Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

Излезе Ubuntu 14.04.3 с всички негови разновидности. По традиция, наложена в последните години, тази версия трябва да е с ядро и драйвъри за видео, ползвани в Ubuntu 15.04.

https://wiki.ubuntu.com/TrustyTahr/ReleaseNotes/ChangeSummary/14.04.3

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 277,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Излезе Linux Mint с Xfce 4.12 http://blog.linuxmint.com/?p=2889 и KDE http://blog.linuxmint.com/?p=2890 .

Похвално е, че са сложили Xfce 4.12, но, каква е тази шега с ядро 3.16 (спряно от поддръжка) при налично 3.19 в основните хранилища на Ubuntu 14.04.

Аз обнових до 17.2 КДЕ, но ядрото не се обнови. Остана си старото 3.13.0-37

Не се обновява само за щастие. 3.13 е LTS ядрото, което ще се поддържа 5 години. Трябва да инсталираш ядрото от последната версия допълнително. Ако са разрешени основните хранилища на Ubuntu, отвори мениджъра си на пакети и напиши в търсачката

vivid

Като ти излезе списъл с пакети, потърси linux-generic-lts-vivid. Ако намериш такъв го инсталирай. Заедно с него ще се инсталират linux-headers и ядрото linux-image. След това рестартираш. Това е цялата магия при смяната на ядрата с това на текущата версия.

Благодаря cybercop!

Инсталирах ядрото на Вивид (3.19.0-25) според инструкциите.

Забелязах, че преди зареждане на системата се появява едно съобщение: „ACPI PCC Probe failed“.

Чукнах тук и там, но не забелязах проблеми.

При мен на Убунту 14.04 със същото ядро няма такива проблеми или съобщения. За лаптоп ли става въпрос ?

Нова версия на CENT OS 6.7

Ако продължа в духа на поста преди моя - официално излезе и новата версия на stotinkaOS 6.7 с кодове име Ahinora. Повече за новостите и всичко останало, може да видите тук

• 2 седмици по-късно...

Някой има ли идея какво ще е това openSUSE 42.1? Дали ще е просто нова номерация или нещо коренно различно?

Мисля, че е нещо различно. За разлика от Rolling Release версията, тази ще е с ядро от фирменото издание SLED. Вече доста съм изостанал от развитието на Open SUSE, но мисля, че това ще е периодично актуализирано издание.

• 3 седмици по-късно...

Eто още една дистрибуция  с Pantheon десктоп само ,че базирана на Арч  Apricity OS  Има си лесен инсталатор и не изисква  кой знае какви умения за работа.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Повтаряйте след мен, М$ имат Линукс дистрибуция :D

http://www.theregister.co.uk/2015/09/18/microsoft_has_developed_its_own_linux_repeat_microsoft_has_developed_its_own_linux/

Малий, сто ужаса! :shock11:

• 1 месец по-късно...

http://lxqt.org/release/2015/11/02/release-0-10-0/

На 2 Ноември 2015 излезе LXQT

Панела ,може да се скрива автоматично, прозорците се прегрупират ,ако са от един и същ вид ,прозорците на панела могат да се  влачат и поставят ,има известия .

Нов модул lxqt-sudo  ,благодарение на него се пускат приложение с админ права. Търсачката във Файл мениджъра е подобрена,пак във файловия мениджър вече можете да се движите напред ,назад благодарение на допълнителните бутони на мишката  и още много други ,които наброяват 400 .

http://sourceforge.net/p/lxde/mailman/message/34586993/

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

До преди два месеца, беше разочарование за ентусиастите. Сега може и да е готова за работа. Аз ще я тествам отново, когато излезе поне бета версия на Lubuntu 16.04. До тогава, трябва да е станала достатъчно стабилна.

Ето ви още един Арч диск  със лесна инсталация Arch Anywhere

Това е ISO   във което има  следните пакети и могат да се инсталират локално без интернет

Contains all base & base-devel packages
grub bootloader
xfce4 desktop
awesome window manager
i3 window manager
openbox window manager
dwm window manager
AMD graphics drivers
Intel graphics drivers
Nvidia graphics drivers
Virtual box guest additions
lightdm login manager with lightdm-gtk-greeter
xorg-server, xorg-server-utils, xorg-xinit, xterm
wireless_tools, wpa_supplicant, wpa_actiond
htop cli process info
screenfetch system info
openssh server
mozilla firefox
zsh the zshell
pulseaudio audio server
cmus cli audio player
lynx cli web browser
vim popular text editor

Който иска други пакети ще се наложи да си пусне интернета.След като  имате интернет ще може да инсталирате и следните графични среди

mate

lxde

lxqt

cinnamon

gnome

kde plasma (KDE5)

enlightenment

fluxbox

Има и клипче  и може да го изгледате колко е лесна инсталацията.

на 16.04.2014 г.,, cybercop написа:

На десети Април излезе поредната версия на PCLinuxOS

http://www.pclinuxos.com/get-pclinuxos/

Чудно ми е, как Texstar издържа и успя да поддържа дистрибуцията, след като Mandriva се срина. Да разработващ дистрибуция, базирана върху вече несъществуваща такава не е лека работа. 

Впечатленията ми от Пи-си Линукс са, че е доста тежка, и не е подходяща за компютър с ограничени възможности откъм рам-памет и процесор. И едно по-общо размишление за линукс дистрата като цяло- колкото по-малко неща се добавят от потребителя като софтуер, толкова по-надеждна и сигурна е функционалността на системата. Преди известно време работих с Линукс Минт- цинамон, и реших импулсивно да инсталирам нов софт от стандартния пакет. Успях единствено да регистрирам срив на графичния фейс, явно съм бил или недотам предпазлив, или съм се предоверил на надеждността на стандартния пакет- едно от двете. Излиза, че обикновеният потребител в никакъв случай не може да разчита на сигурност дори при теглене на стандартни пакети, а изводите не са никак ласкави за Линукс като цяло- системата си остава на ниво творчески експеримент на група ентусиазирани идеалисти, и не бива да се приема за нещо повече от портативна операционна система. Поне не и към настоящия момент.

преди 4 часа, adler88 написа:

Впечатленията ми от Пи-си Линукс са, че е доста тежка, и не е подходяща за компютър с ограничени възможности откъм рам-памет и процесор. И едно по-общо размишление за линукс дистрата като цяло- колкото по-малко неща се добавят от потребителя като софтуер, толкова по-надеждна и сигурна е функционалността на системата. Преди известно време работих с Линукс Минт- цинамон, и реших импулсивно да инсталирам нов софт от стандартния пакет. Успях единствено да регистрирам срив на графичния фейс, явно съм бил или недотам предпазлив, или съм се предоверил на надеждността на стандартния пакет- едно от двете. Излиза, че обикновеният потребител в никакъв случай не може да разчита на сигурност дори при теглене на стандартни пакети, а изводите не са никак ласкави за Линукс като цяло- системата си остава на ниво творчески експеримент на група ентусиазирани идеалисти, и не бива да се приема за нещо повече от портативна операционна система. Поне не и към настоящия момент.

Не знам,откъде ги вадите тия изводи. Аз работя с напълно персонализирани системи - от ядрото до графичната среда. И, нямам никакви проблеми с тях. Пакетите от хранилищата (ако това имате предвид под стандартен пакет)  са проверени щом са там. Вероятно сте направили нещо, което не сте разбрали, за да повредите графичната среда. Примерно - може да сте махнали ключов пакет от нея, след което, цялата DE да е осиротяла. Това, лесно се заобикаля с инсталиране на базов десктоп, който да ги "осинови", но, както с всяко нещо свързано с Linux, трябва да знаеш, какво правиш. Много пъти съм казвал, че ползването на  Linux има  много висока цена. Заплаща се със знание. Тази цена, малко хора могат да си я позволят, докато двадесет  лева на съседското хахорче, всеки може да даде.

Относно PSLinuxOS - вероятно сте ползвали KDE версията, която е сравнително ресурсоемка. Дори и при нея, можете да изключите индексирането (Nepomuk) и да изключите голяма част от ефектите, за да намалите разхода на ресурси.

Ползвам съм дистрибуцията преди години, когато още ми се експериментираше. Не беше лоша. Помня, че дори 2009 с KDE3, беше една от най- добрите за времето си и превъзхождаше базовата дистрибуция.  Но нямам доверие на система с един разработчик. Предпочитам базови дистрибуции с голяма общност от разработчици.

Излезе RHEL 7.2

От бележките по изданието се вижда, че здраво се е работило: https://access.redhat.com/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/7/html/7.2_Release_Notes/

Но, някой знае ли, какво става с CENT OS. Нещо сбъркано се случва с тази дистрибуция след излизането на седмицата. Дори румънците се отказаха от издание, базирано на нея.

преди 6 часа, cybercop написа:

Излезе RHEL 7.2

От бележките по изданието се вижда, че здраво се е работило: https://access.redhat.com/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/7/html/7.2_Release_Notes/

Но, някой знае ли, какво става с CENT OS. Нещо сбъркано се случва с тази дистрибуция след излизането на седмицата. Дори румънците се отказаха от издание, базирано на нея.

Какво по точно трябва да става? CentOS 7 си има от доста време вече :), най вероятно по-новата версия 7.2 ще излезе до няколко седмици или месец , както винаги става . Относно румънците, явно имаш предвид румънеца и Stella, понеже проекта се движи само от един човек `nux` . От доста време неговото хранилище поддържа и 7-цата, където има доста пакети за десктоп , инсталирайки това хранилище получаваш Stella 7 linux без бранда, така че с две думи румънците от нищо не са се отказали.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.