Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

...И да, прочети за Швейцария, където в казармата доставките с храна се извършват от външни фирми, а единственото което трябва да правят войниците е да се учат да стрелят, тренират и занимават със същинските военни неща.

Е не мисля, че това е много правилна тактика и дори не вярвам да е така ... Защото дори в най - добрите военни части в света USMC не ги глезят толкоз напротив ядеш това, което ти кажат, дадат, има... Белиш картофи като си съгрешил и т.н. И къде са тия същински военни неща, става война в Швейцария мобилизират тези тъй наречени "елитни бойци" пращат ги на фронта и се почва - наемат фирма да им изкопае окоп, наемат поне 100 кетъринг фирми да им носят закуска, обяд, вечера на база All inclusive, наемат 2-3 масажисти нареждат шезлонги в окопа и им дават по едно оръжие в ръцете да покажат колко са точни ... ХАХАХАХАХ СМЯХ ...

Искренно се забавлявах с горният сценарии, същинските военни неща колега са от стрелянето, физ. тренировки, психически тренировки, тактика, инженерни науки та до белене на картофи, ядене на червеи и всякакви гадинки и т.н. Защото ако войникът не може сам да си обели картофи и да си сготви кел файда ако ще да е и най - точният на света ...

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

То и аз не вися по форумите цял ден, ама и не ми се пишат километрични постове за тази безмислена отживелица, наречена казарма. Мога да напиша много, но не виждам никакъв смисъл да и отделям и минута от времето си. Отделил съм и година и половина от живота си, мисля че е достатъчно и предостатъчно. Какво ми е дала тя, всъщност? Там пропуших, пропих се, затъпях и се изпълних с омраза към всичко що носи пагон, с малки изключения. На какво ме е научила казармата - да марширувам, да боравя с оръжие, да беля лук, картофи и тем подобни зеленчуци, да чистя тоалетни и да правя сапунки всяка седмица. И най-важното, да се скатавам при всеки удобен момент. Глад, мизерия, простотия и мачкане на личността при всеки удобен момент. Превръщаш се в животно и дори в един момент самия ти не се харесваш в какво си се превърнал. Единственото хубаво нещо е, че си създаваш прекрасни и трайни приятелства, нищо друго. Хубавите спомени се броят на пръстите на едната ми ръка, а лошите въобще не искам да си ги спомням.

Не можеш да кажеш как би се развил живота ти, ако не беше стъпил в казармата, а аз ще ти кажа как се разви живота на приятел в казармата....никак. Заровихме го в ковчег на 2 метра под земята, още не навършил 20 години. Така се разви живота му, влезе в милата родна казарма и не излезе повече..... Така че, удари си една чикия, успокой се и не ни втълпявай какъв рай е казармата, напротив, беше ад.

Ето ти и една хубава статия, не точно по темата, но си е баш в центъра. Вярно, написана е от жена.

Моля, свалете си пагоните от мозъците!

Хора умират навсякъде, включително и в родилните домове. Сега какво, да забраним родилния дом, защото и там има смъртност? Или да не се движим по пътищата, защото там смъртността е най-голяма? А може би да не работим, защото може да падне някоя врата на главата ни, както това стана с един мой колега на 20 метра от мен преди 2 месеца, Бог да го прости? Глупави разсъждения имаш. За разлика от теб, мен и в казармата не можаха да ме накарат да кусам алкохол и да пропуша цигари. Виждаш ли каква е разликата между теб и мен? Аз имам воля, ти нямаш или по-скоро тогава съм имал воля. Ето, това каляване тогава ми помогна и преди година и половина почти, когато отказах тотално алкохола. Знаеш ли, никога нямаше да откажа ни алкохол, ни цигари, ако не знаех, че и преди съм успявал да карам без тия пороци. Вземи правото. Виждаш, че някой е виновен, но няма прецедент. Примерно някой доктор си правел далавери и е за затвор, но съдията се чуди какво да прави, защото никога дотогава доктор не е вкарван в затвора. И какво прави тоя съдия в тоя случай? Ами просто Уотсън - услуга на колежка, която вероятно е чукал ( не мога да твърдя, макар да съм почти 100 % сигурен). И така докторчето си получи ефективната присъда, която е заслужил между другото. Да, в тоя случай се намеси ебането, но в други не е така - няма прецедент, няма присъди. Не си влизал в казармата, не знаеш какво да правиш в бъдеще. Това е. Харесва ли ти или не, истината е такава.

Няма да стане. Иначе съвсем ще изчезнем и ще им се наложи да РАБОТЯТ, защото няма да има кой да ги издържа, нещо нечувано!?

Личи си, че нямаш никакъв, ама абсолютно никакъв опит с живота. Запомни нещо от мен. В тоя свят всичко се нарежда както трябва със или без нас. Това, че един атом се мръднал един микрон надясно означава, че друг ще се мръдне наляво. Чаткаш ли?

Е не мисля, че това е много правилна тактика и дори не вярвам да е така ... Защото дори в най - добрите военни части в света USMC не ги глезят толкоз напротив ядеш това, което ти кажат, дадат, има... Белиш картофи като си съгрешил и т.н. И къде са тия същински военни неща, става война в Швейцария мобилизират тези тъй наречени "елитни бойци" пращат ги на фронта и се почва - наемат фирма да им изкопае окоп, наемат поне 100 кетъринг фирми да им носят закуска, обяд, вечера на база All inclusive, наемат 2-3 масажисти нареждат шезлонги в окопа и им дават по едно оръжие в ръцете да покажат колко са точни ... ХАХАХАХАХ СМЯХ ...

Искренно се забавлявах с горният сценарии, същинските военни неща колега са от стрелянето, физ. тренировки, психически тренировки, тактика, инженерни науки та до белене на картофи, ядене на червеи и всякакви гадинки и т.н. Защото ако войникът не може сам да си обели картофи и да си сготви кел файда ако ще да е и най - точният на света ...

Как преминава службата във Швейцарската армия ?

Службата преминава горе-долу добре. Войниците (редовни или на сборове) не белят картофи , не мият мръсните съдове, не метат казармите и не дават караул – всичко това се извършва от частни фирми и частни охранители.

Може би това обстоятелство означава че са на курорт ? Не. Според военните специалисти , бойната подготовка на швейцарската армия е една от най-високите в света. Ставане сутрин в 05.00 ч. и всичко се изпълнява на “бегом”. Физическа подготовка , алпийска подготовка , бойни стрелби , обслужване на техниката…. и така до отбой , който е в 23.00 ч. До абсолютен минимум е сведено отвличането на бойците от битовия “армейски живот” и до абсолютен максимум е доведено ангажирането им със строго професионалните военни умения.

Да ти кажа, дори идиот може да бели картофи. Дори бавноразвиващ се ще го научиш да бели картофи. Това не е същината на армията, поне така си мисля...Дори идиот може да копае канал.

Подобни неща са несъществени. Доста по-трудно ще научиш човек да бъде снайперист, отколкото да копае окоп. Помисли..

Между другото, ако си доброволец да ядеш червеи, това си е за теб. И да напомня - Швейцария е една от най-силно милитаризираните държави в света.

Вземи се образовай малко http://www.extremece...int.com/?p=7164

....Не си влизал в казармата, не знаеш какво да правиш в бъдеще. Това е. Харесва ли ти или не, истината е такава.

Личи си, че нямаш никакъв, ама абсолютно никакъв опит с живота. Запомни нещо от мен. В тоя свят всичко се нарежда както трябва със или без нас. Това, че един атом се мръднал един микрон надясно означава, че друг ще се мръдне наляво. Чаткаш ли?

Ти явно си особено изглупял, за да не можеш да схванеш явната ирония в коментара ми.

А ако това, че някой не е бил в казарма означава че не знае какво да прави в бъдеще - я у лево, че ми омръзна вече.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Личи си, че не си ходил в казармата или поне на учения. Защото като ни вдигнеха под тревога получавахме храна за 2 дни - по 2 консерви "русенско" и боб и 2 пакета сухари. Какво готвене??? USMC си носят също дажбите в раницата.

А относно ползата от казармата - ами няма такава.

Някои били получили добра физподготовка - ами нямаш нужда от казарма за това. Аз си тренирах и преди нея...

Всичко зависи от волята на човека - ако я нямаш - никой не може да ти помогне.

Били са ме научили да разглобявам автомат - ама това не ме прави войник, защото забравиха да ме научат да стрелям. (и аз съм от тези с 30 патрона като новобранец.)

Цели 8 месеца давах въоръжен наряд през ден. И на какво ме научи това - ами да спя прав ;)

По принцип казармата е предназначена за създаване на армия от обучени за бой войници, които бързо, безпрекословно и без мислене и проявяване насамоинициатива да изпълнят всяка дадена им заповед.

Е, съжалявам, ама все пак аз мога да мисля и да проявявам инициатива!

Както казваха на времето - 18 години родители и учители се мъчиха да ни направят хора, а в казармата за 2 години успяха да изтрият почти всичко научено....

Не искам да коментирам методите на другите държави за обучения на собствената си армия. Просто simtech се беше изказал доста пошло, всеки идиот може да се научи да бели картофи ДА, но ти мислиш колега само за физическото на "беленето на картофи" бях написал и психическа подготовка е като те гледам човека със собтвеното си мнение, никой командващ не иска да има такива като теб дето все знаят и не позволяват някой да им налага мнение. Идеята на всички позорни неща дето те карат да вършиш, е че за в бъдеще като ти каже стреляй - да стреляш и то където ти каже - чисто промиване на мозъци! Тук моето мнение е малко раздвоено защото е и полезно и вредно това промиване, но не е това темата ... Не мисля, че войникът трябва само да стреля(не от всеки ще стане снайперист...), аааа пак към колегата simtech, забравих да те попитам след като в USMC белят картофи и всичките му там гадости наред със стрелбата и всички според теб военни неща, и не са едни от най - добрите, А най - добрите в света? Какво е твоето мнение? За ползата от казармата е много условно да се говори, защото зависи на какви хора си попаднал може да ти даде много, а може и да ти отнеме много ( пропуснати ползи ) ... П.С.: Simtech не зная защо ти толерират острият тон в този форум, но аз няма да го толерирам и ще те помоля по - внимателно с тона. Ако съм те обидил с нещо по - добре ми кажи директно, защото е било несъзнателно - за да ти се извиня, ако ли не внимавай в тонът!

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

....

Дадох цитат от описание на Швейцарската армия и продължавам да си държа на него, Швейцарската армия не е за белене на картофи и миене на нужници, но е една от най-добре подготвените в целият свят. Щом те могат да не белят картофи, да не копаят канали и да не мият нужници и са всред най-добре подготвените в света, значи това в българската казарма го е имало не с цел някаква подготовка, а просто като безсмислие или ГАВРА с хора и личности.

Под "всеки идиот може да се научи да копае канали и да бели картофи" не съм тръгнал да те обиждам, а казвам че това е едно изключително елементарно действие, не изискващо никаква специална подготовка на персонал. Няма човек, който да не може да го направи, дори и да не го е правил, стига да иска.

Обаче стрелбата с различни оръжия не е нещо особено елементарно, нито поддръжката им. Снайперист не се става толкова лесно, колкото белач на картофи.

Отделно, винаги съм бил на мнение, че въпросът не е само в стрелянето, а защо и по кого стреляш. В армията разбира се, никой не му е позволено да задава такива въпроси, трябва да се изпълнява сляпо. Аз така не харесвам хич.

Ето, ALGRAB каза, че е стрелял само 30 патрона, научил се е да спи прав и нищо полезно. Безсмислие... И някой защитава подобно нещо? Та това е нелепо.

...

Оооо не далеч съм от това да защитавам българската армия, защото такава почти няма :( Включих се само защото тези унизителни неща, които ги карат почти по цял свят да правят са за промиване на мозъци именно, за да не се задават въпроси: "Ама по кой да стрелям" "Ама защо да стрелям", както казах по - горе мнението ми е раздвоено защото понякога наистина главнокомандващият знае кое е най - добре за ротата, но някой път се стига до разтрел на цивилни и т.н. по заповеди на същият :( Евала на Швейцария, че си поддържат толкова професионално армията, предполагам си имат и обучение за оцеляване ( няма как да нямат ), тъй че ще ядат и те червеи и т.н. :)

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Ти явно си особено изглупял, за да не можеш да схванеш явната ирония в коментара ми.

А ако това, че някой не е бил в казарма означава че не знае какво да прави в бъдеще - я у лево, че ми омръзна вече.

Като ти е омръзнало, почини малко :) Имаш един много голям проблем - противоречиш на всички и за всичко, без значение какво. Седни малко, успокой се, помисли какво ти казват другите и тогава продължи " у десно" ;)

И все пробутва онова описание на швейцарската армия , дето започва с "Представете си..."!

Представям си , 'италянците' от 'швейцарския' кантон , в кой да е живописен български град , как отиват на сватба на тринайстото чаве.....с оръжие.

Голям филм ще е!

Де късмет NATO да ни види тридневните учения-сватби!

Тактическа сватба с бойни стрелби!

Редактирано от nikolaijelev (преглед на промените)

В тази тема ми позволете и аз да напиша няколко реда. Преди всичко искам да помоля тези, които не са служили, въобще да не коментират неща, които никога не са видели или изпитали. Особено се отнася за някой си Симтеч или как беше - забравих! Когато аз служих в казармата/1968 - 1970/ навярно баща ти е учил в начално отделение на училището, а от теб е нямало и помен на този свят. А за беленето на картофите - и тогава имаше машина за белене на картофи, както беше написал някой колега по горе.Не сме живели в първобитно-общинният строй.Съгласен съм, че донякъде са загубени цели 2 години от живота на един млад човек, но такова е било времето и никого не са оставили да ходи гладен, гол и бос, та макар и във войнишка униформа. Сега , ако Ви се наложи да защитавате България, не ви виждам тези, които никога не сте хващали пушка и автомат в ръка, какво ще правите.Не всичко от казармата може и трябва да се приема от Вас като пълна безмислица.Това, че родителите Ви сервират почти всичко на готово, единствено говори за житейският ви път, който до сега сте извървяли. Много е лесно мама и тати да извадят парички и да купят на своя "посерко" компютърче, телефонче за 1000 лева и всякакви други гъзории, а той даже още не се е научил да пише и чете.Примери тук във форума - колкото искате.И още нещо.Сега няма казарма и не виждам никакъв смисъл да разисквате този въпрос , особено тези, които никога не са и препарвали до портала на това "заведение".

Дадох цитат от описание на Швейцарската армия и продължавам да си държа на него, Швейцарската армия не е за белене на картофи и миене на нужници, но е една от най-добре подготвените в целият свят. Щом те могат да не белят картофи, да не копаят канали и да не мият нужници и са всред най-добре подготвените в света, значи това в българската казарма го е имало не с цел някаква подготовка, а просто като безсмислие или ГАВРА с хора и личности.

Под "всеки идиот може да се научи да копае канали и да бели картофи" не съм тръгнал да те обиждам, а казвам че това е едно изключително елементарно действие, не изискващо никаква специална подготовка на персонал. Няма човек, който да не може да го направи, дори и да не го е правил, стига да иска.

Обаче стрелбата с различни оръжия не е нещо особено елементарно, нито поддръжката им. Снайперист не се става толкова лесно, колкото белач на картофи.

Отделно, винаги съм бил на мнение, че въпросът не е само в стрелянето, а защо и по кого стреляш. В армията разбира се, никой не му е позволено да задава такива въпроси, трябва да се изпълнява сляпо. Аз така не харесвам хич.

Ето, ALGRAB каза, че е стрелял само 30 патрона, научил се е да спи прав и нищо полезно. Безсмислие... И някой защитава подобно нещо? Та това е нелепо.

И както бях писал в предишните си постове , ако си бил военнослужещ , сподели ,

ако не си бил , по какви критерий ще съдиш , дали е задължителна военната служба , и до колко е вредна / полезна ?

Може ли , да спориш за нещо , което нито си го усетил , нито преживял .

Нищо лично , но ако си напиша мнението за такива всичкознаещи пубери , не минали казарма , ще ми сложат бан поне за 112-113г .

Аре ;)

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Малко оффтопик е,ама откъде аджеба се разбра че швейцарската армия е една от най-добре подготвените в целия свят като не е влизала никога в истинска битка.Има огромна разлика в това да си държиш оръжието в къщи и да си правиш разни ученийца и когато наистина "завалят" куршуми.

Редактирано от Архангел (преглед на промените)

Да напиша и аз нещо по темата.Наборната служба в последните години преди да я закрият, нямаше нищо общо с тази от преди 20-30 години.Служих на границата.83-85г Черна черква се казваше селото/ако, някой е бил там знае за какво говоря/С 2-ма местни жители.Та, точно там се научих и да беля картофи, и да яздя кон, и дърва да цепя,и да седя по 12-15 часа на студа и жегата без храна. Да си пера, шия и гладя дрехите.И още куп други неща,които и днес продължавам да правя.Тук чета, че се стреляло по 30 патрона.За 2 години и 3 месеца автомата с патроните просто бе станал като част от мен.И на 200 метра да мръднеш някъде, той задължително висеше на врата ми.Всеки месец се стреляха огромно количество патрони.Там нямаше мама и тате да помагат.Каквото си направиш това е.Нямаше кой да те спаси от наряда в студа и жегата.Там единствено разчиташ на себе си и на човека до теб.Наистина, 2 години е страшно много време за млад човек, да бъде затворен и да не вижда свят.Единствените физиономии които виждаш са на 18-те човека в заставата и на бай Дапко и жена му./местните жители/Просто свикваш с това.Така,че казармата колкото ми е взела, толкова ми е и дала.Личното ми мнение, че наборната служба във вида си в последните години е безсмислица.Вкарваш няколко хлапета. пазиш ги 6 или 9 месеца да не им стане нещо, да не стъпят на криво или да не си ударят пръстчето.Говориш им за неща, дето те не могат да вдянат и само мрънкат как било в Швейцария.Излишно трошене на пари и загуба на време.

Не, не трябва да има, Казармата е част от една политическа доктрина, която доказа, че не е адекватна на реалността, и поради тази причина и самата казарма е неадекватна на реалността и няма причини тя да съществува.

Ти защо не отидеш да работиш като войник, щом толкова харесваш армията? ;)

Изкючитено си "прав " Ти на луната ли живееш? Ти, май не разбираш едно нещо и си драскаш ,драскаш ,а съм ти го написал толова просто че и 5 годишно дете ще го разбере. Политическата доктрина винаги е свързана с армия . Според теб идиоти са и САЩ, Англия,Франция и,и ....... да не ти редя като на първолак. Когато една държава няма финасовия ресурс да поддържа професионална армия какво значи според теб ,че не трябва да има въобще армия ли ??? Не ,просто се създава наборна такава независимо как и какво,това успя ли да го проумееш ? За да защитава националните си интереси и държавни приоритети ,една държава без армия не би могла да го направи,по никой начин. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА В СВЕТА . Според теб ние ще сме първата. Не,със сигурност няма да се получи, както се и видя . От момента в който България реши да си унищожи (под натиск и с пари )имено тази военна доктрина (пройзводство ,оръжия ,армия) се започна и безразборното "извиване " на ръце. Сигна се до там да се затвори 2/3 от АЕЦ за да се отвори пътя на румънската "Черна вода"зад която стоят интересите на фирми от е "ония" със политическата доктрина държави. Във Франция има 18 реактора който са уникално стари .След проверката на МААЕ се оказа че нашата централа е една от най-добре работещите и безопасни в света. Ти не видя ли че само едно идване на оная сбръчкана кифла Клинтън и едно скръцване на зъби и край,въпреки забрани ,мораториуми и какво ли не ,отново фирма именно от държавата " без"армия САЩ ще си прибере 10- ки милиони от твоя и моя гръб за проучване което може и самата държава да си го направи,без външни фирми. Давам ти този пример ,за да разбереш че независимо как е формирана една армия(професиоална или наборна), дава силата да се защитава националния интерес.Само слабия го ръфат кучетата че няма тояга която да извади ,не само го ръфат ,а след това го и препикават .А разбери най-после за какво става въпрос уважаеми колега . Когато няма пари за едно нещо и то е важно, се прави по друг начин -с по-малко пари ,а не се казва "ми то като няма пари за еди какво си, и другото не ми харесва ,по-добре да го няма " Така разсъждават ......... незная ,ти определи . Или си на принципа -Тока е скъп ,отвивам всички крушки ,ще живеем в банята че само там ще оставя една да свети , ще съм си добре ,ще ме гледат останалите и ще ме уважават за решението ми " Ех.........

Спим трима в стая с климатик. В Плевен бяха петима без. Имам 32инчов ТВ Тошиба с прикачено DVD (на излизане ще ги продам на някоя новобранка), в Плевен - радиоточка и черно-бял телевизор, където под строй гледахме "По света и у нас". "Избелиха" ми лаптопа и смарт-фона, в Плевен нямах такива джаджи, аха едно мини радио и слушах Тома Спостранов тайно. В Плевен пазех дисциплинарния батальон с автомат калашников и два пълнителя по 30 патрона, сега пет пълнителя по 29 патрона. Един по-малко, да не се амортизира пружината, умно! Радиостанция моторола на гърба и телефона, за конекция, в случай, че Вела Пеева попадне под обсада. В Плевен знаех имената на всички - от старшина до батальонен командир, тук нито едно, в случай че сложат Жана д'Арк на кладата да признае. Имам две ампули - болкообезпокояващи при ранение, в Плевен ни грънци ни бинтче, една алуминиева манерка с чешмяна вода ме мандрахерцаше по гьза. В Плевен изпих една панорама бром, за да не размножаваме култа към онанизма, сега пием кафе, чай, минерална, сокчета, нямам лакмус да пробвам за бром. В Плевен ме държаха година без домашна отпуска, сега всяка седмица съм си вкъщи през почивните дни, допълнително ексурзийки и две седмици годишен отпуск ползван по твое желание. Рамбо не изстреля толкова патрони в филмите си колкото аз в Плевен. Всевъзможни руски картечници: леки, тежки, зенитни, пистолет, автомат с сгъваем приклад, гранатомет. Стволове: 75мм, 100мм, 105мм и 120мм поне по 30 снаряда всеки. Изучих танкове т-34, т-54, т-55, т-62, т-72 наизуст и можех да поема всяко едно място на екипажа с завързани очи. Не са ми проблем самоходните гаубици. Винаги налитах на трасиращите куршуми и редих лентите само с такива. Няколко пъти палех гората в Николаево и Венеца. Попадал ми е заек на километър разстояние и след поражение от зенитна картченица се превърна в дреп и кръв. Бях отличник на батальона и получих пагони младши лейтенант. Сега трябва да съм полковник, но не по-ниско от майор. Военно отчетната ми книжка на офицера от запаса е пред очите ми и я пазя наедно с паспорта. Заклевам се, че пред мен швейцарската армия е сбирщина от клоуни и мога да ги пропусна само кога маршируват на поредния си гей-парад!!!

Не си влизал в казармата, не знаеш какво да правиш в бъдеще. Това е. Харесва ли ти или не, истината е такава.

Извинявай, но това е най-глупавия извод, който прочетох досега от теб. Кажи го това на някой дето се е отървал от казарма, да ти се изсмее в лицето.

И няма ли да престанеш да се повтаряш вече. Тези глупости с волята и каляването ги пробутвай на някой друг, не на мен. Освен това, не ме тълкуваш добре. Пропуших за първи път в казармата, не защото нямах воля, а защото си убивах времето с цигарите. Трябваше да се сетиш. То това беше основната цел в казармата, да гледаш как по-бързо да ти мине времето до следващия ден. Нали знаеш приказката, единственото незагубено време в казармата е прекараното в сън. :D

Така, или иначе, цигарите ги отказах отдавна, как успях и аз не знам при тази липса на воля. :)

И за последно, хора умират навсякъде, да, но в конкретния случай, момчето щеше да е живо, ако не беше принудено против собствената си воля, да служи в родната казарма. Мисля, че схващаш разликата...

Извинявай, но това е най-глупавия извод, който прочетох досега от теб. Кажи го това на някой дето се е отървал от казарма, да ти се изсмее в лицето.

И няма ли да престанеш да се повтаряш вече. Тези глупости с волята и каляването ги пробутвай на някой друг, не на мен. Освен това, не ме тълкуваш добре. Пропуших за първи път в казармата, не защото нямах воля, а защото си убивах времето с цигарите. Трябваше да се сетиш. То това беше основната цел в казармата, да гледаш как по-бързо да ти мине времето до следващия ден. Нали знаеш приказката, единственото незагубено време в казармата е прекараното в сън. :D

Така, или иначе, цигарите ги отказах отдавна, как успях и аз не знам при тази липса на воля. :)

И за последно, хора умират навсякъде, да, но в конкретния случай, момчето щеше да е живо, ако не беше принудено против собствената си воля, да служи в родната казарма. Мисля, че схващаш разликата...

A пиенето отказа ли и това да караш автомобил кьоркитюк пиян? Занеш ли, съжалявам, че не сме служили заедно.

В тази тема ми позволете и аз да напиша няколко реда....

Сериозно ли?

Ти не си бил в САЩ или Китай, това не пречи да имаш някаква позиция, нали? Доста удобен аргумент, когато истината относно простотията, на която са били подложени хората лъсва наяве. Какво ще стане, ако баща ми е служил по времето, по което ти си служил?

На базата на принципно положение мога да имам някакво мнение. И тъй като темата е дали военната служба е безмислица или необходимост, а аз пряко мога да бъда засегнат от въпроса имам право на мнение дали желая насилствено да изгубя години от живота си, за да не правя нищо съществено. Защото оправдание "такова е било времето" не е еквивалентно на загуба на години без нужда. За държането на пушка и автомат - хайде с нещо друго да се заядеш... От къде знаеш аз какво знам?

A кой от кого получава пари и дали някой случайно, евентуално не работи.. Доста лесно е да класифираш и етикитираш и да го обръщаме на личностни нападки. Е, няма да отговоря на провокацията.

...

Нищо лично , но ако си напиша мнението за такива всичкознаещи пубери , не минали казарма...

Мога да съдя дали ще ми е полезна безсмислената загуба на време и извършването на безсмислени дейности, гавра и промиване на мозъци на хора, превръщането им в държач на автомата, хора които да са пушечно месо и да не мислят.

Между другото - далеч съм от пубер, ако ще почваме на личностни нападки.

Малко оффтопик е,ама откъде аджеба се разбра че швейцарската армия е една от най-добре подготвените в целия свят като не е влизала никога в истинска битка.Има огромна разлика в това да си държиш оръжието в къщи и да си правиш разни ученийца и когато наистина "завалят" куршуми.

Швейцарците са били едни от най-свирепите войни в историята на Европа. Надвивали са врагове с числено преимущество над тях в пропорция над 5:1 Хубаво е да погледнеш историята им и да видиш.

През 1396 година, 500 швейцарски пехотинци побеждават 12,000 немски нашественици в битката при Лаупен. Това е първата битка на европейския континент, в която пехота побеждава бронирана кавалерия на открито поле. През 1386 в битката при Земпах 4,000 австрийски рицари биват победени от 1,300 швейцарски селяни.

Заклевам се, че пред мен швейцарската армия е сбирщина от клоуни и мога да ги пропусна само кога маршируват на поредния си гей-парад!!!

Не се заклевай, а почети История. Може да покаже много неща, а и да научи на много неща.

За тия стаи с климатици и 32 инча плазми сериозно си мисля дали се подиграваш, шегуваш или си саркастичен...

Мхмм...

Изкючитено си "прав " Ти на луната ли живееш? Ти, май не разбираш едно нещо и си драскаш ,драскаш ,а съм ти го написал толова просто че и 5 годишно дете ще го разбере. Политическата доктрина винаги е свързана с армия . Според теб идиоти са и САЩ, Англия,Франция и,и ....... да не ти редя като на първолак. Когато една държава няма финасовия ресурс да поддържа професионална армия какво значи според теб ,че не трябва да има въобще армия ли ??? Не ,просто се създава наборна такава независимо как и какво,това успя ли да го проумееш ? За да защитава националните си интереси и държавни приоритети ,една държава без армия не би могла да го направи,по никой начин. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА В СВЕТА .

В казармата един мъж може да се научи на всичко друго, но не и да стане добър войник. Казармата в политическата система, за която говорим, изпълняваше "възпитателно-педагогически цели" чрез едни изключително примитивни похвати - ето това не се харесва на казармата. И това че, видиш ли, истински мъж се ставало само в казармата, са пълни глупости - примери колкото щеш от такива мъже около теб, които това, че са били наборни войници, по никакъв начин не ги е направило повече мъже.

Мога да съдя дали ще ми е полезна безсмислената загуба на време и извършването на безсмислени дейности, гавра и промиване на мозъци на хора, превръщането им в държач на автомата, хора които да са пушечно месо и да не мислят.

Едва ли на времето така са мислели младежите,когато се е обявявала всеобща мобилизация.Всички над определена възраст които са били годни да държат меч са били във войската.

Швейцарците са били едни от най-свирепите войни в историята на Европа. Надвивали са врагове с числено преимущество над тях в пропорция над 5:1 Хубаво е да погледнеш историята им и да видиш.

Хубаво е да погледнеш българската история.Остави швейцарците да си починат малко.Българския войник е губел битки единствено заради некадърността на управляващите го.Никога заради страх и малодушие.Не напразно всички са треперели от българската войска Примери много.

Едва ли на времето така са мислели младежите,когато се е обявявала всеобща мобилизация.Всички над определена възраст които са били годни да държат меч са били във войската.

Хубаво е да погледнеш българската история.Остави швейцарците да си починат малко.Българския войник е губел битки единствено заради некадърността на управляващите го.Никога заради страх и малодушие.Не напразно всички са треперели от българската войска Примери много.

Българската история я знам, както от победите на армията, така до националните катастрофи.

Знам и за войнишките БУНТОВЕ, поради глад и мизерия.

От друга страна, давам Швейцария като пример за съвсем различен строй, съвсем различна армия, където не се влиза с "възпитателно-педагогическа цел" и промиване на мозъка и където обучението май е коренно различно.

Аргументът за мобилизацията... Добре, това какво общо има с казармата? Обсъжда се безсмислието на казармата в България спрямо един строй и порядки, където не се прави нищо съществено, а се губи време прекарано в изкуствени лишения.

Не се заклевай, а почети История. Може да покаже много неща, а и да научи на много неща.

За тия стаи с климатици и 32 инча плазми сериозно си мисля дали се подиграваш, шегуваш или си саркастичен...

Мхмм...

Чел съм, имам 6 по история. Швейцария в последните 200г какви войни води? Няма участие в Първата и Втората световна. Сходна история има Швеция. Какво е било в време оно не е резонно на фона на съвремието. Помисли за 300 спартанци пред персийските орди.

Не се подигравам, нито пък твърдя за плазми. DVD плейъра ми е от дядо Коледа (Санта Клаус) от Чили. Имам климатик в стаята (в спалното помещение и в караулката), дори в бойната машина имам, но там е с ръкави към подобие на гащеризон.

Явно няма да ме разбереш, ни настоявам.

поздрави

Ти къде си, защото изброеното не мога да го възприема като в България да е?

А в последните 200години не знам войни, но е очевидно, че заобиколена от фашисти и нацисти Швейцария е оцеляла за разлика от всички останали държави наоколо през втората световна война, като островче на демокрацията. Представи си колко плашеща/модернизирана армия са били и как са били учени да убиват с възможно по-малко куршуми и на по-дълги дистанции, защото това май е част от описанието...

Мирът се поддържа с армия, която ще накара противника да се замисли дали да нападне или ще съжалява много за това. Самата липса на война показва, че държавата има превъзходство някакво.

Ти къде си, защото изброеното не мога да го възприема като в България да е?

А в последните 200години не знам войни, но е очевидно, че заобиколена от фашисти и нацисти Швейцария е оцеляла за разлика от всички останали държави наоколо през втората световна война, като островче на демокрацията. Представи си колко плашеща/модернизирана армия са били и как са били учени да убиват с възможно по-малко куршуми и на по-дълги дистанции, защото това май е част от описанието...

Мирът се поддържа с армия, която ще накара противника да се замисли дали да нападне или ще съжалява много за това. Самата липса на война показва, че държавата има превъзходство някакво.

:D хахах, е тука не се сдържах вече.. каква плашеща армия са имали та чак вермахта се уплашил от тях ххахахахаха :D

Симтех, започваш все повече да приличаш на един от белгията тук... Това което го изписа ако имаш малко общо образование нямаше да го изтипосаш... Виждам те че си чел една статийка , на която и аз попаднах, но не я вземай за чиста монета ;) Били учени да стрелят с по-малко куршуми на далечна дистанция :D .. Че те нашите мишени за АК са от 100 до 450 метра , но няма как да го знаеш след като не си влизал в казарма , за по-далечни дистанции си има снайпери :D .. не че АК не може да метне до 800 ( толкова му е мерника, дори на дъртия АК-47 , а иначе и повече мята ) ...

Мирът който Швейцария постига през войните е основно на база дипломация и на това че терена и е главно планински, , както и това че там са банките ;) Хитлер е имал повече изгода от неутрална Щвейцария, отколкото от окупирана .... Ти както ти казаха вземи попрочети това онова, а не говори на база една статийка само...

П.С И далечината на стрелба, точността и така нататък зависят не само от войника, а и от пушката, автомата,изобщо оръжието това да го знаеш от нас карали казарма ...

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

....

Нямам общо с Белгиеца, просто не харесвам когато светът е устроен на гротеска и абсурди, на принуда и безсмислие.

Швейцарците с новите самолети ще спрат атака, а не ние с нашите МИГ-ове на 30-35години, дето сами падат като мухи след инсектицид...И добре че ми каза, че имало неща като снайпери.. Аз защото не го знаех това и за това по-рано бях споменал, че снайперист не се става с метене и миене на нужници... А мишените в България на каквато и да е дистанция да бъдат, все едно.

Ако цитирам хора, писали в темата, били в казарма и изстреляли не повече от 1 пълнител за целият си престой...дали ще уцелят мишена на 450 метра?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.