Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

В случая грешките са на други...аз само плащах..но не искам някой друг да плаща за моите...

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 43 минути, NIKISHARK написа:

Много странна симбиоза се получава...наборите преди ..примерно 69..искат да са в казарма..а сегашните "мъже"  не искат!?Това означава ли,че сегашните "мъже" нямат кураж да защитават родината си!?Някои неща никога не се научават в реалния живот....Не ми се мисли,ако бъдем нападнати от чужда държава,какво ще е положението...ветерани от "казармата" и пенсионери ще ви(ни)защитават....и всякакви "извращения" ще ви се сторят като"майчина целувка"...

Ники, набор 69 бяха не в казарма ами на курорт. Аз например още помня ЩИТ 79 ;)  ма аз и в калта се рових като къртица.. баси лудото време беше.

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

преди 1 час, Белгиеца написа:

Не е баш така, аз съм роден в северозападна България. Ако тръгнат да се отцепват някакви си турци близо до турската граница, за какво ми е да ходя да умирам преждевременно да ме гръмнат там?
Ако има доброволци да ходят да се стрелят с турците от Кърджали или Хасково , не ми пречи. Ама да дойдат да ме натоварят в някоя военна джипка и да ми кажат че ако офейкам от бойното поле, ще ме съди военен съд, с това не съм съгласен.
Аз не съм си избирал къде да се раждам. 
Държавата съм я сменил успешно, но ако искам да се върна да си живуркам в нея, в качеството ми на отроче от мъжки род, поглежа на взимане запас когато им скимне на военните.
На сина ми не съм му вадил български документи, точно за да не може да има никакви претенции към него Република България. Защото с това турско малцинство  и техната религия, не се знае какви изненади могат да се случат.

Бях го писал и в една друга тема - разказ на руски войник, изпратен в Афганистан по време на Руско-Афганистанската заигравка. Та, думите му бяха следните - отишъл там и всичко било тихо и спокойно. Не си давали много зор и нямали нищо против афганистанците, защото афганистанците нищо не им били направили. Което си е самата истина. Убили негов приятел и тогава нещата се променили - вече било лично, защото афганистанците му направили нещо. Да оставим Турция настрана, да кажем, че румънците пак ги засърби някъде и решат, че северна България им е на сърце. Отидат, разрушат домът на родителите ти, баща ти е убит, майка ти взета в плен, роднините ти са със същата съдба. Пак ли ще напишеш каквото си написал?

преди 14 минути, Емил Костов написа:

Не, замесени са от същото тесто като теб и мен. Във война "героите" се раждат от такива хора, които са озверели или са загубили всичко. Човек няма какво да губи и е видял смъртта в очите.

Тази приказка за това кой от какво тесто е замесен не напразно е възникнала. Има значение и то голямо. Покойния полковник Петко Йотов много е говорил на тази тема. Не е нужно да си загубил всичко за да се преродиш като герой. Мисълта, че можеш да изгубиш всичко или дори нещо малко, но скъпо на сърцето ти може да те направи герой. Това, че си изгубил всичко може да те превърне и в чудовище(отмъщаващо, изнасилващо, убиващо и т.н.).

След войната победители няма. Всичко страни са понесли големи загуби, мъка, болка, отчаяние. 

Как да няма победители - Пратчет ги е назовал - гарвани :1000 точки, хора: 0 точки.

Повечето от коментиращите май не са ходили в казармата! Преди да пишете научите какво е гражданска война,за да не се излагате!

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Полковник Петко Йотов е живял в друго време. Тогава думата чест и да умреш за родината са се разбирали по друг начин, а и не е имало информацията, която я има в момента и всеки е можел да бъде манипулиран.

преди 21 минути, П.е.т.ъ.р написа:

На какво ме научиха на дисциплина ПуФФФ подчинение !?!

Суворов: Повече пот в учението – по-малко кръв в боя.

По време на война трябва да се подчиняваш иначе си свършен. Най-лошото е, че заради неподчинението ти и другите около теб ще са точки за гарваните. Нещо което е доказано през хилядолетията, в които имаме писмена история.

преди 4 минути, A.com написа:

По време на война трябва да се подчиняваш иначе си свършен. Най-лошото е, че заради неподчинението ти и другите около теб ще са точки за гарваните. Нещо което е доказано през хилядолетията, в които имаме писмена история.

Да се подчинявам???? Да, ако пълководеца си струва. Но като бях в казармата е смешно да ми се говори за :"... атом от ляво и атом от дясно и че като те напада хеликоптер лягаш или се криеш и го стреляш с калашника..."

преди 8 минути, A.com написа:

На 30тина километра съм от Нефтохим, равно е,няма планини. При евентуална воина ще сме мъртви за секунди. Ако оцелея първия удар и мога да ходя след час-два ще съм минал границата.  Пък ти се подчинявай и се надявай и другите около теб да се подчинят. Ще сте отлична мишена за безпилотния дрон.

Не ми се отдава да изпълнявам заповеди.

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Полковник Петко Йотов е живял в друго време. Тогава думата чест и да умреш за родината са се разбирали по друг начин, а и не е имало информацията, която я има в момента и всеки е можел да бъде манипулиран.

Това, как ти лично разбираш и приемаш смисъла на думата чест не зависи от това в какво време живееш. Зависи лично от теб.

преди 7 минути, Емил Костов написа:

Да се подчинявам???? Да, ако пълководеца си струва. Но като бях в казармата е смешно да ми се говори за :"... атом от ляво и атом от дясно и че като те напада хеликоптер лягаш или се криеш и го стреляш с калашника..."

Ще се подчиняваш. Докато не попаднеш във война как можеш да знаеш дали командира ти си струва или не? И той получава заповеди, и той се подчинява. Тренираш за да можеш в много от ситуациите просто да действаш без да мислиш, защото замислиш ли се и си пътник.

преди 17 минути, Емил Костов написа:

Новобранеца ли определя кой е пълководец и кой си струва? Как я виждаш тази работа? Влиза новобранеца и и почва да дава акъл на по-старшите от него? Ти изобщо четеш ли какво си написал? Явно си отбивал воинската си служба в някое заведение от типа на ШЗО-то в Плевен и то 90 те години.

преди 10 минути, A.com написа:

Това, как ти лично разбираш и приемаш смисъла на думата чест не зависи от това в какво време живееш. Зависи лично от теб.

Ще се подчиняваш. Докато не попаднеш във война как можеш да знаеш дали командира ти си струва или не? И той получава заповеди, и той се подчинява. Тренираш за да можеш в много от ситуациите просто да действаш без да мислиш, защото замислиш ли се и си пътник.

Да, тренираш, но в България армията ни не тренира а правеше фарс. А ако пълководеца не струва няма да имаш време да го разбереш. Просто ще бъдеш мъртвец или статистика!

Да, чета много добре какво съм написал. Новобранеца си е новобранец. А какво съм видял в казармата ми е достатъчно, за да не искам да я върнат.

преди 15 минути, П.е.т.ъ.р написа:

На 30тина километра съм от Нефтохим, равно е,няма планини. При евентуална воина ще сме мъртви за секунди. Ако оцелея първия удар и мога да ходя след час-два ще съм минал границата.  Пък ти се подчинявай и се надявай и другите около теб да се подчинят. Ще сте отлична мишена за безпилотния дрон.

Семейството ти? Ако не могат да се движат пак ли ще си минал границата след час-два?

Не ми се отдава да изпълнявам заповеди.

Бонапарт: Всеки войник носи в раницата си маршалски жезъл.

Филидор пък е казал нещо подобно за пешката, която, стигнала края на дъската, се превърнала в царица.

Ако не можеш да даваш заповеди може пък да можеш кадърно да ги даваш.

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Да, тренираш, но в България армията ни не тренира а правеше фарс.

Който иска - търси начини, който не иска - търси причини.

А ако пълководеца не струва няма да имаш време да го разбереш. Просто ще бъдеш мъртвец или статистика!

То, пълководеца може да си струва, ама противниковият да си струва повече, та пак да се окажа мъртвец. Не е там въпроса обаче. Едно е да си подготвен, друго е да не си.

Редактирано от A.com (преглед на промените)

То хубаво само, че в казармата не те подготвяха. Първата година те правиха машина, влизаш във форма, придобиваш някакви знания и умения и втората година ( като станеш старо куче) се научаваш на мързел, кражби, далавери и простотия. Всичко, което си научил от първата година се забравя!

преди 6 минути, haidukpikaso написа:

имаме отдавна такава тема ама няма кой да ги обедини двете

Ако вземат да обединяват няма да останат теми във форума.

преди 7 минути, A.com написа:

Семейството ти? Ако не могат да се движат пак ли ще си минал границата след час-два?

Чужди битки не желая да водя но за семейството си ще обърна земята.

преди 10 минути, A.com написа:

Ако не можеш да даваш заповеди може пък да можеш кадърно да ги даваш.

Това не го разбрах? Може би

Цитат

Ако не можеш да ИЗПЪЛНЯВАШ заповеди може пък да можеш кадърно да ги даваш.

Които иска да се прави на войник и да дебне атоми от ляво и дясно http://www.mod.bg/bg/index.php 

преди 3 минути, П.е.т.ъ.р написа:

Ако вземат да обединяват няма да останат теми във форума.

те затова ли се правят на 6 без 10 ясно количество да има па че сме писали по тая тема много важно

убу по сто пъти на сто места ще пишем

ЗА казармата айде и тука да кажа

преди 4 минути, Емил Костов написа:

То хубаво само, че в казармата не те подготвяха. Първата година те правиха машина, влизаш във форма, придобиваш някакви знания и умения и втората година ( като станеш старо куче) се научаваш на мързел, кражби, далавери и простотия. Всичко, което си научил от първата година се забравя!

Не е баш така. Ще дам пример с мене. След първата година в казармата ме изпратиха на курс за федфебел школници във Враца. Като се върнах в поделението старите кучета , които се извращаваха с младите бойци видяха звезди посред бял ден. Рано в 5 часа в пълно бойно снаражение и на три километров крос. Ще карат новобранците да им лъскат чепиците и т.н ...да ама не бяха познали. Да видиш как за десет дни и млади и стари бяха първи приятели.  :D

В бойните поделения всичко е различно не е както в разните му там школи и прочие "курортни" места.

преди 1 минута, haidukpikaso написа:

те затова ли се правят на 6 без 10 ясно количество да има па че сме писали по тая тема много важно

убу по сто пъти на сто места ще пишем

OFF

От 11 юни 2005г. си тук не научили ,че е важно количеството.

преди 7 минути, П.е.т.ъ.р написа:

Чужди битки не желая да водя но за семейството си ще обърна земята.

Не напразно писах за един руски войник в Афганистан.

Това не го разбрах? Може би

Може би в теб се крие следващият Ромел. :)

преди 5 минути, nikssi написа:

Не е баш така. Ще дам пример с мене. След първата година в казармата ме изпратиха на курс за федфебел школници във Враца. Като се върнах в поделението старите кучета , които се извращаваха с младите бойци видяха звезди посред бял ден. Рано в 5 часа в пълно бойно снаражение и на три километров крос. Ще карат новобранците да им лъскат чепиците и т.н ...да ама не бяха познали. Да видиш как за десет дни и млади и стари бяха първи приятели.  :D

В бойните поделения всичко е различно не е както в разните му там школи и прочие "курортни" места.

Да, така е, но ти си един от малкото проценти, който си се справил. А и проблема не е в това, че новобранците лъскат обувки. Те трябва да се научат на дисциплина. Говоря за съвсем други неща и ти много добре ги знаеш. Едно е да караш новобранеца да лъсне обувките, да измете, да почисти, а друго е да го караш да чисти тоалетната с бръснарско ножче, да му правиш умишлена сапунка, да го караш да бръсне Ботев, да мери спалното с кобритени клечки, да се прави на мотокар и т.н

преди 4 минути, nikssi написа:

Пак ще спомена покойния полковник Петко Йотов - гостуваше в Шоуто на Слави и там обясни защо новобранците трябва да носят вода на старите кучета. :)

преди 4 минути, A.com написа:

Може би в теб се крие следващият Ромел.

Цъ, не бих се самоубил за да спася близките си. 

Да не решиш, че се заяждам, ама като прочетох това и първото, което ми хрумна е, че всички тези неща учат на търпение и усърдие. Не е най-правилният начин, но...добродетелите са си добродетели. :)

преди 1 минута, Емил Костов написа:

а друго е да го караш да чисти тоалетната с бръснарско ножче, да му правиш умишлена сапунка, да го караш да бръсне Ботев, да мери спалното с кобритени клечки, да се прави на мотокар и т.н

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.