Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

Няколко бабанки да му изтупат самочувствието. Нищо друго не му трябва. Сега се мисли за последна инстанция.

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

А ти знаеш какво е казарма и така смело я коментираш, нали? 

Не, не знам. Но ако имаше, бих отишла и бихси я изтърпяла.

Не, не знам. Но ако имаше, бих отишла и бихси я изтърпяла.

Нямаш си никаква идея, но ще я изтърпиш. Като имаш време за губене, очевидно. Ако беше като оня с компресора в ануса или някъде насилена, щеше да си спомняш с ужас и да сънуваш с години кошмари. Съгласна ли си на последните, че така смело подкрепяш и говориш?

...Освен ако не считате сутрешната физзарядка, голи до кръста, при -10 градуса, за извращение...

Физзарядка на -10 голи до кръста не е извращение, гавра е. А 10кг се качват за 3 месеца и с хамбургери от Макдоналдс. Да, не искам прост тъп шапкар, който всъщност знае по-малко от мен, само заради пагона си да ме командва. Извращенията ако са преекспонирани, защо толкова много случаи има документирани, а? Да, свободно мнение. Някакво равенство. И ред. Да не може някой да злоупотребява с другиго. В казармата на кого ще се оплачеш, ако прекият ти висшестоящ злоупотребява с неговото служебно положение? Кой ще ти обърне внимание? А пък ако решиш да отвърнеш какво ще стане? Във всеки случай губиш. Да се смачква човешкото достойнство и да се "пречупва" волята на човек, да се създава изкуствена среда за конфликти и разединение, топене, крадене. Как ли пък не. Е, аз не съм за такива места. Проблемите ги решавам или с мила дума или с гаечният ключ в главата. В един момент от живота ми съм се научил и на второто. Щото има кретени, които от дума не разбират. И не позволявам някой да се опитва да се гаври.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Много глупости са се изписали в тази тема, при това прочетох само последните 10-на мнения... За мен истината е следната - казармата беше необходима и полезна, но времената се менят, и за съжаление в днешно време задължителната военна служба е неприложима у нас. Тия истории за извращения и т.н в по-голямата си част са преувеличени, и преекспонирани. Да, имало е такива неща, но не постоянно и не навсякъде. Аз за 1 година в казармата не съм попадал на подобни случаи. Освен ако не считате сутрешната физзарядка, голи до кръста, при -10 градуса, за извращение...Никой не се разболя и не умря от това. Напротив, всички бяхме силни, жизнени, и с вълчи апетит. Аз преди да вляза, бях една торба кокали, а там с редовни физически натоварвания и променен начин на живот качих 10 кг за три месеца и се чувствах супер.Станах самостоятелен, научих се да понасям всичко, и физически несгоди, и какво ли не. С човека, който впоследствие стана най-добрия ми приятел, служихме заедно там. Имаше и хубави, и лоши неща, но след време лошото се забравя, и остава само това, което те е променило и те е направило по-добър. Сега времената са различни, всички имат една камара права и свободи, и никой не иска да ходи да марширува и да го командват някакви шапкари. Свобода, равенство, свободно мнение, хелзинкски комитети, бръснене на краката, и какво ли още не. Казармата остана в миналото и едва ли някога ще се върне. Обаче моето мнение е, че има нужда от нея. Дори и да е в някакъв ограничен вариант - примерно 2-3 месеца военно обучение или нещо подобно. Айде, 1-2 години верно са много, но поне няколко месеца смятам, че ще се отразят добре на разглезените мамини детенца...

Точно така! Целта е откъсване от средата и промяна на навиците. Вместо да се хайманосва по нощите и да се спи по цял ден, в казармата свикваш на режим и вършиш постоянно нещо, дори и безмислено. Малко или много ставаш отговорен за постъпките си, иначе спиш в ареста. Относно извращенията, то в "цивилизацията" са още по-големи извращенията, ама никой не реве, или по-точно и да ревеш, никой не чува...

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Точно така! Целта е откъсване от средата и промяна на навиците.

В "цивилизацията" извращенията са наказуеми. Там няма на кого да се оплачеш и от кого да поискаш помощ. Ако ти имаш дете, което се хайманосва по дискотеките всеки ден, а втори има такова, което се дрогира - проблемът е във възпитанието. Режим се придобива и като се хванеш да работиш А вършенето на нещо безсмислено е загуба на време. Не се ли придобива опит, не се ли печелят пари, не е ли някакъв отдих и удоволствие, нещо полезно за здравето - няма смисъл.

Ако по ваше време сте стояли до 18 години с ръце навряни..в днешно време младежите и девойките много под 18 години почват да работят, да живеят с месеци на квартири някъде далече. Неминуемо се откъсват от средата си.

Че кви извращения има в цивила? Кво толкова, сега там дроги и цели наркофамилии на свобода, обикновени убийци на свобода, маниакални серийни убийци на свобода, депутати на свобода...

Че кви извращения има в цивила? Кво толкова, сега там дроги и цели наркофамилии на свобода, обикновени убийци на свобода, маниакални серийни убийци на свобода, депутати на свобода...

И какво? Разликата е, че едното се счита за нередно, а другото е нормална практика, за която не можеш да се оплачеш. Ако някой те пребие като куче, има полиция. Или както в едно селце - ловджиите въоръжени сами направили хайка срещу крадци, които пребили възрастен мъж. Какво ще стане, ако в казармата старшината те нарита в ребрата или в бърците, някъде където не остават видими сериозни следи? Нищооо... Ето това е разликата.

Това е грешен аргумент. Ти така или иначе си подложен на тях. Тези в казармата се добавят.

Физзарядка на -10 голи до кръста не е извращение, гавра е. А 10кг се качват за 3 месеца и с хамбургери от Макдоналдс. Да, не искам прост тъп шапкар, който всъщност знае по-малко от мен, само заради пагона си да ме командва.

Точно на теб една казарма би ти се отразила много добре...

, за която не можеш да се оплачеш.  

има полиция. 

Ако ти трябва рамо на което да цивриш, ми не си познал.

Какво от това?

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Ако ти трябва рамо на което да цивриш, ми не си познал... Какво от това?

Казаха ти го. Извращенията в казармата се добавят към всички останали извращения. Те не са по никакъв начин оправдани от извращенията извън нея. Разликата е, че има полиция и ако някой те пребие като куче могат да го приберат на топло и да има съд. В казармата ако те пребият като куче, ще си просто пребит като куче. И няма на никой по-висшестоящ от теб да му бъде търсена отговорност за това, че или те е пребил или е допуснал това да се случи.

И между другото, оплакване не означава циврене, умник такъв. Означава да си търсиш правата на съответната законова база и някой да си понесе последствията за нанасяне на телесни повреди или морални щети. Нормално е цивилният живот законът да се намеси, а не да се търси отмъщение и око за око, зъб за зъб. И какво ще стане, ако старшината се опита на теб да ти навре маркуч от компресор в анала, а ти решиш да го шибнеш в главата с тръбният ключ, с който си оправял чешмата? Кой ще е виновен? Понеже си нисшестоящ, дали ще е самозащита или ще влезеш в затвора? Ако висшестоящият успее да ти нанесе щети, дали след това някой ще му търси на него отговорност и ще го накаже? Много еднопосочни ми се виждат нещата.

Иначе аз съм много спокоен човек. Колкото и да не ми личи. Когато има причина обаче аз не се бия, за да се бия. Аз се бия, за да нанасям щети и за да убивам. Който както иска да го разбира. Един юмрук в моите зъби, ама ако стана след това, директно търся първият предмет, за да осакатя тоя срещу мен. "Честният бой" е за глупаци. Когато животът ти зависи от това, по-добре да си жив, отколкото честен.

Точно на теб една казарма би ти се отразила много добре...

Що? Щото не ми допада идеята да мръзна? Значи, много неща съм правил и много няма да ги напиша тук. Работата е, че не се хващам доброволно или безсмислено да си тровя живота. Ако има крайна нужда от това да мръзна, за да стане нещо - ще го направя. И го мога. И снежната виелица(цял ден на нея) не ми пречи, като сложа едни по-пригодни за зимата обувки и подходящо яке. Аз съм от място, където снегът не е изключително явление, а нормално събитие. Ако някой е изнежен, това си ти.

Това е грешен аргумент. Ти така или иначе си подложен на тях. 

Една година можеш да не си.

Вместо една година да се мотаеш между наркомани, крадци и убийци, ти ще правиш ФП и ще се учиш да переш и простираш чорапи.  :D

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

От кое място си бе, онзи? От Аляска? Точно ей такива философи като тебе най благотворно им влияе казармата... И сега нямаше да си такъв плямпащ дразнител, ама късмет...

Ако някой е изнежен, това си ти.

От онзи ден още ти обяснявам, че говориш неща, от които нямаш ни най-малка представа.

Вместо да обиждаш хората и да им лепиш етикети без да ги познаваш, вместо да даваш акъл на другите без да имаш достатъчно за себе си, излез и потичай малко на вън. Имаш нужда да те духне вяръта. Или сега ще кажеш, че освен че не ти се припада в жегата и не ти се мръзне през зимата, не щеш и въздух да дишаш  :rolleyes:

Ако не друго в казармата поне щяха да те уморяват достатъчно, за да нямаш сили за дървени философии.

От кое място си бе, онзи? От Аляска?

Значи близко си. Но не е Аляска. Малко по на запад от Аляска. Аз празни приказки не говоря. И ако в казармата някои са били тъпи ...ки, така че да ги мачкат, аз не съм настроен добре.

Вместо една година да се мотаеш между наркомани, крадци и убийци, ти ще правиш ФП и ще се учиш да переш и простираш чорапи.

И какво? То в казармата същата работа е било. Кумулативен ефект. Аз чорапи не пера. Пералнята ги пере. И на ръка мога. Ама съм мързел.

От онзи ден още ти обяснявам, че говориш неща, от които нямаш ни най-малка представа.

Мне. Аз си почивам и пия чай. Точка по въпроса. По едно време работих по много повече от 8 часа. Сега малко да си почина. Не харесвам неблагоприятните климатични условия и гледам да ги избягвам по възможност. Никой, освен мазохист не стои отвън на 40 градуса да го пече слънцето, нито бяга гол на -10. Просто съм прагматичен човек.

Аз от днес ти говоря, че говориш за неща, които еквивалентно си нямаш представа какви са. Разликата е, че аз се съветвам с документирани случаи на не положителни събития, случили се в т.нар "казарма" и разкази на очевидци. Другото е, че умният човек се учи от своите грешки. Мъдрият се учи и от чуждите и гледа да не ги повтаря. Не трябва да пробваш какво е да пипнеш кабел под напрежение 230V/380V, за да знаеш, че няма да последва нищо хубаво за теб. Ето я логиката. Не всичко си заслужава да се пробва. Някои неща се пробват само веднъж, както знаем. Втори път обикновено няма, има плитък гроб. Или 2 метра. Все тая.

То в казармата същата работа е било. 

Ти от къде знаеш ? 

Аз чорапи не пера. Пералнята ги пере. И на ръка мога. Ама съм мързел.

Мого ясно. Да филисофстващ за неща, които не разбираш - не те мързи. Едни чорапи, баси проблама.

После моя маникюр ти бил виновен. 

Ти от къде знаеш ?

Абе, от къде знам че в битовите монофазни инсталации като пипнеш фазата, шанса да умреш е варира между 50 и 100%, в зависимост дали има някой, който да ти помогне или няма? От къде знам, че пламъка на газовата горелка пари или че 3-та степен изгаряне е овъгляване направо и нищо хубаво не значи? Ами не съм си насочвал горелката към носа, нито пък ми липсва крайник, който е бил овъглен и ампутиран. За радост АЗ ЗНАМ, защото някой друг е имал неблагоприятен опит. Което не е радост за пострадалият. Просто се радвам, че аз съм си взел поуката и не съм го повторил и че няма да се налага още един да пострада, да го претърпи или да се осакати.

А аз знам и съм прал. Не виждам защо да го правя на ръка, като имам пералня. Не се чувствам по-голям мъж, понеже знам как се пуска прахосмукачката и как се пере. И навремето докато си си топлила ръчичките над радиатора в София, моята "крехка особа" е цепила по 10 кубика дърва, за да има топло. Сега съм гражданин. Голяма работа! Някои много се вживяват граждани.

Една година можеш да не си.

Не знам. Просто трябва да го видиш с очите си. Да видиш какво е като събереш на едно място маса 18 годишни момчета извадени от къщи и вкарани в среда, каквато не са си и представяли. Да видиш с очичките си естествената психическа реакция на това - агресията - в чистия ѝ вид. Да видиш как всеки опит за учтивост или подхождане към даден проблем с компромис се приема за слабост. Ти в такъв свят ли искаш да живееш? Като кажеш "моля" или "благодаря" да значи "може да се отнасяте с мен като с парцал"?

Учело на дисциплина? Личните ми наблюдения показаха, че тва си е до човек. Някои да, някои не - ми то и живота извън казармата учи на дисциплина.

Обаче знаеш ли на какво те учи идеално? На липса на инициатива. Нали знаеш стария лаф "в казармата и до тоалетна не се ходи по желание". Т.е. в казармата нямаш никакъв стимул да проявяваш инициатива. Нямаш мотивация да си свършиш по-добре работата от "колкото да мине". Знаеш, че утре ти е сигурно, че няма да те уволнят, че манджата те чака в стола. Забравяш идеално какво си учил в училище.

Още нещо което никога няма да забравя - дето ме накараха, като бях караулен, да охранявам тези от ареста докато натоварят боклука на поделението в един камион. Може да ти е смешно, не знам ти как го приемаш, ама аз едвам издържах 20ината минути да държа зареден автомат... Аз знам, че не бих стрелял, но това не променя положението. Знаеш ли какво бяха направили тия момчета, че да стоят под дулото (образно казано) на АК-47 с 29 лентовани бойни патрона в пълнителя? Единия беше отказал да яде, щото бил мюсюлманин. Другия заспал на наряд... третия закъснял от отпуск. Нима това ти се струва нормално?????? Нима нещо от тези се равнява на това да те пазят с калашник? Баси убийците не ги пазят така, като ги водят в съда.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Нима това ти се струва нормално?????? Нима нещо от тези се равнява на това да те пазят с калашник? Баси убийците не ги пазят така, като ги водят в съда.

Проблема не е в това дали ми се струва нормално или не. Като цяло проблема ни е в управлението на държавта и хората от които зависят много неща. Проблема е в това, че убийците с днешна дата, въобще не ги пазят. Та те и до затвора не стигат даже.

Тези трима души, а и ти сигурно цял живот ще помните този случай, но той ви е като един вид обеца. Тези хора веднъж са били под прицела на автомат и предполагам, че ще направят всичко възможно никога да не попадат отново в подобна ситуация. Но тези днес на по 18, които бият възрастни жени за по 10 лв., тези които газят пешеходци, тези които изнасилват и убиват, те от какво и от кого да се страхуват ? Те никога не са били поставяни под режим. Те не знаят, цената на човешкия живот според мен, защото нямат страх от нищо и от никого. Ти си видял негативи, които не искаш да се повтарят. А тези, които нямат база за сравнение, те какво ? Те вечно ще отричат казармата и ще я заклеймяват като зло, просто защото са слушали някакви истории за нея. Не съм съгласна. Не може да се правят заключения за нещо, което не е преживяно. Ти можеш, Данчо може...аз мога само да съжалявам, че не съм хванала времето, в което е имало задължително военно и за жените. Толкоз.

Като цяло, малко са нещата в днешно време, които ми се струват нормални, признавам си.

Имаш доста романтични представи за казарамата. 

това е от Русия, но и тука не беше по-различно когато старите кучета решат, че бойците не ги уважават достатъчно или защото просто им е скучно. ( във флота са стари морски вълци и салаги)

Редактирано от ined (преглед на промените)

Вижте сега, не знам защо всички се нахвърляте върху бедния simtech все едно ще го разпнете ?

А той, покрай всичко останало , въпреки, че не е ходил в казармата е напипал най-важната и цел :

.......Във всеки случай губиш. Да се смачква човешкото достойнство и да се "пречупва" волята на човек, ......

Много години човечеството се чудило как да съчетае две привидно несъвместими поведения : това на патологичния убиец, изнасилвач и грабител, и на нормалния съвестен гражданин, на който му е забранено от Бог и от законите на страната на не убива, да не краде, да зачита ближния си.

Защото няма как в живота на село и в града да създадеш общество от убийци. Нали първо ще убият теб, ако им кажеш какво да правят , а след това ще убиват, грабят и палят наред и след тях няма да остане нищо ?!

От друга страна - как ще накараш един човек свикнал от малък да зачита околните и да подтиска гнева си да хване оръжие и да убие човека срещу него и след това да не изпитва и капчица угризения ?! 

НО - на теб ти трябва да имаш в готовност армия, та ако друг те нападне да има кой да посрещне неприятеля и да го убие.

Та - от както свят светува казармата е единствения начин където можеш да пречупиш волята на човека и да накараш един кротък, миролюбив човек, който в цивилния живот дори прасе не е клал и не знае от къде идва млякото в хладилника - да вземе автомат или нож и да надупчи ближния си без да се замисли, само като му изкрещиш заповед в ухото.И да го направи не само един път, ами при всяка заповед.

Как се постига това ли ?

Ами със всичко това, което е наборната казарма : лишения,  унижения,  физарядки на -10 градуса на плаца, марш на скок със пълно снаряжение на гърба.Заповеди от сутрин до здрач.Повечето безсмислени и ако някой се възпротиви, защото не вижда смисъл - смачкване . И не за друго, ами защото се е замислил. А мисъл не трябва. Мислите са забранени. Трябва да се изпълняват заповедите.

Войникът не трябва да мисли, ами да е готов да изпълни всичко, което му се каже, включително и да умре.

Защото ако се замисли-може и да откаже.

А целта е да няма отказ.По време на война ще ти заповядат  - "Иди и умри" и ТРЯБВА да го направиш.

Я си представете някой да ви каже днес  : Иди и умри !

Ще го направите ли безпрекословно ? Или ще кажете "Ама аз ли ? " , "Ама защо ?" , "Ама не може ли да отиде друг? " , "Абе я си гледай работата - ти ли ще ми казваш да ходя и да мра !" и т.н. и т.н.

Ха сега умножете това в хиляди екземпляри , момчета които трябва да изпратите на смърт и да убиват същите такива момчета на по 18 години някъде на майната си ?

как ще го направите ?

По същия начин седи другият голям  въпрос с убийствата - как да ги накараш същите тези момчета да убиват без да се замислят - ами просто им правиш живота толкова невъзможен,  толкова им навиваш пружинката на агресията, че започват да мразят всичко и всички ( най-вече себеподобните си войници и офицери ) , че да са готови да разкъсват всичко изпречило се пред тях със зъби и нокти.

Та - единственият начин за подобна промивка на мозъците в широк мащаб е казармата :)

Хубавото е, че днес не се нуждаем от това.

И да се надяваме никога да се наложи, нали ? :)

Голямо възпитание.Така ли се става мъж ? В училище ,в затвора е същото.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Офф, док :D Патологични убийци сме си и това е. НА село кой ще ми заколи кокошката, ако съм мека китка?

Кокошка , прасе, заек , котка и куче са едно....

Човек убивал ли си, като не си мека китка  ?

Замисли се - сериозно - би ли убил човек на улицата, ей така, само защото са ти казали , че трябва да го убиеш ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.