Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат (2)

Featured Replies

• Автор

До 500 лева няма по-добро от sx серията на Canon.

Моля те, не си вярвай на думите. Веднага ще ти дам пример :)

http://www.technopolis.bg/b2c/details/397418/P11050102/TSifrov-fotoaparat-OLYMPUS-E-PM1-1442-KIT-BLK/B

1. Много по-голям сензор

2. възможност за смяна на обектива

3. Може да снима в RAW

Защото прави най-добри снимки и трябва да е до 400 лева, не 500...

Помисли си пак и виж по-горе :)

• Отговори 687
  • Прегледи 79k
  • Създадено
  • Последен отговор

Както написах, объркал съм цифрите. До 400 лева няма по-добър.

• Автор

Както написах, объркал съм цифрите. До 400 лева няма по-добър.

Ако човек е притеснен финансово по-добре да си вземе още по-евтина, като съм 99% сигурен че няма да усети разликата между камера за 200 и камера за 400 лева (ето един за 200 лева: http://www.technopolis.bg/b2c/details/398447/P11050101/TSifrov-fotoaparat-CANON-POWERSHOT-SX160-IS-SIL)

Ако човек иска хубави снимки е разумно да даде малко отгоре и да си вземе безогледален

Има доста голяма разлика от гледна точна на шума.

• Автор

П.П. Освен това 95% от потребителите на камери (сапунерки) от по-висок клас ги ползват без да пипат никакви настройки т.е. като камери от по-ниския клас и съответно получават снимки със същото качество

Има доста голяма разлика от гледна точна на шума.

колко голяма? размера на сензора е същия, процесора е съизмерим, малко по-добра оптика.... Не, не си заслужава

Заслужава си, ако потребителят знае какво иска и как да го използва.

Заслужава си, ако потребителят знае какво иска и как да го използва.

Ако потребителят знае какво иска, и как да го използва - бъди сигурен, че няма да пита тук :) , а направо ще си купи това, което му трябва.

И да не знае как да го използва, все трябва да се научи от някъде този твой "потребител".

Аз така и не  разбрах какво ви е мнението за двата модела на Сони DSC-WX300 -500лв   И DSC HX7V -около 400

Canona SX  серията превъзхожда ли сони апаратите ? И кой да избера ?

• Автор

Аз така и не  разбрах какво ви е мнението за двата модела на Сони DSC-WX300 -500лв   И DSC HX7V -около 400

Canona SX  серията превъзхожда ли сони апаратите ? И кой да избера ?

мисля ви отговорих в предишен пост. Но ако ще давате 500 лева и имате желание да се потрудите и да разучите камерата и да ползвате възможностите й разгледайте това:

Моля те, не си вярвай на думите. Веднага ще ти дам пример :)

http://www.technopolis.bg/b2c/details/397418/P11050102/TSifrov-fotoaparat-OLYMPUS-E-PM1-1442-KIT-BLK/B

1. Много по-голям сензор

2. възможност за смяна на обектива

3. Може да снима в RAW

Помисли си пак и виж по-горе :)

Ами, не знам не съм сигурна че ще купувам и обективи а Olumpus  с какво видео е не ми става ясно? Не че държа да се изръса с 500лв., но ако Сонито е по-добро от Канона бих ги прежалила.

• Автор

Ами, не знам не съм сигурна че ще купувам и обективи а Olumpus  с какво видео е не ми става ясно? Не че държа да се изръса с 500лв., но ако Сонито е по-добро от Канона бих ги прежалила.

Олимпуса има Full HD и предлага много по-добро качество на изображение. Но ще иска усилие от ваша страна да научите няколко основни неща за това как се снима добре (а не само с насочване и натискане на копчето) :)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Деница, извинявай за откровеността, но с тези познания за фотографията - каквото и да избереш, ще правиш едни и същи снимки.

Canon SX260HS и Sony WX300 са с почти изравнени възможности. Отдели малко време, разгледай примерните снимки с двата модела ТУКТУК и ТУК, и които ти харесат повече, него си вземи.

Явно неща като голяма матрица и светлосилна оптика е още рано да ти се обясняват.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

RudeBoy, няма за какво да се извиняваш. Аз съм като доста хора, който не разбират от фотография нямат време, много желание да разбират от това. А просто искат един компактен апарат с който с едно натискане да правят възможно най-добрата снимка. И имам наблюдения, че точно такива потребители като мен, доста дразнят с питанията си по форумите, по-напредналите.

С риск да стана досадна пак ще попитам  този път за двете серии на Сони  DSC-WX И DSC-HX, като от първата вече май се отказвам консултанта в магазина ми каза, че DSC-HX е по добрата, това дали е това?

И вече се чудя за тези двата

http://www.technopolis.bg/b2c/details/393021/P11050101/TSifrov-fotoaparat-SONY-DSC-HX20B+FG1

http://www.shopmania.bg/aksiesoari-za-dighitalni-i-vidieokamieri/p-tsifrov-fotoaparat-sony-cyber-shot-dsc-hx10v-red-11244035

Като почти не намирам разлика между двата. Какво е вашето мнение?

В един др.форум четох мнение, че dsc hx 20, прави по-добро видео от hx10, защото при hx10 видеото снима с интерлейст  кадри( каквото и да означава това)

• Автор

RudeBoy, няма за какво да се извиняваш. Аз съм като доста хора, който не разбират от фотография нямат време, много желание да разбират от това. А просто искат един компактен апарат с който с едно натискане да правят възможно най-добрата снимка. И имам наблюдения, че точно такива потребители като мен, доста дразнят с питанията си по форумите, по-напредналите.

С риск да стана досадна пак ще попитам  този път за двете серии на Сони  DSC-WX И DSC-HX, като от първата вече май се отказвам консултанта в магазина ми каза, че DSC-HX е по добрата, това дали е това?

И вече се чудя за тези двата

http://www.technopolis.bg/b2c/details/393021/P11050101/TSifrov-fotoaparat-SONY-DSC-HX20B+FG1

http://www.shopmania.bg/aksiesoari-za-dighitalni-i-vidieokamieri/p-tsifrov-fotoaparat-sony-cyber-shot-dsc-hx10v-red-11244035

Като почти не намирам разлика между двата. Какво е вашето мнение?

В един др.форум четох мнение, че dsc hx 20, прави по-добро видео от hx10, защото при hx10 видеото снима с интерлейст  кадри( каквото и да означава това)

Деница, двата са еднакви, по отношение на светлината HS20 може да прави малко по-добри снимки на тъмно (но наистина малко). Видевъзможностите им са еднакви. Като цяло си купи този, който ти е по-удобен в ръката и за снимане и който ти харесва повече на външен вид :)

Здравейте. Мисля скоро да си купя този фотоапарат. Не съм никак навътре с фото-техниката, затова се обръщам тук, във форума. Какво можете да ми кажете за машинката - заслужават ли си тия 14 мегапиксела, има ли шум на снимките в по-тъмни помещения, или светкавицата се справя с това, батерията може ли да се смени след време (понеже гледам, че явно е вградена и се зарежда само чрез USB) или е достатъчно надеждна за около 5 години напред? Понеже истината е, че колкото и странно да звучи в 21-ви век - до сега съм нямал цифров фотоапарат. Разчитал съм само на телефоните си. В момента примерно съм със Sony Ericsson модел Vivaz, който е с 8-мегапикселова камера, но естествено не задоволява нуждите ми като за 8 мегапиксела. Все пак е телефон, нали така... :)  Отплеснах се малко... е, какво можете да ми кажете за фотоапарата, на който съм се спрял? Става ли за снимки във всякакви условия на осветеност (примерно на стайна лампа, на слаба слънчева светлина и т.н.)?

В един др.форум четох мнение, че dsc hx 20, прави по-добро видео от hx10, защото при hx10 видеото снима с интерлейст кадри( каквото и да означава това)

Ами точно това е разликата между двата + възможността за ръчен режим (което на теб едва ли ще ти свърши работа)А какво значи интерлейснато:Има два вида предаване на кадрите - прогресивно и презредово(интерлейснато). Отбелязват се с p и i съответно, пр. 720p, 1080i т.н.При прогресивното видео, линиите на всеки кадър се предават/обработват както са си.При интерлейснато видео, всеки кадър съдържа двойно по-малко линии от действителната разделителна способност, като в поредните кадри се съдържат последователно четните и нечетните линии. Това се прави за да се спести процесорна мощ памет и пропускателна способност или да се постигне по-голяма честота на кадрите, за сметка на качеството. Основният проблем е при снимане на движещи се обекти. Тогава заради разминаването на четните и нечетните линии се получава много характерно назъбване на линиите в кадъра. Има начин да се оправи с обработка на видеото (специална или от плейъра) но тя разваля качеството.
  • Автор

Здравейте. Мисля скоро да си купя този фотоапарат. Не съм никак навътре с фото-техниката, затова се обръщам тук, във форума. Какво можете да ми кажете за машинката - заслужават ли си тия 14 мегапиксела, има ли шум на снимките в по-тъмни помещения, или светкавицата се справя с това, батерията може ли да се смени след време (понеже гледам, че явно е вградена и се зарежда само чрез USB) или е достатъчно надеждна за около 5 години напред? Понеже истината е, че колкото и странно да звучи в 21-ви век - до сега съм нямал цифров фотоапарат. Разчитал съм само на телефоните си. В момента примерно съм със Sony Ericsson модел Vivaz, който е с 8-мегапикселова камера, но естествено не задоволява нуждите ми като за 8 мегапиксела. Все пак е телефон, нали така... :)  Отплеснах се малко... е, какво можете да ми кажете за фотоапарата, на който съм се спрял? Става ли за снимки във всякакви условия на осветеност (примерно на стайна лампа, на слаба слънчева светлина и т.н.)?

Батерията може да се сменя , но с фирмена. Въпросът е че можете да я зареждате и без зарядно, което понякога може да е удобно. Иначе като камера - сапунерка. Ще можете да правите снимки като с всяка друга от този клас.Шум ще има, вероятно доста. И светкавицата ще оправи експонацията но ще влоши изображението (като естетика). А за мегапикселите... това са доста пиксели, доста професионални фотографи снимат все още с 12 мегапикселни камери:)

Батерията може да се сменя , но с фирмена. Въпросът е че можете да я зареждате и без зарядно, което понякога може да е удобно. Иначе като камера - сапунерка. Ще можете да правите снимки като с всяка друга от този клас.Шум ще има, вероятно доста. И светкавицата ще оправи експонацията но ще влоши изображението (като естетика). А за мегапикселите... това са доста пиксели, доста професионални фотографи снимат все още с 12 мегапикселни камери :)

Е, аз не съм професионален фотограф, но все пак колкото да си "запазя" спомени да става, това искам. Благодаря за отговора. :)

Това по принцип не е така.

Ако обичаш, обясни ми защо мислиш, че SX серията е най-доброто. Аз след това ще ти обясня защо не е  :cool:

Тъй като все още не съм взел посочения по-рано Canon Power Shot SX 240/260, имам интерес да чуя мнение, ако имаш време. Тър сения от мен фотоапарат съм отбелязал на предната страница :) Благодаря предварително :)

Тъй като все още не съм взел посочения по-рано Canon Power Shot SX 240/260, имам интерес да чуя мнение, ако имаш време. 

Мисля, че мнението ми няма да ти е полезно. Но щом искаш ... :)

Canon SX260 е типичен компактен апарат с голям зуум (мразя думата "сапунер"  :mad: ). Има малка матрица, и не особено добра оптика. Резултатът от това са снимки с шум, бледи и неестествени цветове, слаба динамика, падане на резолюцията по краищата, хроматични аберации. Не ми харесва, не бих си го купил.

Но пиша това, защото го сравнявам с двата си DSLR-а ;) . Затова не ми харесва. Ако друг човек, който досега е снимал примерно с GSM, реши да си го купи, може да остане очарован, знам ли ...

Предимството му е, че има режими P/A/S/M, както и ръчен фокус. Тези неща могат да са много полезни в определени ситуации. Пишеш, че ще го ползваш и за снимки на деца в помещение, Ами - взимаш си една външна светкавица с палене по импулс, насочваш я към тавана, и си готов :cool:

Препоръчвам ти да разгледаш примерните снимки с модела, дал съм линкове по-назад, и да прецениш дали те устройва качеството. На мен лично снимките от Sony WX300 ми харесаха повече, въпреки, че са малко по-шумни, явно не прилагат толкова силно шумоподтискане. Личи си, че обективите им са по-добри.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

• Автор

..... Пишеш, че ще го ползваш и за снимки на деца в помещение, Ами - взимаш си една външна светкавица с палене по импулс, насочваш я към тавана, и си готов :cool:

...

Само да вметна че подобна светкавица може да струва колкото целия фотоапарат. Както се казва: няма безплатен обяд :)

Само да вметна че подобна светкавица може да струва колкото целия фотоапарат. Както се казва: няма безплатен обяд :)

Оооо, не. Една евтина Yongnuo до стотина лева ще върши работа.

Оооо, не. Една евтина Yongnuo до стотина лева ще върши работа.

Доколкото видях сонито няма ръчни режими. Как се снима с външна светкавица, за която апаратът не знае, на автоматичен режим?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.