Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

Тва PC-BSD го бях пробвал преди 4-5 години и беше обещаващо - графична инсталация,инсталация от някакви си PBI пакети...Само че тогава не беше особено стабилно и подръжката за видеодрайверите не беше много добра.Наскоро пак се бях замислил да си правя разни експерименти с FreeBSD като десктоп но като четох че ext3 подръжаката малко куца и се отказах.

Редактирано от TheSmoKeR (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

PC-BSD  e  за хора разбирачи и много навътре с материята. 

Не бих казал точно същото.Като се има на впредвид че когато го пробвах нямах почти никакви знания относно Linux и BSD системите.Една от главните им цели е да предлагат BSD  за простосмъртни хора :

Simple. Stable. Secure.

From the installation of the system to its use thereafter, PC-BSD's goals are to never have a user run aground of viruses, driver issues, or anything that would impede ease-of-use and general reliability.

А ми, не е точно така :)

То какво означава да си навътре в материята?

Ако успяваш да се справяш с Линукс системи, то и BSD ще можеш, и обратното, тъй като са сходни в много области.

Разбира се, това е малко като да седнеш на нова дистрибуция линукс :), трябва само леко да на влезнеш в час.

Не съм си играл никога с BSD, но по това което съм чел, BSD е по капризен когато става въпрос за хардуер, и тук Linux стои по добре. (Поправете ме ако лъжа!) .

Относно, PC-BSD днеска попаднах на тази страничка, където го препоръчват на линукс потребителите, като добра алтернатива за десктоп дистрибуция. Та просто ми стана интересно, нищо не се знае, може някой да намери алтернатива в това.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

По скоро, това се отнася за FreeBSD. И, то, не разбирачи по принцип, а просто запознати с BSD. PCBSD e щадящата потребителите версия. Помня, че преди 2-3 години имаше сайт, от който се сваляха приложения за нея, подобно на "търсене на пакети" в сайта на Open SUSE. Но, бяха монолитни пакети, без нужда от допълнителни зависимости. Един пакет - едно приложение.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Някой знае ли това чудо съвместимо ли е с приложенията за Windows ?

http://distrowatch.com/table.php?distribution=reactos

Според мен, ако е така и се оформи стабилен екип го чака добро бъдеще.

Не е Linux, но проект с отворен код и определено има място под слънцето.

Единственото което знам е че се разработва от поне 6-7 години и така и не стана популярно.

Вероятно, тогава не е чак толкова съвместимо или нещо в работата му куца. А, и Windows XP се поддържаше.

С малко закъснение,но все пак да съобщя :)Излезе Ubuntu 14.10,със всичките му разновидности.

Ами, не беше очаквана с голямо нетърпение. Почти нищо, заслужаващо си внимание няма в нея. И, със сигурност - нищо, което да компенсира нищожната в сравнение с версия 14.04 поддържка.

Излезна Centos 6.6 !!

Линкове за сваляне и подробности - http://lists.centos.org/pipermail/centos-announce/2014-October/020709.html

За да актуализирате от по стара версия, пример от Centos 6.5

направете backup на важните работи, после в терминала.

# yum clean all
# yum update

Има ли смисъл да правиш backup за рутинна актуализация ? Ако си актуализирал редовно, това е само един конфигурационен файл, който няма никаква друга стойност, освен информативна. 

Има ли смисъл да правиш backup за рутинна актуализация ? Ако си актуализирал редовно, това е само един конфигурационен файл, който няма никаква друга стойност, освен информативна. 

След като има актуализация на цялата система от пакети, мисля че има.

А това дали някой ще направи такъв backup, си е отделен въпрос, и всеки на своя глава го взима това решение.

Относно самата актуализация, не е само един файл, а са купища от актуализации на системни пакети които преди това са били в специялно хранили-ще CR

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Направо ме плашиш с тази система от пакети. Поредните версии след 6.X са актуализирани издания към определена дата. Ако си пуснал yum update предишният ден, на днешната дата ще получиш няколко пакета ежедневни актуализации (ако има изобщо) и задължително файла etc/lsb_release. Прост текстов файл с няколко думи който те информира, кое издание ползваш.

CENT OS не е създадена да губиш данни при актуализация на един текстов файл без който системата си работи без никакви проблеми. 

Друг е въпросът, че аз създавам архив на служебната информация през няколко месеца. 

• 2 седмици по-късно...

Излезе Ubuntu MATE Remix 14.04.1

http://linux.softpedia.com/get/Linux-Distributions/Ubuntu-MATE-Remix-103505.shtml

Оказа се изключително качествено изпълнение. Издание, което е най- близо до Ubuntu-то, което спечелило си славата на най- популярна дистрибуция.

За тези, които ще кажат, че MATE не може да се сравнява с Gnome 2, мога да кажа, че не е вярно.

В сегашното си състояние, MATE е най- малкото равна на Gnome 2.32.

Излезе Ubuntu MATE Remix 14.04.1

http://linux.softpedia.com/get/Linux-Distributions/Ubuntu-MATE-Remix-103505.shtml

Оказа се изключително качествено изпълнение. Издание, което е най- близо до Ubuntu-то, което спечелило си славата на най- популярна дистрибуция.

За тези, които ще кажат, че MATE не може да се сравнява с Gnome 2, мога да кажа, че не е вярно.

В сегашното си състояние, MATE е най- малкото равна на Gnome 2.32.

Mного добра новина, това ми е любимата среда! От както излезе Мате и 12.04, съм с нея и я намирам за най-добрият избор за десктоп среда - лека и фукционална. Добре че Каноникал най-после узряха(увряха :) )!

Само не разбрах защо трябваше първо да разработват първо Ubuntu MATE 14.10 дето не е LTS :(

Защото беше по- лесно. МАТЕ е включена по подразбиране в хранилищата на 14.10.

Това издание, обаче е наистина качествено. Инсталираш и работиш без никакви допълнителни настройки. Дори и темите са същите, като на старото Ubuntu.

Имайте предвид, че Mint меню е добавено по подразбиране в средата, но е под друго име. Просто трябва да се избере от списъка и да се добави в панела. Но, основното меню, откъм лекота и компактност е по- добро.

http://s19.postimg.org/webvx72gh/mainmenu.png

Добре че Каноникал най-после узряха(увряха :) )!

Не са. Изданието е официална разновидност на Ubuntu, но подобно на Kubuntu не се поддържа от Canonical, а от UBUNTU MATE TEAM. За компанията е нежелателно всяко припомняне на старата визия на Ubuntu.  Биха го унищожили, ако можеха, но проектът стана прекалено популярен. 

Вероятно натискът е бил достатъчно силен за продължение на Gnome 2, че да се включат в разработката на Мате, или поне да го включат в хранилищата. Затова пък ползват и разработките на  Минт, който доста преди тях въведе Мате като една от основните си среди. И както се видя не сбъркаха! Също и apps. от  Debian.

Тествах  преди време Ubuntu MATE Remix 14.10 и не видях с какво толкова Мате 1.8 превъзхожда 1.6. Другото дразнещо беше новата визия и добавки на Disk Utlity, но това така или иначе не зависи от средата.

Засега оставам на 12.04, но така или иначе ще се наложи преминаване към следващата LTS, а обявената все пак е 14.04.

Това е един от малкото случаи когато при готова по висока версия, се връщат за разработка на по ниска, защото я прескочиха  поради недомислие.

Редактирано от izen (преглед на промените)

С какво МАТЕ-а е различен/по-добър от гноме-флашбак-а, питам да знам дали си струва да го пробвам?

По-лек и бърз, поне визуално, не съм им мерил п***ките, По-гъвкав, което му носи много екстри - от функционалност до разните красоти, които аз не пренебрегвам. И за мен още нещо - не зная дали е заради бившата ми машинка, или зарази графичната среда, но Gnome често ме е крашвал, Cinamon - също (това ми е ла лаптопа), (за юнити не говоря, понеже малко съм я изпробвал, от самото начало не ме изкефи чисто графично, та каквото и да кажа ще бъде лаишко). KDE познаваме всички, с плюсовете и кусурите. Та, в общи линии - MATE е нещо като средно аритменично между лекотата на xfce и lxde и богатата функционалност на "по-отраканите" графични среди. На никого не я препоръчвам, но за себе съм я препоръчал отдавна.

Редактирано от korduna (преглед на промените)

Зависи за какво ти трябва. Лека е и функционална,  но няма композитен мениджър на ефектите. Така, че ако искаш лъскулки - не ти трябва.

Можеш да я тестваш от жив диск и да си прецениш сам. Поне ще видиш, как изглеждаше Ubuntu в най- славните си времена.

Зависи за какво ти трябва. Лека е и функционална,  но няма композитен мениджър на ефектите. Така, че ако искаш лъскулки - не ти трябва.

Можеш да я тестваш от жив диск и да си прецениш сам. Поне ще видиш, как изглеждаше Ubuntu в най- славните си времена.

За ефекти има desktop-effects също compiz, също не съм съгласен че не става за лъскулки.

Относно Ubuntu + MATE браво, хареса ми как изглежда, най накрая една добра визия.

Не съм тествал, как работи Compiz с МАТЕ, въпреки, че е наличен в хранилищата на Ubuntu. За времето си беше нещо страхотно и революционно. Да не говорим, че ефектите и сега впечатляват.

Изглежда няма проблеми : 

Mint 17.1 'Rebecca' MATE RC

Базиран Ubuntu 14.04LTS с поддръжка до 2019 г., вече с два уиндоус мениджъра с възможност за превключване между двата : 

Мате  (Marco) - лек, бърз и стабилен мениджър, който и досега беше основна среда, с много допълнения.

Compiz - вече  с поддръжка на десктоп ефектите.

http://www.linuxmint.com/rel_rebecca_mate_whatsnew.php#compiz

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.