Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Новини от света на Linux дистрибуциите.

Featured Replies

Изключително удачно решение беше да се ползва за база само версии с дълга поддръжка. Така, може да се акцентира върху усъвършенстване на текущата версия, а не за отстраняване на бъгове от версия с няколко месеца поддръжка.

• Отговори 2,2k
  • Прегледи 283,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Потребителите на СтотинкаОС вече могът да се радват на sos-easy-install - Графично приложние разработено от екипа на sOS, с която помощ потребителите ще могат да инсталират лесно допълнителен софтуер

• Аз съм твърд противник да се нагажда операционната система към интелектуалното ниво на най- некомпетентните потребители. Такива потребители трябва да ползват само това, което могат да си позволят. В п

• Ивайло Димов
    Ивайло Димов

Тоя форум всеки изминал ден заприличва на все повече на клозет ,постоянно някакви виртуални битки и безмислени спорове кое е по-добро и т.н.Много от старите муцуни спряха да пишат именно поради тоталн

Публикувани изображения

http://news.softpedia.com/news/New-Trinity-Desktop-Shows-How-Windows-XP-Should-Have-Been-465451.shtml

Днес прегледах средата от жив диск. Има доста подобрения, но, проекта се развива много бавно и явно му липсват ресурси. Поради липса на интеграция на Network manager с Trinity, успешно може да се ползва wicd-gtk. В такъв случай, обаче се отписва мобилната връзка, защото и wicd се развива с темповете на Trinity.

Респект!!

Даже го има за CentoOS :D, което узначава че ще добавя още една класика, Gnome2 + KDE 3.5 (когато метрото още беше само под земята :D)

Trinity не е по- лоша от KDE3. Още повече, че тази среда никога не е била много стабилна. Бърза, красива и с много възможности за настройка. Но, никога стабилна.

За бъдещето на Тринити има много въпросителни. Например, какви библиотеки ще ползват приложенията, след като липсва поддръжка за нея. Засега кърпят с GTK2 интеграция, но, това не е решение. Истинското спасяване на KDE3 щеше да бъде нейното пренаписване и интеграция с QT4.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Незнам ще я разцъкам да се покефя

Цък!

За разцъкване е много приятна. Особено с любимият ми Амарок 1.4. Но, когато я инсталирам за работна среда, винаги съм имал някакви проблеми. Единствено, нямаше проблеми с версията за Ubuntu 10.04, но тогава имаше и PPA за KDE3, което чудесно допълваше това за Trinity.

За разцъкване е много приятна. Особено с любимият ми Амарок 1.4. Но, когато я инсталирам за работна среда, винаги съм имал някакви проблеми. Единствено, нямаше проблеми с версията за Ubuntu 10.04, но тогава имаше и PPA за KDE3, което чудесно допълваше това за Trinity.

До сега без грешка, хвърчи направо, много плавно се случват нещата, харесва ми, макар че си нямам и идея от KDE, също и от приложенията им :), още малко ще разцъкам така, и може да пробвам да инсталирам пълната версия със приложенията, тъй като сега само за тест инсталнах едно trinity-tdebase . Между другото, сега си спомних че имаше някакъв трик, със който във менюто, приложенията от GNOME и обратното от KDE не се показваха, когато например ползваш KDE/GNOME, но не помня кое как беше точно. 

Набара ли са го малко като XP или поне темата за прозорци, си прилича с тази на XP-то.

Готинко за разцъкване, особено ако си фенище на KDE.

Но аз съм гномец, и се чувствам доста в не мои води :D

Излезе новото издание на Linux Mint 17.1 LTS.

http://news.softpedia.com/news/Linux-Mint-17-1-Rebecca-MATE-Stable-Is-Ready-for-Download-Screenshot-Tour-466134.shtml

В това издание е включен по подразбиране и Compiz. 

Някой погледна ли тази новина 

http://news.softpedia.com/news/Manjaro-0-8-11-Has-Arrived-Users-Can-Choose-Between-Systemd-and-OpenRC-466299.shtml

Някой запознат ли е на практика с тази система за инициализация и има ли впечатления от нея ?

Засега съм със systemd и съм много доволен, но винаги съм харесвал да има алтернатива. Именно затова смених upstart със systemd, защото първото ми стартираше и изключваше услугите некоректно. Особено при 64 битови дистрибуции. Ако дойде момент и systemd да ми прави проблеми, държа да имам добре работеща алтернатива.

То, хубаво има желаещи, но ще видим резултата. Че, повечето то критиците на Systemd, просто вият в хора, без никакво реално основание. Нито способности да помогнат с каквото и да е в друг проект.  Като излезе клона - ще го тествам, Ако не ми се стартират услугите коректно и на желаното от мен равнище - ще го зарежа. Все пак, години съм ползвал sysvinit и знам, че нещата там не бяха идеални. Особено, комбинацията с pulseaudio нещо и идваше в повече. При всяко изключване на Debian ми изписваше, че pulseaudio не е стартиран, въпреки, че това не беше вярно. Възстановяването на услугите при "шоково" изключване (при прекъсване на захранването) също беше много под нивото на systemd.

Някой погледна ли тази новина 

http://news.softpedia.com/news/Manjaro-0-8-11-Has-Arrived-Users-Can-Choose-Between-Systemd-and-OpenRC-466299.shtml

Някой запознат ли е на практика с тази система за инициализация и има ли впечатления от нея ?

Засега съм със systemd и съм много доволен, но винаги съм харесвал да има алтернатива. Именно затова смених upstart със systemd, защото първото ми стартираше и изключваше услугите некоректно. Особено при 64 битови дистрибуции. Ако дойде момент и systemd да ми прави проблеми, държа да имам добре работеща алтернатива.

Само дето openrc е недоклатен боклук без никакво развитие в последните 3 години.

Да удобен и лесен за разбиране е но си е смотан като скорост. Зареждането на системата с него е адски бавно и тромаво.

Това е и главна причина в генту или калкулейт да ползвам systemd който работи с лекота и ми зарежда системата за 3 - 4 секунди.

a9d39c42279b37fafc9b0f6172959579.png

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Пък моето IPMI се инициализира между 30 секунди и една минута ... дреме ми за още 5-6 секунди :)

Аз каквото и да сложа, моята барака под една минута няма да запали :super:

• 2 седмици по-късно...

Излязоха RC версиите на Linux MInt 17.1 с KDE и XFCE среди за работен плот.

http://news.softpedia.com/news/Linux-Mint-17-1-Rebecca-Xfce-RC-Is-Out-and-Ready-for-Testing-Screeenshot-Tour-467713.shtml

http://news.softpedia.com/news/Linux-Mint-17-1-Rebecca-KDE-RC-Is-Out-Features-Rather-Boring-KDE-Experience-467728.shtml

RC версия на Linux Mint си е, като издание на Ubuntu поне месец след излизането. Така, че, тествайте смело.

Аз ще отбележа и Calculate 14.12. Не можах веднага да го спомена, защото винаги имаме много работа преди да обявим анонса.

Все още няма анонс на Български.

http://www.calculate-linux.ru/blogs/ru/511/show

http://www.calculate-linux.ru/blogs/en/512/show

Прекрасно е това Manjaro! Сега го сложих във виртуална машина - един път! XFCE 4.11 тъмна тема аз съм с APU E-350 2G рам KDE и виртуалната машина работи идеално, сега ще тества plasma 5, ама и pacman е много удобен, за първи път пипам Arch и е супер - много по-добре от Дебиан. Всичко е настроено, само инсталираш и ползваш - евала на хората.

След първоначалната еуфория ще започнеш да намираш и недостатъци. Pacman ми харесва много като пакетен мениджър. Но, липсата на елементарна стандартизация ме дразни. Можеше, например да обвържат минималните DE в мета-пакети. Специално за Manjaro - прекалено много творчество се влага в изданията и прекалено много се различават една от друга две поредни версии.

След първоначалната еуфория ще започнеш да намираш и недостатъци. Pacman ми харесва много като пакетен мениджър. Но, липсата на елементарна стандартизация ме дразни. Можеше, например да обвържат минималните DE в мета-пакети. Специално за Manjaro - прекалено много творчество се влага в изданията и прекалено много се различават една от друга две поредни версии.

Какво по скоро разбираш от мета пакети?

това ли Цък!

Също, ако толкоз много ти лиспва някой мета пакет, то ето ти един бърз пример как да си направиш такъв ;).

PKGBUILD

pkgname=my-package-meta
pkgver=0.0.1
pkgrel=1
arch=('any')
url="http://www.example.com/"
license=('custom:unknown')
depends=('syslinux' 'base')

package() {
  true
}

След това само едно pacman -si във директорията където е PKGBUILD-а (примера горе!) и в системата ще бъдат инсталирани пакетите syslinux и base също пакета my-package-meta (твоя мета пакет). После за да го премахнеш pacman -Rsn my-package-meta . Ето ти един мета пакет и стандартизация :P

Cybercop има впредвид мета пакет за цялото DE, task-kde-minimal примерно, но аз инсталирах plasma 5 с командата

sudo pacman -S plasma-desktop plasma-nm plasma-workspace-wallpapers breeze-kde4 kde-gtk-config-frameworks kmix kscreen-frameworks
и всичко тръгна, но 5-цата не ми харесва още, има още какво да се дяла. Аз се оглеждах за Rolling дистрибуция, моята Роса е semi-Rolling, да заменя Кубунту 12.10 на единия комп, че вече доста остаря. Роса-та си е супер, не случайно много хора я определят като най-добрата дистрибуция за KDE, но брат ми не иска да прави големи ъпдейти и за това да му сложа нещо да ъпдейтва от време на време и да не му се налага dist-upgrade :) Не ми стана ясно
yaourt mesa-git
стига до
error: target not found:...
при 32 битова версия, няма каква multilib да добавям, не иска да компилира, а исках да видя новата Mesa, щото с 10.3.5 има няква драма с драйверите на VirtualBox
glxinfo

libGL: driver does not expose __driDriverGetExtensions_vboxvideo(): /usr/lib/xorg/modules/dri/vboxvideo_dri.so: undefined symbol: __driDriverGetExtensions_vboxvideo

Cybercop има впредвид мета пакет за цялото DE, task-kde-minimal примерно, но аз инсталирах plasma 5 с командата

sudo pacman -S plasma-desktop plasma-nm plasma-workspace-wallpapers breeze-kde4 kde-gtk-config-frameworks kmix kscreen-frameworks
yaourt mesa-git
стига до
error: target not found:...

Относно  KDE 5 мисля, че не сте го инсталирали правилно, погледнете  уикито 

там където Plasma 5

Относно грешката target not fount...

Пробвайте като поправите командата на yaourt -S mesa-git

Cybercop има предвид мета пакет за цялото DE, task-kde-minimal примерно, но аз инсталирах plasma 5 с командата

Точно това имах предвид. Разделянето на минимален, стандартен и пълен десктоп, както е в KDE (kde-minimal, kde-standard и kde-full) е идеалният вариант.

Точно това имах предвид. Разделянето на минимален, стандартен и пълен десктоп, както е в KDE (kde-minimal, kde-standard и kde-full) е идеалният вариант.

Че то ги има тези неща. Стига да се огледаш.

Би ли ми ги показал ?

Имай предвид, че коментирахме Manjaro.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.