Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

К'во кат. Нали е било в казармата. Не ме интересува. Повечето, които пишат тук, долу горе тия години са я карали. Като ще се претендира за ред и дисциплина в казармата като обобщено понятие, значи такива неща не може да има.

Не им пречи на синовете на същите, да те надуят теб. Не че имаш нужда де :D В съвсем цивилна обстановка.

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не им пречи на синовете на същите, да те надуят теб. Не че имаш нужда де.. В съвсем цивилна обстановка.

Ако мога, ще ги изколя. Освен гаечният ключ, имам и една ножка в колата. Която предназначението й не е такова, но то не пречи.

Между пацифист и липса на чувство за самосъхранение и самозащита има голяма разлика.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=458&aid=10755

На 21 ноември 2000 г. редник Димитър Димитров от Втора лекопехотна бригада в Стара Загора издъхна, след като беше накаран дълго време да тича с противогаз.

В нощта на 1 срещу 2 юли 2002 г. редник Данаил Иванов беше прегазен от пияния сержант Ангел Ангелов, минал с камиона си през палатка с петима спящи войници. Момчето издъхна след 408 часа кома. Няколко души бяха уволнени.

По данни на НОИ към началото на годината у нас има 5234 военноинвалиди. От тях 655 са пострадали по време на война. Останалите 4579 са военноинвалиди от мирно време. 
Само за периода 1993-2001 г. в редиците на родната казарма са се инвалидизирали 2612 момчета. 270 от тях са загубили над 90% от трудоспособността си. 
* Най-много са пострадалите през 1997 г. - 414. Пикови години са и 1993 г. - 398 случая, и 1996 г. - 349. За миналата година военноинвалидите са "едва" 123. 
* 24 момчета са излезли от казармата като инвалиди само за първите три месеца на тази година. За същия период смъртните случаи са два. 
* По данни от началото на годината 6525 души получават наследствени пенсии. Това са вдовиците, сираците и родителите на загиналите в казармата. 
* Няма официално оповестена статистика за броя на смъртните случаи в армията.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

Ако мога, ще ги изколя. Освен гаечният ключ, имам и една ножка в колата. Която предназначението й не е такова, но то не пречи.

Между пацифист и липса на чувство за самосъхранение и самозащита има голяма разлика.

Не е това начинът, щото ако те минат една нормална казарма и както едно време бъдеха преди това образовани(колкото им е във възможностите) а после и трудоустроени, нямаше да им минават въобще през главата подобни глупости. Ама през `92 вирусът на свободата вече беше заразил много хора и ги беше превърнал във зверове.

По кое са ми нищожни знанията? Не съм казал, че претендирам свобода само за мен. Но щом толкова ми пожелаваш и имаш щения другите да не са свободни, то логично ти връщам обратно същите. Това отделно, че за мен човек, който си сменя религията не го гледам с добро око. Такива фундаментални разбирания, които веднъж и завинаги се приемат, да се променят за мен е конформизъм. Човек, който няма изградена стабилна ценностна система и не може да застане твърдо в името на убежденията си.

Други казаха, че казармата била да те мачка и да ти покаже, че ще се задоволяваш с това, което имаш, без претенции. Аз пък като ще работя и ще плащам, ще имам и претенции. И така и ти ще ядеш каквото ти дадат, независимо дали го харесваш. И аз нямам проблеми с консервите. Като ме мързи да приготвя нещо, купувам си една консерва "рибна закуска" за закуска. Хем има риба и е полезна, хем ми е вкусна.

А удоволствието е, щом твърдиш колко била нужна казармата на такива като мен, както и лишенията, да гледам и ти как се мъчиш и стоиш общо взето гладен пред 90% от времето. Така де, конформистче. Аз знам мюсюлмани, дето перат свинските пържоли и кебапчета. Такива безхарактерни хора не ме интересуват.

К'во кат. Нали е било в казармата. Не ме интересува. Повечето, които пишат тук, долу горе тия години са я карали. Като ще се претендира за ред и дисциплина в казармата като обобщено понятие, значи такива неща не може да има.

---

За младежите въобще няма да говорите и да ги задължавате да вършат нещо, което е безполезно, когато може да прекарат времето, за да развиват талантите си. Не всеки иска да е тъпа не мислеща машина за убиване.

Общо взето Симчо знанията ти по всичко са си гола водичка.И в предни си пост написах, с тъпите си възражения ти подпомагаш точно противположната хипотеза, която иначе е слаба.

Как от това, ти "човека с многото знания" заключи, че съм се изказъл в полза на казармата.

Просто за разлика от теб виждам и плюсовете освен минусите.Не може оценката тук да е единозначна.

Изтъкнах и принципни възражения, че това повечето беше ангария и безплатен трудов ресурс, а не военно обучение.Има и още, но защо да ти ги пиша.Нали ти трябва сам да ги знаеш. Въобще вятър те вее на червено магаре.Още по интересен е твоят опит да заиграеш в полето на религията.

Не се получава друго освен смешен напън.Не бил ме харесвал! Гледаш да придизвикаш внимание и търсиш острота на дискусията.Скучно и предвидимо.Затова Симчо позволявам ти да не ме харесваш ежесекундно, денонощно и целогодишно, колкото си поискаш, че и отгоре.

Просто за разлика от теб виждам и плюсовете освен минусите.Не може оценката тук да е единозначна.

Май забравяш, че освен действителните условия, които са били и които са документирани, аз изказвам и лично мнение. Ако не е друго, не можеш да ме наречеш лицемер. Антипатията я изказвам явно.

Останалото за принудително вкарване на някого някъде, принудителен труд, лоши условия и документирани издевателства са просто бонуси. Знаеш ли, навремето е можело на 2 места да влезеш принудително - в затвора или в казармата. Та казармата какво е било? То и в затвора се учиш да се биеш и да се оправяш, за да не те "оправят". И там ядеш кофти храна, без особени хигиенни условия и по много човека в една килия. Поне в България.

Моята оценка я приеми за еднозначна. Има достатъчно аргументи защо човек не трябва да си губи времето с това.

...Знаеш ли, навремето е можело на 2 места да влезеш принудително - в затвора или в казармата...

Хайде, понеже ти е трудно да различиш две напълно противополжни категории, та викам да ти помогна. Отбиването на редовната военна служба simtech, не е наказание или акт на принудително лишаване от свобода, а е граждански дълг! Да, в свободните граждански общества, гражданите освен права, за да запазят свободите си, имат и задължения. Като например, да спазват законите, да си плащат данъците, да се подчиняват на представителите на властта, да уважават съгражданите си и т.н. В периода, на отбиването на военната си служба, наборникът не губи своите граждански права. Той продължава да може да определя бъдещето си (да гласува), да притежава имущество и да се разпорежда с него, продължава да има правото на свободно придвижване (доколкото това не е в разрез с обязаностите му) и т.н. За разлика от местата за принудително отбиване на наказания (затвори, лагери, изправителни колонии...), където принудително пребиваващият индивид е лишен от основни граждански права - да гласува, да притежава лично имущество, да се придвижва свободно и т.н. Този паралел, който се опитваш да провеждаш е повече от несъстоятелен ;)

Хайде, понеже ти е трудно да различиш две напълно противополжни категории, та викам да ти помогна. Отбиването на редовната военна служба simtech, не е наказание или акт на принудително лишаване от свобода, а е граждански дълг!

Наблегни на принудителна военна служба. Как по-точно помага принудителната военна служба на даден индивид на останалите граждани в цивилният живот, можеш ли да ми кажеш? Как по-точно не е нарушаване на свободите на индивида принудителното му и целенасочено вкарване в някаква неблагоприятна среда, която честно казано е много близка до затворнически режим - нямаш право да излизаш от "затвора", ще ядеш това, което ти се сервира, работиш принудително, гаври и издевателства. Кое по-точно от тези е изключителен граждански дълг, който трябва да бъде изпълнен и без него обществото и държавата ще рухне?

Всъщност, в затвора очевидно не се губят избирателни права задължително. В Дневник от година 2011 има статия, където пише, че 254 са душите в Софийският затвор, които имат право да гласуват.

Как по-точно един наборник в казармата има възможност за свободно придвижване и адекватна защита на неговите права и личност от издевателство?

Гениална е просто цялата идея да се откъсне човек от средата му и развиването на личностните таланти, с които може да обогати страната си и света и принудително да се вкара в среда, където има не мислене, изискване за сляпо подчинение, отсъствие на индивидуализъм и малтретиране. Всички тези фактори по никакъв начин не помагат на индивида да развива своите таланти. Изгубени са ценни години, точно така, изгубени на място, от където не можеш да излезеш(общо взето), не ти дават да се развиваш, малтретират те(общо взето) и прочие. Да повторя - казармата е място, където не можеш да се развиваш в сферата на своите познания и таланти. Кому е нужно всичко това? Най-вече на тъпи комплексарчета, които не могат да си напишат името правилно и казармата е единственото място, където могат да се изтъкнат със своята уникална посредственост. Защото там не се иска блестящ интелект и пребивават успешно всякакви посредствени и слабоумни индивиди.

Значи търпенето на лишения и малтретиране казваш, че е граждански дълг?

И честно казано, в случай на конфликт предпочитам интелигентни войници, които в определени рамки да могат самостоятелно да взимат решения, с които да се постигне дадената цел. Не пушечно месо или "зомбита" във в FPS игра. Защото като си мъртъв - край на играта. Мъртвите не постигат цели. Твърде заети са да са мъртви.

Чти ако не си платиш данъците и се натрупа солидна сума, "държавата"(щот това капиталистическа държава е оксиморон) ше вземе съдия изпълнител и съвсем принудително ще те изхвърли от имота ти, па ако решиш да си браниш апартамента, ще те наложат няколко бабанки от тия без вратовете, за да го продаде и да си вземе дължимото. Така след тази принуда ти пак ще си един съвсем свободен бездомник, може и пребит. Толкова по въпроса свободен ли си, има или няма принуда в "демократичните" страни...

Хайде да ти помогна още веднъж. Съзнателният гражданин изпълнява своите граждански дългове сам. Следователно, отбиването на редовната военна служба (ако е предвидено) не е принудително! Обществото, само определя и вменява своите граждански дългове. Отстъплението от тях се наказва. Всичко това е регулирано със съответните закони и военни устави. Като се започне от овъзмездяването на прослуженото време (то се смята за трудов стаж, както и след приспадане на консумативите се плаща заплата), мине се през режима на разположение (правото на напускане на гарнизона) и се стигне до особено надарените младежи, които биват освободени от военна служба. Това разбира се може и да смущава simtech, но хората, които уважават гражданското общество, отиват и си отбиват дълга...

Хайде да ти помогна още веднъж.

Няма какво да ми помагаш. Аз като съзнателен гражданин, ако не искам да си губя живота на място без перспективи за развитие, това което се прави е да те принудят или да те вкарат в затвора.

НЕ Е ГРАЖДАНСКИ ДЪЛГ и не помага на обществото по никакъв начин, че да е дълг, това да вкараш човек в среда на мизерия, безперспективност и посредственост. Не те питам да ми развяваш философии за гражданският дълг, а за същността на нещата. Какво всъщност "представлява" изпълнението на този дълг. Също така, КОЙ решава какви са консумативите и КОЙ решава дали някой има нужда от "стаж" като посредствен послушко, отколкото да придобива опит по своята специалност?

Ако така ще ти хареса повече - аз съм анархист без уважение към обществото. Интересно защо "гражданското общество" в САЩ е сметнало, че не им трябва наборна военна служба. Ама тук младежите са разглезени, а отивате там да им подгъзувате на същите тия бивши разглезени хамерикански младежи, които никога не са ходили в казарма. Двуличие и лицемерие.

Та питах те - в лошо отношение, принудителен труд в опасна и вредна среда, изкуствено създавани интриги с цел разединение и сеир, безперспективност. Кое от тези описва "дълга" в казармата. Дълг е да стоиш в хангар с още стотина човека, дълг е да ядеш червясала храна, която ти сервират(и си я плащаш като "разноски"), дълг е да бягаш с противогаз, докато умреш, дълг е да миеш плочките в столовата с четка за зъби, дълг е да работиш в завод за цимент(да се тровиш), дълг е да си среда без право на мнение, мисъл и перспектива? Кое по-точно от тези е било дългът, който е трябвало да изпълниш?

Защото между дълга да защитиш собственият си народ и близки и това да изискват да станеш мекотело и да изпълняваш без да мислиш - има огроомна разлика. Ако нямам толкова против срещу курс по стрелба, самоотбрана, тактика, техническа грамотност, то имам много против миенето на столова с четка за зъби. Което беше ми го разправял роднина на баща ми.

И пак ще те питам, като ти станат децата на 18, ще ги пратиш ли за няколко годинки в хамериканската армия или ще ги върнеш тук, да се запишат доброволно за няколко годинки? То и сега военни има. Да, ама няма, въпреки че си такъв радетел. Ето това е лицемерие. Добре, че сме такива студентчета като мен и други да се опитаме да оправим свинщината, което вашето "казармено" и високо изпълнено с дълг поколение направи. Докато по-голямата част от вас си би камшика и избяга в чужбина, родолюбци, милите ми мои! И такива мене ще ме учат на дълг!? Като сте такива изпълнени с дълг, елате тук да работите за 20 долара на ден, а не 20 долара на час и вземете си оправете свинщините. Да видите как се вадят парите, как се живее с тия пари и въпреки всичко има желание нещо да се направи. Да, ама не. По-лесно е да псуваме пред телевизора в кръчмата или просто да гледаме от далеко, през океана.

...Толкова по въпроса свободен ли си, има или няма принуда в "демократичните" страни...

Знаеш ли какво - държавата, това сме ние. Много често се забравя това. Ти не работиш, за да си банкомат или касичка на държавата. Ти работиш и плащаш, за да получиш грижа и сигурност. Тук, в България държавата си позволи да ни превърне в роби. Шепа хора "владеят" всички останали чрез репресивни методи, възможни и финансирани изключително от нас самите, не от тях. Въпросът е всички да се "обединят и да кажат НЕ". Държавата ще е безсилна, а репресивният апарат - парализиран. Но за това се изискват топ..и, които очевидно повечето мъже в България нямат. За тва такива студентчета като мен и други изкелемяри, които не са ходили в казарма, са тези, които протестират на улицата. Останалите са просто смачкани послушковци, които търпят и слушат напътствията на Вожда, Кралят Слънце. Казармата ги е възпитала ако не друго, на робство. Такъв упадъчен материал не ми трябва. Това относно коментарите по-назад, че младежите си нямали работа, за това протестирали и добре щяла да им дойде една казарма.

Няма какво да ми помагаш. Аз като съзнателен гражданин, ...

Ти до какви професионални висини стигна във времето кога хипотетично ти се полагаше да отидеш да изкараш казарма. Ако нищо не си постигнал което е видно до момента не виждам и какво толкова щеше да изгубиш ако беше отишъл.  Даже щеше да научиш нещо поне. А сега така и така сега пак щеше да си на същото ниво.

Посредствен специалист (само в твоето въображение си голямата работа ) от който никой няма нужда така като те чета че все се оплакваш.

Ти до какви професионални висини стигна...

Развитие. Специалист не се става за 1 ден, това не е хляб да го изядеш или вода - да я изпиеш. Инвестирам време в това да знам повече. А ти си чист трол/флеймър/провокатор. Няма на къде повече да се развиваш. :tongue2:

Ако беше нарочен да миеш столовата с четка за зъби, кой знае дали щеше да ти е толкова широка...устата

:tongue2: Хич не си прави труда да отговаряш с провокация, всяка следваща ще получи емотката :tongue2:

Ако беше нарочен да миеш столовата с четка за зъби, кой знае дали щеше да ти е толкова широка...устата :D

Абе така като гледам, него не старшите, ами и самите му набори ще го смачкат като го видят какъв е егоист и устата му знае само аз аз и пак аз.... навремето такива ги вкарвахме или в ред , или ги правехме да си говорят сами на себе си ...  Индивидуалността в казармата  е дотам, доколкото изпъкваш с лични качества и ги вкараш в полза на колектива,и евентуално това ти спечели и уважение и привилегии а не с приказки празни само , и на чужд гръб.... А смитчо, май с друго не ще изпъкне ..

Казармата беше добре , не че нямаше и отрицателни неща, например връзкарството ... глупостта, понякога злобата и комплексите на разни ефрейтори и младши сержанти.. ...и така нататък...но и с това се справяхме....и издържахме ..

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Казармата беше добре , не че нямаше и отрицателни неща, например връзкарството ... глупостта, понякога злобата и комплексите на разни ефрейтори и младши сержанти.. ...и така нататък...но и с това се справяхме....и издържахме ..

Ей тези,как не ги обичах,мамицата им..скапани шапкари. Имаше при нас един  щъркела му викахме, мамицата му разплаках, разказах му играта, а бях само един редник, който нямаше служба.

Редник Атанасов, явете се при мен ! ! !
 Кой, аз ли, ня'а смисъл .

Ей тези,как не ги обичах,мамицата им..скапани шапкари. Имаше при нас един  щъркела му викахме, мамицата му разплаках, разказах му играта, а бях само един редник, който нямаше служба.

Редник Атанасов, явете се при мен ! ! !
 Кой, аз ли, ня'а смисъл .

Къде си служил?  Аз бях в Добрич новобрански център ( кашишкото поделение над Жп гарата )  за 3 месеца, тъкмо ги въведоха 95-та реформата за 4 смени по 3 месеца... а после в Нова Загора, ВВС-то както ни наричаха, заради сините униформи, а реално ПВО на страната .....

...младши сержанти..

И сержанти, които пияни с камион минават през палатката и прегазват войници, които спят в нея.

Няма колектив, в живота днес се спасяваш поединично. И трябва да си пазиш гърба. Няма колективен разум. Има много "Аз"-ове, които избират или не да работят заедно и да се координират.

А иначе трябва да си голям герой да "издържаш" и "търпиш". В живота по-простите хора използват за такива хора(мъже) вулгарно нарицание на женски полов орган. Нема как да търпиш да те газят в живота, баце. Почне ли веднъж, спиране нема. Или казваш "това няма да стане така" или се научават да те мачкат и използват. За това и казармата и дори и на това, което е "научавала" всъщност не е научавала. Тъкмо обратното е. Нищо, ше си потърпите, ще си попсувате, ще забравите. За това няма да се оправим в България. Много търпим, а мълчим. Сливи ли имате в устата?

Хич не си прави труда да ми отговаряш, по-горното да се приеме за риторично(и изначално правилно)

Живко продължава яко да троли, въпреки, че има само информация втора ръка.

И сержанти, които пияни с камион минават през палатката и прегазват войници, които спят в нея.

Няма колектив, в живота днес се спасяваш поединично. И трябва да си пазиш гърба. Няма колективен разум. Има много "Аз"-ове, които избират или не да работят заедно и да се координират.

Мдам, е тука ти е грешката .... азовете не винаги избират, точно заради е този егоизъм има закони, а законите са правила, има и неписани такива ....съзнателните го разбират, защото правото се печели, а не се дава само даром... и освен право, както каза и дарки и други, има и задължения ... Само право без задължения е ХАОС ... хаоса е обратното на общество.. Възхода на обществата се базира на общи действия главно, а не индивидуални .... егоизма като проява на индивидуализъм  без съзнание, е вреден, а не полезен .... 

А ти може да продължиш да се хвалиш колко си се развивал сам на шапката ми.... развитието ти дори е на база достижения на обществото, колектива .....

Няма вече мъже!

Че то кога е имало ?

От всеки мъж войник не става ,както и от всяка жена майка не става.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

...развитието ти дори е на база достижения на обществото, колектива .....

Sinbad, обществото, държава и човешкият вид въобще съжителства, защото хората са избрали да делегират част от своите права в името на мирно съжителство, грижа и защита. В днешно време това се е превърнало в стандарт и се налага. В миналото нищо не е пречило да хванеш пътя за гората и да живееш сам за себе си с малък или никакъв контакт с външният свят. Точно изборът на "Аз"-овете да работят за една цел и да се координират е създал обществото, което днес познаваме.

Всъщност възходът на обществата може да се базира на общи действия, но възходът на човешкият вид се базира на индивидуални действия. Единици са хората, които имат потенциала и възможностите. Не колектив, а отделни откриватели са направили много от най-важните открития в човешката история. Математици са изчислявали разстоянието от Земята до други небесни тела ползвайки единствено своя логика. Хора, които не са познавали и са нямали определение за синус, косинус са правили преди хиляди години изчисления, които дори днес мен ме смайват.

Аз-ът движи човешкият род напред. Колективът адаптира тези постижения в широк мащаб.

Задълженията се базират на общочовешките ценности и понятия, както и на належащи проблеми, с които трябва "Аз-овете" да се справят. Това като обща философия на нещата.

По-преди зададох въпрос. Как по-точно се вписва понятието дълг в това да умреш, защото пияният ти сержант е минал с ЗИЛ-а върху палатката, в която спиш? Липсата на перспектива за развитие и вкарването в среда на посредственост как по-точно се вписва в дълг или задължение? Как по-точно е дълг да умреш или да бъдеш осакатен в МИРНО време, благодарение на тоталната безотговорност?

Да ви имам кривата представа за задължение. И задължение, и дълг са две различни неща.

От всеки мъж войник не става...

А трябват ли ти само войници? За какво са ти войници, след като един хлапак с джойстик от 1000км да избие половината ти град? За дронове, дистанционно управлявани машини и изкуствен интелект чувал ли си? Дори може да ти пратят танк, който сам да избира кой да убива по цвета на косата, управляващ се частично автономно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.