Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

И, хранилищата са едни и същи. Но, не ми показа мета-пакета (десктопа).

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

Ето ви мета пакети - xfce4 , xfce4-goodies още gnome , gnome-extra

Също може да разгледате и примера който ви дадох (по-горе) и да си направите сам мета пакет :P дори ако щеш във вид на работна среда, като примерите със xfce4 и gnome.

Пак пример - например си ползваме openbox със следните приложения  - xterm (terminal) - mplayer (плаъйер) - compton (десктоп зa ефекти), gnome-backgrounds (за тапети на десктопа ни) - вместо да си инсталираш тези пакети по следния най нормален начин във Arch който е така - pacman -S openbox xterm mplayer compton gnome-backgrounds

по хитрите правят така - Създават си пакет (PKGBUILD) със име на пример my-linux-desktop-environment който по късно инсталирват така - pacman -S my-linux-desktop-environment

pkgname=my-linux-desktop-environment
pkgver=0.0.1
pkgrel=1
arch=('any')
url="http://www.example.com/"
license=('custom:unknown')
depends=('openbox' 'xterm' 'vlc' 'compton' 'gnome-backgrounds')

package() {
  true
}

И това е, проблема със мета пакетите или групи от пакети е решен.

edit 2 -  Aко сте още по хитри, може даже да си направитe пакет който инсталирва цялата ви система със нужните ти пакети за работа, вижте тук!

edit 3 - Също може да пребавите и групите във тези игри на пакети, по следният начин.

groups=('xfce4-goodies')

така към първият пример, където openbox ще ви бъдат инсталирани и всички пакети от xfce4-goodies групата.

Редактирано от ivoarch (преглед на промените)

Излезе декемврийската версия на PCLinuxOS

http://www.pclinuxos.com/get-pclinuxos/

Почти всички разновидности са добре изпипани. Фаворитът ми от серията е минималната KDE версия. KDE все още е 4.14, но практиката е показала, че новостите не винаги са удачно решение. Под "капака", обаче се крие ново ядро 3.18.

Изобщо не разбрах, как успя да се справи Texstar във времето, когато Mandriva изпадна в криза и прекрати развитието си. Успя да съхрани и да развие трайно тази дистрибуция. Някога се смяташе, че тя ще закопае Ubuntu. Времето показа, че не успя. Парите и големият екип пребориха малкият проект. Но все пак, той оцеля и се запази.

• 2 седмици по-късно...

Сърбите по стара международна традиция пуснаха своя дистрибуция - Debian със сменен тапет. За десктоп се ползва някаква плашеща смесица от KDE, Gnome и Openbox.

http://linux.softpedia.com/get/Linux-Distributions/Serbian-GNU-Linux-103417.shtml

Да им е честита !

Не мисля, обаче, че ще намерят много привърженици дори в собствената си държава.

Интересно, колко "майсторски" са подменили логото на Debian със Serbian :D

Списъка с приложения

http://sourceforge.net/p/serbian2014/wiki/Dokumentacija/

Нещо не мога да разбера, дали са две сесии или е една. Ползва се Dolphin и PCManFM. И, Xarchiver, вместо Ark.

Излезе Network Manager на 06-01-2015.

Както някой добре  си спомня за тези ,които работят по-отдавна на Линукс  ,Network Manager излезе преди 10 години  и вече няколко месеца :) (2004 на 19 Ноември).

Подновени са преводите,някакви бъгове са поправени,някаква нова библиотека libnm,подобряване на nmcli ,Bluetooth DUN вече работи с Bluez 5.x и много други .Който иска може да прочете тук.

https://mail.gnome.org/archives/networkmanager-list/2014-December/msg00030.html

http://fedoramagazine.org/networkmanager-1-0-released/

Редактирано от MirchevSvilen (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Тази сутрин, започнаха да излизат актуализираните издания на ALT Linux, включително с LXQT

http://linux.softpedia.com/get/Linux-Distributions/ALT-Linux-LXQt-103443.shtml и Trinity десктоп  .

http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/ALT-Linux-Master-30572.shtml

Изданията в тази дистрибуция са винаги с минимален брой приложеният, така, че ще се харесат на потребителите, обичащи да персонализират.

И все пак Алт Линукс не се интересуват от LxQT те просто имат навик да предлагат всякакви десктоп среди.

Но главния над който работят след като закриха Гном 2.32 е Мате.

Ами, екипите на повечето съществуващи дистрибуции не се интересуват от никоя графична среда. Само ги ползват, без да си мръднат пръста да помогнат с разработката. Не съм чел други, освен екипите на Ubuntu и Mint да поемат ангажименти в това отношение, въпреки, че точно техните среди никак не ми допадат. 

В момента осъзнах, докъде съм я докарал. Твърд фен на Gnome 2, да предпочита всяка друга DE пред който и да е клон на Gnome 3.

Още ме е яд, че насилствено умъртвиха Gnome 2. Можеше да си я оставят в хранилищата, като към името на всяка зависимост прикачат една двойка. След версия 32, нямаше какво повече да се работи по средата. Десет години можеше да се ползва, без никаква нужда от развитие. Но, стига толкова философия в тема за новини.

То май не може нищо да се тегли от сайта им...........

Ами, екипите на повечето съществуващи дистрибуции не се интересуват от никоя графична среда. Само ги ползват, без да си мръднат пръста да помогнат с разработката. Не съм чел други, освен екипите на Ubuntu и Mint да поемат ангажименти в това отношение, въпреки, че точно техните среди никак не ми допадат. 

В момента осъзнах, докъде съм я докарал. Твърд фен на Gnome 2, да предпочита всяка друга DE пред който и да е клон на Gnome 3.

Още ме е яд, че насилствено умъртвиха Gnome 2. Можеше да си я оставят в хранилищата, като към името на всяка зависимост прикачат една двойка. След версия 32, нямаше какво повече да се работи по средата. Десет години можеше да се ползва, без никаква нужда от развитие. Но, стига толкова философия в тема за новини.

Гном3 се развива с активното участие на Федора.

• 2 седмици по-късно...

Oбърнете внимение на  това дистро  базирано на Cent OS  NethServer  Който иска да си има всичко на готово  и лесно  да го обслужва  това е един от най лесните начини .

След като преди време споделих свой експеримент с екзотичната NixOS сега ще представя и Bedrock Linux.

Снимките по-късно де.

http://bedrocklinux.org/

Дистрибуцията Crunch Bang, която е дериват на Debian с Openbox, прекратява съществуването си. Причината - основният и разработчик е заявил, грубо казано, че не му се занимава повече. Нямам други коментари за дистрибуции, които са безпроблемни, защото никой не ги ползва за да регистрира проблем и такива, които отлагат излизането си, заради това, че единственият им разработчик е заболял от грип.

Дистрибуцията Crunch Bang, която е дериват на Debian с Openbox, прекратява съществуването си. Причината - основният и разработчик е заявил, грубо казано, че не му се занимава повече. Нямам други коментари за дистрибуции, които са безпроблемни, защото никой не ги ползва за да регистрира проблем и такива, които отлагат излизането си, заради това, че единственият им разработчик е заболял от грип.

Леле ужас направо, това е една страхотна дистрибуция, прекарал съм много време във форумите им, познавам се с момчетата как се вика :D, и съм научил доста от там.  Не съм чул нищо по въпроса но сега ще влезна да разгледам.

О,.да :(  @corenominal е писал че е краят. Той се грижеше общо взето за дистрото.

Но, давам гаранция че проекта няма да умре, това не е обикновено дистро, а един култ за всички минималисти.

Сега ще прочета,  http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=38916&p=1

Наистина се надявам дистрото да продължи да се поддържа от комюнитито. Все пак ще форума и сайта остават онлайн, което е добре, защото там има наистина много полезна информация!

• 2 седмици по-късно...

Не си представям какво ще е, ако така ми резнат Arch-a...

Много неприятно за потребителите ѝ!

Ами, когато си пусма

Не си представям какво ще е, ако така ми резнат Arch-a...

Много неприятно за потребителите ѝ!

Когато си пуснал поста си, вече по всички сайтове за IT новини,  се беше появила статия, че нов екип ще я издава под наименованието CrunchBang ++.

https://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/CrunchBang-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0-98081.html

Колкото до Arch-a ти, той е базова дистрибуция с повече от един разработчик. CrunchBang e клон на Dеbian и доскоро беше само с един разработчик. Няма база за сравнение между двата проекта.

Ахахаххаха, верно ли ми обясняваш каква дистрибуция е Арч и с колко разработчика? :)

Говорих принципно! И никога не съм ги сравнявал като проекти ;) Също така прочетох за CrunchBang ++ още преди да пиша, но това е шашкънска работа и никога няма да е като истинския #! ;)

Въобще...като тръгваш да обясняваш с такъв ентусиазъм на някого...ами прочети се какво си написал преди това, помисли.

"Също така прочетох за CrunchBang ++ още преди да пиша, но това е шашкънска работа и никога няма да е като истинския #! ;)".

@ Zeroadhesion : Защо ? Какво беше "истинския #!" ?

П.П.: Мисля преди да пиша, а не след това. Предишният пост е от 6-ти Февруари и към 17-ти Февруари, новината вече не е актуална.

П.П.: Мисля преди да пиша, а не след това. Предишният пост е от 6-ти Февруари и към 17-ти Февруари, новината вече не е актуална.

Ами отново не мислиш преди да пишеш, защото става въпрос за CrunchBang ++, новината в Kaldata е от вчера. Не става въпрос за края на CrunchBang ;)

Не ми отговори на въпроса.

Би ли ми посочил и къде точно е несъответствието, че нещо не мога да схвана. Както не мога да схвана, как ще се отрази на потребителите на старата Crunchbang, закриването на Crunchbang и създаването на Crunchbang ++.

От целият пост, единственият познавателен смисъл е, че ползваш Arch. Но, можеш, просто да го сложиш в профила си, за да го видят всички.

Какво да ти се обяснявам на теб? #! беше страхотно дистро, поддържано от coremotional, сега след като го няма него, просто няма да е същото дистро.

Достатъчно е само да видиш реакцията на този човек, относно Crunchbang ++ => https://twitter.com/corenominal

И как установи, че имам за цел другите да виждат с какво дистро съм. Нещо като фукане ли го възприемаш? Що за дребна душица си? :ohmy:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.