Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на цифров фотоапарат (2)

Featured Replies

Абе и в автоматичен режим си се получават отлични снимки, айде моля ви се не го плюйте тоя Auto режим толкова много... Както и на много други места е казано - в задапаратнгото устройство е проблемът. 

Ако има ръчен режим,то ще е хубаво да се прочете книжката на фотоапарата и някоя друга книга за фотографията,за да се научат поне основните функций на фотоапарата. А какво остава за настройки на бленда и т.н...

Може и да се получават добри снимки, но на всеки апарат, автоматичния режим може да действа по много различни начини. Две снимки направени в едни и същи условия, в автоматичен режим, резултата може да е различен. Не веднъж съм виждал случаи в които апарата смята че трябва да снима на 3200 ISO, при положение че в същите условия може да се снима на 400, и леко по отворена бленда. И като няма движещи се обекти, да не е нужна високата скорост която апарата смята че е нужна. Или по-просто казано, на Auto не може да се очаква повтаряемост на добрите резултати. Така че, не е особено трудно да се прочете малко, ако не в книжката, в интернет. И да се пробват най-малкото режимите с приоритет на бленда, скорост, както и програмния режим, който действа къде къде по-добре от Auto.  :rolleyes:

• Отговори 687
  • Прегледи 79k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да така е, незнайно защо и моят олимпус е-пл1 решава ,че щом е на Авто трябва да снима на исо повече от 1000 :Д Зависи наистина от Автото,меренето в този режим и т.н. 

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Ще си купувам фотоапарат и съм се спрял на 4 модела. Бюджетът ми е около 400-500 лв.1. Samsung WB800F - http://www.samsung.com/uk/consumer/smart-camera-camcorder/smart-compact/smart-compact/EC-WB800FBPWGB2. SONY DSC-HX20V - http://www.sony.bg/product/dsc-h-series/dsc-hx20v3. SONY WX300 - http://www.sony.bg/product/dsc-w-series/dsc-wx3004. Panasonic LUMIX TZ30 (ZS20) - въпреки, че не мога да го намеря в България.Въпросът ми е кой от посочените е най-добър или ми предложете друг в рамките на бюджета?

Редактирано от WingShot (преглед на промените)

HX20 има по-отворена бленда в късия край на обеткива,но разликата е толкова малка,че няма да забележиш.

Обаче WX300 има по-голяма матрица с 0,10 мм,пак никаква разлика...

Тоест,който и от двата да вземеш,няма да има разлика - вземи този,който ти е по-удобен в ръката.

За самсунг нищо не казвам,защото според мен марка правеща всякаква техникга просто не струва...

Все пак сони са с оптики Carl Zeiss.

Здравейте! Ще си купувам фотоапарат и съм се спрял на 4 модела. Бюджетът ми е около 400-500 лв.1. Samsung WB800F - http://www.samsung.com/uk/consumer/smart-camera-camcorder/smart-compact/smart-compact/EC-WB800FBPWGB2. SONY DSC-HX20V - http://www.sony.bg/product/dsc-h-series/dsc-hx20v3. SONY WX300 - http://www.sony.bg/product/dsc-w-series/dsc-wx3004. Panasonic LUMIX TZ30 (ZS20) - въпреки, че не мога да го намеря в България.Въпросът ми е кой от посочените е най-добър или ми предложете друг в рамките на бюджета?

От тия 4-те, струва ми се, че най-добрият избор е самсунга заради по-отворената бленда. Но както каза и колегата "DeathSkull" разликите са нищожни.

От тия 4-те, струва ми се, че най-добрият избор е самсунга заради по-отворената бленда. Но както каза и колегата "DeathSkull" разликите са нищожни.

Не, че нещо но на самсунг изобщо не бих се доверил, пък ако ще и най-доброто да го изкарват някой хора!Ако ще е сапунерка, то поне да е с по-голяма оптика и възможност за снимане в RAW - иначе не си заслужава да се взима, освен ако само ще се правят семейни снимки от време на време, или при някой излет/почивка!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Не, че нещо но на самсунг изобщо не бих се доверил, пък ако ще и най-доброто да го изкарват някой хора!Ако ще е сапунерка, то поне да е с по-голяма оптика и възможност за снимане в RAW - иначе не си заслужава да се взима, освен ако само ще се правят семейни снимки от време на време, или при някой излет/почивка!

Малко са сапунерките дето могат да снимат и в RAW формат... аз просто споменах кой би бил моят избор изм/у тия четирите... иначе за тия пари може би си заслужава повече нещо от тоя сорт:OLYMPUS-E-PM1-1442-KIT-BLK/B

Редактирано от ScD (преглед на промените)

Здравейте!

Ще си купувам фотоапарат. Бюджет до 400лв. Бях се спряла най-напред на Nikon и си харесах L820, но отидох в магазина и там почнах да разглеждам,т.е. още повече се обърках. Хем ми хареса, пък и хем ми се иска да мога да си го нося в дамската чанта....хем сърби, хем боли :(Не съм професионалист, нямам и претенции да ставам такъв. Искам да правя хубави снимки като излизам някъде сред природа, в града, вкъщи....най-голямата болка на досегашните ми фотоапарати беше снимането нощно време-никога не ставаха добри снимките. Не ми е приоритет т.нар. зуум.

Искам да попитам дали сте ползвали някой от тези модели фотоапарати-някакви препоръки, забележки?Или може би да ми препоръчате някой друг модел, освен Olympus-имах и не бях доволна.

Nikon coolpix L820

https://www.technopolis.bg/b2c/catalog/productdetailFromOutside.do?productguid=395213&scenario=&productarea=P11050101&detailScenario=TSifrov-fotoaparat-NIKON-COOLPIX-L820-KIT

Sony dsc-w730

http://www.technomarket.bg/products/09126494/sony-dsc-w730g

Sony dsc-h200b

http://www.technomarket.bg/products/09126503/sony-dsc-h200b

Sony dsc-w730

http://www.technomarket.bg/products/09126494/sony-dsc-w730gAZ

Nikon coolpix l27

https://www.technopolis.bg/b2c/details/395205/P11050101/TSifrov-fotoaparat-NIKON-COOLPIX-L27-SIL-KIT

Nikon s2700

http://www.technomarket.bg/products/09130369/nikon-s2700-black-4gb-sd-case

Благодаря предварително! :)

хем сърби, хем боли :(Искам да правя хубави снимки като излизам някъде сред природа, в града, вкъщи....най-голямата болка на досегашните ми фотоапарати беше снимането нощно време-никога не ставаха добри снимките. Не ми е приоритет т.нар. зуум.

Много точно казано. С фотоапарат, чийто размер ви устройва, няма да правите хубави нощни снимки. След като преглътнете този факт, може да ви помогнем в избора.За мъничко по-сносни нощни снимки и приемлив за вас размер бих предложил това но е доста над бюджета...

От тези изброените само Nikon coolpix L820 и Sony dsc-h200b са с по-голяма оптика, което е за предпочитане!

За около +100лв. можеш да си вземеш безогледалката, която @ScD е посочил в поста си! Защо нея - защото има по-голям сензор (матрицата - а физическия и размер е важен), а това е от значение за нощните снимки (и не само), които искаш да правиш!

Виж тази снимка, за да се ориентираш за размера на сензора:

Публикувано изображение

Тези, които си посочила са с най-малкия сензор с размери 5,7 на 4,2мм.  А безогледалния от поста на @ScD е с 4/3 сензор т.е. от снимката по-горе Four thirds с размери 7,3 на 13мм.! Пък и има възможност за смяна на обектива! Sony NEX имат такива:

post-305840-0-03141700-1390656850_thumb.

И аз не обръщах внимание на тези неща, но е от голяма значение размера на сензора (матрицата)! ;)

Edit: Пробвах с фотоапарата на колегата (Panasonic Lumix DMC-FZ38) да направя снимка в стаята без светкавица и стана перфектна снимка, а с моята сапунерка (Panasonic Lumix DMC-TZ3) дори и със светкавица не е толкова добра снимката! Неговия има пълни ръчни настройки, и много повече опции от моя! Така, че гледай сензора и оптиката да са по-големи, и да има ръчни настройки!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

От тези изброените само Nikon coolpix L820 и Sony dsc-h200b са с по-голяма оптика, което е за предпочитане!

Оптиката (може би искаш да кажеш физическият размер на обектива) на тези е "голяма", защото позволяват голяма промяна на фокусното разстояние (което директно беше отхвърлено при изискванията), не защото са качествени или светлосилни.

Паралелът, който правиш с Panasonic Lumix DMC-FZ38, е грешен, защото неговият обектив си държи постоянна светлосила, докато горепосочените - не.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Оптиката (може би искаш да кажеш физическият размер на обектива) на тези е "голяма", защото позволяват голяма промяна на фокусното разстояние (което директно беше отхвърлено при изискванията), не защото са качествени или светлосилни.

Паралелът, който правиш с Panasonic Lumix DMC-FZ38, е грешен, защото неговият обектив си държи постоянна светлосила, докато горепосочените - не.

Да, физическия размер имам в предвид! А панасоника го споменах заради моя, а не заради тези, които е посочила ;)Не знам обаче какво точно има тя в предвид, като казва, че не иска Олимпус, но този безогледалния е за предпочитане пред тези, които е посочила!

Е, чак постоянна не е :) , въпреки, че е много добра даже и в дългия край. 

Постоянна светлосила имат само "флагманът" на FZ серията - FZ200, и много старият FZ20.

Иначе си прав - за качествата на обектива не трябва да се съди по физическите му размери. Въпреки, че има някаква зависимост.

Постоянна светлосила имат само "флагманът" на FZ серията - FZ200,

Иии, вярно - заблудих се, че е този.

А за физическите размери - зависимост може да се гледа, ако фокусното разстояние (или обсега в който се променя) е подобно. ама ако единият обектив е 24-100 а другия 24-600...

Само за протокола - споменах по-големия обектив, защото  има разлика все пак между мижаво оченце и по-голямо такова (въпреки еднаквия размер на сензора)! Няма да споменавам панасоника на колегата, но сравнение с олимпуса, който има съпругата ми (VG-120) и моя TZ-3 въпреки, че е с по-малко пиксели (таман наполовина) прави ама много по-добри снимки от нейния!

Само за протокола - споменах по-големия обектив, защото  има разлика все пак между мижаво оченце и по-голямо такова (въпреки еднаквия размер на сензора)! 

Не винаги, приятелю, не винаги :) . Сещам се например за цяла категория апаратчета на Sony с обективи Carl Zeiss, които правят много по-добри снимки от евтините модели от S серията на Fuji, въпреки, че последните са доста по-големи като размер.

Има значение не само големината, а и кой и как е произвел обектива. Съответно това се усеща и по цената.

Обективите си имат определени показатели, по които се оценяват. Опитал съм да ги опиша в един мой пост - тук .

От 5 години използвам PRACTICA и съм много доволен но батерията започна да ми пада доста бързо, те също са добра марка !

Ако става въпрос за Praktica, те бяха сериозна марка по времето на лентовата фотография. Още свалям шапка на   Praktica Pentacon VLC с която съм имал удоволствието да снимам. След това залязоха, мисля, че даже минаха и през фалит. И аз имам цифров фотоапарат от въпросната марка подведен от славното име без да проверя за какво става въпрос. На моя най-голямото му достойнство се оказа ниската цена и това, че дойде с калъф :) . За апарат от долния сегмент си върши работата, даже щерката ми още го използва. Все-пак "за всеки влак си има пътници".

Това е една много хубава статия, но за съжаление поостаря, и не е много актуална вече.

Бих препоръчал тази, от същия автор :) - Как да изберем цифров фотоапарат.

За бюджет около 600 лв не е проблем да намериш по-добър апарат от стария си.

А за да не ти се размазват снимките на движещи се обекти - просто, снимай на висока скорост :) . За да можеш обаче да имаш правилно експонирани снимки на висока скорост, ти трябва силна светлина. И/или обектив с добра светлосила. И/или високо ISO. За последното, за да нямаш ужасен шум в снимките, е хубаво да имаш по-големичка матрица. Също така е от значение колко далече ще са от теб обектите, за да можем да определим какви фокусни разстояния ти трябват.

Ето как се появиха някои изисквания към бъдещия ти фотоапарат, но все още не са достатъчни, за да ти предложа конкретен модел.

А между другото - онзи Canon EOS M от обявата, за който ти писах в предната тема, никак не е лош.

Как да разбера размера на матрицата на NIKON Coolpix L120?

Как да разбера размера на матрицата на NIKON Coolpix L120?

Матрицата е с диагонал 1/2.3" . Тоест - най-малката от картинката няколко поста по-горе.

Е, какво значи - не струва?...

Апаратът е типичен представител на категорията си. Има и по-лоши, има и по-добри от него. Насочен е към снимащи, които предпочитат автоматични режими, без да се ровят много в настройките, и да задълбават в теория на фотографията. Става за любителски снимки, тип "туристически" - снимани при хубава дневна светлина, с използване на голям зуум. Приемливи са да си ги гледаш на монитора като картички, без да ги разглеждаш пиксел по пиксел.

Тук  има примерни снимки с апарата в пълен размер, разгледай ги, и прецени дали те устройват като качество.

Здравейте!Сега съм с турбо сапунер и обмислям в скоро време да го сменя с ДСЛР. Засега се колебая между Nikon D3100 или Canon 1100D. И двата китаци с 18-55 обектив. Знам, че са нисък клас, но пък цената им не е лоша. А и гледам в продавалник обяви за не разпечатан китак, внос от чужбина, на супер цена. Вие бихте ли се доверили на такава обява и възможно ли е фотоапаратите да са refurbished? Какво ще снимам - основно пейзажи, както и HDR.

"Вие бихте ли се доверили на такава обява?"

Да, бих. Нямам идея откъде и за колко ги е взел продавача, но е продал много, и засега има само положителни отзиви.

"Възможно ли е фотоапаратите да са refurbished?"

Възможно е. Знаеш ли всъщност какво е refurbished?... Не означава "втора употреба". А и за двата модела може лесно да се разбере в момента на покупката на колко кадъра са.

Ако те притеснява, че може да има нещо нередно - и двата модела се продават свободно в българските магазини. Чисто нови, с гаранция.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.