Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат (2)

Featured Replies

А и за двата модела може лесно да се разбере в момента на покупката на колко кадъра са.

Как?
  • Отговори 687
  • Прегледи 79k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Здравейте!Сега съм с турбо сапунер и обмислям в скоро време да го сменя с ДСЛР. Засега се колебая между Nikon D3100 или Canon 1100D. И двата китаци с 18-55 обектив. Знам, че са нисък клас, но пък цената им не е лоша. А и гледам в продавалник обяви за не разпечатан китак, внос от чужбина, на супер цена. Вие бихте ли се доверили на такава обява и възможно ли е фотоапаратите да са refurbished? Какво ще снимам - основно пейзажи, както и HDR.

Да, възможно е да е реновиран.Но честно казано много трудно бих се навил да си купя т продавалник. Даже и от ибей малко трудно бих си взел. И виж предния пост, последния ред

Как?

За Nikon е елементарно - щракваш една снимка с апарата, качваш я на компютъра, отваряш я с програма, която разчита EXIF-a, и търсиш реда, на който пише Shutter count.

С Canon е малко по-сложно. Първият начин е чрез сайта http://www.eoscount.com/ . Само че трябва предварително да си свалил и инсталирал от него нужната програма, и да свържеш апарата с компютъра чрез USB кабела. Вторият начин - да инсталираш на тялото Magic Lantern. Това е модифициран фърмуер, който разширява много възможностите му. С него можеш да си видиш броя кадри директно от менюто.

И само за справка - настоящия ми Nikon D5100 го купих преди малко повече от две години точно от неизвестен продавач от базара на Фото Форума. Обаче беше с добра репутация. Взех го с обектива за 950 лв, по нашите магазини тогава беше 1400 (и нямаше наличност). Сигурен съм, че тялото и обектива изобщо не бяха вадени от кутията. Проверих го с PhotoME - бях го получил на 0 кадъра.

Е, не мога да кажа, че за две години е работил безпроблемно :) , но пък и аз не съм го пазил кой знае колко.

Здравейте,

според вас коя е по-добрата система 2 ръка за около 950лв.Nikon d5100 + 18-55mm + 35mm 1.8G или

Nikon d7000 +18-55mm

Ще се снима всичко, основно по екскурзии,природа и портрети. 

Като фотографски възможности и здравина D7000 е по-доброто тяло.

Като цена, тегло и размери - D5100.

Вместо 18-55 за екскурзии бих предпочел 18-105VR, въпреки по-високата цена.

А 35/1.8G според мен е задължителен за всеки с Nikon  :) .

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Здравейте,

Трябва ми нова камера, като начало евтина, за снимане на обекти отблизо и на закрито. Ще се ползва "профисионално", ако нещата се развият добре, ще инвестирам и в профисионална камера.

Според dpreview, най разумният избор за мен би бил тяло Canon EOS 100D със този обектив: Canon Objektiv EF 50mm 1.8 II.

Ако има някой по запознат, може да сподели мнение и алтернативи. Всички които просто са чели ревюта като мен и не знаят за какво говорят, ще помоля да не се намесват.

Поздрави.

Бюджета е около 1000 Лева.

Редактирано от Desdinova (преглед на промените)

• Автор

Здравейте,

Трябва ми нова камера, като начало евтина, за снимане на обекти отблизо и на закрито. Ще се ползва "профисионално", ако нещата се развият добре, ще инвестирам и в профисионална камера.

Според dpreview, най разумният избор за мен би бил тяло Canon EOS 100D със този обектив: Canon Objektiv EF 50mm 1.8 II.

Ако има някой по запознат, може да сподели мнение и алтернативи. Всички които просто са чели ревюта като мен и не знаят за какво говорят, ще помоля да не се намесват.

Поздрави.

1. Какво не ви хареса във важната тема на раздела за избор на камера?

2. по-добре заложете на 50/1.4, повече пари е но си заслужава

Здравейте, Трябва ми нова камера, като начало евтина, за снимане на обекти отблизо и на закрито. Ще се ползва "профисионално", ако нещата се развият добре, ще инвестирам и в профисионална камера. Според dpreview, най разумният избор за мен би бил тяло Canon EOS 100D със този обектив: Canon Objektiv EF 50mm 1.8 II. Ако има някой по запознат, може да сподели мнение и алтернативи. Всички които просто са чели ревюта като мен и не знаят за какво говорят, ще помоля да не се намесват. Поздрави. Бюджета е около 1000 Лева.

"Наблизо" и "закрито" са много общи думи:Наблизо може да значи 2-3 метра и 2-3 сантиметра. Какво точно ще се снима - хора - група, един в цял ръст, бюст, лице, малки предмети, големи предмети, макро?закрито - ок а осветлението как ще е? обикновени лампи (т.е. вкъщи), светкавица, после от статив или от ръка?Това е важно, за да те насочим към подходящ обектив.Тялото не е толкова съществено за начало - 100D не е лошо. 

1. Какво не ви хареса във важната тема на раздела за избор на камера?2. по-добре заложете на 50/1.4, повече пари е но си заслужава

50чка на кроп може да не става за групов портрет примерно. Трябва да се знае какво ще се снима

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

.. 50чка на кроп може да не става за групов портрет примерно. Трябва да се знае какво ще се снима

Съгласен, ама аз само предложих по-светлия, щото с оная палачинка има да се мъчи с ръчния фокус.... :)

Съгласен, ама аз само предложих по-светлия, щото с оная палачинка има да се мъчи с ръчния фокус.... :)

тои и не влиза в бюджета, освен ако не вземе тялото на старо.Ааа и не се бъзикай с палачинките. 40mm STM F/2.8 изглежда яка смешка обаче прегазва 24-105то на еднаква бленда, все заедно с L-то му...

• Автор

тои и не влиза в бюджета, освен ако не вземе тялото на старо.

Да, ама тоя 1.8 после какво ще го прави? Не че не може да се снима с него, ама все пак си е entry level обектив. Както казват англичаните: не съм толкова богат че да купувам евтини неща :)

Ще се сниат зелени листа :) от ръка, на лампово осветление, мисля че лампите са 65К, но мога да проверя ако е от знаение. Бюджета не е точно 1000 лева, за да има твърда сума за разговор нека кажем +/- 300 лева.

• Автор

Ще се сниат зелени листа :) от ръка, на лампово осветление, мисля че лампите са 65К, но мога да проверя ако е от знаение. Бюджета не е точно 1000 лева, за да има твърда сума за разговор нека кажем +/- 300 лева.

Ако ще са основно обекти от близо то 100д+50/1.4 е според мен по-добрия вариант.

И лампите не могат да са 65к това означава че не светят. Ако имате предвид 65хиляди това е в утравиолетовия и радиодиапазона. Но винаги можете да ползвате трикове за къстъм настройка на цветната температура

П.П. И много се замислете за трипод, слабо осветление, неподвижни обекти, какво по-добро използване :)

a) Щом ще снимаш листа, съветвам те да не е от ръка. Обинковените лампи, освен ако не сложиш 20 са много недостатъчни за от ръка, а и със статив ще направиш къде-къде по-точен фокус и по-добър контрол на сцената. Кофтито е, че с евтин статив ще трябва да ги разполагаш вертикално, или да мислиш някакво странно разположение - примерно статива върху маса.б) 50мм 1.8 и 1.4 имат много малко макро и за по-малки листа губиш по-голямата част от кадъра. Бих препоръчал 60мм макро обектива, но той ти е извън бюджета.Мисля че 18-55мм IS STM който е най-новия китов на канон точно за 100D ще ти свърши идеална работа - може да е тъмен, но за неподвижни неща от статив няма да има значение, а пък е доста по-гъвкав от твърдите и има по-добро макро от 50-тачките.
Така като гледам, потвърждавам мнението си - отначало с китовия, после може да вземеш 60мм или 100мм макро - като стигнеш до там ти вече сам ще знаеш, кой ти върши работаСамо гледай да е STM-то, а не някой от по-старите китови.

За същия, много добър обектив е.

Само че в случая бих предложил Nikon-ска система. Едно D5100 с въртящия се дисплей, и този обектив. Ако идва над бюджета, като за начало и китовият 18-55 би вършил работа.

Какво е Вашето мнение за Никон Д3300 с обектив 18-55 мм VR II и Никон Д5100 с обектив 18-105 мм VR? Кой от двата да си купя?

• Автор

С каква матрица са?

С правоъгълна. Съжалявам, знам че е офтопик, но и въпроса ви е много абсурден

a) Щом ще снимаш листа, съветвам те да не е от ръка. Обинковените лампи, освен ако не сложиш 20 са много недостатъчни за от ръка, а и със статив ще направиш къде-къде по-точен фокус и по-добър контрол на сцената. Кофтито е, че с евтин статив ще трябва да ги разполагаш вертикално, или да мислиш някакво странно разположение - примерно статива върху маса.б) 50мм 1.8 и 1.4 имат много малко макро и за по-малки листа губиш по-голямата част от кадъра. Бих препоръчал 60мм макро обектива, но той ти е извън бюджета.Мисля че 18-55мм IS STM който е най-новия китов на канон точно за 100D ще ти свърши идеална работа - може да е тъмен, но за неподвижни неща от статив няма да има значение, а пък е доста по-гъвкав от твърдите и има по-добро макро от 50-тачките.Така като гледам, потвърждавам мнението си - отначало с китовия, после може да вземеш 60мм или 100мм макро - като стигнеш до там ти вече сам ще знаеш, кой ти върши работаСамо гледай да е STM-то, а не някой от по-старите китови.

Бях в магазина преди малко. 100Д е много малък. 600Д ми харесва. Какво е мнението ти за двете. Обектива който capnemo предложи ми харесва много, китовият не толкова много.заедно с този обектив и 600Д цялото удоволствие излиза около 1400 Лева, което е малко над бюджета, но се държи в граници. :).

Подходящ ли е този избор за моите нужди?

• Автор

Бях в магазина преди малко. 100Д е много малък. 600Д ми харесва. Какво е мнението ти за двете. Обектива който capnemo предложи ми харесва много, китовият не толкова много.заедно с този обектив и 600Д цялото удоволствие излиза около 1400 Лева, което е малко над бюджета, но се държи в граници. :).

Подходящ ли е този избор за моите нужди?

Моето мнение е че е по-добре да обмислите китов обектив и поне някакъв статив, както колегите по-горе споменаха 50/1.4 не е добро решение за макро, а истински макро обектив ще е повече пари. Имате неподвижни обекти, така че ако си вземете статив блендата няма толкова голямо значение. Ако ще статива да е от тези горила, които се чупят навсякъде. И един дистанционен спусък (евтин е) за да няма вибрации при снимане. Или ще трябва да играете със самоснимачката ( закъснение на снимане)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.