Премини към съдържанието
черная кошка

Кой трябва да реши съдбата на Крим?

Референдум за отделяне на Крим от Украйна  

39 гласували потребители

 1. 2. Кой има право да реши съдбата на Крим?

  • Украйна
  • Русия
  • ЕС и САЩ
  • Хората които живеят на кримския полуостров


Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Чий е Крим?  - Deutsche Welle‎

През 1954 година наследникът на Сталин, Никита Хрушчов присъединява Крим към Украинската съветска република. Украинският произход на Хрушчов тогава кара мнозина руснаци гледат с недоволство и подозрение на присъединяването на Крим към Украйна. В огромната съветска империя обаче, националността не играе почти никаква роля. Няма русници, няма украинци.Прблема идва когато Елцин повторно подарява полуострова през 1991 г. когато Украйна вече е отделна държава след разцепването на СССР.

Редактирано от черная кошка (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Би трябвало да го решат хората, но всички прекрасно знаем, че ще решат САЩ и Русия. Договорка ще има, въпрос на време е да видим, кой е варианта, който ще устройва и двете супер сили. Повече ми е жалко как се легализират бандюгите и им се раздава оръжие и правомощия да правят каквото си искат :( Предполагам, че всеки нормален човек, вътрешно стиска палци и се моли за благополучието на Украинските граждани, защото те плащат високата цена на благополучието и интересите на мнозина.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Историята гъмжи от парадокси, задава се поредният. През февруари 1945 г точно в Крим (Ялта) се провежда втората от общо трите срещи (другите две са в Техеран през 1943 и Потсдам през 1945 г) между водачите на САЩ, Великобритания и СССР, на които водачите на тия страни начертават новата карта на Европа. Днес, 70 г по-късно, точно Крим ще бъде "разпределен" по някакъв начин, който задължително ще "урежда" най-вече руските интереси. А що се отнася до местните жители, то те са точно последните, чието мнение ще бъде взето предвид.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

То е ясно отдавна ,че Крим е Руски. Разбира се жителите на република Крим трябва да решават ,и те решиха! Повече от очевадно е ,че всеки здраво мислещ жител ще предпочете да е руски поданик ,пък и днес Русия се развива отлично икономически ,а Украйна след разпада на СССР затъва все по-надолу в тинята , а бъдещето й е неясно. 
В Украйна винаги е вилняла силна анти-руса пропаганда внасяна от запада и силно подхранена от некадърността на Сталин. 

http://prikachi.com/images/912/7133912l.jpg Красота!  :cool:

Редактирано от Soviet Soldier (преглед на промените)
 • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз мисля, че хората сами трябва да решат. Все пак това е автономна област с парламент, а не някаква община в България, какъвто паралел се опита да направи уважаван модератор от Калдата. Тук не говорим за отделна групичка хора с определено национално самоопределяне, а за автономна област със своя история. , която на всичко отгоре е и много спорна. Дори правилното решение да е оставане в границите на Украйна, то запада и още повече щатите нямат никакво право са определят каквото и да било. Могат единствено да защитават тезата за целостта на държавата и за непромяна на границите, но последните 25 години видяхме, че точно Щатите и Западните държави преразкроиха и по-точно раздробиха границите на някои държави. И това не са бананови републики, където някой може да си наложи мнението с юмрук, а говорим за една държава като Югославия, която навремето бе доста по-напред от много други държави в Европа, включително България. Та Щатите там се намесиха и насила промениха границите. Най-болезнено се оказа орязването на самата Сърбия, чрез отнемането и на автономната област - Косово и създаването на нова държава, независима по никакъв начин от Сърбия. България тогава подкрепи безусловно САЩ, без да зачита това, че границите не трябва да се променят според международното право - същите аргументи, които сега се прилагат и към Крим. Двойнствен стандарт на принципа - свои и ваши.  Лошо няма, но тук България трябва да следва своите интереси. Не може заради една хипотетична възможност, някой в България да иска автономия и да се отцепи, да държим во веки веков тезата, че границите са си граници. Тогава защо подкрепихме отделянето на Косово?  Нещо тезите на защитниците на САЩ издиша. Поне аз така мисля. И ако приемем, че всичко е политика, то нека видим къде е нашия интерес. А той в никакъв случай не е да сме в челните редици, критикуващи Москва. Да, може и това да правим, но нека сме последни, принудени от обстоятелствата.


 • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Най-добре е хората, които живеят на полуострова да решат съдбата на Крим.

Така ще е най-разумно и най-безболезнено.

Но...

 

Изпълняващият длъжността президент на Украйна и председател на Върховната Рада Александър Турчинов отмени постановлението на кримския парламент за провеждане на референдум за статута на автономната република в състава на Украйна, предаде Интерфакс.

Турчинов подписа указ за „Прекратяване на действието на постановлението на Върховния съвет на автономната република Крим от 6 март 2014 година за провеждане на общокримски референдум”.

Указът е публикуван на сайта на Турчинов.В четвъртък властите в Крим обявиха, че ще организират референдум с два въпроса, един от които е за присъединяването на Крим към Русия.

24chasa.bg

Редактирано от Мойра (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Стига с САЩ и ЕС. Където си врат носовете все проблеми и войни има. Дори сегашната революция в Украина е дело на Обама и Имперските Амбиции на Щатите.

 • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Историята на Крим - от скитите до украинците

 

Защо наричат Крим по-особена провинция на Украйна? И какви исторически сюжети стоят зад неговата привлекателност за Русия и Европа?

Полуостровът е свързан с Украйна само чрез 8-километрова ивица на север. В това някои намират символика.

 

Крим става руски през 1783 г. по волята на императрица Екатерина Велика, която го обявява за руски за вечни времена. Така сбъднала мечтата на руските царе да имат излаз на Черно море. Дори умишлено заселила Крим с етнически руснаци. Затова днес единствено тук те са мнозинство над украинците.

 

Векове преди историческия анекс на Екатерина Велика Крим е родина на номадски народи. Според директора на НИМ Божидар Димитров полуостровът е описван в древните източници като район на скитите - древно племе от ирански произход, родствено с траките. То владеело цяла днешна Украйна, Кримския полуостров и равнините до предгорията на Кавказ. "В 513 г. персийският цар Дарий предприема поход срещу тях, но претърпява поражение и е принуден да се върне. Дори само това е достатъчно днешна Украйна да вземе името Скития", коментира историкът.

 

Конструкторите на съвременната държавна система в СССР дали на тази територия името Украйна, което означава покрайнина. "Доста недостойно име за една държава, защото веднага изниква въпросът - чия покрайнина?" разсъждава Димитров. Покрайнините според него са две: едната е полско-австрийската част на тези земи, наречени днес Западна Украйна, а другата руската част на тези земи, които са се оформили като такива през последните 200 г.

Той твърди, че след скитите историята на Украйна е свързана пряко с българите, които заемат тези земи, вкл. полуостров Крим от IV в. нататък. "Тези земи са били част от Велика България и доказателство за това е, че първите двама български владетели -

 

Кубрат и Аспарух, са погребани в днешна Украйна Кубрат - в района на Полтава, а Аспарух - в село на юг от него", разказа Димитров. След като преминават Дунав, българите постепенно се изтеглят от тези земи, заети от хазарите - племе, което приема юдейската вяра. А крайната източна граница, по която българите се задържат чак до XIV в., е течението на р. Днестър.

 

В тези векове Византия държи само град Херсон. През XIII и XIV в. крайбрежието на Крим се изпълва с генуезки и венециански градчета. Османските турци, с помощта на оцелелите татари в Златната орда, съкрушила Киевска Рус със столица Киев след 1240 г., ги унищожават. Тези крайни райони се заемат последователно от тогавашни съюзници на българите - печенеги, кумани и най-накрая татари.

Татарското кримско ханство става васал на Османската империя и неин верен съюзник. Тъкмо татарите дават на полуострова името Крим, което означава "крепост", както твърдят други историци.

 

"Татарите предприемат нападение над Русия и Полша, отвличайки хиляди хора. Една такава отвлечена красива рускиния (някои казват украинка) е известната Хюрем Султан, позната на българските зрители от сериала "Великолепният век". Тя успяла да влезе под кожата на Сюлейман Великолепни и да управлява империята в течение на десетилетия", разказа историкът.

 

От началото на XVII век Русия и Полша бавно настъпват към днешна Украйна и Крим. Чрез запорожки и донски казаци (избягали от крепостничеството полски и руски селяни) стигат брега на Черно море.

През 1699 г. цар Петър Велики прави неуспешен опит да овладее Крим, превземайки крепостта Азов, на брега на Азовско море. Петър е отбит, но следващите два века русите постепенно пробиват турско-татарската отбрана, завземат почти цялото северно причерноморие от устието на р. Дунав и в 1774 г. поставят под свой васалитет Крим.

 

Русите бързо превръщат Крим в своя огромна военноморска база, а Севастопол пристанище на руския флот, какъвто впрочем е и до днес. Тъкмо оттам атакуват през 1853 г. турския флот в пристанище Синоп и го унищожават. В отговор Западна Европа започва война с Русия, стоварвайки огромен англо-френски и турски десант на Кримския полуостров. Руският флот е притиснат в Севастопол и започва прочутата 3-годишна обсада на този град.

През 1856 г. Русия е принудена да се предаде. Сключва се т.нар. Парижки мирен договор, по силата на който Русия се задължава да няма военен флот в Черно море.

 

"Малко хора знаят, че по време на Руско-турската освободителна война турският флот, макар и без особен успех, съвсем свободно бомбардира Одеса, Севастопол и други руски черноморски градове, защото по това време руснаците нямат флот", добавя Димитров.

 

По време на Първата световна война Севастопол отново е база на флота. Освен пристанища, кейове, вълноломи, русите изграждат няколко пояса отбранителна линия около самия град с мощни подземни бункери и противокорабни брегови батареи. Те са им от огромна полза, когато през 1941 г. по време на Втората световна войнанемците обсаждат Севастопол. "Героичната му отбрана трае почти 8 месеца. Русите го превземат заедно с Крим през юли 1942 г., макар немската авиация да господства в небето над полуострова", коментира проф. Димитров.

 

През 1944 г. русите поемат едновременно през Керч и Перекоп тясната няколко километра ивица земя, която свързва Кримския полуостров с континента и успяват да сломят немската отбрана.

Следва историческата Ялтенска конференция, която поделя Европа и решава преминаването ни в съветския блок. Крим е бил на територията на Русия до 1954 г.,когато Никита Хрушчов подарява полуострова на република Украйна. Според Димитров никой в СССР не е обърнал внимание на границите на съюзните републики, тъй като те били съвсем формални.

 

“Но когато СССР се разпадна, Елцин толкова много бързаше да изземе властта от Горбачов, че не поиска някои очевидни несъобразности във вътрешните граници на републиките да се оправят и се съгласи на съществуващите административни карти”, коментира историкът.

През 1992 г. Крим обявява независимостта си от властта в Киев, а през 1994 г. избира за свой президент Юрий Мешков. Мешков се опитва да ускори присъединяването на полуострова към Русия, но Киев успява да задържи полуострова.

 

Междувременно Русия и Украйна спорят за подялбата на Черноморския флот до 1997 г. с подписването на договор за партньорство между Украйна и Русия. Според клаузите му Русия трябва да изтегли своите войски от полуостров Крим през 2017 г. Но президентът Виктор Янукович удължава действието на договора до 2042 г.

 

24chasa.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Украина, которую мы можем найти и Россия, которую можем потерять   

В последние дни российские СМИ пребывают в состоянии эйфории, от развития ситуации в Крыму. При этом, зачастую, при подаче информации, через запятую произносятся Крым и Украина. Несмотря на то, что в видеоряде присутствует картинка из Киева, а также из городов Юго-Востока, где все совсем не так прекрасно и стабильно, как в Крыму, несмотря даже на то, что эта картинка сопровождается вполне адекватными ситуации комментариями, у обывателя создается впечатление крупной российской победы на украинском направлении. В быту это звучит примерно так: «Мы вернули наш Крым! Мы победили!».

Это иллюзия.

Во-первых, Крым, пока, не вернули.

Во-вторых, даже если Крым реально присоединится к России – это будет совсем не победа, а нечто противоположное победе.

Конечно, народ России и Крыма поддержит такое решение. Конечно на какой-то период рейтинг российской власти внутри страны резко вырастет. Впрочем, он и так достаточно высок и стабилен. Однако, помимо тактического сиюминутного успеха существуют и долговременные стратегические, геополитические последствия. Что же представляет из себя решение о присоединении к России или даже об обеспечении независимости Крыма в случае, если вся остальная Украина будет отдана правительству «майдана»?

Хочу подчеркнуть принципиальность данной проблемы – отделение одного Крыма (в виде ухода в Россию, создания самостоятельного государства или даже провозглашения широчайшей автономии, с отказом Киеву в контроле над территорией полуострова) – совсем не то же самое, что одновременный бунт против Киева Крыма и Юго-Востока.

Со стратегической точки зрения, полуостров имеет ценность только как непотопляемый авианосец, контролирующий всю акваторию Черного моря. Но без контроля над остальной территорией Украины (хотя бы над Юго-Востоком) – это ловушка для находящихся в Крыму сил и средств. С точки зрения ситуации в Украине, Крым имеет значение лишь как плацдарм, для наступления на материк. Неслучайно в ходе Великой отечественной войны попытки как советских, так и немецких войск удержать Крым, без контроля над материком, заканчивались неизменным провалом. Даже в гражданскую войну Врангель понимал, что «Остров Крым» невозможен и вынужден был двинуть армию на захват Украины, а после поражения в Северной Таврии Крым был потерян практически моментально.

То есть, глухая оборона Крыма – бессмысленная трата огромных военных, политических, экономических, финансовых и дипломатических ресурсов. Это Сталинград наоборот - черная дыра со всевозрастающей скоростью притягивающая все большие и большие ресурсы и истощающая государство. Подчеркиваю, только в случае глухой обороны, поскольку Крым, как плацдарм для дальнейшего наступления – бесценное приобретение.

А будет ли дальнейшее наступление?

Когда первого марта «вежливые люди» начали активные действия в Крыму, восстал весь Юго-Восток. Даже над Днепропетровском был поднят триколор. Появись в это время «вежливые люди» (даже в весьма умеренном количестве) в Харькове, Днепропетровске, Одессе, Николаеве, Херсоне, Донецке, Луганске, сегодня линия восстаний против правительства «майдана» уже продвинулась бы до предместий Киева. Но «вежливые люди» там не появились. Почему? Остается только гадать. Не хватало наличных сил для контроля территории, опасались партизанщины, международная обстановка не способствовала? Мы не знаем. Факт лишь то, что они не появились.

После этого киевская власть начала постепенно подавлять бунт Юго-Востока. Начали выбивать (арестовывая или запугивая) лидеров сопротивления. Назначенные Киевом губернаторы-олигархи постепенно (медленно но уверенно) стали брать ситуацию под контроль. Если не произойдет ничего экстраординарного и, допустим, в Донецке арест Губарева не приведет к спонтанному выходу на улицы десятков тысяч граждан, то к средине-концу следующей недели Юго-Восток будет в целом задавлен, а дальше начнется его медленная, ползучая и незаметная зачистка. Никто не будет убивать людей сотнями на улицах, чтобы не дать повод России ввести войска. Кто-то просто исчезнет, кто-то будет арестован и получит срок за участие в массовых акциях, кто-то погибнет от рук неизвестных и преступление будет считаться вполне бытовым. Но это будут единичные эксцессы. Основная масса, лишенная лидеров и перспективы, просто разойдется по домам.

Я часто слышу от своих русских коллег: «Ну и что? Украина все равно не наша, а зато Крым, который наш, будет с нами». К сожалению не ну и что.

Во-первых, на Юго-Востоке живет около 20-25 миллионов человек (половина населения Украины). 75% из них настроены не менее пророссийски, чем в Крыму. Возможно даже более, с учетом того, что крымский парламент для крымчан заняли «вежливые люди», а Харьковскую и Донецкую обладминистрацию восставший народ по нескольку раз брал самостоятельно.

И вот, через некоторое время эти люди узнают, что Россия по каким-то им неведомым геополитическим причинам Крым спасла, а их бросила. Несложно предположить, что первыми их охватят чувства разочарования и апатии, а затем возникнет чувство гнева в отношении России. Ее обвинят в предательстве русских Юго-Востока. Аналогичное чувство Юго-Восток испытал в отношении Януковича, после его капитуляции и бегства из Киева, и кто сейчас Янукович. Он даже в Украину не может приехать, поскольку бывшие сторонники расправятся с ним раньше, чем противники.

Фактически, через некоторое, непродолжительное время, пророссийский Юго-Восток станет русофобским даже не сменив язык общения и основы культуры. Предательство близкого человек всегда переживается сильнее, чем насильственные действия со стороны открытого врага. То есть, Россия потеряет подушку из пограничных регионов, которые пока защищают ее рубежи от непосредственного соприкосновения с украинскими правыми националистическими радикалами.

Во-вторых, правительство «майдана» в Киеве, пребывавшее в истерике 1-3 марта, уже успокоилось. Оно уже чувствует себя победителем. Но, если Яценюк думает, что его защитили американцы, то «Правый сектор» (не лидеры, конечно, а простые боевики) уверены, что это они, своей готовностью воевать остановили «танковые армады» Путина. Они готовы идти дальше. Они, как в свое время на «майдане» за счет постоянных отступлений Януковича почувствовали вкус победы и обрели уверенность в конечном успехе своего дела.

В-третьих, правительство «майдана» постепенно укрепляется, легитимизируется, устанавливает контроль над все большей территорией страны, начинает заключать соглашения с Западом. Через некоторое время непризнание его Россией не будет играть никакой роли. США и ЕС будут связаны с этим правительством сотнями соглашений и уже не смогут отыграть назад.

В-четвертых, «Правый сектор», официально объявивший войну России, продолжает расширять свои ряды, вооружается (требует открыть для своих боевиков армейские склады), тренируется, укрепляет дисциплину и постепенно, из слабо вооруженной группы становится небольшой партизанской армией (пока партизанской, но уже не уступающей по своим возможностям официальным вооруженным силам Украины).

В-пятых, Запад втягивает Россию в длительные бессмысленные переговоры, в ходе которых, если результаты и будут достигнуты, то, как и в случае с Януковичем, их нельзя будет имплементировать, поскольку договариваться будут одни, а выполнять надо будет другим, а как «Правый сектор» выполняет договоренности Яценюка, гарантированные Западом, всем хорошо известно. То есть, переговоры направлены на затягивание времени, а время надо, чтобы дать правительству «майдана» возможность укрепиться, легитимироваться и установить хоть какой-то контроль над страной.

Уверен, что русские коллеги спросят: «Ну и что, даже, если все это правильно, это, ведь проблемы Украины, а при чем же здесь Россия, почему она должна воевать за Киев и Донецк? Пусть украинцы воюют».

Я не политик, я не принимаю решение. Я всего лишь политический аналитик и мое дело показать политикам, что может произойти в результате принятия тех или иных решений, в результате тех или иных действий. С этой целью я сопоставляю и анализирую факты. Что же говорят факты?

Во-первых, США никогда не стали бы закачивать миллиарды долларов в Украину только потому, что Янукович был слишком глупым и жадным правителем. Мало ли в мире глупых и жадных правителей? Война в Украине была развязана против России. Да, война против России уже идет, независимо от того, участвуют в ней российские войска или нет. Война эта развязана потому, что в последние годы США стремительно слабели, а Россия столь же стремительно усиливалась и через пару-тройку лет Вашингтон бы просто утратил возможность активно противостоять Москве на международной арене. То есть, бороться с геополитическим противником надо тогда, когда у тебя еще есть хоть какие-то основания надеяться на победу.

Во-вторых, участие США и России в качестве сторон украинского конфликта (независимо от того, признают они это или нет) означает, что с захватом власти над Украиной ни правительство «майдана», ни «Правый сектор» не остановятся. «Правый сектор» уже не только заявил о намерении перенести войну на территорию России, но и приступил к активным действиям, угрожая губернаторам приграничных регионов, собирая данные на российских военнослужащих, других силовиков, проживающих в приграничных областях, и членов их семей.

Правительство «майдана» молчит, но делает то же самое, пытаясь, с помощью НАТО и США обеспечить военный контроль над Украиной, включая приграничные с Россией области.

Как же будет выглядеть ситуация, если все останется без изменений: Россия будет концентрироваться на Крыме, Юго-Восток будет задавлен, а в Киеве установится смешанная диктатура охраняемого наемниками частных американских военных компаний правительства «майдана» и «Правого сектора».

Для начала отметим, что первый рубеж обороны Москвы в этой войне проходил в Киеве. Благодаря неадекватности, трусости и глупости Януковича этот рубеж, в принципе непреодолимый для «майдана» был бездарно сдан. Есть, конечно, вопрос: а что в Москве не знали кто такой Янукович и на что он способен? План на случай его капитуляции не готовили? Не успели подготовить? Подготовили, осуществляют, только мы об этом не знаем? Все возможно. Пока будем считать, что во всем виноват Янукович и констатируем, что первый рубеж обороны Москвы сдан.

Второй рубеж проходит по Юго-Востоку. Юго-Восток пока борется. Там поднялось население. Но, без поддержки России и этот рубеж падет в ближайшие дни. И здесь уже не Янукович будет виноват и не местные элиты. Здесь решение находится целиком и полностью в руках Москвы.

А вот третий рубеж пройдет не по Орловской, не по Брянской области и не по Кубани. Третий рубеж пройдет сразу по Москве.

«Правый сектор» - не полевые войска. Это городские партизаны. Кроме того, не надо дестабилизировать Россию область за областью, достаточно дестабилизировать Москву и Россия запылает, а падет Москва – и Россия падет.

А что такое Москва? Вместе с пригородами – 20 Киевов по территории, 5 по населению. Огромный мегаполис, в котором затаились миллионы «рассерженных» сетевых хомячков, офисного планктона, непризнанных гениев и т.д. – всех тех, кто составлял мирную массовку «майдана» в Киеве, кто оказывал ему моральную поддержку, только на порядок больше, чем в Киеве. А еще в Москве десятки, если не сотни тысяч обездоленных гастарбайтеров, которые так или иначе, уже в силу специфики своего положения оказываются на линии контакта с откровенным криминалитетом. А еще в Москве есть достаточно большое количество своих левых, правых, красных, белых, серо-буро-малиновых радикалов. И в Москве есть оружие (легальное и нелегальное, охотничье и боевое). И в Москве есть американское посольство, а значит, кроме видимой части айсберга, в виде потешных грантоедов, вроде «лидеров» несостоявшейся белоленточной революции, есть и подводная часть, в виде глубоко законспирированных и ждущих своего часа полевых командиров.

Как только, правительство «майдана» и «Правый сектор» окончательно утвердятся в Украине, в Москву, через тысячекилометровую границу с украинским Юго-Востоком валом пойдут инструкторы, боевики, оружие. И никаким усиленным режимом охраны границы вопрос не решить. Да, кого-то поймают. Но и боевики на границе кого-то купят, кого-то запугают, кого-то сагитируют и завербуют. Враждебное России украинское правительство не только не будет им препятствовать – помогать будет всеми силами своих жалких спецслужб, предоставив к тому же свою территорию для свободной работы против России спецслужб США, Великобритании, Германии.

Я не случайно отметил огромность Москвы. Если в Киеве сил правопорядка (с подтянутыми из областей подкреплениями) еще хватало для того, чтобы худо-бедно блокировать «майдан» и поддерживать порядок в городе, то в Москве, если в центр выйдет «мирный» «майдан», не на 10-15 как было во время белоленточной попытки, а тысяч на 150-250, то полиции, чтобы удержать центр, придется полностью обнажить спальные районы и пригороды. А там тут же начнут действовать законспирированные до поры банды боевиков, которые будут нападать на сторонников власти прямо в их квартирах, захватывать в заложники детей военных и политиков, попытаются захватить райотделы и раздать оружие бандитам, начнут терроризировать мирное население. И власть окажется перед «дилемойЯнуковича» - немедленное жесткое силовое подавление беспорядков, не взирая на лица и не считая трупы или постепенная (но быстрая) утрата управляемости страной победа мятежа. При этом, опять таки с учетом размеров Москвы сотней-другой трупов, как в Киеве дело не закончится. Хорошо, если счет пойдет только на тысячи, а не на десятки тысяч.

При всем моем уважении к российским спецслужбам, к российским силовикам в принципе, к твердости и адекватности Путина, не думаю, что решение проблемы вооруженного мятежа в Москве (по киевскому сценарию с поправкой на местные условия) будет такой уж простой. И предотвратить его, переловив всех боевиков практически невозможно. Никогда ни одной спецслужбе еще не удавалось поймать всех.

Все написанное выше не мой досужий вымысел. США прекрасно знают цену Кличко, Яценюку, Тимошенко, Тягныбоку, Ярошу. Если им отдают власть в Украине, значит это кому-то нужно. Ну не для того же нужна США тоталитарная Украина, чтобы десятилетиями тратить на нее деньги МВФ и ЕС. Тоталитарная Украина нужна лишь как плацдарм и таран против России.

И занятие Крыма этот вопрос не решит. Даже занятие всего Юго-Востока лишь временно локализует проблему, но не отменит ее. Только выход на границу 1939 года может снять проблему, поскольку большая часть боевиков и «активистов», включая журналистов «майдана» не будут ждать Россию в Киеве, а убегут: кто в Западную Украину, кто и дальше. И «для защитыисконно-польских земель» в Западную Украину не сможет не войти польская армия. А тогда проблема бандеровщины будет польской проблемой.

Но сегодня я уже не вижу у России возможностей двигаться куда-то дальше Юго-Востока, а через несколько дней (максимум недель) и Юго-Восток будет потерян, как потерян сейчас Киев. И тогда, добро пожаловать в ноябрь 1941 года.

РИА Новости Украина

http://alternatio.org/articles/articles/item/17611-украина-которую-мы-можем-найти-и-россия-которую-можем-потерять

 

Слагам целия текст заради качествата на анализа

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ама че жълта статия. И плитка. Автора защо не се запита, какво би станало, ако руснаците не се бяха надигнали в Украйна? Ами превратаджиите за един ден отмениха закон за малцинствата. Все едно тук някой да завземе властта с оръжие и на следващия ден да отмени новините на турски език по БНТ, привилегията на циганите и в същото време Щатите и целия Запад да го подкрепи за това. Е как ще стане? В Украйна ставаше точно това. Русия щяла да загуби Югоизточна Украйна. Сякаш досега е била нейна.  Ама като има кой да чете подобни глупости, ще се пишат. Правят се аналози с 41-ва и 44-та година. Само дето от тогава войните са се развили дотолкова, че от коя да е точка на света може да сринеш коя да е държава, стига да знаеш как. И няма да е нужно дори оръжие. Сякаш автора на статията живее в миналия век, когато е било важно да имаш як гръб и тил. Крим не можел да бъде задържан и ден. А тогава тия, дето ще го вземат след ден, как ще го задържат? Или за едни може, за други не? Ще се редуват през ден - тука има, тука нема.  И като е бил толкова як тоя КРИМ с гръб Украйна, как така е бил завзет?И как така като е украински, там живеят толкова руснаци и татари? И ако някога е бил руски, как така Украйна го е завзела? Значи има начин!

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Жителите и управниците  на Крим  трябва да решават .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Отговорът е повече от елементарен!

Собствеността се крепи на силата и парите . В частност на политиката и историята .

Крим принадлежи на Русия естествено!

И изобщо се чудя какво се плюнчат около Крим ЕС и САЩ! Какво си въобразяват в Украйна?

В момента Крим е едно историческо недоразумение, което му е дошло времето да бъде коригирано!

В същност никак не се чудя предвид Симферопол и Севастопол ..... то друго няма!  :)

Това е (почти) все едно да питате на кого принадлежи българската територия?

На траките, славяните, римляните,  българите,  византийците, турците, руснаците ..... офффф, май много претенденти се появиха! :) 

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)
 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

          Йохан Бекман: Референдумът в Крим е легитимен

Предстоящият референдум в Крим е напълно легитимен, е категоричен финландският наблюдател Йохан Бекман. "Референдумът в Крим е абсолютно легитимен в рамките на международното право. По своята същност той може да бъде сравняван с референдумите в Косово, Шотландия, Каталуня и т.н.", заяви Бекман, член на международното движение "Свят без нацизъм".

 

"На този фон е учудваща агресията, с която Съединените щати и западните им партньори се противопоставят на референдума, окачествявайки го некоректно "нелегитимен". Те искат провеждането на референдума да бъде отменено, за да не може народът на Крим сам да избере своето бъдеще".

 

Референдумът ще се състои в неделя, 16 март. На него жителите на Крим трябва да се произнесат дали автономната републиката да излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация. САЩ заявиха, че няма да признаят резултатите от референдума, заплашвайки Русия с нови санкции.

 

На референдума ще присъстват близо 70 международни наблюдатели от 23 страни, сред които САЩ, Русия, Китай, Латвия, Белгия, Израел, Полша, Молдова, Чехия, Финландия, Испания, Гърция, Словения, Монголия, Кипър и др. 

http://pressadaily.bg/publication/38012-%D0%90%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%E2%82%AC20-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.

Лавров след среща с Кери: Крим има право да се самоопредели След дълъг разговор с руския външен министър държавният секретар на САЩ Джон Кери отново предупреди, че Вашингтон и международната общност няма да признаят резултатат от предстоящия референдум в Крим

 

Трябва да изчакаме резултатите от референдума в Крим.

Това каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС, след разговорите си с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Лондон днес.

"Както вече заяви президентът на Руската федерация, ние ще уважим избора на кримските народи и ще изразим своето отношение, когато резултатите станат известни. Безсмислено е да спекулираме, преди да видим резултатите.

Никой не е отменял правото на народите на самоопределение. Това е записано в Устава на ООН", подчерта Лавров, отговаряйки на въпрос за руската позиция спрямо Крим.

Ако Косово бе специален случай, същото може да се каже и за Крим, отбеляза министърът и изрази надежда, че западните партньори "осъзнават, че случаят (с Крим) не може да се разглежда изолирано от историята".

Крим означава повече за Русия, отколкото Фолкландските острови за Великобритания или Коморските острови за Франция, заяви шефът на руската дипломация. Преговорите между него и държавния секретар на САЩ продължиха около 5 часа, като главна тема бе обстановката в Украйна.

Лавров предупреди, че ако Западът вземе решение за санкции срещу Русия, това ще бъде контрапродуктивен инструмент, който не отговаря на интересите на взаимното партньорство. Той добави, че държавният секретар Джон Кери не е отправял никакви заплахи към Русия.

Русия няма и не може да има никакви планове за нахлуване в Югоизточна Украйна, заяви още Лавров.

"Изхождаме от това, че правата на руснаците, унгарците, българите и на самите украинци обезателно трябва да бъдат гарантирани и защитени", подчерта той.

Според него предложението на западните партньори за създаване на контактна група за търсене на изход от украинската криза изхожда от разбирането, че трябва да се помогне на Русия и Украйна да се разберат.

Но "това е подмяна на понятията. Кризата не възникна по вина на Русия. Ние предупреждавахме, че не трябва Украйна да бъде изправяна пред лъжлив избор", обясни Лавров. "Ние нямаме нужда от никаква международна структура за разглеждане на руско-украинските отношения - те никога не са били прекъсвани.

Когато се случи това, което стана в Киев, и законният президент бе отстранен от власт, между нас възникнаха някои трудности, но руският президент Путин поръча на членовете на правителството да работят над решаването на всекидневните въпроси със своите партньори в сегашното ръководство на Украйна", каза Лавров.

Според него международната общност трябва да призове за начало на конституционна реформа в Украйна и Върховната рада трябва да покани в този процес всички региони без изключение.

След срещата държавният секретар на САЩ Джон Кери отново предупреди, че Вашингтон и международната общност няма да признаят резултатат от предстоящия референдум в Крим.

Той заяви, че на шестчасови преговори днес в Лондон с руския външен министър е изложил няколко идеи как да се спази суверенитета на Украйна, като същевременно се отговори на руските опасения, но Сергей Лавров ясно дал да се разбере, че руският президент Владимир Путин няма да взима никакви решения преди вота в неделя.

Същевременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Русия и Украйна да избягват провокации и прибързани решения в близките дни, като предупреди, че има "голям риск от опасно плъзгане надолу по спирала", предаде Асошиейтед прес. Според него след предстоящия в неделя референдум в Крим по въпроса дали полуостровът трябва да стане част от Русия не трябва да се вземат "прибързани мерки, които могат да засегнат суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна".

"Ясно е, че сме на кръстопът", каза Бан пред репортери в централата на ООН. Той съобщи, че по-рано пред деня е разговарял с президента Владимир Путин. Двамата са обсъдили "нуждата да се работи за трайно и честно политическо решение".

Референдумът, който се организира в неделя в Крим, съответства на международното право и Устава на ООН, е заявил Путин в телефонния си разговор с Бан Ки-мун.

Руският президент е подчертал, че "решението да бъде организиран референдумът напълно отговаря на нормите на международното право и на Устава на ООН" Двамата се договорили да продължат контактите си.

 
Източник: По материали от БТА

 

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna-i-es/lavrov-sled-sreshta-s-keri-krim-ima-pravo-da-se-samoopredeli-6007517

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна
Пекин се въздържа

 

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Пекин се въздържа при днешното гласуване в Съвета за сигурност, предадоха световните агенции.

Като постоянен член на Съвета, Русия може да блокира всяка позиция на тази инстанция, отбелязва АФП.

Руското вето се очакваше, изтъква Ройтерс. Москва, която изпрати военни части в Крим, подкрепя утрешния референдум, койтоще прехвърли контрола над район от Украйна към Русия.

В кратката резолюция се казваше, че референдумът не се подкрепя от украинското правителство в Киев. В нея се призоваваха всички страни, международни организации и специализирани агенции да не признават каквато и да било промянана статута на Крим въз основа на референдума.

Първите предварителни резултати от референдума за присъединяването на Крим към Русия ще бъдат известни утре малко след затварянето на избирателните секции в 20.00 часа местно (и българско) време, съобщи председателят на организационния комитет на допитването Михайло Малишев, цитиран от Франс прес.

Окончателните резултати от вота, който започва в 8.00 часа, ще бъдат обявени в понеделник сутринта, допълни той.

По думите на Малишев, 623 журналисти от 129 медии са акредитирани да отразяват референдума, както и 135 чуждестранни наблюдатели от 23 страни. Те ще носят червени баджове, а местните наблюдатели - сини, пише БТА.

Служителите на Институт за социологически и политически проучвания на република Крим, които ще обявят резултатите от попълваните в избирателните секции анкети, ще носят бели шапки с козирка, на които ще бъдат изписани думите "Крим-Вот-Пролет". Същият този институт публикува тази седмица допитване, според което 77 на сто от гласоподавателите ще се произнесат в полза на присъединяването към Русия.

На медиите ще бъде позволено да снимат преброяването на бюлетините, които ще бъдат редени на три купчинки: за Русия, за разширена автономия и невалидни бюлетини.

Украинските военни, разположени в Крим, могат да гласуват, подчерта Малишев, "това зависи от началството им". Той заяви, че е получил призиви от войници, които искат да гласуват, но не могат, защото нямат позволение от началниците си.

Около 1,5 милиона изборни бюлетини са отпечатани, което отговаря на пълнолетното население плюс един процент, отбелязаха организаторите на референдума. Според тях, бюджетът за допитването, финансиран изцяло с местни средства, възлиза на 16 милиона гривни (1,3 милиона евро).

На няколко пъти в изборния ден Централната избирателна комисия ще дава данни за избирателната активност.

dnes.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Те, САЩ и ЕС, нека да твърдят, че референдумът е нелегитимен. И ако хората решат, което е много вероятно, че искат Крим да се присъедини към Руската федерация, нека да не го признаят, агресори ....да не казвам какви. Тогава на целия свят ще стане ясно кой погазва волята на народа и демокрацията. И нашите управници са в това число, не ги е срам. Да направим в БГ референдум за признаването на резултата от референдума в Крим!

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Крим решава бъдещето си на референдум

Въпросите са два: 1. За влизането на Крим в състава на Русия като субект на Руската федерация ли сте? 2. За възстановяването на Конституцията от 1992 и за съхранението на Крим в състава на Украйна с правата на широка автономия ли

 

 

Ситуацията в Украйна (хроника 16 март)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Те, САЩ и ЕС, нека да твърдят, че референдумът е нелегитимен. И ако хората решат, което е много вероятно, че искат Крим да се присъедини към Руската федерация, нека да не го признаят, агресори ....да не казвам какви. Тогава на целия свят ще стане ясно кой погазва волята на народа и демокрацията. И нашите управници са в това число, не ги е срам. Да направим в БГ референдум за признаването на резултата от референдума в Крим!

Ха, ха, това последното ми хареса като идея :) Да направим референдум за признаване на референдума в Крим. А може и да направим референдум за признаване референдума на президента НИ. В интерес на истината, това с референдумите е голяма глупост като цяло. Не случайно в много малко държави се ползва тая форма на управление. Миналата година като направихме референдум за Белене, да не би някой да се вслуша в него? Даже и тия, дето защитаваха тоя референдум, сега и думичка не обелват. Според мен правилната форма на управление е да се дават права на определени хора, които да вземат решения вместо хората, гласували им доверие. Защото не може да сме по-католици от папата. В крайна сметка всеки човек се занимава с точно конкретни неща и в случая работата на политиците е да се занимават с политика. Не може работата на политика да се поема в един момент от Сульо и Пульо. Вие бихте ли съгласни, ако работите в Хлебарница, да дойде Бойко Борисов, да опече един хляб и да го продаде или изяде вместо вас? Ами това е същото! Правилно би било - избират се хора, които да решат бъдещето и те решават какво да правявят, оглеждайки нещата от всички посоки. Защото на мен днес ми скимнало, че трябва да съм в Румъния, пък утре ще ми скимне да съм в Гърция. Тогава какво правим? Всяка година нова държава? 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гласуване по руски:

 

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много ми е чудно какво трябва да изразява куп макулатура на снимката ти. И как точно се свързва с гласуване.

 

Няма нищо вярно с тотално леещата се дезинформация   по нашите телевизии. 

Преди малко Асан Ага ръсеше глупости че в Крим гласували под дулата на оръжията, както и че в Симферопол имало трима убити. Обадих се на човек там, нямало нищо такова. И ако имаше начин искаше да се включи директно да му опровергае глупостите на тоя.

 

За сведение: За месечната консумация на газ в апартамента е платено 7 гривни - около 1,10 лв.

Градския транспорт е 1,25, (20ст.) а маршрутката - 2 гривни (30 ст.)

Храната е малко по-скъпо от тук (+15-20%), но затова пък качеството е доста по-добро.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Няма плик-никаква тайна на вота.

Абе,защо баш шефа на "Газпром" си е продал всичките негови акции-уж шеф пък няма доверие на фирмата която управлява!

 

Публикувано изображение

Редактирано от IN-VISIBLE (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

и на мен ми направи впечатление наобят по новините даваха като излязат от тъмната стая,че има 2 големи прозрачни кутии и бюлетината дори не е сгъната

Това се казва демокрация - няма скрито покрито, като бюлетините в Костинброд :P

 

Иначе...на избори винаги има такива елементи. CNN  снимали. Айде де. Кой ще пусне CNN  и то да снима фалшификации? Че те на нашия журналист не му дадоха акредитация, а българите в Крим са за присъединяване към Русия. Ще дадат ей така на CNN  да снима. Може, ако са му платили на тоя с бюлетините.  Иначе наивно мислене. И нашите урни бяха прозрачни на изборите, ама никой не се оплакваше. Бюлетините били разтворени...и какво от това? Който иска да се крие, ще си я сгъне прилично да не го виждат. Какъв е проблема? Май само в американските глави има проблем.

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Браво, Крим !

Направихте верния избор, за разлика от нашите тикви къде ни натресоха новото робство.

 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ех и ние да имахме морски флот и да бяхме полуостров с 8 км граница...щяхме да правим каквото си искаме. 

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Очаквано - Крим обяви независимост и поиска присъединяване към Русия

 

Кримският парламент днес обяви официално независимостта на полуострова от Украйна и поиска присъединяване на автономната република към Русия, предаде Интерфакс.

Всички 85 депутати от парламента на Крим приеха решението след категоричната победа на поддръжниците на присъединяването към Русия по време на референдума в неделя.

С декларация парламентът се обърна към Москва с молба Крим да бъде приет като субект в състава на Руската федерация.

 

24chasa.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Браво, Крим !

Направихте верния избор, за разлика от нашите тикви къде ни натресоха новото робство.

хайде и на есен Кърджали и Разград  на референдум и със селата в Турция

 • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.