Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

То и package.mask не е панацея за задържане на версия за даден пакет. Дълго време си седях на rtorrent 0.8.9 заради USE=color флага, който вече беше премахнат в следващите версии, които пък работят след ъпдейта на gcc за разлика от въпросната версия на rtorrent.

Общо взето контролът и свободата за тунинговане, както и дуракоустойчивостта на системата, е по-голяма в ролинг дистротата - стига да не се заиграваш с тестовите пакети. Чупил съм за тези 10 години на ползване GNU/linux дистрота яко, но като "железото" Gentoo не съм срещал - все се намира начин да се вдигне на крак без преинсталация, което е голямо предимство пред бинарните дистрота, които са ме вкарвали в премеждия от всякакъв тип и наложителни преинстали. Бинарното си е за начинаещи и мигриращи от света на M$, които не целят задълбаване в терминала и постулатите на шела.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Аз моя Минт съм го чупил непоправимо поне 5 пъти  :) .Все пипам,ровя и накрая преинстал  :lol6:

:eek:  опитах какви ли не дистирбуции ,ама нейсе лаптопа фучи ,вдига градуси с 3 таба в момента-Sport1.bg,Kaldata i Facebook и скромно 60 градуса .Няма оправия 

Бинарното си е за начинаещи и мигриращи от света на M$, които не целят задълбаване в терминала и постулатите на шела.

И, какви точно пакети ползват от Microsoft ? 

Не ти ли е хрумвало, че доста хора не им се налага и НЕ желаят да задълбават в терминала.  Няма значение, дали са начинаещи или не. Терминалът е програма, каквато има и в Windows. 

Същите 3 прозореца под бозата 45 градуса ,тъпа история !

В Генту каквото и да осереш имаш 90% шанс да го ремонтираш без преинсталация. Системата сама ти казва какво да направиш.

@vassettoo

За това си имам свое хранилище където си правя мои ебилди с някои пакети и версии които са премахнати от portage, както и много друг софтуер който не присъства в никое от съществуващите хранилища за gentoo.

https://github.com/sandikata/ROKO__

също го има в списъка на зугайна (layman)

Да не забравяме, че apt-get инсталира пакети от хранилищата. А, там, версията вече е обновена. Ако я фиксираш преди да бъде обновена, няма да се налага да инсталираш локален пакет. Колкото до счупването на зависимостите - те не са проблема. Проблемът ще дойде от фиксираната версия, която вече не се поддържа и рано или късно ще стане несъвместима с останалите пакети в системата. Както вече казах - глезотиите се заплащат. Никой потребител, търсещ сигурност няма да се занимава с подобни глупости

Или вие имате странно разбиране за зависомост или аз :D Пакета не е сам за себе си ... той зависи от останалите, както и останалите зависят от него. Двупосочно е. Именно затова след известно време аз няма да мога да си ползвам 1.1. Кофти ... Колкото до това дали няма да се занимава ... това звучи несериозно. Имам стотици причини да не минавам на горна версия на даден пакет ... защо ме принуждават да минавам след като аз съм си предоволен. Най-прост пример - Gimp 2.6 vs. 2.8. Е, не искам 2.8 ... ама никой не ме пита :)

То и package.mask не е панацея за задържане на версия за даден пакет. Дълго време си седях на rtorrent 0.8.9 заради USE=color флага, който вече беше премахнат в следващите версии, които пък работят след ъпдейта на gcc за разлика от въпросната версия на rtorrent.

Общо взето контролът и свободата за тунинговане, както и дуракоустойчивостта на системата, е по-голяма в ролинг дистротата - стига да не се заиграваш с тестовите пакети. Чупил съм за тези 10 години на ползване GNU/linux дистрота яко, но като "железото" Gentoo не съм срещал - все се намира начин да се вдигне на крак без преинсталация, което е голямо предимство пред бинарните дистрота, които са ме вкарвали в премеждия от всякакъв тип и наложителни преинстали. Бинарното си е за начинаещи и мигриращи от света на M$, които не целят задълбаване в терминала и постулатите на шела.

Слот на gcc-то, gcc-config със старата версия - компилираш. gcc-config към новата :) И си слагаш rtorrent-а в custom overlay за вечени времена :)

Иначе мисля, че Gentoo се възстановява по-лесно или поне така изглежда, защото самата инсталация те кара да понаучиш това онова за системата. Пример - коментара по-горе ... нещо се е чупило/омазало ... преинстал ... няма мисъл ... така е по-лесно :) Ама тука стигаме до разни приказки за Desktop PC-та дето и да се омаже не ти пука ...

Каква е видеокартата ти ?

Видеото е интелско 965 ама то си седи на 48 градуса .

Линк някой правил ли е подобно нещо ?

Или вие имате странно разбиране за зависомост или аз Публикувано изображение Пакета не е сам за себе си ... той зависи от останалите, както и останалите зависят от него. Двупосочно е. Именно затова след известно време аз няма да мога да си ползвам 1.1. Кофти ... Колкото до това дали няма да се занимава ... това звучи несериозно. Имам стотици причини да не минавам на горна версия на даден пакет ... защо ме принуждават да минавам след като аз съм си предоволен. Най-прост пример - Gimp 2.6 vs. 2.8. Е, не искам 2.8 ... ама никой не ме пита Публикувано изображение

Слот на gcc-то, gcc-config със старата версия - компилираш. gcc-config към новата Публикувано изображение И си слагаш rtorrent-а в custom overlay за вечени времена Публикувано изображение

Иначе мисля, че Gentoo се възстановява по-лесно или поне така изглежда, защото самата инсталация те кара да понаучиш това онова за системата. Пример - коментара по-горе ... нещо се е чупило/омазало ... преинстал ... няма мисъл ... така е по-лесно Публикувано изображение Ама тука стигаме до разни приказки за Desktop PC-та дето и да се омаже не ти пука ...

В случаите когато трябват различни версии на gcc няма друга такава дистрибуция като gentoo в която да могат примерно 4 или 5 версии на gcc да бъдат инсталирани.

И когато някой пакет просто отказва да се инсталира с по-новата версия gcc има вариант.

cat /etc/portage/env/gcc48CC=gcc-4.8.2CXX=g++-4.8.2

Примерно аз използвам gcc 4.9 но някои пакети искат примерно 4.7 и по примера който давам с /etc/portage/env може да се направят променливи за 4.4 4.5 4.6 4.7 4.8 при което после в /etc/portage/package.env се изписва името на пакета и ако той се нуждае от някоя версия просто след него добавяме gcc48 или която е препоръчаната версия.

При което отпада нуждата от постоянно превключване на gcc с gcc-config което често пъти чупи някои пакети пряко зависими от инсталираната версия gcc (glibc wine boost и други)

Редактирано от Rosen88 (преглед на промените)

И, какви точно пакети ползват от Microsoft ? 

Не ти ли е хрумвало, че доста хора не им се налага и НЕ желаят да задълбават в терминала.  Няма значение, дали са начинаещи или не. Терминалът е програма, каквато има и в Windows. 

Колегата искаше да каже друго, че във source дистрибуциите като Gentoo, имаш по голяма свобода, от към как искаш да ползваш твоя софтуер, можеш да го нагласиш според твоя хардуер и нуждитети, докато в една бинарна дистрибуция това е по сложно, освен ако няма отделен пакет който предлага тази промяна която искаш ти, за себе си, но това е рядко, освен ако не си го направиш ти :)

А относно терминала, това си е личен избор на потребителя, но все пак, който и един напреднал потребител в линукс,  да питаш, то все още за него терминала е незаменим в много действия.

Тая работа със слотовете закоравелите джентуъри я кльопат, ама в моя случай не се беше случило слотването и след emerge -eav world, и затрити ебилдове на предишните gcc версии с eclean-dist и emerge -cav, нищо не помагаше, а както знаем, връщане назад инсталация на gcc не е 'убаво да се прай. Така или иначе минах на transmission впоследствие, че торентуването с няколко стотин активни торенти прикючи. Айде, че се отплеснахме с това gentoo, а "хакерите" тук не долюбват таквиз дистрота.

Видеото е интелско 965 ама то си седи на 48 градуса .

Линк някой правил ли е подобно нещо ?

Следващият път, когато решиш да инсталираш, сложи 32 битова Xubuntu 14.04 и кажи, как се държи. Аз съм с подобни характеристики и машината работи перфектно http://s19.postimg.org/e88lw77zl/ubuntu1404xfce.png

Нищожно натоварване на процесора и никакво греене.

Яркостта съм я фиксирал с xbacklight.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Публикувано изображение

Пробвах и 32 битово Лубунту все тая пече си процесора .Или аз съм идиот или не разбирам-нали суап се използва като свърши рама?Баси обърканата работа :)

:ohmy:  суапа в момента е почти 800 мб с един таб на макстона  :giggle1:  а системната рам 1,1 гб .

Интересното е, че отворих три раздела и натоварването на процесора намаля, вместо да се увеличи. Чак ме хвана срам да пусна снимката, че изглежда като измама. 

Незнам при ме е някаква шизофрения .

Бе ша ти еWa Линукса ,с един таб 1,1 гб рам 800 мб суап и 60 градуса :tease2:

Незнам при ме е някаква шизофрения .

Бе ша ти еWa Линукса ,с един таб 1,1 гб рам 800 мб суап и 60 градуса Публикувано изображение

Аз ми се струва че трябва да си ебеш лаптопа и да си купиш нещо свястно :>

Причината е че видеокартата е отвратителна под уинлайното има някакво ускорение, но под линукс няма никакво и ти товари процесора, та нормално е да пече повече.

Редактирано от Rosen88 (преглед на промените)

Аз ми се струва че трябва да си ебеш лаптопа и да си купиш нещо свястно :>

Причината е че видеокартата е отвратителна под уинлайното има някакво ускорение, но под линукс няма никакво и ти товари процесора, та нормално е да пече повече.

И какво да сложа сега?Нали уж Линукс е добра ОС за лаптопи ?

Ти какво очакваш  от тоя лаптоп ,че ми не е ясно ? Видеото няма хардуерно ускорение никакво под нищо  и процесора смята всичко сам. Флаша е зверски натоварващ  та каквото и да сложиш ше е се в гъз. И още 100 дистрота да смениш  файдата ще е никаква защото  ползват едно и също всичките . На 8 години процесор няма как да ти работи на 30 градуса в лаптоп при 65 нанометра технология.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Ти какво очакваш  от тоя лаптоп ,че ми не е ясно ? Видеото няма хардуерно ускорение никакво под нищо  и процесора смята всичко сам. Флаша е зверски натоварващ  та каквото и да сложиш ше е се в гъз. И още 100 дистрота да смениш  файдата ще е никаква защото  ползват едно и също всичките .

Добре де под бозата що няма такива грижи ?

Ми седи си на Windows .Зор ли ти е да си на линукс ? Ние какво да направим  в случая?  От 5 години се знае ,че температурите при лаптопите са малко по-високи  и флаша е проблемен.

Ми седи си на Windows .Зор ли ти е да си на линукс ? Ние какво да направим  в случая?  От 5 години се знае ,че температурите при лаптопите са малко по-високи  и флаша е проблемен.

Търся решение на проблема  :)

Дадох ти го преди няколко поста

echo level 7 >/proc/acpi/ibm/fan

Аз съм си сложил tpfancontrol  и съм си направил настройките така ,че да се увеличават оборотите на определена температура.

И какво решение още търсиш :) Препоръчваш наляво надясно програма за under voltage под windows, казваш че я ползваш а ни надуваш главите, че под linux ти държи по-високи температури :) Само го обикаляш това phc и му се назландисваш ... вземи го сложи най-накрая :) Ако чакаш някой да те води за ръчичка без да се потрудиш поне малко ... вероятно още дълго ще пищиш, че ти държи няколко градуса повече от Linux :)

И какво решение още търсиш :) Препоръчваш наляво надясно програма за under voltage под windows, казваш че я ползваш а ни надуваш главите, че под linux ти държи по-високи температури :) Само го обикаляш това phc и му се назландисваш ... вземи го сложи най-накрая :) Ако чакаш някой да те води за ръчичка без да се потрудиш поне малко ... вероятно още дълго ще пищиш, че ти държи няколко градуса повече от Linux :)

Пробвах ,не става доколкото разбрах е писана за стари ядра.2 пъти чупи системата .Факта е .че под линукс държи с над 10 градуса.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.