Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

На прага ли сме на 3-та световна война или 2-ра студена война?

Featured Replies

Да бе, за сметка на това по цялото земно кълбо има Американски изконни земи които чакат Америка да ги освободи :)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 126,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да бе, за сметка на това по цялото земно кълбо има Американски изконни земи които чакат Америка да ги освободи :)

Това какво общо има с мирния договор между СССР и Япония?

Логиката е съвсем проста, от няколко хиляди години та досега - по-силният си прави каквото си иска.

И е смешно, когато някой се опитва да убеждава, че видиш ли, руснаците не са като американците. Те защитавали своите изконни земи и хората си. И обратното.

Това какво общо има с мирния договор между СССР и Япония?

Логиката е съвсем проста, от няколко хиляди години та досега - по-силният си прави каквото си иска.

И е смешно, когато някой се опитва да убеждава, че видиш ли, руснаците не са като американците. Те защитавали своите изконни земи и хората си. И обратното.

Мдам.. би ли постнал и пакта за ненападение м/у германия и СССр също , както и този пакт за мир му Япония и императрица Екатерина , който Япония нарушава нападайки 1905-та. договора за ненападение след тази война и нарушаването и от япония ( така наречената война Халхин Гол ).. Ще бъде интересен също и договора за капитулация на Япония...А също и договорите на Япония касаещи Китай в началото на века ...

Това беше в рамките на лекия сарказъм.. историята е интересна, и сложна .. да изкарваш агресор само едната страна е лесно... и показва пристрастие... СССР напада не за да завладее Китай.... от цялата операция в Манджурия, СССР само получава правото да е сред победителите срещу Япония, и за дадените жертви си възвръща Сахалин ( взет от японците - победители във войната през 1905-та ) и в добавка всички Курилски острови... ( които Япония владее пак след тази война ) 

Та вярно е че победителите не ги съдят.. И отделно, Япония е била също силна , затова е и завладявала... но накрая е била разгромена.. факт.. 

П.С Курилските острови всичките са маркирани от руснаците м/у другото... дори са имали въоръжен сблъсък с местното население ...и са включени в състава на Руската Империя при Екатерина Велика ....Япония почва да ги иска доста по късно....

П.П.С М/у другото япония ми  една от любимите държави, нейната история, дух и достижения са велики...но харесвам и руснаците ( м/у другото да се каже руснаци само е опростяване, състава на руската империя, както и русия сега е страшно многонационален, това е държавата с най много култури събрани на едно )

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Мдам.. би ли постнал и пакта за ненападение м/у германия и СССр също , както и този пакт за мир му Япония и императрица Екатерина , който Япония нарушава нападайки 1905-та. договора за ненападение след тази война и нарушаването и от япония ( така наречената война Халхин Гол ).. Ще бъде интересен също и договора за капитулация на Япония...А също и договорите на Япония касаещи Китай в началото на века ...

Това беше в рамките на лекия сарказъм.. историята е интересна, и сложна .. да изкарваш агресор само едната страна е лесно... и показва пристрастие... СССР напада не за да завладее Китай.... от цялата операция в Манджурия, СССР само получава правото да е сред победителите срещу Япония, и за дадените жертви си възвръща Сахалин ( взет от японците - победители във войната през 1905-та ) и в добавка всички Курилски острови... ( които Япония владее пак след тази война )

Та вярно е че победителите не ги съдят.. И отделно, Япония е била също силна , затова е и завладявала... но накрая е била разгромена.. факт..

П.С Курилските острови всичките са маркирани от руснаците м/у другото... дори са имали въоръжен сблъсък с местното население ...и са включени в състава на Руската Империя при Екатерина Велика ....Япония почва да ги иска доста по късно....

П.П.С М/у другото япония ми една от любимите държави, нейната история, дух и достижения са велики...но харесвам и руснаците ( м/у другото да се каже руснаци само е опростяване, състава на руската империя, както и русия сега е страшно многонационален, това е държавата с най много култури събрани на едно )

Не е ли по-разумно да се фокусираш в Ани? Тя има по-голяма нужда от исторически факти, постовете й са гротескни, когато стане дума за мястото и ролята на Русия.

Факт е и, че обществата в разгромените във втората световна война държави живеят по-добре от руснаците ;)

И са едни от най-добре устроените общества.

Не е ли по-разумно да се фокусираш в Ани? Тя има по-голяма нужда от исторически факти, постовете й са гротескни, когато стане дума за мястото и ролята на Русия.

Факт е и, че обществата в разгромените във втората световна война държави живеят по-добре от руснаците ;)

И са едни от най-добре устроените общества.

Мдам, въпроса е малко сложен, викаш живеят по добре ... От гледна точка на руснака живял по време на СССР, и те са живели добре, от гледна точка на българина живял по време на Живков, пак са живели по добре .... Чудно ми  е, какво биха казали японците, ако имаха опита от живеене в СССР тогава, и опита от своята родина, или амриканеца ако беше живял в СССР... Та въпроса за по-добре, така както го изказваш, мисля визира материалните им добивки основно.... дето се вика типично мислене на завистливец , другия има повече, значи е по-добре хахахахахахах ...

Мдам, знаеш ли, от повече две години съм в Англия, и не мисля че живеят по добре отколкото ние живяхме по Живково време , вярвай ми, така е :) Да, имат нови коли, нови техники, сменят ги редовно с най-новото ( е не всички, но да речем  10-20 процента от тях ) .. но цената с която пащат за това знаеш ли каква е? :) И на това ако му викаш по добър живот който ние имахме, здраве да е.... Ако мислиш че парите правят живота, си точно за тука, но ако не, ще бъдеш леко разочарован .... 

П.С А за фокусиране в Анне или други субекти с техни си леко казано психически проблеми, няма нужда.. правя им забележка когато вече прекалят само... не ми пречат, освен че спамят яко...

П.П.С А да, пропуснах да коментирам думите ти за устроени... Хахаха, значи са по добре устроени, извинявай но това устрояване която ние имахме, като зддравно,, образователно, комунални сметки, грижи на държавата към всички, те има да си го мечтят само ... За полицейска защита или превентност на престъпността да не говоря.... Почти всеки ден убийства, или грабежи.. Това в НРБ  дори ( не  говоря за СССР ) беше немислимо...Тука се заключват яко, ограбиха ми лични вещи от автомобила, и знаеш ли какво, полицията само каза, съжаляваме, нищо не можем да направим, опитайте със застрахователите .... А си спомням, като малък, бяха ни откраднали кокошка от кокошарника, само една.. познай, полицаите намериха циганите които я бяха взели, е бяха я и изяли де, но доказателството за това беше неоспоримо , а и те си признаха пред нас...Та това е за уредеността... 

А м/у другите, застрахователите са си вид рекетьори официални... защо да застраховаш против кражба, нали това е задължение на държавата да защитава частната собственост от посегателство? ... явно не работи уреденосттта , мдам....

Не знам доколко добре познаваш живота по времето на соц-а. Нито се живееше по-добре, нито пък нямаше престъпност.

Аз съм расъл в София и съм бил свидетел на доста сериозна дребна престъпност - насилие в училище и извън него, обири, бой.

Цената на по-ниският брой престъпления е бил тотален контрол. За мен не е ОК.

Аз, моите близки и познати живеем по-добре, отколкото по време на комунизма. Без връзки, с много, ама много работа.

Не ме устройва уравниловката.

Много добре знам как е в Англия и колко е трудно, а къде е лесно - по времето на бай ти Тодор? Няма връщане там, няма и нужда. Онзи режим беше икономически несъстоятелен в дългосрочен план.

Не знам доколко добре познаваш живота по времето на соц-а. Нито се живееше по-добре, нито пък нямаше престъпност.

Аз съм расъл в София и съм бил свидетел на доста сериозна дребна престъпност - насилие в училище и извън него, обири, бой.

Цената на по-ниският брой престъпления е бил тотален контрол. За мен не е ОК.

Аз, моите близки и познати живеем по-добре, отколкото по време на комунизма. Без връзки, с много, ама много работа.

Не ме устройва уравниловката.

Много добре знам как е в Англия и колко е трудно, а къде е лесно - по времето на бай ти Тодор? Няма връщане там, няма и нужда. Онзи режим беше икономически несъстоятелен в дългосрочен план.

Айде сега, ще ревеш че са те били в училище ли, хахаха, че това си беше нормално съперничество и мъжкарстване.. Да и аз съм се бил, но поне се биехме как да кажа, рицарски.. докато единия се откаже.. А сега, пак се бият ( че и момичета доста )  но с някаква злоба, стигаща до убийства, чуепения на кости, големи травми..

А за обирите не съм съгласен, нямаше подобни обири изобщо.. Аз съм живял в малък град, от селки тип в крайните квартали, но вкъщи винаги беше отключено, не сме заключвали почти никога... 

А за икономическата несъстоятелност, май забравяш че трябва да благодариш на запада за това .. Ако западните страни бяха оставили намира социализма, мисля че той щеше да си бъде доста дългоживеещ... но за съжаление, демокрацията е насочена към овладяване и конкурирне задължително с други, с всички възможни методи... може би затова и и стемата беше обречена, а не поради собствените си недостатъци... Големите капитали не можеха да допуснат идеите да стигнат и в техния дом, защото щяха да загубят всичко.. просто е.. имащия не иска да дели с други, иска да управлява .. власт и пари .... Човешката същност и егоизъм, трудно се преборва ...Комунизма като идея, беше и се опитваше да го промени това.. донякъде успя.. но не достатъчно...

По-простичко е - няма държава, която може да издържи 20% от БВП да се насочва в армията й.

За нарастващото технологично изоставане, започнало от втората половина на 70-те няма какво да се говори.

Командната икономика е прекалено бавна и мудна, не може да стимулира иновациите и да излъчи най-добрите си представители да управляват икономиката й.

Няма как да стане и никой не е виновен.

По-простичко е - няма държава, която може да издържи 20% от БВП да се насочва в армията й.

За нарастващото технологично изоставане, започнало от втората половина на 70-те няма какво да се говори.

Командната икономика е прекалено бавна и мудна, не може да стимулира иновациите и да излъчи най-добрите си представители да управляват икономиката й.

Няма как да стане и никой не е виновен.

Пак си в грешка, точно технологиите се усъвършенстват благодарение на разработки за армията...Интернет, възниква точно поради дотации в армия, ракетостроенето, също, металургията, също, автомиболостроенето, също, и така нататък.. да не говорим за биологични, ядрени и друг тип изследвания

Електрониката по същество възниква също поради това... с дотации за армейски нужди... или държавни такива... Достиженията в науката дотирани от частни лица, са много малко.. честно казано дори не се сещамз а такова ....

А относно командната структура, тя е доста по-бърза от гражданската такава, не говори глупости..

И отделно, никой не е насочвал 20% за армията си, дори СССР не е правила това....

П.С И не си мисли че без икономическата мощ на ФАЩ и западните и слуги, света ще умре или ще пропадне, няма такава опасност, не се бой...Тогава вече икономиката ще е доста по свободна, в световен мащаб, а нед под диктата на едни или други....Оасното е че икономическите блага ще се пренасочат към други, а това, на свикналите да живетя нашироко западняци, ще им е като идването на армагедон  хахахах...

Някак не успяхме да използваме инвестициите в армия за стимулиране на гражданските иновации, а Американците са много, много добри там. Заради различният начин на устройство на обществото им.

Страхотна е бързата командна структура, ама икономическите решения изискват разум, освен бързина.

Според мен отказваш да разбереш очевидното - че нищо няма да се промени - благата ще вървят пак натам, накъдето са вървяли.

Както казах, всички опити за промяна, от Спартак до Че са завършвали идентично - с тотален провал.

Но, дерзай, щом те влече. Дано успееш да промениш нещо, без да нараниш себе си и околните (че нали онази кака вече ме е добавила в списъка за терминиране след подбедата :))

Някак не успяхме да използваме инвестициите в армия за стимулиране на гражданските иновации, а Американците са много, много добри там. Заради различният начин на устройство на обществото им.

Защо им вървеше американците, те самите не го разбираха. Ето и тук мъчат да наливат акъл, да подобряват обществото ни, но старанно работите още повече се развалят.

Според мен отказваш да разбереш очевидното - че нищо няма да се промени - благата ще вървят пак натам, накъдето са вървяли.

Както казах, всички опити за промяна, от Спартак до Че са завършвали идентично - с тотален провал.

Но, дерзай, щом те влече. Дано успееш да промениш нещо, без да нараниш себе си и околните (че нали онази кака вече ме е добавила в списъка за терминиране след подбедата :))

Точно защото парите пак ще си ходят натам, затова рискуват ядрена война в момента. Няма средносрочна прогноза в която да не изостават. Губят и се опитват да сменят правилата на играта. Но руснаците не са русалките...

Руснаците са също добри в иновационните инвестиции за армията, не само хамериканците, не се безпокой.. не напразно в момента руските военни технологии са доста по напред от американските...

А ти, очевидно си пригласяш на сегашното статукво, да, разбирам те,няма проблем, дерзай, само че дали мнозинството мислят като теб, съмнява ме ;)

И да, не спори за факти с измислици, знам че е демократично, и всеки има право да си каже, но как да кажа, да разичташ че хората са прости само, и тарикати с лъжене и мажене, или използвайки човешките слабости  могат вечно да ги насочват,  няма да е вечно ....

П.С М/у другото така и не си каза какво толкова те спечели демокрацията, да не би да си както спомена сорсид, на такава позиция.. че направо в техен стил се опитваш да дебатираш...:D

Руснаците са също добри в иновационните инвестиции за армията, не само хамериканците, не се безпокой.. не напразно в момента руските военни технологии са доста по напред от американските...

А ти, очевидно си пригласяш на сегашното статукво, да, разбирам те,няма проблем, дерзай, само че дали мнозинството мислят като теб, съмнява ме ;)

И да, не спори за факти с измислици, знам че е демократично, и всеки има право да си каже, но как да кажа, да разичташ че хората са прости само, и тарикати с лъжене и мажене, или използвайки човешките слабости могат вечно да ги насочват, няма да е вечно ....

П.С М/у другото така и не си каза какво толкова те спечели демокрацията, да не би да си както спомена сорсид, на такава позиция.. че направо в техен стил се опитваш да дебатираш...:D

Никак не се безпокоя, не ползвам руска техника :) Нито цивилна, нито военна. Явно, ти имаш повече опит с нея :D

Както казах - не мога да се начудя какво правиш в Англия, сееш зърната на социализма ли :)

Доста нагло е да се представяш за говорител на мнозинството, но не е нетипично.

Не знам какви "факти" посочи ти до момента, че да наричаш моите твърдения измислици.

Фактите които ти пускаш са по дози, като отрова, типично метод изпозлван от пропагандните медии на западните демокрации ;) Виждам че си се учил за пропаганда от тях..

Например, 20 % дотации , например, командна структура  ( мнамеквайки нещо като за диктатура в Русия ) , например военните разходи не водели до технологии ( визираш навярно руската  програма за развитие на руската армия,тънък намек съответно за милитаризация за сметка на населението , само дето не каза че бедства за сметка на това ) , постването на договора м/у СССР и Япония, удобно забравяйки други неща, за Гладомора дето бил в Украйна ( пак удобно забравяйки че тоя глад е засегнал целия СССР при това на 2-3 пъти, последния 45/46-та година ) ... и така нататък... типично дезинформационни методи изпозлвани псоледните години в медиите за да се демонизира някой... Като Садам дето имаше ядрено оръжие, или химическо после се оказа, ама така и никой нито ги видя, нито чу.....

Общо взето разбрах ти гледната точка, мисля че всички тука го разбраха, но вместо да подаваш както ти казах голи кукички обвити в някакви леко философски изказвания че видите ли ние сме малки слаби, и няма как трябва да се дупим на силния запад и ФАЩ основно, и вместо да прокламираш че те са най най велики, и живеят най най добрем да беше споменал например какво ти е мнението за Украйна.....

Така де ,за майдана, за избиването на цивилни от фашизираните им националисти, за преврата с който взеха властта, за помоща и големия пръст на ФАЩ специално в това , за наемниците западни които учатсват още от майдана във всички събития, за западните специалисти , за кифличките които раздаваха Нюланд и сие западни политически подлоги.. за идеите за приватизиране по подобие на нашите прозиводствени мощности , стратегически инфраструктурни и промишелни обекти.... 

А вместо това, ти всячески се мъчиш да отклоняваш темата с вид, видите ли, запада е вся и всьо, русия е просто имперска сила,злобееща, милитаристична, завладяваща, злобна, нечестна, измамваща  и там дале намеци.... 

Обясних ти че тука шаран няма да изкочи, а аз съм далече по хищна риба отколкото ти си мислеше и не кълва , а захапвам , защото знам кое как е  и мисля с главата си ... ;)

Ако приема,че 72 означава годината Ви на раждане с малка сметка 89 година сте били на колко години? Ако пък върнем още малко времето назад - някъде 75 - 80 година тогава на колко години сте били? Бебешки впечатления сте имали и сега твърдите , че това било онова.

Айде стига то след колко години демокрация все по зле става. Комунисти..дрън дрън. Старата номенклатура станаха капиталисти.

Синчетата им станаха бизнесмени.Тяхните пък синчета са умниците които ще ограбят съвсем България и ще ни набутат в третата световна война.

Я сега виж как някои бивши партийни величия са начело на държавата. Други пък уж репресирани от комунистическият режим пък то те се оказаха ДС агенти. Какво мислите,че тия дето сега се пишат за демократи не ги интересува това, което е интересувало всички досега?

Пари и власт!

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

Фактите които ти пускаш са по дози, като отрова, типично метод изпозлван от пропагандните медии на западните демокрации ;) Виждам че си се учил за пропаганда от тях..

Например, 20 % дотации , например, командна структура ( мнамеквайки нещо като за диктатура в Русия ) , например военните разходи не водели до технологии ( визираш навярно руската програма за развитие на руската армия,тънък намек съответно за милитаризация за сметка на населението , само дето не каза че бедства за сметка на това ) , постването на договора м/у СССР и Япония, удобно забравяйки други неща, за Гладомора дето бил в Украйна ( пак удобно забравяйки че тоя глад е засегнал целия СССР при това на 2-3 пъти, последния 45/46-та година ) ... и така нататък... типично дезинформационни методи изпозлвани псоледните години в медиите за да се демонизира някой... Като Садам дето имаше ядрено оръжие, или химическо после се оказа, ама така и никой нито ги видя, нито чу.....

Общо взето разбрах ти гледната точка, мисля че всички тука го разбраха, но вместо да подаваш както ти казах голи кукички обвити в някакви леко философски изказвания че видите ли ние сме малки слаби, и няма как трябва да се дупим на силния запад и ФАЩ основно, и вместо да прокламираш че те са най най велики, и живеят най най добрем да беше споменал например какво ти е мнението за Украйна.....

Така де ,за майдана, за избиването на цивилни от фашизираните им националисти, за преврата с който взеха властта, за помоща и големия пръст на ФАЩ специално в това , за наемниците западни които учатсват още от майдана във всички събития, за западните специалисти , за кифличките които раздаваха Нюланд и сие западни политически подлоги.. за идеите за приватизиране по подобие на нашите прозиводствени мощности , стратегически инфраструктурни и промишелни обекти....

А вместо това, ти всячески се мъчиш да отклоняваш темата с вид, видите ли, запада е вся и всьо, русия е просто имперска сила,злобееща, милитаристична, завладяваща, злобна, нечестна, измамваща и там дале намеци....

Обясних ти че тука шаран няма да изкочи, а аз съм далече по хищна риба отколкото ти си мислеше и не кълва , а захапвам , защото знам кое как е и мисля с главата си ... ;)

Мисли друже, няма да се хабя повече.

Успех с промяната на света, като мине още някоя година, в Англия или където си тогава, ще се сетиш за разговора ;)

Ако приема,че 72 означава годината Ви на раждане с малка сметка 89 година сте били на колко години? Ако пък върнем още малко времето назад - някъде 75 - 80 година тогава на колко години сте били? Бебешки впечатления сте имали и сега твърдите , че това било онова.

Айде стига то след колко години демокрация все по зле става. Комунисти..дрън дрън. Старата номенклатура станаха капиталисти.

Синчетата им станаха бизнесмени.Тяхните пък синчета са умниците които ще ограбят съвсем България и ще ни набутат в третата световна война.

Я сега виж как някои бивши партийни величия са начело на държавата. Други пък уж репресирани от комунистическият режим пък то те се оказаха ДС агенти.

На 17 години човек няма спомени ли?

Демокрация в България не е имало от 09.09.1944г.

Това, което изпитваме е точно защото не успяхме да се справим и до момента с остатъците от стария режим.

На 17 години човек няма спомени ли?

Демокрация в България не е имало от 09.09.1944г.

Това, което изпитваме е точно защото не успяхме да се справим и до момента с остатъците от стария режим.

Детски спомени.

пп. Я пак прочетете поста ми и се разпознайте в него.

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

Детски спомени.

пп. Я пак прочетете поста ми и се разпознайте в него.

И при втори прочит - нищо интересно. Все известни неща, само не разбрах каква е връзката с демокрацията.

Пари и власт, естествено, само че и Румъния започна да се справя доста по-добре от нас с тази господстваща парадигма.

А у нас (или на гурбер), все една тъжна песен - заговор голям срещу фундамента на човечеството, България.

Смях.

http://novanews.bg/news/view/2015/02/02/100548/германия-няма-да-изпраща-оръжия-за-украйна/

ЕС започва леко да отрезвява,за разлика от нашите президент и премиер.Наистина не може да бъде решен по военен път,защото ,ако някой натовец окаже военна помощ и се намеси във вътрешен конфликт на страна ,която дори не е член на НАТО ще противоречи на всички международни норми,които самите те са измислили.Още по-лошо е ,че намесата включва и стрелба по население ,което се самоопределя като руско.Опасно е да отидеш близо до границата на Русия и да стреляш по руснаци.

А за споровете относно политиката на двете суперсили САЩ и Русия и обвиненията,че сме прекалено зависими от Русия и това е пречката пред икономиката ни ще задам няколко въпроса:

Руски фирми ли произвеждат скъп и задължителен за купуване ток и руски фирми ли ни го доставят? Руски фирми ли добиват златото ни?Руски банки ли държат банковата ни ситема?Руски фирми ли доставят и пречистват водата ни?Руски вериги хипермакети ли продават некачествената храна с ,която се тъпчем?

Не ми отговаряйте,отговорете на себе си бъдете честни

Дано на германците да им мине през акъла какво ги чака, ако пак се обърнат срещу Русия, защото този път руснаците няма да им го простят, за ПЕГИДА да не говорим какво ще си докарат, позволявайки такова недоразумение да съществува. Не е зле да си припомнят историята отпреди 70 години.

......

А за споровете относно политиката на двете суперсили САЩ и Русия и обвиненията,че сме прекалено зависими от Русия и това е пречката пред икономиката ни ще задам няколко въпроса:

Руски фирми ли произвеждат скъп и задължителен за купуване ток и руски фирми ли ни го доставят? Руски фирми ли добиват златото ни?Руски банки ли държат банковата ни ситема?Руски фирми ли доставят и пречистват водата ни?Руски вериги хипермакети ли продават некачествената храна с ,която се тъпчем? ....

Според мен по-скоро се има предвид, че сме ЕНЕРГИЙНО зависими от Русия - петрол (ЛукОйл - монополна рафинерия), АЕЦ (руско гориво) и газ (руски ест.). Та точно тези суровини са свързани пряко с икономиката. За АЕЦ няма какво да кажем, там цената на тока си е ОК. Ама за газ и петрол си ни онождат как си трябва.

Проблемът с тока и водата по-скоро е, че няма либеризиран пазар. Ако не ме кефи ЧЕЗ - отивам на ЕВН напр. И да видим тогава какви цени ще праскат. Справка - цените на Мобилтел като монополист 1996 и сега при наличието на конкуренция...

Редактирано от el Zitron (преглед на промените)

Според мен по-скоро се има предвид, че сме ЕНЕРГИЙНО зависими от Русия - петрол (ЛукОйл - монополна рафинерия), АЕЦ (руско гориво) и газ (руски ест.). Та точно тези суровини са свързани пряко с икономиката. За АЕЦ няма какво да кажем, там цената на тока си е ОК. Ама за газ и петрол си ни онождат как си трябва.

Проблемът с тока и водата по-скоро е, че няма либеризиран пазар. Ако не ме кефи ЧЕЗ - отивам на ЕВН напр. И да видим тогава какви цени ще праскат. Справка - цените на Мобилтел като монополист 1996 и сега при наличието на конкуренция...

Не виждам как сме зависими от руския петрол и Лукойл,да не да имаме закон съобразен с руското законодателство,както съобразяваме с европейското,който да ни пречи да построим втора рафинерия и да купуваме петрол от друг доставчик,или пък има закон ,който да забранява внос на готови петролни продукти?! По въпроса за газа можеше да се договори друга цена,но ние се заиграхме със САЩ и шистовите глупости,та няма как Русия да ни прави преференции и купуваме по борсови цени.Ние сме малка държава и съвсем спокойно можем да купуваме достатъчно газ от Катар или Азербайджан,но цените не са много по-различни,а и нуждата от допълнителни инвестиции обезмисля икономически тези ходове.Русия ли пречи и на реализиране на възможността големи индустриални потребители на ел.енергия да си купуват директно от НЕК,БЕХ или каквито са там?С какво точно свързвате глупостите в държавата ни с Русия и постоянно ни плашите с някакви бивши комунисти,като в момента курса ни е твърдо против Русия и ставаме още по-зле.Май проблемите идват от запад,не от изток

...Май проблемите идват от запад,не от изток

Не, проблемите са ни единствено и само на наша земя, не идват от никъде, сами си ги правим.

Проблемите идват от запад,правят нещата по един или друг начин.Единият е като този у нас,а другия като в Югославия,Украйна ,Сирия,Либия,Египет,Ирак и т.н.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.