Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

Напротив, този който държи меча в момента е силен и командва такива, които държат ралото. Помисли малко и ще говорим пак.

Ти под рало някакви роби които копаят с рало ли имаш предвид или примерно икономиката на една страна?...
  • Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ти под рало някакви роби които копаят с рало ли имаш предвид или примерно икономиката на една страна?...

Това е метафора и мисля, че знаеш какво искам да кажа с нея.

Това е метафора и мисля, че знаеш какво искам да кажа с нея.

ОК, разбра ме какво имам предвид - че една страна със слаба или почти никаква икономика, не може да има силна армия. И не армията определя колко добре се живее в една страна, нито колко силна икономически ще е. Ако беше така, Северна Корея щеше да е една от най-силно развитите страни в света (и такива примери, колкото искаш...). Пример с близкото минало и соц. блока, за разпадането на който най-много допринесоха надпреварата във въоръжаването, войната в Афганистан и другите подобни конфликти, в които се бе въвлякъл бившия СССР.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Имах в предвид следното. Големите и силни страни, като Америка, Англия и т.н те държат меча( имат влияние и сила навсякъде, имат силна икономика, защото използват по-слабите и бедните страни), а в България държиме ралото. Все пак това са относителни неща. Всяка една държава в света трябва да има Армия и населението и трябва да минава военно обучение. Сега не се налага и това е МНОГО добре, но когато бяха събитията в Югославия и по-късно в Македония и Албания имаше вероятност да се праща армия на западната и южната граница. Какво правим ако се появи подобна ситуация отново. Ще чакам ООН да ме пази- така ли да го разбирам.

Редактирано от Emokostov (преглед на промените)

Не смятам,че трябва да има задължителна военна служба.По скоро би трябвало да има възможност,който иска да служи в армията да може да го направи,НО не считам че казармата е нужна или е от полза за всеки.За доста хора си е жива загуба на време.И не на последно място - България няма врагове.Такава сме мизерия,че не представляваме завоевателен интерес за никого..

Имах в предвид следното. Големите и силни страни, като Америка, Англия и т.н те държат меча( имат влияние и сила навсякъде, имат силна икономика, защото използват по-слабите и бедните страни), а в България държиме ралото.

Все пак това са относителни неща.

Всяка една държава в света трябва да има Армия и населението и трябва да минава военно обучение. Сега не се налага и това е МНОГО добре, но когато бяха събитията в Югославия и по-късно в Македония и Албания имаше вероятност да се праща армия на западната и южната граница.

Какво правим ако се появи подобна ситуация отново. Ще чакам ООН да ме пази- така ли да го разбирам.

Ама честно,с ръка на сърцето би ли отговорил-ще тръгнеш ли да проливаш кръвта си в защита на днешните чорбаджии и изедници,бизнесмени и мафиоти.Да им защитаваш палатите,джиповете,фабриките и всичко което са ти отнели.А те да стоят на топло и да гледат по телевизията,как мравките мрат за тях.И без призиви за съзнание,родолюбие и патриотизъм,ако обичаш.

И без това темата доста се отклони от същността си-да се придържаме към нея.

ще тръгнеш ли да проливаш кръвта си в защита на днешните чорбаджии и изедници,бизнесмени и мафиоти.Да им защитаваш палатите,джиповете,фабриките и всичко което са ти отнели

ако е в нашата държава ти ще защитаваш родителите си и децата си и изобщо няма да ти пука дали покрай тях защитаваш родината и управляващите.Или предпочиташ да си стоиш на топло и да гледаш как днешните професионални "войници" се разбягват като пилци пред противника или се съюзяваг с него и охотно се включват в мародерствата защото така е по.лесно.Защото с тази фалшива армия дотам ще се стигне.Да се надяваме че няма да има повече войни поне при нас но нищо не е сигурно.

Редактирано от macsim29 (преглед на промените)

Не тях няма да защитавам никога. Проблема е, че ако има военен конфликт, ще ти се наложи или да бягаш или да защитиш собственото си семейство. Тъпите управници и бизнесмени ще избягат веднага. Те и сега не живеят в БГ. В поечето време са на вилите си в чужбина. Нека да го кажа така. Трябва да има военно обучение за младите хора. Нека да не е казарма, но според мен всеки един човек трябва да има елементарна представа.

То изкарахме армията най-отвратителното нещо на света,и все пак трябва да има задължителна военна служба.Някои от българските ханове беше казал ако не се лъжа "Ако искаш мир готви се за война".Все пак армията може да изпълнява и помощни функции в полза на населението не само да гледаме по новините за поредното бедствие сполетяло поредното населено място.Къде ще се научат младежите на толерантност,подкрепа и приятелство.На този свят не всичко е пари при все,че те управляват света.

Все пак армията може да изпълнява и помощни функции в полза на населението не само да гледаме по новините за поредното бедствие сполетяло поредното населено място.

Това не е работа на армията.

Аз не мога да разбера защо по нашите географски ширини се смята, че един млад мъж е длъжен да ходи войник и да върши черната работа, като при това изобщо не му се плаща. Именно затова служеше армията по времето на социализма - да прави мъжете послушни и то посредством много примитивни методи.

Мале, мале..чета тук и се чудя..Емо Костов, хайде го разбирам-човека е от Плевен-славен град на опълченци, тъст ми е бивш военен от град с безброи поделения :)...аз самият маах кубинки за тоя, що клати.... Въпросът не е в това, дали да има или да няма, а защо (аджеба) се разтури и разграби един цял отрасъл и промишленост? Къде са Вазовските заводи? Колко военна продукция имаме сега и колко имахме преди? Меча, драги мои не мой го фана, ако преди преди това не си изорал здраво-ние си изхвърлихме ралото, па после оди гони да го фанеш:) САЩ к'во правят - военна индустия в милиарди $, след това-лека войничка за да си изпробват новите пушки и т.н.-армията каква е: 1. 70% пушечно месо, (сбирано посредством масирани рекламни кампании) от бедните райони и предградията (клипчетата и сами може да ги намерите). Мои приятели лично кадети в парадни униформи са ги засипвали с листовки от сорта "колко добре ще си, ако си в Ю-Е-С-А-Р-М-И". 2, 20% леко пообъркани доброволци, прекалили с Call of Duty. 3. 10% наследствени военни от Уест Пойнт. Леко се отплеснах, ама.... не виждам НИКАКЪВ смисъл от задължителната служба. Основно военно обучение-ОК, но да си губим времето сутрин да ревем "ЗДРВЕ ЖЛАЕМ!!!" като стадо орангутани...не, мерси! Който има нужда-моля, да се запише в армията доброволно:) Останалите-да си вършим нашата работа ;):tongue2:

Да, така беше. Половината ми служба в ШЗО Плевен мина в копане на канали за полагане на телефонни кабели и всякакви други несвойствени за войник дейности. Покрай което имам един много хубав спомен, понеже тези канали се копаеха във вилната зона на Плевен, след нас там все едно бе минало ято скакалци - бяхме обрали всички плодни дръвчета. Но пък и хубаво ни хранеха - с най-отвратителните консерви които съм ял ще запомня първата година в Плевен. После отидох в Казанлък и там бе друга работа...

Личното ми мнение, че няма нужда от задължителна военна служба.За 6 или 9 месеца не можеш на нищо да го научиш.Само държавата ще се охарчи още.Иначе е полезно да има в училищата нещо като военно обучение.Да покажат на децата как да се справят в някои ситуации.

Като гледах парада в Русия на деня на победата, ми настръхнаха косите. Всичко това вдъхва респект и уважение и не на последно място чувство за спокойствие. Когато аз бях войник и имах клетва пред катедралата във Варна, всичко се пукаше по шевовете - много армия, много хора които гледаха. Сега на деня на Българската армия всичко изглеждаше толкова смешно, че чак имах чувството, че едни и същи блокове обикаляха от град на град за да се отбележи празника. Не знам дали трябва да има задължителна военна служба, но със сигурност трябва да има армия. Което пък означава или тя да е задължителна или да осигурят възможност на всеки който иска да служи като платен войник. И двете неща в момента не са на лице - няма задължителна военна служба, а също и не се осигурява възможност на хората които искат да служат, а такива има!

Да не дава Господ да се наложи армията да защитава страната! Има няма 20 000 души е нищо. Предполагам, че ще са до първия бой. Може да изглежда немислимо, но човек никога не знае - аз например не съм предполагал, че ще се водят войни в бивша Югославия, но се случи. Или какво - всичките дето не са били в армията ще чакат тези дето са ходили да ги пазят? Личното ми мнение е, че трябва да има задължително военно обучение може би някъде в рамките на 3-4 месеца колкото да се усвоят някои елементарни неща от военното дело. То и големи специалисти да станат след няколко години почти всичко се забравя. Само дето това трябва да е в много прилични условия и с уважаване на човешкото достойнство, като момента на постъпването да е по избор на човека. Знам, че идеята ми е химера, но това е моята гледна точка.

Всички говорят само за извращения, миене, метене..аз лично като граничар мога да за заявя,че по границата се вършеше реална работа,през ден имаше задържани в поделението опитали се да преминат нелегално,работеше се заедно с полицията по сигнали за водачи,дето срещу заплащане извеждаха цели групи през нощта,по кози пътечки, е сега добре звучи,но тогава си беше тегаво цяла нощ да киснеш и да чакаш понеже има сигнал за преминаване,а никой да не се опита да мине... И никога не са ни надъхвали да стреляме по хора, а за обещания за отпуск при застрелян нарушител да не говорим. Един гръмна с Калашника по грешка и си отнесе два бая шамара от ротния....

Редактирано от miazmatik (преглед на промените)

Какво правим ако се появи подобна ситуация отново. Ще чакам ООН да ме пази- така ли да го разбирам.

мда, и Господ

Защо?

е как защо -

като стане война не дай си Боже кво правим а

:(

Същото, което и с армия. Разликата е, че в единия случай ще са измрели н-хиляди войници. Какъв е смисълът?

аха разбрах - дали войници или мирови граждани - все тая

аха разбрах - дали войници или мирови граждани - все тая

Тъй или иначе армия няма, ама поне и жените да се подлагат на военно обучение. Ти ще си първата доброволка. Нарамила калашник. За теб трябва да пуснат един взвод с домашни любимци - кучета, тигри и диви котки

Искаш да ме убедиш,че казармата е била създадена за доброто на всички,който са минали през нея.И живота на всички е умишлено утежняван и тормозен за да станат мъже?Струва ми се,че те гони носталгия по тези години.

Да така е, доста неща се правят специално с тази цел, нарича се психфизическа закалка .. мачкането е част от обучението... работата също е част от обучението и развитието , освен че е и практически необходимо за живота в казармата ... За целта има цял раздел специална педагогика , военна педагогика, а също така и военна психология ( изучаваха се във военните училища , поне преди и по мое време ) .. Идеята е да свикнеш и справяш с всякакви трудности и несгоди, и във всякакви условия... а и отделно че на война , за което реално се обучават хората в казармата, ще бъде почти реално така... никой няма да ти прислужва , няма да спиш на пухени възглавници ( а на земя направо ) , нито ще ядеш на мама манджите и така нататък...

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Да така е, доста неща се правят специално с тази цел, нарича се психфизическа закалка .. мачкането е част от обучението... работата също е част от обучението и развитието , освен че е и практически необходимо за живота в казармата ... За целта има цял раздел специална педагогика , военна педагогика, а също така и военна психология ( изучаваха се във военните училища , поне преди и по мое време ) .. Идеята е да свикнеш и справяш с всякакви трудности и несгоди, и във всякакви условия... а и отделно че на война , за което реално се обучават хората в казармата, ще бъде почти реално така... никой няма да ти прислужва , няма да спиш на пухени възглавници ( а на земя направо ) , нито ще ядеш на мама манджите и така нататък...

Според теб всичко е било редно и нормално и всички наборници влизаха задължително,без да се интересуват дали искат или не.А в същото време висшите офицери скатаваха синчетата си в спортни роти или ги изкарваха болни и недъгави.И това го правят хора,които командват в армията-за какво изобщо говорим.Все пак при една война ще си помагаме ли или ще се мачкаме един друг както си го учил във военните психологии,педагогики и т.н. Много е лесно да се говори,когато теб са учили да унижаваш,мачкаш и подчиняваш.Само,че това са толкова остарели неща-съвременните начини на водене на военни действия са коренно различни и нямат нищо общо с тези отпреди 60-70 години.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.