Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат (2)

Featured Replies

Моето мнение е че е по-добре да обмислите китов обектив и поне някакъв статив, както колегите по-горе споменаха 50/1.4 не е добро решение за макро, а истински макро обектив ще е повече пари. Имате неподвижни обекти, така че ако си вземете статив блендата няма толкова голямо значение. Ако ще статива да е от тези горила, които се чупят навсякъде. И един дистанционен спусък (евтин е) за да няма вибрации при снимане. Или ще трябва да играете със самоснимачката ( закъснение на снимане)

Много благодаря на всички. Ще взема този комплектов обектив, който предложихте по рано, така е най евтино. А тялото 600Д предполагам също е ок :)?

• Отговори 687
  • Прегледи 79,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Много благодаря на всички. Ще взема този комплектов обектив, който предложихте по рано, така е най евтино. А тялото 600Д предполагам също е ок :)?

О, да, това е добро тяло :)

С правоъгълна. Съжалявам, знам че е офтопик, но и въпроса ви е много абсурден

Не формулирах правилно въпроса си. Имах предвид размера  на матрицата. И най-странното е, че втората комбинация е по-евтината.

• Автор

Не формулирах правилно въпроса си. Имах предвид размера  на матрицата. И най-странното е, че втората комбинация е по-евтината.

кроп фактор 1.5 т.е. половината от фул фрейм (24х36) точните размери нямат никакво значение

Размерът на матрицата може лесно да се намери, във всеки сайт с технически спецификации на апаратите:

Nikon D3300 - 23.5 x 15.6 mm

Nikon D5100 - 23.6 x 15.6 mm

Няма нищо странно, че втората комбинация е по-евтина. D3300 е новоизлязло тяло, и по традиция е по-скъпо. От една страна - за да се избият разходите по проектирането и първоначалното му пускане в производство. От друга - заради очакваното по-голямо търсене (много хора от два продукта биха предпочели по-новия, само по тази причина :) ). А D5100 е вече неактуален модел, излязоха две поколения след него от същата серия.

Което не означава, че е станал по-лош :) . Много добро тяло за любителски нужди е. 18-105VR е за предпочитане пред китовия - и като обхват на фокусни разстояния, и като качество на изображението. А на всичкото отгоре, както сам казваш, е и на по-добра цена. Изборът е ясен, поне за мен :)

Единственото сериозно предимство на D3300 е по-високата резолюция на матрицата. Не мисля, че това е чак толкова решаващо, едва ли са ти нужни 24 MP за любителски снимки. А ако са ти наистина нужни - щеше да го знаеш ;) .

Капитане, а защо повечето фотографи предпочитат да ползват апарати с по-малка матрица от фул фрейм - визирам само APS-H и APS-C (поне на такива мнения попадам в доста форуми и сайтове за фотография)?

• Автор

Капитане, а защо повечето фотографи предпочитат да ползват апарати с по-малка матрица от фул фрейм - визирам само APS-H и APS-C (поне на такива мнения попадам в доста форуми и сайтове за фотография)?

Защото (линковете са към немски сайт за да няма съмнения за реклама)

700d - http://www.saturn.de/mcs/product/CANON-EOS-700D-18-55mm-IS-STM,48352,241271,631049.html?langId=-3

70d - http://www.saturn.de/mcs/product/CANON-EOS-70D-18-55mm-IS-STM,48352,241271,891711.html?langId=-3

горните два са с кроп сензор

http://www.saturn.de/mcs/product/CANON-EOS-5D-Mark-III-24-105-IS---Adobe,48352,241271,727442.html?langId=-3

фулфрейм

Освен това - обективи: разлика поне 2 пъти в цената

Но (едно много голямо но) - фулфрейм предлага възможности като ниво на шума, динамичен диапазон, възможност за контролиране на параметри, възможност с не много скъп обектив да постигнеш добър плитък фокус. И още немалко други неща

Не че кроп камерите нямат своите преимущества като "правят" по-теле всеки обектив (фокусното разстояние се увеличава с кроп фактора), по-леки и малки и т.н. :)

Пламене, мен лично ме съмнява фотографите да предпочитат кропки :) . Сигурен съм , че ако бяха на едни и същи цени, всеки би снимал на фулфрейм, качеството на снимките е забележимо по-добро.

Но просто в повечето случаи и кроп телата вършат работа. Освен нещата, които е изброил capnemo, те имат още две предимства:

1) За тях се намират повече обективи. Всеки обектив, който става на фулфрейм, става и на кроп. Обратното в общия случай не е вярно (с някои изключения).

2) По-дълбокият DOF понякога е желан - за макро снимки например, или в продуктовата фотография.

Сигурен съм , че ако бяха на едни и същи цени, всеки би снимал на фулфрейм

Даже със средноформатни камери :)
  • Автор

Даже със средноформатни камери :)

Бе не знам, прекалено специфични са. Не можеш (лесно) да излезеш на улицата, те не са точно за екшън фотография, не са много приложими за слабо осветление, най-дългия обектив, който видях беше 300мм, което е <240 мм за фулфрейм, не видях леща с 2.8 или по-ниска бленда Иначе за студио, в контролирано обкръжение и светлина са прекрасни :)

Бе не знам, прекалено специфични са. Не можеш (лесно) да излезеш на улицата, те не са точно за екшън фотография, не са много приложими за слабо осветление, най-дългия обектив, който видях беше 300мм, което е <240 мм за фулфрейм, не видях леща с 2.8 или по-ниска бленда Иначе за студио, в контролирано обкръжение и светлина са прекрасни :)

Част от тези ограничения са продиктувани единствено от това, че цената им не позволява по-широко приложение. Знаеш, че технически пречки за ISO-то няма, особено с такъв гигантски сензор. 2.8 бленда ще я преживея с DOF като 1.8 на фулка :)над 300мм си прав, че стъклата трябва на самосвал да ги товариш, но аз не съм като тебе фен на гарги и комини :) така, че и това го преживявам.Особено ако вместо да ми правят 60мпикс, направят един 12 ама с пиксели като монета от пет стотинки единия :) тогава примерно и дифракцията на 22 бленда няма да прави беля :)

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

Част от тези ограничения са продиктувани единствено от това, че цената им не позволява по-широко приложение. Знаеш, че технически пречки за ISO-то няма, особено с такъв гигантски сензор. 2.8 бленда ще я преживея с DOF като 1.8 на фулка :)над 300мм си прав, че стъклата трябва на самосвал да ги товариш, но аз не съм като тебе фен на гарги и комини :) така, че и това го преживявам.Особено ако вместо да ми правят 60мпикс, направят един 12 ама с пиксели като монета от пет стотинки единия :) тогава примерно и дифракцията на 22 бленда няма да прави беля :)

Не не са им толкова големи стъклата, 300/4.5 е само 2 килограма и е 4000 евро, http://www.hasselblad.com/products/h-system/lenses/hc-45300.aspx

Ама този 28-300/3.5-5.6 и той тежи почти две кила и струва почти 2500 евро: http://www.saturn.de/mcs/product/CANON-EF-28-300mm-f-3.5-5.6L-IS-USM,48352,360008,286077.html?langId=-3

Така че разликата в цените на стъклата я има, но не е прекалена.

Но ако цената им е като на среден клас SLR що да не си взема една такава камера, да си снимам из къщи :D

• Автор

Благодаря за отговора! :) Само дето не е по джоба на много българи за съжаление :(

Пламене, ето една добра статия за разликите и с какво фулфрейм са по-добри (подходящи) и с какво кроп са по-добри (подходящи) (на английски)

http://digital-photography-school.com/full-frame-still-best?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DigitalPhotographySchool+%28Digital+Photography+School%29

Колеги, намерих Sony a200 за 350 лв. на 10 хил. кадъра с обектив 35-80mm Ф4-5.6. Ще се снимат основно пейзажи, но предпочитам да става и за макро. Какво мислите? 

Колеги, намерих Sony a200 за 350 лв. на 10 хил. кадъра с обектив 35-80mm Ф4-5.6. Ще се снимат основно пейзажи, но предпочитам да става и за макро. Какво мислите?

А точния модел на обектива е?П.П. 35mm на APC сензор изобщо не е широко. Тоест ще можете да снимате само "по-теснички" пейзажи, но не и нещо, което изисква по-широк ъгъл.

А точния модел на обектива е?

Sigma Dl Zoom 35-80mm Ф4-5.6 

П.П. 35mm на APC сензор изобщо не е широко. Тоест ще можете да снимате само "по-теснички" пейзажи, но не и нещо, което изисква по-широк ъгъл.

Щом е така, струва ли си да взема тялото + един 18-55 обектив, примерно?ПП: Намирам и Canon 400D с неизвестен обектив, явно китов. Според мен, A200 е достатъчно добър, а и е с CCD матрица.

Редактирано от Twingo™ (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Здравейте,дьщеря ми иска да ми купува подарьк много се чудех какво да ми вземе и реших фотоапарат,макар,че имам един Олимпус,който снима супер,но екрана е мальк вече и не ми се занимава сьс зареждане на батерии!!

Дилемата е м/у 3 апарата:Дигитален фотоапарат Fujifilm FinePix JX550 : Дигитален фотоапарат Fujifilm FinePix JX550 или Дигитален фотоапарат Olympus VG-180

http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-fujifilm-finepix-jx550-16mp-cheren-jx550-black/pd/EBQ6TBBBM/

http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-samsung-es95-16mp-cheren-ec-es95zzbpbe3/pd/EV4PNBBBM/

http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-olympus-vg-180-16-mp-cheren-v106120be000/pd/DPYRJBBBM/

Редактирано от ester77 (преглед на промените)

Има тема за избор на фотоапарат (и най-вероятно тази ще бъде слята с нея)!Какво се има предвид под "не ми се занимава със зареждане на батерии" - че новият апарат ще работи без батерии?По въпроса с екрана - по принцип бих препоръчал апаратче с цифров визьор, но от изброените три си правя извод, че в този бюджет по-скоро няма да го бъде.

• Автор

Здравейте,дьщеря ми иска да ми купува подарьк много се чудех какво да ми вземе и реших фотоапарат,макар,че имам един Олимпус,който снима супер,но екрана е мальк вече и не ми се занимава сьс зареждане на батерии!!

Дилемата е м/у 3 апарата:Дигитален фотоапарат Fujifilm FinePix JX550 : Дигитален фотоапарат Fujifilm FinePix JX550 или Дигитален фотоапарат Olympus VG-180

http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-fujifilm-finepix-jx550-16mp-cheren-jx550-black/pd/EBQ6TBBBM/

http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-samsung-es95-16mp-cheren-ec-es95zzbpbe3/pd/EV4PNBBBM/

http://www.emag.bg/digitalen-fotoaparat-olympus-vg-180-16-mp-cheren-v106120be000/pd/DPYRJBBBM/

1. втория линк сочи към Samsung ES95

2. В този клас който и да вземете е все едно

Има тема за избор на фотоапарат (и най-вероятно тази ще бъде слята с нея)!Какво се има предвид под "не ми се занимава със зареждане на батерии" - че новият апарат ще работи без батерии?По въпроса с екрана - по принцип бих препоръчал апаратче с цифров визьор, но от изброените три си правя извод, че в този бюджет по-скоро няма да го бъде.

Ще има батерия разбира се,но от новите видове Li-Ion!

• Автор

П.П. И какво не ви хареса във важната тема в раздела за избор на камера?

Ще има батерия разбира се,но от новите видове Li-Ion!

Е, те също не се захранват от въздуха

Естествено не се зареждат от вьздуха,но  Li-Ion е по-добьр вариант от две АА батерии!!!

П.П. И какво не ви хареса във важната тема в раздела за избор на камера?

Е, те също не се захранват от въздуха

• Автор

Естествено не се зареждат от вьздуха,но  Li-Ion е по-добьр вариант от две АА батерии!!!

Зависи от гледната точка. Но ненапразно батерийните грипове за камери от по-висок клас поддържат освен стандартните за модела батерии и АА. Така винаги имате бекъп вариант ако нещо с батерията ви не е наред :)

Зависи от гледната точка. Но ненапразно батерийните грипове за камери от по-висок клас поддържат освен стандартните за модела батерии и АА. Така винаги имате бекъп вариант ако нещо с батерията ви не е наред :)

Ясно!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.