо е тогава разликата между двата - нали всичко им е едно към едно и като апарат, и като настройки в менюто?!

Тя не се сменя от менюто. Просто като сте в този режим с определено копче и/или джойстика може да променяте апертурата. Да преведа едно известно съкращение: Прочетете Си Проклетото Ръководство на апарата.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

• Автор

Прочетете Си Проклетото Ръководство на апарата.

Ще трябва да кажа на колегата да го донесе да видя, че аз нямам такъв фотоапарат, а от моя TZ-3 няма да ми свърши работа!

Ще трябва да кажа на колегата да го донесе да видя, че аз нямам такъв фотоапарат, а от моя TZ-3 няма да ми свърши работа!

Ще ви свърша малко работа вместо вас.Ръководство.

На 80та страница е описанието на Aperture Priority.

Пише (превеждам):

Нагласете на А.

Натискайте джойстика нагоре/надолу за да изберете апертура

Снимайте.

Това е. Четете ги тия работи. Те не са за красота или да пълнят кутията, в която ви идва камерата. Това, че си купуваш някакъв уред и не му четеш инструкциите, а питаш по разни форуми,  не говори добре за теб.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Е то ако е мой фотоапарата да ги чета, пък то исках на колегата да помогна (и с това съм се изложил пред вас) ОК - няма проблеми!

Edit: Този .pdf файл го изтеглих, но съм прекалено скаран с английския, така че изобщо нямаше да се справя и да обясня на колегата какво да правят (пък и той вече си взе фотоапарата, както и този на приятеля му - и не живее в града, а в съседно село)!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Е то ако е мой фотоапарата да ги чета, пък то исках на колегата да помогна (и с това съм се изложил пред вас) ОК - няма проблеми!

Edit: Този .pdf файл го изтеглих, но съм прекалено скаран с английския, така че изобщо нямаше да се справя и да обясня на колегата какво да правят (пък и той вече си взе фотоапарата, както и този на приятеля му - и не живее в града, а в съседно село)!

Извинявам се. Наистина реагирах твърде рязко. Това беше повлияно от това че много сериозно търсехте проблема в апарата, където очевидно не е. Но от друга страна трябваше да се сетя че.снимате в режим Aperture Priority а очаквате апарата да смени блендата сам - което става единствено ако зуум-а го  принуди.

То странното е, че с абсолютно еднакви настройки и на двата фотоапарата (и на двата исото са го направили ръчно на 100)

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Обадих се на колегата и му казах утре да го вземе във фабриката, за да разгледам по обстойно опциите с джойстика!

Между другото влизах в бързото меню, но явно не се променя това и от там, понеже си написал по-горе, че само се мести (та утре ще пробвам и ще пиша резултата ако не забрави да го донесе)!Edit: След гаранционна подмяна вече всичко е наред!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

• Автор

Реших да сравня снимка правена с моята сапунерка с такава правена с Nikon D90 - нощни снимки на входа към града! Не знам как и колко я е обработвал фотографа, но ми изглежда доста неестествено (сини петна, паметника не се вижда ясно, пък и надписа е прекалено светъл)!
Ето я (няма Exif защото е свалена от фейсбук):

Публикувано изображение

Вярно, че моята сапунерка не може да снима толкова ясно през нощта, но поне се вижда надписа и паметника:
Публикувано изображение

Не трябваше да я махам от компютъра си, защото сега и моята е без Exif свалена от фейса!
Моята е правих с нощна сцена, като оставих фотоапарата върху един камък, понеже все още си нямам статив! Кажете къде да прочета как се прави нощна снимка с D-SLR, че когато си купя поне да съм прочел това онова за нощно снимане?!

Реших да сравня снимка правена с моята сапунерка с такава правена с Nikon D90 - нощни снимки на входа към града! Не знам как и колко я е обработвал фотографа, но ми изглежда доста неестествено (сини петна, паметника не се вижда ясно, пък и надписа е прекалено светъл)!

Ето я (няма Exif защото е свалена от фейсбук):

Публикувано изображение

Вярно, че моята сапунерка не може да снима толкова ясно през нощта, но поне се вижда надписа и паметника:
Публикувано изображение

Не трябваше да я махам от компютъра си, защото сега и моята е без Exif свалена от фейса!
Моята е правих с нощна сцена, като оставих фотоапарата върху един камък, понеже все още си нямам статив! Кажете къде да прочета как се прави нощна снимка с D-SLR, че когато си купя поне да съм прочел това онова за нощно снимане?!

Сваляш ISO-то до базовото (обикновено 100 или 200), избираш ръчен режим, нагласяш експонацията според светломера (или по преценка), фокусираш някъде, превключваш фокуса на ръчен (за да не бяга), пускаш таймера (за да няма клатене) и снимаш.

Това е в общия случай - вече зависи какво искаш да постигнеш.

• Автор

А при тия ръчни настройки блендата настройва ли се и тя, че на колегата на панасоника (FZ38) под F3.2 не слиза ако е много тъмно навън (правихме и с неговия снимка от същото място, но тогава не светеха лампите осветяващи надписа и паметника)!

А при тия ръчни настройки блендата настройва ли се и тя, че на колегата на панасоника (FZ38) под F3.2 не слиза ако е много тъмно навън (правихме и с неговия снимка от същото място, но тогава не светеха лампите осветяващи надписа и паметника)!

В ръчен режим (M) имаш настройка и на бленда, и на скорост на затвора - при D90 (и при всички по-сериозни никони) това са предната и задната врътка съответно. При ниския клас врътката е една и блендата се настройва със задържане на бутона за компенсация и завъртане на врътката.

На този Panasonic може би има някакво ограничение. Сега погледнах, блендата е f/2.8 в широкия край и f/4.4 в дългия край на вариото. Може би ако е на някаква междинна фокусна дължина, f/3.2 ще е възможно най-отворената стойност на блендата.

При ръчни настройки всичко се настройва. Като ти написаха по-горе почваш от ниско ИСО, 100, 200 (макар че никона може да поеме почти 1600 без да има много шум) след това бленда, средно отворена. И след това започваш експерименти със скоростта. Първо една секунда, гледаш какъв е резултата, вдиаш или саляш в зависимост от експонацията. Но на това ще ти трябват май поне 5 секунди

И не можеш да избегнеш преекспонирането на светлините. Или имаш светлини или детайли в останалата част,

• Автор

Не се сетих да ползвам Auto Bracket-а за да станат три снимки от които да сглобя една HDR, но и така се получи добре! Не знам неговия никон дали може да снима така, но би трябвало нали е все пак D-SLR. Надявам се до пролетта да имам вече един такъв, защото има още много неща да снимам в моя град, из планината и т.н. :)

Не се сетих да ползвам Auto Bracket-а за да станат три снимки от които да сглобя една HDR, но и така се получи добре! Не знам неговия никон дали може да снима така, но би трябвало нали е все пак D-SLR. Надявам се до пролетта да имам вече един такъв, защото има още много неща да снимам в моя град, из планината и т.н. :)

Може, някои даже могат и по 5 (не 3). А ако снимаш в RAW може от там да извлечеш информацията и да минеш с един кадър :)

избираш ръчен режим, нагласяш експонацията според светломера

При ръчни настройки всичко се настройва.

Не тормозете човека. Ръчни, та ръчни... В 99% от случаите, в които аз снимам без светкавица, режим A(приоритет по бленда, aperture priority) + евентуално компенсация на експозицията ми е предостатъчно и къде къде по-удобно, защото:а) блендата и скоростта на затвора така или иначе са свързани. Режимите А и Т + компенсация на експозицията те освобождават от ненужна настройка на другия параметър за всеки пореден кадър. Особено на динамично променяща се сцена.б) предпочитам приоритет на блендата, защото дълбочината на фокуса променя сцената с всяка стъпка, докато обикновено скоростта просто трябва да е достатъчна. (тук има много изключения, но аз все таки успявам да ги вкарам в режим А и процента горе си е верен)Снимам на М или когато снимам със светкавица като основна светлина (че при режим А и T, Canon решава, че ще прави fill-in) или ако експозицията, която искам да постигна няма нищо общо със "идеалната"

Реших да сравня снимка правена с моята сапунерка с такава правена с Nikon D90 - нощни снимки на входа към града! Не знам как и колко я е обработвал фотографа, но ми изглежда доста неестествено (сини петна, паметника не се вижда ясно, пък и надписа е прекалено светъл)!..........................

..........................

Ако погледнеш хистограмите на двете снимки, ще ти стане ясно защо се е получило така. 

В кадъра има светещи/осветени обекти (светлините и паметника), на тъмен фон. Твоята снимка като цяло е недоекспонирана - фонът е по-тъмен, но паметникът и надписа се виждат добре. Докато снимката от DSLR-а е с по-светъл фон, за сметка на преекспонирането на светлите части. 

Така че тези два кадъра не могат да служат за сравнение между апаратите, или класовете апарати. Все едно да кажеш: "А бе, днес си карах Голфа с 90 км/ч, и задминах един Мерцедес, който караше със 70 км/ч. Защо така, мислех, че Мерцедесите са бързи коли?..." :cool: Не е проблем за DSLR-а да направи снимка като твоята, при която осветените части ще се виждат по-добре, а снимката като цяло ще е по-тъмна. Зависи от настройките.

Нощна снимка се снима по един и същ начин с DSLR, и с компактен апарат с ръчни режими. Ключовият момент е да определиш "правилната" експонация :) . И под "правилна" имам предвид не изчислената от апарата в съответния режим, а преценената от снимащия, че при нея снимката изглежда най-добре. Ето, в горния пример, ти преценяваш, че недоекспонираната снимка изглежда по-добре. Ако си с DSLR, просто го настройваш така. А експонацията се определя от 3 параметъра - бленда, скорост, ISO. Ако апаратът ти дава възможност да ги управляваш по твое желание (а не с "готови сцени"), ще можеш да правиш каквато си искаш снимка. 

• Автор

Разбрах, но все пак си мисля, че неговата снимка е допълнително обработвана - иначе нямаше да ги има тия синкави петна?!

Ако колегата се освободи някой ден, ще отидем с неговия да направим три снимки в режим Auto Bracket, за да може после да ги сглобим в HDR

Иска ми се да има такава снимка за групата във фейсбук "Тетювенци"! Дано обаче до тогава намери статив, че иначе пак на тоя камък ще трябва да го сложим :)

Разбрах, но все пак си мисля, че неговата снимка е допълнително обработвана - иначе нямаше да ги има тия синкави петна?!

Ако колегата се освободи някой ден, ще отидем с неговия да направим три снимки в режим Auto Bracket, за да може после да ги сглобим в HDR

Иска ми се да има такава снимка за групата във фейсбук "Тетювенци"! Дано обаче до тогава намери статив, че иначе пак на тоя камък ще трябва да го сложим :)

И на камък да сложите камерата не е проблем, можете да избегнете движението като снимате на самоснимачка (с 2 или 10 секунди закъснение)

И на камък да сложите камерата не е проблем, можете да избегнете движението като снимате на самоснимачка (с 2 или 10 секунди закъснение)

Лесно им е на сапунерките. С огледално рефлексен дори и с заключване на огледалото понякога има няколко пиксела мръдване.

Лесно им е на сапунерките. С огледално рефлексен дори и с заключване на огледалото понякога има няколко пиксела мръдване.

:P мини на сапунерка, няма движение, няма шум, голям зум :D

Нека им е тъпо на собствениците на D800/D800E, нали :P

Нека им е тъпо на собствениците на D800/D800E, нали :P

Бе с удоволствие бих се мъчил с него. Но аз съм стар и не мога да боравя с толкова цифри. За мен може ли Д4? Или 1Д, примерно Х :)

Мисля си какво да си пожелая за Коледа, може би 5Д М3.... :)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Бе с удоволствие бих се мъчил с него. Но аз съм стар и не мога да боравя с толкова цифри. За мен може ли Д4? Или 1Д, примерно Х :)

Мен в този клас техника ме блазни това апаратът да "мърка" с 12-14 кадъра в секунда и да вади използваеми кадри на ISO 12 800 да речем. Далеч не съм дорасъл за това, което не значи, че не бих се възползвал от едно такова тяло. Живот и здраве да мога да си позволя някой ден.

Засега по-реално ми се вижда да си купя Nikon Df след около годинка, въпреки че и той си има кусурите.

Мен в този клас техника ме блазни това апаратът да "мърка" с 12-14 кадъра в секунда и да вади използваеми кадри на ISO 12 800 да речем. Далеч не съм дорасъл за това, което не значи, че не бих се възползвал от едно такова тяло. Живот и здраве да мога да си позволя някой ден.

Засега по-реално ми се вижда да си купя Nikon Df след около годинка, въпреки че и той си има кусурите.

1ДХ го може в движение, погледни му параметрите, събра ми очите с максимално 512к ИСО :) Макар че ако трябва да съм реалист ще си поискам 60Д или (с много уговорки заради цената) 70Д

Аз ако трябва точно ей сега да си купя кропка, ще кажа "майната им и на Nikon, и на Canon" и ще си взема Pentax K-3 с някое твърдо стъкълце от Limited серията и така. :)

Аз ако трябва точно ей сега да си купя кропка, ще кажа "майната им и на Nikon, и на Canon" и ще си взема Pentax K-3 с някое твърдо стъкълце от Limited серията и така. :)

Аз бих си останал на Канона, евентуално  E-M1 OM-D, но имат много малко обективи. То и за Пентакс няма толкова много :) Но като нещо, което настина бих си взел и все пак да е обозримо от финансова гледна точка е 60Д, с 18-135, особено с промоцията е много привлекателно

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.