Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

....

Не, ти висиш за да задръстваш с безполезна, малополезна информация в километрични текстове, които малко хора биха се хванали да четат, особено когато им липсва форматиране и целият текст върви като един голяяямм ред. Няма как да не споменем пословичната вулгарност на последните няколко твои мнения и нелепостта ти. Не ставай смешен. Ползата е нулева, а в казармата ученето от грешките.. като какво!?!?!? Та значи, освен ако някой не иска да се прави на културист, да учи неофициалните езици в република България, не иска да бели картофи и да работи без пари, не иска да живее в анархия и олигофрения, нито някой комплексар с пагони да си избива комплексите върху него..този някой казарма в изкривеният вид, в който ти пледираш, че трябва да бъде..ами не е нужна, безполезна е, па дори и вредна.
  • Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Така се калява воля мой човек. Ти сега как ще я калиш? Като не направиш една чекия тая седмица?

Интересен метод за каляване! :D

Интересен метод за каляване!

Човека си пази хормоните, нали требе да зоби кат добиче и да трупа МУСКУЛИ, да става КУЛТУРИСТ... Tи не знаеш ли, че посоченото действие изсмуква жинените сили, докарва до ослепяване, лудост и умствени заболявания :D Наш любител на казармата май сериозно се е застъпил за това поверие...

Пак нищо съществено не каза, заради което да си заслужава отговора ми. Ама като те слушам, как говориш за мама и тати, щото си нямал пари и работа...Аз да не съм имал като следвах? Точно това е хубавото. Човек се оправя прекрасно и сам, без никой да е над главата му. Повярвай ми, намира се работа, намират се пари, намира се и храна дори. Достатъчно е човек да иска това. За да се оправи обаче, той трябва да има волята. А волята се калява и в казармата. Когато ти си на мнение, че мама ще даде парички, естествено е да не си намериш работа, да не си търсиш храна и да не търсиш начин да излежеш от скапаното положение. няма да го проумееш, защото ти липсват доста неща в тоя живот. Извинявай, но те чета доста често. Повтаряш едни и същи неща и постоянно плачеш, че не искаш да бъдеш чобанин. ами като не искаш, не бъди. Има хиляди други професии, има хиляди други начини. Не е задължително да успееш в тоя живот. 99 % не успяват. Но е задължително да опиташ!

Статистика! Не става въпрос за воля, а за статистика и обстоятелства. Можеш и в колиба от картон да се изнесеш, ако имаш воля...И какво? Пак нещата опират до чиса статистика, която е интересна... А когато ти си следвал...тогава е било друго време без връзка със сегашното... Никой не плаче за нищо, да подчертая. Просто не харесвам изказванията на политици, които ни УПРАВЛЯВАТ и вместо да влагат в бъдещето и младите хора, пращат същите в трета глуха и кой се спаси в чужбината, кой мизерува тук... България не печели, но не печели защото отгоре на всичкото е и незаинтересована да печели... А ако ти смяташ, че не е задължително да успееш и че 99% от всички хора са лузъри, аз съм на друго мнение. Най-малко заради вярата, че може да се направи повече от това да си лузър.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Човека си пази хормоните, нали требе да зоби кат добиче и да трупа МУСКУЛИ, да става КУЛТУРИСТ... Tи не знаеш ли, че посоченото действие изсмуква жинените сили, докарва до ослепяване, лудост и умствени заболявания :D Наш любител на казармата май сериозно се е застъпил за това поверие...

Статистика! Не става въпрос за воля, а за статистика и обстоятелства. Можеш и в колиба от картон да се изнесеш, ако имаш воля...И какво? Пак нещата опират до чиса статистика, която е интересна... А когато ти си следвал...тогава е било друго време без връзка със сегашното... Никой не плаче за нищо, да подчертая. Просто не харесвам изказванията на политици, които ни УПРАВЛЯВАТ и вместо да влагат в бъдещето и младите хора, пращат същите в трета глуха и кой се спаси в чужбината, кой мизерува тук... България не печели, но не печели защото отгоре на всичкото е и незаинтересована да печели... А ако ти смяташ, че не е задължително да успееш и че 99% от всички хора са лузъри, аз съм на друго мнение. Най-малко заради вярата, че може да се направи повече от това да си лузър.

Не ме разбра явно правилно. Не съм казал, че не е задължително да успееш. Казах, че 99 % не успяват, което е различно. Дадох ти едно рамо, като ти предложих да не се отказваш и да се опиташ да успееш. Има много хора, които просто се отказват още в началото. Винаги съм се чудил, какъв е кефа да завършиш училище и да станеш барман, само за да имаш някакви парички за нещо, нужно на момента. Не, че и аз не съм искал да е нямало казарма, а да работя и изкарам пари. Не, че не съм искал по някакъв начин да не съм учил, а да направя далавери в ония тъмни времена. Искал съм, но съм осъзнавал, че тоя път не води до никъде или поне така съм мислел. В единия случай оставаш вероятно "прост" за цял живот, превил гръб и свел глава, а във втория пътят е осеян с неясноти относно това, дали все пак ще минеш между капките и ще оттървеш куршума или затвора. Сложен избор, нали?

Интересен метод за каляване! :D

И това е воля :P Я се опитай да стоиш на сухо месец. Особено ако си по-млад и хормона те тресе :) А като няма де да го топнеш, не калстирки ще правиш, а и в задника си ще бъркаш :P Извинявам се за изразите, писна ми от тая скапана икономическа ситуация в нашата държава, писна ми от политици и играчи. Писна ми и от лъскави думички, с които ни заслепяват навсякъде - радио, телевизия, работодатели... Сега и по форумите ли да се четкаме?

Само който не е служил , може да твърди , че военната служба не е необходима . Научаваш се на някой основни неща , за да се справиш в живота по-лесно . И в повечето време трябва да се справяш с задачите сам , дори да ти пречи някой , или пък да ти помага . Изграждаш характер , и се научаваш да си вършиш задълженията както трябва . Защото , ако не си свършиш работата качествено , ще повтаряш начинанието , докато не се получи. Елементарни неща , но учат на дисциплина и старание . В казармата съм видял и много мизерий , но основно човек се сеща за хубавите неща . Докато служех , стана голямата инфлация в началото на 1997г. , около два месеца бяхме на консерви боб , и чат пат русенско . Свиква се . И да , служих по-малко , когато влезнах беше 18 месеца , но я намалиха и изкарах 15 . Свикваш с обстановката , научаваш се да си изпълняваш задълженията . Връзкари имаше , но не бяха много . Без военна служба , младежите тотално вървят надолу , никакви ценности и характер , мама меси , тати носи , пиене и занимавки с малки е@ливи фолк подражателки . А за подрастващите 16+дами няма да коментирам , много е дълга тази тема , там нещата са още по-зле , за съжаление. И нещо по актуално : От няколко дена слушами дебилчетата , които завършват , взели си с много късмет поправителните , как викат и броят от 1 до 12 . По голяма простотия няма . Гледат ги като писани яйца в училище , и всичко това накрая . Това е обаче реалноста , пошлост , простотия и к@рвалък , с все по-ниска долна граница .

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Не, ти висиш за да задръстваш с безполезна, малополезна информация в километрични текстове, които малко хора биха се хванали да четат, особено когато им липсва форматиране и целият текст върви като един голяяямм ред. Няма как да не споменем пословичната вулгарност на последните няколко твои мнения и нелепостта ти. Не ставай смешен. Ползата е нулева, а в казармата ученето от грешките.. като какво!?!?!? Та значи, освен ако някой не иска да се прави на културист, да учи неофициалните езици в република България, не иска да бели картофи и да работи без пари, не иска да живее в анархия и олигофрения, нито някой комплексар с пагони да си избива комплексите върху него..този някой казарма в изкривеният вид, в който ти пледираш, че трябва да бъде..ами не е нужна, безполезна е, па дори и вредна.

Тук допускаш една огромна грешка, но е разбираемо, след като не си ходил в казарма. Да те светна нещо. "Комплексарите" с пагони, както ги наричаш, са на твоя страна! Против теб са само типовете без пагони. Схвана ли разликата? Но тия типове без пагони и сега те мачкат - в училище, на работа, в парламента, телевизията и радиото. Дори и в интернет. Лично аз никога не съм бил мачкан от "комплексари" с пагони или ако са ни наказвали за нещо, то е било заслужено. Например, имахме случки с новобранци, дето моите набори се гавриха нещо. Ама като казвам "гаврене" да не си помислиш ония неща от филмите? Не, при нас "гавренето" стигаше до някоя сапунка или обърнат дюшек. Все пак сме хора, не зверове. Младият войник винаги е защитаван от "комплексарите с пагони" , което не може да се каже за по-старите тарикати. Лайнета има навсякъде, както казах. Не е задължително да са само в казрмата и само казармата да ги прави лайнета. Напротив. Огледай се сега и виж, колко малки гаменчета има по улиците. Прочети и някои горни мнения в тая тема за да разбереш, че не казармата ни прави идиоти, а ние сме такива още преди казармата. Казармата може само да ни вразуми донякъде, но това не е задължително. Идиоти винаги е имало и ще има със или без казарма. За пагоните обаче грешиш!

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Билдера е прав, винаги съм защитавал по-слабите ( новобранците са такива ) от извращения и възползване от по-стари и дори и колеги... Едно защото не понасям такива неща, а и второ, защото така е по устав, морал и човечност.... Можех да ги гърча иначе колкото си искам по служба, но правата им винаги съм се старал да спазвам.. Ако някой си е мислел че войника няма права, жестоко се лъже, дори в момента войниците са по-привилегировани в права отколкото офицерите и сержантите... Едно време първото първото което ни учеха като новобранци беше точно това от устава, кой какво може да прави, и докъде какви правомощия има спрямо теб и другите....Ако реши да ги превиши, има си начин да не му мине номера.... Но тогава устава значеше нещо.. закона беше закон, а сега, положението е като в държавата..закона е само за някои... П,С Дотолкова е зле в момента че един командир на поделение да си мисли че устава не важи за него... преди за такова нещо щеше да бъде изритан на момента, а сега поради малодушната човешка природа , овчедушие и страх за хляба насъщен, на същия да му се разминава всичко ....понеже няма кой да му се противи.. И после такива точно говорят измислици за казармата и пагоните... понеже същите са търпели поради своя роболепен характер подобни своеволия.... Че и се бият в гърдите видите ли те военните са идиоти.. да, идиоти на които им са разрешили да седят на поста си точно подобни идиоти .....

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Тук допускаш една огромна грешка, но е разбираемо, след като не си ходил в казарма.

Грешката е интересна според гледната точка. Парадоксално е, че имам познат - военен, при това далеч не е от най-нисши ранг...

Интересна персона, макар да му личи просто че е военен. Но то професионалното изкривяване рано или късно се проявява в определена степен. Въпреки всичко...не е лош човек...

Това обаче никак не значи, че няма документирани случаи, в които се извършват извращения при това далеч не с незнанието на комплексар с пагони. А за вас не знам, знам за доста по-сериозно и зверско гаврене в прословутата казарма. Вашето изглежда е било безобидно в някаква степен, обаче не променя факта, че не се провежда реално обучение по това което трябва и изброих по-горе. Няма какво да се оглеждам, наясно съм, но предвид, че аз лично съм човек отвъд масовите стереотипи се придържам към неутралност в определени аспекти...

Билдера е прав, винаги съм защитавал по-слабите ( новобранците са такива ) от извращения и възползване от по-стари и дори и колеги... Едно защото не понасям такива неща, а и второ, защото така е по устав, морал и човечност....

Значи признаваш, че е имало гаври и извращения от определени лица към други? Да, ама не навсякъде има някой, който да защитава лицето Х от лицето Y и да налага някакъв баланс, па особено ако единият има пагони и по-висок чин от другият.

Значи признаваш, че е имало гаври и извращения от определени лица към други? Да, ама не навсякъде има някой, който да защитава лицето Х от лицето Y и да налага някакъв баланс, па особено ако единият има пагони и по-висок чин от другият.

Гавра има навсякъде , и в живота и в казармата... в казармата беше по-малко със сигурност... и в повечето случаи тя си беше заслужена, както и с цел ... Лично съм разрешавал на мои войници да вкарат в пътя някоя забудена овчица от стадото ( подразделението ) , която си мисли като теб че казармата не му харесва, и няма да играе по правилата и..или пък ще дъни колегите си, или пък ще се прави на тарикат за чужда сметка.... Да ама друг път, всички сме били вътре и сме живели по нейните правила.. колектива, колегиалността са най-важните... Не че е нямало самостоятелност, имаше, дори голяма..натуралните качества на лидер, мъжество винаги са били за пример и подражание.. дори съм поощрявал такива момчета, интелигентни, мислещи, с характер.... А такива като теб или следваха сами пътя покрай другите, или биваха принуждавани да го следват... нямаше трето положение, нямаше не искам, не може...

Аз защитавах моя подчинен Х от моите началници Y ... Те бяха моя отговорност, моите момчета, моя колектив... моята гордост също така.... Стига само самия Х да не се е издънил нещо жестоко ... Защитавал съм дори други войници от техните преки началници.... ако видя че са несправедливо мачакани.. както и мен са защитавали навремето командири дето съм им никой и нямат правомощия над мен....

П.С И знаеш ли какво Симтех..., винаги съм бил горд с моите момчета, и винаги са ме карали да се гордея с тях на занятия, учения, наряди дори... не са ме дънили..и винаги са ме уважавали не защото съм им комадир и така трябва по устав, а заради мен самия като командир и човек... Дори и сега ме наричат като говоря с някои, все още началник.. макар че съм им никой, и някои от тях да са успели в живота повече и от мен...

И това е чувство за удовлетвоерение от работата ми с тях...Заради тях дори съм правил аз нарушения на устава и законите..защото са го заслужавали ....

П.П.С И ако стане нещо като война, ако ни мобилизират заедно, знам че мога да разчитам за живота си на тях на полето, както и те знаят че могат да разчитат на мен да ги опазя по възможност живи и здрави...

Грешката е интересна според гледната точка. Парадоксално е, че имам познат - военен, при това далеч не е от най-нисши ранг...

Интересна персона, макар да му личи просто че е военен. Но то професионалното изкривяване рано или късно се проявява в определена степен. Въпреки всичко...не е лош човек...

Това обаче никак не значи, че няма документирани случаи, в които се извършват извращения при това далеч не с незнанието на комплексар с пагони. А за вас не знам, знам за доста по-сериозно и зверско гаврене в прословутата казарма. Вашето изглежда е било безобидно в някаква степен, обаче не променя факта, че не се провежда реално обучение по това което трябва и изброих по-горе. Няма какво да се оглеждам, наясно съм, но предвид, че аз лично съм човек отвъд масовите стереотипи се придържам към неутралност в определени аспекти...

Винаги , когато има хора с власт , и такива с по-малка , ще има злоупотреби .

С тези неща се срещаме всеки ден .

И темата ми се виждамалко крива - как ще разбереш , дали ябълката е кисела или сладка , без да си я опитал ?

По слухове :

Чапай чул , че Петка си купил кола , но не била кола , а колело , и не си го купил , а му го откраднали .

99% от мъжете , които са служили , биха казали че е полезна военната служба .

Как може да спориш и убеждаваш за нещо , което не си го преживял и усетил ?

Гроздето е кисело , нали ?

Личните ми впечатления са от тила така, че може да не съм прав за много неща. Все пак при нас във свръзките на ВВС всичко си бе ОК. За големи извращения не си спомням. А и ние бяхме малък колектив. Новобранците в повечето случаи си ги тачехме и ги смятахме за равни с нас. И аз мразех мазниците, затова ако е имало някаква неприязън, то е било само заради певците и тия, дето се мислят че са под нечие крило. Имахме един новобранец, чийто баща бе полковник някъде в нашите поделения. Ами той се мислеше за голяма работа, командирите и те явно го мислеха за нещо повече, а някои мои набори направо за малко да го разцелуват. Ами дразнеше ме тоя човек, защото гледаше да се скатава, бе мързелив и никой сякаш не искаше или не можеше да го накара да работи. Ей такива хора съм гонил, макар извращенията за мен да бяха непонятна дума. Едновременно с тоя новобранец съм имал проблеми и с мои набори заради него. Защо ли? Защото защитаваха тоя връзкар, докато в същото време гонеха едно друго, по-слабо момче. Той дори почна да се напикава, после се ската във Военна болница и още повече утежни положението си като се върна. Ей за това момче съм се бил. Не смятам, че е нечестно или че съм правил нещо лошо. Винаги съм защитавал по-слабите. Да, може да е искал да избяга, но аз не смятам, че ако му се "даде урок" нещата ще се оправят. Напротив. Трябва да се покажа на по-слабите духом, че имат приятели и сред другарите си в казармата. Може и да греша, не знам. Но и сега съм такъв. Мразя тарикатите в живота. Те не заслужават моето внимание, каквито и облаги да получа от това. Такъв човек рано или късно ти забива нож в гърба. Каквото и да означава казармата, според мен тя може повече да помогне, отколкото да навреди.

Винаги , когато има хора с власт , и такива с по-малка , ще има злоупотреби .

С тези неща се срещаме всеки ден .

И темата ми се виждамалко крива - как ще разбереш , дали ябълката/гроздето/ е кисела или сладка , без да си я опитал ?

....

Мда, вечно ще минете с такъв аргумент, но принципа си остава. А понеже имам близки познати, които са разказвали, положението не е било розово. Определено не е било развален телефон, както го изкарваш. И около 40% от хората били в казарма я третират като ненужна, безполезна, хабяща време от живота им, което те са могли да употребят иначе, пълна с простотия, вулгарност и без реална военна подготовка - защото да изстреляш 30 патрона за 1+година военна служба ми се вижда ненормално МАЛКО и смешно.

Принципът не се променя, а гроздето никога не ми е било интересно. Обаче когато хората не минали през казарменият строй ги определят като не знам си какви, не ми допада.

А относно злоупотребите и гаврите - винаги съм правил паралел с Швейцарската армия. Там войниците не белят картофи, доставките са от външни фирми, няма гаври и свободия, а железен строй, дисциплина и недопускане на отклонение и освен това има реална военна подготовка, а не просто губене на време.

И на мен хич не ми е кисело и не ти завиждам, честно. Аз съм се насладил на време на свобода, което ти си пропилял принудително затворен в казарма, без право на какъвто и да е свободен избор за някакъв аспект от живота там, откъснат от света, все едно в затвор... Аз печеля.

.....

Не те знам ти какъв си, но не можеш да ми докажеш че си образец и всички подражават на теб, а няма комплексари с пагони, от които хората на задължителна военна служба да си патят.

По едно интересно определение в една статия за българската казарма/по времето на задължителната военна служба/ - казармата е идеално място за изпростяване и разбива мита за доброто българско образование - там не всеки може да си напише името, а беленето на картофи, миенето на нужници и вулгарността и простотията са на всяка крачка, за разлика от некадърното военно обучение - 30 изстреляни патрона за цялата служба са голямо нищо.

А какъв съм аз - няма да разбереш. Не се опитвай да определяш хора, които не познаваш.

......

30 изстреляни патрона за цялата служба са голямо нищо.

А какъв съм аз - няма да разбереш. Не се опитвай да определяш хора, които не познаваш.

Виж, спри моля те с тия 30 патрона , ставаш смешен.. Аз като наборен само съм изстрелял хиляди патрона, да не споменаваме колко гранати, тротил, амонит съм изгърмял ... И отделно бая съм бачкал, картофи, риби, лук и кквото се сетиш съм чистил, тревички, мазане, боядисване, ... лазене по плацове, полигони...и кенефи съм чистил да...

Едното е с другото... работата там си е работа... занятията занятия...

А теб те прецених, ти си лигльо, дето явно чистенето на картофи му е под достойнството... пфффф...Швейцария та Швейцария..алоу, ще хвана двама от нашите дето са бачкали като негри в казармата, и ще скрият топката на прословутите ти швейцарски войници дето са ти мания...и то не на работа, а на стрелби и военни тактики и умения.. мислиш че са нещо специално ли, при равни условия и американците не са кой знае какво.. така че недей ги велича....

.....

Kaто искам - беля си картофи, готвя и ям. Като искам риба да ям - чистя и ям. Обаче поради нечия прищявка да върша нещо, за което очевидно няма да ми се плати - не, благодаря. И не, не съм материалист, просто не харесвам принудата и го еквивалентинизирам към "робство".

Ти не те знам къде си бил, но се порови из документираните неща, да видиш че поне 1/2 от хората казват, че са изстреляли не повече от 2 пълнителя. С това се очаква да се научат да стрелят ли?

А къде си щял да хванеш - ако не са професионални, а наборни войници, бас хващам, че не са се научили да стрелят толкова точно, колкото швейцарците. Просто щото подготовката им е била някаква гротеска.

Да, швейцарците са нещо специално - най-силно милитаризираната държава в Европа с най-много оръжие на глава от населението в СВЕТА.

И определено са точни стрелци. Но докато ти си белил картофи, набора ти швейцарец е стрелял и се е подготвял. Прави си сметката кой е по-подготвен.

по-горе писах

не знам какви визираш ама аз такъв плужек дето да му слугувам нямам

хахаха

ако не си намериш някой с дебел портфейл да ти пере и кърпи , има свободни места за монахини и войнички

а бе хора интересно ми е кои от вас ще си пратят с удоволствие децата в казармата

Редактирано от Стоби (преглед на промените)

А казармата дали е била простотия или не...за мен не бе. Просто всеки сам си избира това, което може да вземе от тоя период. Аз съм взел доста неща - и хубави и лоши. Не мога да кажа, как би се развил живота ми, ако не бях стъпил в казарма, както и не мога да кажа, какво би станало, ако не бях следвал или какво би станало, ако бях останал във Варна.

То и аз не вися по форумите цял ден, ама и не ми се пишат километрични постове за тази безмислена отживелица, наречена казарма. Мога да напиша много, но не виждам никакъв смисъл да и отделям и минута от времето си. Отделил съм и година и половина от живота си, мисля че е достатъчно и предостатъчно. Какво ми е дала тя, всъщност? Там пропуших, пропих се, затъпях и се изпълних с омраза към всичко що носи пагон, с малки изключения. На какво ме е научила казармата - да марширувам, да боравя с оръжие, да беля лук, картофи и тем подобни зеленчуци, да чистя тоалетни и да правя сапунки всяка седмица. И най-важното, да се скатавам при всеки удобен момент. Глад, мизерия, простотия и мачкане на личността при всеки удобен момент. Превръщаш се в животно и дори в един момент самия ти не се харесваш в какво си се превърнал. Единственото хубаво нещо е, че си създаваш прекрасни и трайни приятелства, нищо друго. Хубавите спомени се броят на пръстите на едната ми ръка, а лошите въобще не искам да си ги спомням.

Не можеш да кажеш как би се развил живота ти, ако не беше стъпил в казармата, а аз ще ти кажа как се разви живота на приятел в казармата....никак. Заровихме го в ковчег на 2 метра под земята, още не навършил 20 години. Така се разви живота му, влезе в милата родна казарма и не излезе повече..... Така че, удари си една чикия, успокой се и не ни втълпявай какъв рай е казармата, напротив, беше ад.

Ето ти и една хубава статия, не точно по темата, но си е баш в центъра. Вярно, написана е от жена.

Моля, свалете си пагоните от мозъците!

трол-он/

@simtech

На 2.06. ще пуснат сирените за един ЧОВЕК , дето не е мислел в първо лице/ единствено число.

Te не са много тия хора , а народа ги помни и почита.

Прочети някое негово стихотворение..ей така просто , за себе си.

Много сме далеч от Швейцария , нали знаеш?

@momolord

Eдно момче се самоуби , от срам , че е нямало необходимите за казармата вещи от първа необходимост.

Помислило е , че няма да го вземат без тези неща.

От беднотия бе човек.Такива работи.

Няма пет години откакто я махнаха казармата .

Нека мине повече време и тогава да коментираме.

Teмата трябва да се премести в / Празни приказки и забава !

Eто я пустата му чикия!

трол-оф/

Редактирано от nikolaijelev (преглед на промените)

@simtech

На 2.06. ще пуснат сирените за един ЧОВЕК , дето не е мислел в първо лице/ единствено число.

Te не са много тия хора , а народа ги помни и почита.

Прочети някое негово стихотворение..ей така просто , за себе си.

Много сме далеч от Швейцария , нали знаеш?

....

Знам кой е Ботев. Не съм идиот и почитам историята и героите й. Стихотворенията пределно ясно ги знам.

Това обаче няма нищо общо с темата, най-малкото че неговото време не е съществувала Третата Българска държава, нито е имало наборна военна служба. Въпросът е не дали правиш нещо заради себе си или заради другиго, въпросът е смисълът. На мен смисълът от наборната военна служба при гротеската на казармата, която имаме ми се губи сериозно. Значи безсмислено да те пратят без твое желание, не по твоя воля и по принуда някъде, да работиш безсмислено за някого, без особени реални резултати.

Ами извинявай, едно е кауза като свобода и независимост за България, друго е просто да белиш 2години картофи, затворен в поделението.

Аз съм съм си леко идеалист - признавам. Ако нещо обаче няма реален смисъл...какъв е смисълът?

Смисъл има.

Най-малкото за да разбереш , че понякога нещата се случват без да ни питат , без да ги очакваме и искаме!

И оправдания от рода на : не внимавах , не видях , не можах , не обичам супа с домати, не ям свинско, не се къпя в обща баня , не знаех , че освен мен има и още няколко милиарда на тая планета също не винаги минават.

За да разбереш , че не трябва да плюеш по хората , защото това вече е професия като всяка друга и не е необходимо да държиш лайномета зареден постоянно.

След това като те вкарат в работното(в цеха за обработка на зеленчуци) и видиш , че картофите се белят с картофобелачки ,ще си отдъхнеш ,ще ти стане по-леко и чашата ще бъде наполовина пълна.Повярвай ми.

Той затвора е за хора , ти за една казарма проблем направи.

Лека вечер и дишай по свободно....няма казарма вече...успокой се

И оправдания от рода на : не внимавах , не видях , не можах , не обичам супа с домати, не ям свинско, не се къпя в обща баня , не знаех , че освен мен има и още няколко милиарда на тая планета също не винаги минават.

Ами това дали обичам домати и свинско и как ще се къпя, си е лично моя работа.

Човешката психология е много интересно нещо - някои хора вместо да са недоволни от ограниченията, даже започват да им се наслаждават, а това се нарича мазохизъм. Не ми е ясно обаче каква е връзката между мъжкото поведение и мазохизма.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Има го и този момент със страховете и неяснотите , липсата на избор, желанието да си обясниш всичко , да поставяш етикети , диагнози.... От малки ни подготвят за живота и като пораснем ,се сблъскваме с неща ,за които не сме подозирали че съществуват. Такъв е живота. И не мога да си обясня едно нещо: Защо си мислите , че всичко се върти около вас...визирах свои недостатъци. Аз не понасях доматени люспи в супата си и бях придричив към храната си. Важна в случая е гледната точка...твоята, моята и тая дето никой не признава. Младежите от малцинствата и не само, откриваха двата чаршафа, сапуна , банята ,яденето три пъти дневно(на обед три яденета), хващаха занаят, учеха азбукито, не правеха деца в несвяст.....колко още да изброявам? Много ти е 'ниска камбанарията' , ако си мислиш , че само ти живееш в тази държава. Намери военен форум и ги занареждай там....там ще те оценят подобаващо и ще ти обяснят, което не ти е ясно. Швейцарски модели....чушки;фирмено хранене-смях в залата; Изгубил си се...съфорумнико

Редактирано от nikolaijelev (преглед на промените)

....

В нормалният живот всеки избира какво да яде и къде да се къпе, спрямо финансите всичко това, разбира се.

Ако смяташ, че поставянето на Х изкуствени ограничения, които в реалният живот ги няма е добре, само и само да страдаш и да ти е некомфортно - това е чист мазохизъм. В нормалният живот човек обикновено има право да прави свои избори и да си оформя по негов вкус личният живот.

А затвора е създаден за ПРЕСТЪПНИЦИ, аз не съм такъв и не би ми допаднало да попадна в подобие на такъв - казарма.

А за нещата, които стават без да искаме, очакваме или да ни питат - това просто е нелепо. Казваш, че е нормално някой друг да те принуди да направиш нещо и ти му се наслаждаваш и го приемаш за нормално. Ама ти нали си наясно, че единствената причина срещу това действие да не се надигне недоволство е понеже това означава надигане срещу самата държава?

Да не мислиш, че в реалния живот много хора ще търпят някой друг да се разпорежда с тях и да решава вместо тях!?!?!

Ами това дали обичам домати и свинско и как ще се къпя, си е лично моя работа.

Човешката психология е много интересно нещо - някои хора вместо да са недоволни от ограниченията, даже започват да им се наслаждават, а това се нарича мазохизъм. Не ми е ясно обаче каква е връзката между мъжкото поведение и мазохизма.

Идеята е, че на всички трябва да им е гадно, просто защото трябва да им е гадно и да разберат, че държавата може да прави колкото си иска гадно на хората, без хората да могат да се противопоставят. Учи на робско мислене - някой друг да се разпорежда с теб и да решава вместо теб.

Има го и този момент със страховете и неяснотите

....

Какви са тези страхове? Реален смисъл и доказана полезност, някакви реални аргументи и подготовка биха били някакво плюсче.

Но както виждаме, в темата не се споменават такива, а основно мачкането и изкривяването на психиката в казарменият строй, както лишенията и неудобствата.

Бил си предирчив - в истинският живот си бъди, ако можеш да си го позволиш. Никой не го е грижа особено много. Ако не можеш да си го позволиш - ще се задоволяваш с това, което можеш да докопаш или ще търсиш как да направиш така, че да си по-добре.

А младежите от малцинствата - в днешно време някои хора от малцинствата са по-богати от повечето етнически българи...

И да, прочети за Швейцария, където в казармата доставките с храна се извършват от външни фирми, а единственото което трябва да правят войниците е да се учат да стрелят, тренират и занимават със същинските военни неща.

снощи се зачетох в тази статия относно циганизацията на Бъглария, и как все повече и повече застаряваме ние, българите и как се обезлюдяват целия райони се замислих какво ли би станало при една гражданска война между българи и цигани.....

Публикувано изображение

този е бил в казармата и знае как да те управлява, а ти нямаш подготовка и освен сляпо да му се подчиняваш друго изход нямаш

снощи се зачетох в тази статия относно циганизацията на Бъглария, и как все повече и повече застаряваме ние, българите и как се обезлюдяват целия райони се замислих какво ли би станало при една гражданска война между българи и цигани.....

Няма да стане. Иначе съвсем ще изчезнем и ще им се наложи да РАБОТЯТ, защото няма да има кой да ги издържа, нещо нечувано!?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.