Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

Това, че днешната младеж е видиотена не се дължи на липсата на казарма. АКо я имаше- тогава същите идиотчета щяха да са в разни поделения с поверено оръжие. Та не знам кое е всъщност за предпочитане- идиотчета чалгарчета по улиците или същите с достъп до оръжие...Днешните пикльовци вадят ножчета и се колят за щяло и нещяло, а с автомати могат да се избиват с десетки.

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Няма да я върнат бе, спокойно...

Защо да не ги върнат @quickJO , поне ще се научим да не сме п*тки. Излизам на разходка в центъра, сядам на кафе гледам едни момчета на по "15-16" г. се държат все едно са жени. Ходи ли за пилене на нокти и тем подобни. Пълни женчовци, включително и набор "93-94". Извинявам, се за нецензурните думи.

Ако казармата е променила някой - това са единични случаи .Тарикатите си остават такива , мижитурките - също. Така наречените "идиотчета" са такива , защото родителите им ги оставят да правят каквото си искат.Учителите ( тези които имат желание ) не могат да помогнат , понеже я няма подкрепата на семейството. На политиците въобще не им пука.

Тогава с какво може да помогне казармата?

Защо да не ги върнат @quickJO , поне ще се научим да не сме п*тки. Излизам на разходка в центъра, сядам на кафе гледам едни момчета на по "15-16" г. се държат все едно са жени. Ходи ли за пилене на нокти и тем подобни. Пълни женчовци, включително и набор "93-94". Извинявам, се за нецензурните думи.

От къде изкопахте тая тема? :D :DПреди 2 години и половина съм писал тука :D :DНе забравяй издевателствата над войниците."Сега ще ви науча на време и пространство. Почвате да копаете от тук до залез слънце" :D

Това, че днешната младеж е видиотена не се дължи на липсата на казарма. АКо я имаше- тогава същите идиотчета щяха да са в разни поделения с поверено оръжие. Та не знам кое е всъщност за предпочитане- идиотчета чалгарчета по улиците или същите с достъп до оръжие...Днешните пикльовци вадят ножчета и се колят за щяло и нещяло, а с автомати могат да се избиват с десетки.

Всъщност! Не е съвсем така. Там се усвоява известно уважение към оръжието!

Там се усвоява известно уважение към оръжието!

Да, разбира се...Бях лично свидетел точно на 3 случая, в които на късмет нямаше пострадали."Усвоява"-нето е ключовата дума в поста ти, Дарки. Съответният човек, ако не се е научил да усвоява, преди казармата, и вътре няма да започне.Казармата е гигантска и напълно неоправдана загуба на време за всички, които нямат намерение да стават войници.В контекста на съвременните условия:Силно технологично и кариеристко общество - 1 година, в която изоставаш от всичките си връстници и с обучение и с опит, направо те обрича професионалноНе сме 40-те години - Бройката не е толкова решаваща. Дори и всички да имаха сериозно военно обучение, държавата няма ресурс да ги въоръжи адекватно.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Да, разбира се...Бях лично свидетел точно на 3 случая, в които на късмет нямаше пострадали."Усвоява"-нето е ключовата дума в поста ти, Дарки. Съответният човек, ако не се е научил да усвоява, преди казармата, и вътре няма да започне.Казармата е гигантска и напълно неоправдана загуба на време за всички, които нямат намерение да стават войници.В контекста на съвременните условия:Силно технологично и кариеристко общество - 1 година, в която изоставаш от всичките си връстници и с обучение и с опит, направо те обрича професионалноНе сме 40-те години - Бройката не е толкова решаваща. Дори и всички да имаха сериозно военно обучение, държавата няма ресурс да ги въоражи адекватно.

Познавам бивш приятел който работи военен в чужбина не само заплата ами и екипировката и оборудването е перфектно. В две от 3 те ми мисий ние нямахме никакво оборудване , охраняваме бази с калашници които даже нямаха патрони представяш ли си?! Все едно отиваме там на почивка да то си беше така до 27 декември в Кербала докато не им гръмнаха дуп*тата и се усетиха че са на бойно поле. Става въпрос за моите мисий в Ирак 2003 и Афганистан 2008 .При патрулиране да , екипировката беше що годе добре , но във едни от повечето случаи просто 20 годишните редници тогава се забавляваха с наргилета-та и разни други развлечения от района и даже да не кажа , че еба*ането с Иракчаните беше на макс. Сега наистина работата е по - добра от тогава . Едните успяват , а другите не, това е Българската Армия при това управление. 

Казармата е гигантска и напълно неоправдана загуба на време за всички, които нямат намерение да стават войници.В контекста на съвременните условия:

По точно няма просто как да се каже.Аз няма какво да деля с никой че да ходя да се бия. Който си организира воини да ходи да си ги води. Един живот имам и няма да го пропилявам за чужди интереси.

Идиоти? Че аз баш в казармата съм виждал, каквито другаде не съм видял. В смисъл, като видя такъв го подминавам и не се занимавам, ма там живеехме заедно. И да, най-големите идиоти бяха офицерите, но не лейтенанчета, а подполковници, майори, старшини. Имаше и хора, на които се възхищавах искренно - много точни и истински достойни мъже, но бяха малцинството. Идиотът и с казарма и без казарма си остава идиот, но лично аз не искам идиоти да бъдат въоръжавани с калашници. Не! Гледам го по телевизията всеки ден!

Защо да не ги върнат @quickJO , поне ще се научим да не сме п*тки. 

Не знам в каква казарма си бил, но аз в Шумен и Казанлък видях толкова п..., че даже и те карат да си такава... Не е истина. И си имат много качествени манипулативни методи да разединяват войниците и да ги настройват едни срещу други, стимулират ги да се тропат един други и после им гледат сеира...Въобще...

Дали става от теб човек или не, ако зависеше от шапките...

Като сдавахме накрая, винаги се почвало едно големо крадене, аз не знаех (тея дето знаеха се потяха горките с два панталона облечени и двете си ризи на гърба). Бяхме на стрелби. Няма ми риза и пуловер ли, не помня. Търся, питам как да е. Отивам при старшинката и му казвам: "Тъй-тъй, окрадоха ме, кво правим?", той ми казва: "Ми открадни и ти". Паднах. Въобще не съм най-моралния човек, но има неща, които не съм правил и няма и да правя, това опира да някакви, устои, принципи. Аз го гледам, викам: "Ма, как така?" Баси, човека. Той мълчи, мълчи, пък вика: "Дамянов, ти да не си религиозен?" (не съм)...

Без коментар.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Познавам бивш приятел който работи военен в чужбина не само заплата ами и екипировката и оборудването е перфектно.

Някак си тук (в темата) се има предвид наборната, а не кадровата служба. Нищо общо нямат. Основни неща като "избор" и "професия" например.Тоест твоят човек и ти не сте показателни или критерий за темата. Плащат ви, за това което правите и сте влезли по ваше желание. Даже специално за мисията ти в 2003 (за 2008 не съм сигурен) - тогава доколкото си спомням бяха изцяло доброволчески - т.е. ти си искал да идеш там. Помня, че нашите кадроваци се натискаха яко за мисиите заради парите. После май промениха нещата и ако станеш кадрови войник, автоматично подписваш че си съгласен да те пратят, където ти кажат.Относно екипировката - пак същото - сега за България е ясно че окрадоха к'вото могат, но е срамота професионалната армия да не е оборудвана. Аз обаче говорех за наборните. Нали идеята на наборната служба е ако стане война, да има хем такива, които веднага да реагират, хем цялото население да е минало военна подготовка и веднага да съберат запаса. Е, за тези хора казвам, че няма да има адекватно снаряжение - т.е. все едно ще ги пратят с голи ръце да се бият.

Някак си тук (в темата) се има предвид наборната, а не кадровата служба. Нищо общо нямат. Основни неща като "избор" и "професия" например.Тоест твоят човек и ти не сте показателни или критерий за темата. Плащат ви, за това което правите и сте влезли по ваше желание. Даже специално за мисията ти в 2003 (за 2008 не съм сигурен) - тогава доколкото си спомням бяха изцяло доброволчески - т.е. ти си искал да идеш там. Помня, че нашите кадроваци се натискаха яко за мисиите заради парите. После май промениха нещата и ако станеш кадрови войник, автоматично подписваш че си съгласен да те пратят, където ти кажат.Относно екипировката - пак същото - сега за България е ясно че окрадоха к'вото могат, но е срамота професионалната армия да не е оборудвана. Аз обаче говорех за наборните. Нали идеята на наборната служба е ако стане война, да има хем такива, които веднага да реагират, хем цялото население да е минало военна подготовка и веднага да съберат запаса. Е, за тези хора казвам, че няма да има адекватно снаряжение - т.е. все едно ще ги пратят с голи ръце да се бият.

Мм. те автомати ще се намерят все от някъде при адекватно снаряжение , но за военна подготовка и т.н. Няма да се намерят достатачно млади хора. 

Мм. те автомати ще се намерят

Да... ще сваляме крилати ракети и управляеми бомби с калашници... Сърбите ги видяхме...

Да... ще сваляме крилати ракети и управляеми бомби с калашници... Сърбите ги видяхме...

Всичко ще се намери ама без психическа и военна подготовка за никъде не сме. 

Редактирано от BUS0F (преглед на промените)

Всичко ще се намери ама без психическа и военна подготовка за никъде не сме. 

Казарма и психическа подготовка? Моля ти се...

Имахме две психоложки. Служеха основно, като обект на вицовете на набора, че бяха таман дипломирани т.е. не някви 60 годишни бабки.

Психоложка  "Страх ли те е от автомата?"

Аз "!?!?!?"

Психоложка  "Ами някои ги е страх..."

Аз "!?!?!?!?!?!"

Психоложка  "а да даваш караул?"

Аз "Имаш предвид, когато се разхождам със зареден калашник и 58 бойни патрона, при вероятност някой да ми нападне поста 0.000000 ли?"

Преди да дадат разрешение за караул също се минаваше и един тест. За да го минеш се изискваше интелигентност на дъждовен червей. При все това (имайки предвид част от хората) лейтенанта излезе за да може споменатата част да препишат от другите необезпокоявано. Мнозина имаха сериозни трудности с преписването - я не можеха да пишат, я да четат...

Казарма и психическа подготовка? Моля ти се...

Имахме две психоложки. Служеха основно, като обект на вицовете на набора, че бяха таман дипломирани т.е. не някви 60 годишни бабки.

Психоложка  "Страх ли те е от автомата?"

Аз "!?!?!?"

Психоложка  "Ами някои ги е страх..."

Аз "!?!?!?!?!?!"

Психоложка  "а да даваш караул?"

Аз "Имаш предвид, когато се разхождам със зареден калашник и 58 бойни патрона, при вероятност някой да ми нападне поста 0.000000 ли?"

Преди да дадат разрешение за караул също се минаваше и един тест. За да го минеш се изискваше интелигентност на дъждовен червей. При все това (имайки предвид част от хората) лейтенанта излезе за да може споменатата част да препишат от другите необезпокоявано. Мнозина имаха сериозни трудности с преписването - я не можеха да пишат, я да четат...

Извън шегата без психическа подготовка като ти насочат пистолет ще се насер*ш, пак ще върна темата за мисийте и отново ще ти докажа че Българската армия няма никаква подготовка и обучение нито в кадровата нито в наборната. Ще върна мисийте. Минават с джиповете и по улицата пред тях някакъв си иракчанин със бус пречи на пътя да минат , слизат и му казват от къде да мине и т.н. Английската армия ? Няма никакви обяснения минават с танковете през колите и не им пука на пичовете , деца реват и еба*о си майката на тях им е през оная работа , затова ти казвам че ако имаше психическа подготовка на ниво нямаше изобщо да им правят честа... Трябва да си настроен и в мисийте и в живота така след казармата , ама виждаш че не се получава.  :D

Извън шегата без психическа подготовка като ти насочат пистолет ще се насер*ш, пак ще върна темата за мисийте и отново ще ти докажа че Българската армия няма никаква подготовка и обучение нито в кадровата нито в наборната. Ще върна мисийте. Минават с джиповете и по улицата пред тях някакъв си иракчанин със бус пречи на пътя да минат , слизат и му казват от къде да мине и т.н. Английската армия ? Няма никакви обяснения минават с танковете през колите и не им пука на пичовете , деца реват и еба*о си майката на тях им е през оная работа , затова ти казвам че ако имаше психическа подготовка на ниво нямаше изобщо да им правят честа... Трябва да си настроен и в мисийте и в живота така след казармата , ама виждаш че не се получава.  :D

Пак сравняваш про с наборна...

..."Усвоява"-нето е ключовата дума в поста ти, Дарки. Съответният човек, ако не се е научил да усвоява, преди казармата, и вътре няма да започне....

Имам навика да се изразявам достатъчно точно. Усвояването е ключова дума по принцип. Който не се е научил да усвоява, оцелява на късмет - по принцип.При нас пък, нямаше нито един случаен изстрел. Най-вероятно хората са подходили сериозно към проблема да ни научат.Винаги съм знаел, че няма да стават военнослужещ, но казарменото си време не смятам за изгубено!

При нас пък, нямаше нито един случаен изстрел.

И аз не съм казал че сме имали. Казах, че е имало случаи, когато е било на косъм да стане голяма беля.

Винаги съм знаел, че няма да стават военнослужещ, но казарменото си време не смятам за изгубено!

Изгубено може да се разбира по много начини. Примерно:Тоест казваш, че нямаше да можеш да използваш това време за нещо по-полезно?Или че си реално си ползвал нещо научено в казармата, което е нямало да научиш сам след това?Ако е така, значи си карал много по-различна казарма от мен.

Мен пък нямаше да ме има, заради тези идиоти - шапките, имам предвид. Първи стрелби - със стойка. Имаше едно момче, нямам понятие как беше попаднало там (аз пък бях почти пет кила под нормата и съм кинта и двайсе', как да е). Първо то има каза изрично, че не иска и няма да стреля. Не знам имаше ли проблем с главата или се правеше - не си знаеше фамилията, трудно говореше на български, едвам четеше и с един поглед... Значи момчето един път истеричаша, те - нищо. То каза, чее го е страх, че не иска, ама амнайсе' пъти го повтори, че НЯМА да стреля. Отиваме на стрелбището - равно, всички прави, само тея дето ще стрелят легнали. То пак се опита нещо да се криви, онея го сгълчаха. Добре де, ами ако беше религиозен. Как да е. Идва реда му, то демонстративно не ляга, навежда се леко към гърмилото и натиска спъсъка. Как си бе на стойката и онова чудовище почва да трепери и глупака не си маха пръста от спусъка. Е тогава не знам как не се отплесна оня ми ти Калашник, говорим за един супер плитък улей, ако сте виждали така стойка. Един лейтенат: Прас! с един шомпол по каската, почна да го дърпа, да му вика, все едно имаше значение...

Просто не знам, щялата работа бе на косъм. И това ЗАЩО?! Момчето няма значение с всичкия ли си беше или не! Трябваше да му бъде уважено мнението. Още повече, че това стана в заешкия център. Мне знам това не беше нормално. 

Винаги съм знаел, че няма да стават военнослужещ, но казарменото си време не смятам за изгубено!

Мда, аз пък варосвах камъни една неделна сутрин. Един полковник ни караше да правим сапунки на целия щаб и все такива. 

!Но! трябваше да стрелям с Калашник, за да стана реален пацифифист. С пистолет не усещаш тази мрачна сила, която има Калашника.

Иначе нощните стрелби не бяха зле, като усещане - признавам. И други хубави моменти съм имал, но нищо практично не научих, освен, че има нормални шапкари, че глупаците в тази страна май наистина са много и че казармата във вида й, в който я имаше (2002), не трябва да я има.

А да, вдигнах 39.1 - не знаех, че мога. Не кила, градуси и не съм ги пил. Къпехме се в Шумен през зимата в едни изоставени бани от времето на баба ми, едни каменни тасове, едвам цъцъркащи чешми и изпочупени прозорци, а да и голи се поливахме с едни канчета (говорим хора за Европа! и XXI в.!!!). И да, беше полухладка водата, всъщност, докато се напълни качето ти и става студено, щото в помещението е около 0 градуса.

Отделно от това беше невероятна мизерия, некой се изпозаразиха (често нямаше вода и пиехме от едни ръждиви ремаркета) и почти цялото поделение се изпонасра, някои влязоха в болница, други ни хвърлиха в една изоставена сграда, като кучета, трети го изкараха на крака!!! ДоХтор - не ни навестяваше често, даваха ни някакви индийски хапове в синя опаковка и всъщност след три седмици бях ок.

А в Плевен като ми разказваха момчетата за плъховете ми призляваше.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

+ / -  Хе, някога казармата стопяваше самочувствието на " тънкопишляците", които с избиването на една пъпка се самозабравяха кои са  и що са? Имаше бързо приземяване! Казармата беше пълна идиотия, но и начин за израстване. Едни влязоха в лудницата , други ставаха мъже, а трети минаха метър. Както и да е! Днес в свободията си се доказахме що за народ сме! Най неграмотните, най корумпираните, най бедните и пр. Малко приземяване нямя да ни се отрази зле.

За казарма съм и то задължителна поне 3 месеца.

• 5 месеца по-късно...

За или против казармата, какво ни дава тя , и дали си заслужава в днешно време да се ходи то се нарича до колкото знам "военна служба" но повечето хора го наричат казарма. Моето мнение е ,че има ползва , защото изграждаш характер някакъв вид дисциплина и ставаш една идея повече мъж , защото в днешно време младите момчета са глезени спорта за тях не е нищо и цял ден седят пред компютъра и се тъпчат. Говоря за по-голямата част , интересно ми е вашето мнение? :)

За човек регистриран преди 15-ина месеца би тлябвало да си наясно за какво служи търсачката на форума, и то се ползва преди да се пускат теми.

Ти чувал ли си за това чудо?!?!

Иначе не знам защо си мислите, че откривате топлата вода и никой до сега не е питал нищо по въпроса...

Против задължителната военна служба! Това е в разрез със свободната воля на човек и ако тя е водеща, то хората които искат, само на тях да им се дава право да отидат в казарма. А на част от тях, най-добрите, да се предлага да останат и като професионални военни.

Съвсем отделен е въпроса дали сме ЗА! принудителен труд. ЗА съм. Но това е отделна тема и е обвързана с няколко съображения.Имаме човешки ресурс имаме и проект.

Редактирано от adXok (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.