Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Задължителната военна служба - безсмислица или необходимост?

Featured Replies

Та, в казармата човек може в тежките моменти да прецени границите на своите физически и психически възможности, а това означава да опознае себе си, което е може би най-важното за всеки.

Човек може да се опознае и без да ходи в казарма. :)

• Отговори 1,8k
  • Прегледи 104,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз не знам мъж, който да не разправя с удоволствие за казармата.

Нормално е. По е лесно човек да си мисли, че казармата е била необходима и полезна, отколкото, че е била пълна идиотия. В психологията това се нарича "когнитивен дисонанс". :)

Човек може да се опознае и без да ходи в казарма. :)

Ами дали ще се опознае като нещо друго освен върховен егоист?

Ами дали ще се опознае като нещо друго освен върховен егоист?

Не мисля. :biggrin:

Защо смяташ, че ще стане върховен егоист? :biggrin:

И аз като @ bildera мога да кажа, че в казармата се сблъскваш с много проблеми.Важното е да се справиш сам- няма мама,няма тати.Като гледам сегашните 18- годишни, не знам как ще изкарат две години без мама и тате. Явно остарявам, но ако накарам моя син да си зашие копче, ще получа отговор "мама нали е за това ". Не знам , но казармата променя човек(момчето) за добро.

• 3 седмици по-късно...

върнат ли я аз хващам самолета за германия , няма някакъв тъп дядка да ме унижава

Това е голяма простотия, който има време за губене да ходи ... стани, падни, атом от ... бла бла. Достатъчно ми бяха 14 дена предказармено обучение като радист за да си дам сметка какви идиоти са военните и по късно да преметна и военните лекари че съм много негоден за казарма.

Това е голяма простотия, който има време за губене да ходи ... стани, падни, атом от ... бла бла. Достатъчно ми бяха 14 дена предказармено обучение като радист за да си дам сметка какви идиоти са военните и по късно да преметна и военните лекари че съм много негоден за казарма.

Изабела, ти въобще за нещо годен ли си?

Изабела, ти въобще за нещо годен ли си?

Комплекс ли се опита да избиеш Мой ? Мога да ти вкарам достатъчно. Годен съм да гоня млади фусти, да карам скъпи коли и мотори ... и за кайт съм годен все още ... аве не ме мисли мене ами мисли как ще закърпиш бюджета.

Всъщност ти да не си някой шапкар че нещо засегнат ми се струваш ?

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Комплекс ли се опита да избиеш Мой ? Мога да ти вкарам достатъчно. Годен съм да гоня млади фусти, да карам скъпи коли и мотори ... и за кайт съм годен все още ... аве не ме мисли мене ами мисли как ще закърпиш бюджета.

Всъщност ти да не си някой шапкар че нещо засегнат ми се струваш ?

За тия работи и дядо ми е годен...Де да бях шапкар, бюджета нямаше да е проблемен, ама ти нали го знаеш.

За тия работи и дядо ми е годен...Де да бях шапкар, бюджета нямаше да е проблемен, ама ти нали го знаеш.

Попита ме за какво съм годен и ти отговорих, а това че и дядо ти е годен за това само мога да се радвам.

Определено не съм годен да изпълнявам заповеди и да гоня работно време ако това имаше предвид.

Попита ме за какво съм годен и ти отговорих, а това че и дядо ти е годен за това само мога да се радвам.

Определено не съм годен да изпълнявам заповеди и да гоня работно време ако това имаше предвид.

Да, това имах предвид. Добре, че е второто четене. :ph34r:

П.П. Белята е че ако не гониш работното време и не изпълняваш заповеди, времето ще започне да те гони...

...Освен, ако не си цар Киро или някое друго "величество", със спастрени милиони+

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• 9 месеца по-късно...

"Изправи се гора от стомана насочете се бойни дула насочете се в гневна закана към Врага, който носи Война... Никой да не мърда! И всички по спалните помещения! Никой не иска Армия. Никой не иска Война. Обаче Война има. Не може без Война, както не може без жени, ебане, алкохол и американско кино. А Войната не може без Армия. Не може да си представите какво щастие е за всички ни, че имаме една отвратителна Армия, която не ни се налага да използваме в една чудесна Война. И който се скатава от Войната и от Армията - той става жертва на себе си. Знам, че няма да го разберете сега, но един ден ще го усетите - онова нещо, което те кара да пееш в мирновременна обстановка - такова нещо откриваш, когато пееш заедно със още сто човека. А със сто човека ти се удава да пееш единствено в Поделението. Нито един от вас не може да пее добре, обаче понеже сте много, понеже се стараете и сте уверени, понеже краката ви отиват някъде и ви правят ритъм - песента, пичове, се получава. И от песента усещаш онази животинска гордост, че не си сам, че няма да се дадеш лесно и ако се наложи може да убиваш понеже- Понеже така се налага - както при всяка Война. Защото Армията е вашият малък, нужен, тренировъчен, имитиран Апокалипсис. Апокалипсис сега, като малка тренировка, в която си губите времето, за да може като дойде истинския Апокалипсис, като дойде отново времето за мъже - да сте мъже в оня смисъл, в който малко мъже го могат. В Армията ставаш мъж не защото вече си готов да посрещнеш Апокалипсиса утре, а защото по най-безопасния начин разбираш как изглежда той. Който не е минал оттам не само, че не е мъж, ами като му дадеш автомат започва да си играе на войници. Което винаги е едно взривоопасно упражнение за всяко едно Общество. Понякога Апокалипсисът не идва с години и с поколения - той се появява в някакъв неведом цикъл - молете се да не се появи докато сте живи. Налага се да се молите. Налага се да мразите и да пиете кръв от циците на Самотата, да се справяте и да се напъвате, да се страхувате и да плашите, да слушате Възхвала на простотията и да треперите от безсилие и ярост, от врява и безумство. Никога не сте си мислели с тийнейджърския си мозък, че има място, където всичко свързано с мисленето трябва да бъде предоставено на други. Трябва се да се подчините. Малко по-късно, сред хилядите случаи на подчинение и компромиси в твоя живот разбираш, че единствено първия път си е заслужавало да се подчиняваш. Пък и няма как. Има, верно е - има неподозирани глупости, има ужас и загуба на време която никой не може да прости - обаче си заслужава. Понякога си заслужава материално, морално, физически и психически да паднеш толкова ниско, колкото не си и предполагал, че можеш - просто защото това е Светът, това е лайняния ви Живот, това е Война и това е Армия все пак. В тези четири неща няма победители. Има само оцелели." М.Карбовски-"Казармагедон" Как мислите, дали имаше полза от задължителната военна служба и правилен ход ли беше премахването й? Аз лично съм ЗА ходенето в казарма.

Редактирано от miazmatik (преглед на промените)

Задължителна военна служба. С двете ръце съм ЗА. В момента младото пололение на 18-20 години си няма представа от оръжие, въоръжение и т.н. Представата се добива от филми, където ефектите са на ниво, но информацията е невярна. Сега каква мизерия и простотия имало в казармата няма да коментирам, понеже веднага ще ме контрират, но това е начина един млад човек да види за какво става на въпрос.

В България армията бе 120 000 души преди 25 години. Разчиташе се на щит от тогавашният Варшавски договор,който пък се разпадна без един изстрел на пушка. Сега армията е пет пъти по-малка,и се разчита на защита от НАТО. Тогавашните ни "врагове",сега са ни "приятели". И в двата случая обаче,армията на съседните държави е в пъти по-голяма. В Турция-около 600 000 души,а във фалирала Гърция-180 000 души. Понеже армия не се прави за година-две,притесненията са за бъдеще време. Така че е хубаво да има едно задължително обучение за 6 месеца,но то да е на професионална основа-със заплащане,стаж и т.н. След него,да се предлагат професионални договори за поне двугодишен срок. И думите "няма пари" да бъдат забранени,що се отнася до Българската армия !

Реално от армия полза нямаме. Освен Ватикана, който и друг да ни нападне, ще ни смачкат. В една съвременна война броят войници са най-малкия решаващ фактор. За сметка на това там отиват много пари. Военният бюджет е един от най-големите, а това са пари похарчени на вятъра. Армията ни трябва да е на минимума, определен от НАТО, като се съкратят възможно най-много висши офицери. Съответно оставащите войници да извършват и общественополезни дейности, за да има някакъв смисъл от тях. Отделно ще е добре да се направи одит и като се разбере кой е крал през годините, да му се потърси сметка. Колкото до това дали има нещо полезно за самите мъже, ами има. Затова нека да се минава някакво обучение в рамките на месец-два, примерно, но да е като ходене на работа - сутрин се отива в поделението, вечерта се прибира. Естествено това се заплаща с нормална работна заплата, а не както беше преди по 22 лева на месец :D Също така не трябва да пречи на образованието и всеки сам да реши кога да го прави това нещо.

Гърция не е фалирала, това е фалшива информация, за да се оправдават после политиците с думите: Вижте ние сме добре, макар че живеем бедно, но спестяванията са сигурни. А вижте съседна Гърция е фалирала. Колкото до военната служба, едва ли в скоро време ще се направи нещо по въпроса. В момента даже затварят ШЗО в Плевен и 3000 военослужещи ще бъдат съкратени. А прекрасния ни министър на отбраната се изцепи, че българската армия в момента може да спред всяка опасност. Да се чуди човек да се смее ли или да плаче на подобна наглост и простотия.

Редактирано от Emokostov (преглед на промените)

Както казвахме едно време, военната служба е "школа за мъжество".Аз съм служил три години моряк (1961-1964 г.) и не съжалявам за това. И бях много радостен когато разбрах, че синът ми ще служи на същия военен кораб, на който съм служил и аз (неговата служба вече беше по-кратка ).

Няма смисъл. В този огромен световен хаос и безпорядък, ние сме една капка в морето. Перце, което ще бъде пометено от която и да е войска. Всичко останало е хабене на ресурси в момента. Даже и наличната ни армия е ненужна и безсмислена. Но на въпроса има ли смисъл от казармата за израстването на младежа - твърдо ДА.

Реално от армия полза нямаме. Освен Ватикана, който и друг да ни нападне, ще ни смачкат. В една съвременна война броят войници са най-малкия решаващ фактор. За сметка на това там отиват много пари. Военният бюджет е един от най-големите, а това са пари похарчени на вятъра. Армията ни трябва да е на минимума, определен от НАТО, като се съкратят възможно най-много висши офицери. Съответно оставащите войници да извършват и общественополезни дейности, за да има някакъв смисъл от тях. Отделно ще е добре да се направи одит и като се разбере кой е крал през годините, да му се потърси сметка.

Колкото до това дали има нещо полезно за самите мъже, ами има. Затова нека да се минава някакво обучение в рамките на месец-два, примерно, но да е като ходене на работа - сутрин се отива в поделението, вечерта се прибира. Естествено това се заплаща с нормална работна заплата, а не както беше преди по 22 лева на месец :D Също така не трябва да пречи на образованието и всеки сам да реши кога да го прави това нещо.

ВСЯКА една държава се нуждае от армия по една или друга причина. Освен професионална, има и донаборна служба. Всеки трябва да е запознат за какво става на въпрос при военно положение. Всеки трябва да свикне с мизерията и трудностите, защото при една сегашна война положението ще е страшно.

Естествено, че с липсата на войници и бойна техника няма как да спрем никой в момента, но ако има война, тя ще се пренесе и в градовете, ще започне така наречената партизанска война и тогава пък войниците и уменията са от значение.

Разбира се не искам да бъда разбран погрешно. За мира и живота съм. Просто казвам какво може да се случи при война.

Всеки трябва да свикне с мизерията и трудностите, защото при една сегашна война положението ще е страшно.

Може ли да ми разясниш смисъла на тази мъдра мисъл, че нещо не можах да я схвана? :wors:

Естествено, че с липсата на войници и бойна техника няма как да спрем никой в момента, но ако има война, тя ще се пренесе и в градовете, ще започне така наречената партизанска война и тогава пък войниците и уменията са от значение.

Това звучи малко като клишетата от социализма. ;)

..........................................................

На въпроса от темата - от наборната военна служба няма никакъв смисъл и е много добре, че я махнаха.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Може ли да ми разясниш смисъла на тази мъдра мисъл, че нещо не можах да я схвана? :wors:

Не знам какво не можеш да схванеш. Виждал ли си сегашните хлапета какви са. Не могат сами да си вържат обувките.Възпитанието е под всякаква критика.Гледат се филми от типа на Транспортер, Рамбо и т.н и се изграждат грешни представи. А при една война от какъвто и да е тип мизерията и трудностите ще са ужасни.

Ако тръгна да се бия и съм с човек, който не е минал военна служба нали се сещаш колко ще ми е от полза.

Това звучи малко като клишетата от социализма. ;)

Социализъма си е социализъм. Не съм му привърженик и не цитирам лозунги. Лошото е, че от едната краност на целязна завеса, страх и т.н минахме на другата - простотия, глупост и наглост.

..........................................................

На въпроса от темата - от наборната военна служба няма никакъв смисъл и е много добре, че я махнаха.

Редактирано от Emokostov (преглед на промените)

Ми смисъла на мъдрата мисъл според мене най общо,е че при действиелни военни действия, младеж виждал война и армия, само когато е водил гаджето на "9 рота" в кино Арена,ще му бъде доста трудно и ще оцелee,значително по-кратко отколкото някой служил наистина,разбира се това са условни примери,да не дава Господ :) 

Редактирано от miazmatik (преглед на промените)

Определено съм ЗА да има армия.Не е необходимо да е повече от 6 месеца.Сегашта младеж трябва да се стегне малко,защото нямат никакво чувство за отговорност.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.