Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво се е криело по времето на соц-а?

Featured Replies

преди 39 минути, miro20 написа:

Почети малко повече. А и в момента по НВО3 дават новия сериал за Чернобил.

4000 тона бомби с обеднен уран в съседна Югославия! По коя тв е сериала?

• Отговори 215
  • Прегледи 43,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И да хахаш и да не хахаш, аз пък не съм рисувал свастики, що ли такива глупости не са минавали през моята глава, пък и аз съм бил дете през част от периода, който съм живял по времето на соца...Същевр

• Soviet Soldier
    Soviet Soldier

А аварията в АЕЦ "Фукушима" беше човешко нали? Много човешко източиха радиационните води в океана ,а никой нищо не каза. А чернобилската авария стана легенда ,разбира се с огромната помощ на западните

• Всъщност има ли някой в днешно време, който още да се заблуждава, че медиите не обслужват нечии интересни – било на групировки, било икономически, било политически… И като сме тръгнали да сравняваме,

Никой не ти е забранил да говориш за това. Но едно злодеяние и неадекватна политика в МИРНО ВРЕМЕ не мисля че коректно се сравнвява /или ОНЕВИНЯВА/  с военни операции било то над Япония или Югославия.

Сравни с Фукушима и с други инциденти / и в САЩ е имало/  и кой колко е крил.

преди 3 часа, miro20 написа:

Никой не ти е забранил да говориш за това. Но едно злодеяние и неадекватна политика в МИРНО ВРЕМЕ не мисля че коректно се сравнвява /или ОНЕВИНЯВА/  с военни операции било то над Япония или Югославия.

Коректно е, когато това изобличава предатели, които говорят за една някогашна и далечна трагедия, и как тя и до днес била съсипала земята и здравето на цели поколения, но мълчат за друго, по- скорошно, много по близко като разстояние злодеяние на техния работодател, което наистина съсипа живота и здравето на много българи! Ти си ме наричал небългарин и антибългарин много пъти. И не само мен. Та, ето защо е коректно... служителю.

преди 6 минути, Радул написа:

Ти си ме наричал небългарин и антибългарин много пъти. И не само мен. Та, ето защо е коректно... служителю.

Какво общо има с темата ? Ако си доказано такъв, след като заемаш антибългарски позиции по дадени теми, това си е твой проблем.

В случая говорим какво е криено по време на соца.

Това че си антибългарин, социалистичекса тайна ли е ? :)  

Виждам че пак съм ти бръкнал в здравето , но ... в случая нещо много бъркаш щатите.

преди 2 минути, miro20 написа:

Какво общо има с темата ?

Показвам двойнствената ти същност. А това е по темата. Аварията в Чернобил не беше крита от българите и това, че я слагаш в тази тема те прави и лъжец на всичкото отгоре. При все че много добре знаеш, че при тогавашната информационна завеса у нас и факта че България си остана незасегната, можеха да я крият колкото си искат! И никой нямаше да знае.

преди 11 минути, Радул написа:

Показвам двойнствената ти същност.

И каква е тя ?

Аварията в Чернобил не беше крита от българите и това, че я слагаш в тази тема те прави и лъжец на всичкото отгоре.

Тц. КАзвайки това , те прави теб лъжец .

При все че много добре знаеш, че при тогавашната информационна завеса у нас и факта че България си остана незасегната, можеха да я крият колкото си искат! И никой нямаше да знае.

Да, и те я криха. Първо криха другарите от СССР, после и у нас  си правеха пас.

Понеже днес е именно тази сакрална дата, припомняме това.

А ти за какво спориш, честно, идея си нямам.

Ах да.. сетих се... Логиката е .. Когато Миро каже нещо - трябва директно да се плюе и опровергава. НЕзависимо какво .

:) 

Излагай се, не ми пречиш.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 1 минута, miro20 написа:

И каква е тя ?

Да, и те я криха.

Как тогава я знаехме, след като е била крита? Помня че пиехме йод, имаше и други препоръки- белехме краставиците та дори ни остана като навик и до сега? Кк така хем я крили, хем я знаехме, че ни и казваха какво да правим за по- голяма безопасност? Каак става тоя номер?

преди 3 минути, miro20 написа:

....

Да, и те я криха.

Ах да.. сетих се... Логиката е .. Когато Миро каже нещо - рябва директно да се плюе и опровергава. НЕзависимо какво .

Излагай се, не ми пречиш.

Не знам за вас... На нас в училище ни казаха, че е имало авария... Даже ни предупредиха да не ходим из тревата... Казаха ни да мием допълнително зеленчуците... Училищните подове се миеха по три пъти на ден... Раздаваха хапчета йод (със съдържание на калиев йодид)... В детските градини изпразниха пясъчниците и покриха тревните площи... И там раздаваха таблетки йод... Бяха забранили да водят децата в парка... Абортите бяха разрешени... Не беше официално, но през 86та и през следващите няколко години не отказваха...

Ти май си живял в някаква друга България...

Благодаря че констатира неадекватността на реакцията на цоциалистическата ни управа.

Това че си знаел по слухове, не опровергава че не е криено от властта .

Ама ти верно не правиш разлика а ?

преди 2 минути, darkterminal написа:

На нас в училище ни казаха, че е имало авария... Даже ни предупредиха да не ходим из тревата...

Това към коя дата ? ?

Доказано е че самите отговорници в Чернобил и Припять криеха в критичнит срокове на аварията , че даже показно провеждаха  манифестации, ти ми говориш че в училище сте знаели...

Айде бе ?

преди 10 минути, miro20 написа:

Благодаря че констатира неадекватността на реакцията на цоциалистическата ни управа.

Това че си знаел по слухове, не опровергава че не е криено от властта .

Ама ти верно не правиш разлика а ?

Това към коя дата ? ?

Доказано е че самите отговорници в Чернобил и Припять криеха в критичнит срокове на аварията , че даже показно провеждаха  манифестации, ти ми говориш че в училище сте знаели...

Айде бе ?

Ся се сетих че ти повече от 3 минути не можеш да помниш, ама ... стига с тая пропаганда. Не знам точно какво скриха в самия Припят, но в България всичко се знаеше и никой нищо не е крил! Правиха се сума ти неща за да се прецени кое и до каква степен е опасно. Дори се препоръчваше да не ядем някои неща.

преди 10 минути, miro20 написа:

...

Това към коя дата ? ?

Айде бе ?

Не мога да кажа дата... Първо почна да се носи като слухове от разни деца... Първи беше един съученик, на който майка му беше учителка в детска градина... После бее дуг, на който татко му беше някака клечка из партията... А ден по-късно, официално, в Час на Класния Ръководител, класната ни сведе информацията... А по-големите класове където имаха Начално Военно Обучение, даскала ги беше подковал по-здраво...

на ‎8‎.‎8‎.‎2014‎ г. в 18:53, Мойра написа:

Сега май крият повече от нас?

Нито преди, нито сега се крие.... И преди се знаеха нещата и сега също. Разликата е, че преди власт имащите бяха публични личности, а сега са " в сянка".

В действителност едно време имаше една икономика, а сега има две - на светло (бяла) и сива. Не се знае кой какво изнася и/или внася в държавата.

Най- не се знае къде сега отиват печалбите. Дали се реинвестират в България или се харчат извън нея.

Има и друго: Нормално е определени неща да не се знаят от гражданите на въпросното общество. Има си държавни тайни. ;) Те са свързани с развитието на държавата, а не само със нейния суверенитет. Към момента, вече говорим са суверенитета на Европейския съюз.

Да, навремето сме имали основни взаимоотношения със съюза на съветските социалистически републики, но в България се произвеждаше нещо, а къде се е изнасяла продукцията е друг въпрос. Как са били употребявани паричните средства получени от нея едва ли ще разберем. Много от данните са унищожени. Тези които не са били пък се "изкривяват" и поднасят във вид вече на дезинформация. Не забравяйте, че международните договори, освен на български се подписват и на друг език. ;) 

Кой има достъп до документи на наши контрагенти в миналото, а?!

Да, има премълчаване, а не толкова криене, и да, има способи за отклонение на вниманието от какво става на "високите етажи" на властта. Самата власт не е в парламента. В парламента има парламентьори и депутати. Няма вече съединение. Има разделение на интереси как да се печели от благата на България, а не как да се развива България.

България на фона на цял свят е никаква. Затова и трябва да сме във вид съюз. Това обаче не означава, че с Русия не може да правим бизнес.  Да чакаме инвеститори от вън е глупаво. Външен човек на България обслужва чужди интереси, а не на населението което е в страната ни. Да, Европа сега косвено или пряко ни помага. Да, има усвояване на европейски средства, но до колко вид натурален труд не е заминал към Европа, а?!

Разликата е, че едно време сме имали вземане даване и със световната банка, а не само със съветската, сега само с европейската май ... Уви световната е по-голяма, но там сме загубили позиция, защо ли, а?!  

Кратко: На времето е имало единна външна политика. Сега вътрешната ни политика е превзела мозъците на власт имащите тука, а те нямат идея каква да ни е външната, за да "възкръсне" икономиката на България. Няма стратегия. Има вид частни тактически маневри. Определено вид частни интереси не са за благото на България като вид нация и въобще идентичност, че си българин, независимо от коя етнос си. Официалния език е български, но до колко определени хора напускайки дома си общуват на въпросния, а?!

Определени хора първо трябва да си зададат елементарния въпрос: Те, българи ли са, а?! Себе си ли слагат пред държавата или държавата слагат пред тях, а?!

Шеговитите намеци - "Няма такава държава" - до толкова вече е завзела мозъка на всички ни, че вече се чудим какви да сме ... Знае се кой печели от това и иронично се усмихва и вика: българина е прост човек и за това трябва да се управлява от нас ... щото ние имаме пари ... :) 

Ако на времето изказа бе: "Трудът краси човека!", то сега модерно е" "Парите ни правят красиви!" Ти, избираш, дали да се трудиш или да бъдеш красив. ... :) 

Суета! Висша при това ... Това е висшето ни наследство от близките тридесет години ... - Май това всеки го гледа, но не го вижда и все намеква какво се е крило преди ... хм ... то ей го де е ... сто години, от едно минало разпределение на света ....

Няма скрито, покрито, а неща които гледаме със широко затворени очи. Мода! (Мъ о да) .... :) 

преди 8 часа, darkterminal написа:

Не мога да кажа дата...

https://www.168chasa.bg/article/7478120

При такива аварии нещата са критични до часове, какво да говорим за дни ... седмици след.

Цитат

Нормално е определени неща да не се знаят от гражданите на въпросното общество. Има си държавни тайни.

Фкушима някой да е криел с оправдание че е държавна тайна ? А другаде по света ?

преди 53 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Нито преди, нито сега се крие.... И преди се знаеха нещата и сега също.

Ако се знаеше реалното положение на икономиката преди '86-та, ако се знаеха доведената до три фалита държава, какво щеше да говориш тогава и какво сега ?

преди 53 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Не се знае кой какво изнася и/или внася в държавата.

Преди не се знаеше, да.

Сега понеже основния партньор и стокообмен е с ЕС, а това може да не е най идеалната и прозрачна търговия, но едва ли и ма по света друг партньор който да е толкова прозрачен и с по добре  контролирани фирми и спазвани закони. Имаме разбира се , скандали и злоупотреби, но те лъсват именно след засечка с отчетите на Брюксел.

Що не лъсва нещо за злоупотреби  с други държави?  с арабите / те наскоро си казаха че 1,2 млрд злоупотреби и крадене не е цифра за тях /  или с "матушката" в енергетиката където нещата са окопани на държано ниво ?

Където пак благодарение на Брюксел, и дори въпреки купените наши чиновници, успяхме /пак последни от цяла Източна Европа / да разчупим монопола и да смъкнем цените на изнудвача ? А колко още подводни камъни има с тях...

преди 2 часа, miro20 написа:

https://www.168chasa.bg/article/7478120

При такива аварии нещата са критични до часове, какво да говорим за дни ... седмици след.

...

Със сигурност е поне два дена забавено съобщението. Това и аз го отбелязах. Че първо имаше само слухове. Но чак със седмици не е било забавено съобщението!

Виж как започва статията в 168ч.

"Ще си мълчим" . и това е на 4 май.

Аварията е 26 април.

94573892_552461842368342_481234492340148

преди 9 часа, miro20 написа:

А колко още подводни камъни има с тях...

Мире, .... аз съм извън политиката, но за разлика от други, гледам след изборните пресконференции. Този изказ го употреби Бойко Борисов след като ГЕРБ спечели изборите след управлението на БСП и ДПС. През десет годишния мандат на "хитрата лисица", но не Лупи де съсипа ЦСКА и прочие ... бедна ти е фантазията как се доразграбваше ... Да, прав си БСП не е хубава роза и не мирише как трябва, а ДПС ... направо вони със създаването си. Костов също и т.н. .... Именно през тези 30 години демокрация се разграби България, а не преди това....

Участието на Русия - просто забрави .... Американци .... хм ... забрави ... Националисти - забрави ... ГЕРБ, ако не е "синия" генерал .... забрави .... В момента няма партия която да отстоява вид българско производство. То ... бе сринато .... за да може да сме консуматори, а не икономически обезпечени.

Прощавай, кадърните хора които сега работят извън България какво е, а, и кой ги е произвел, а?! Сега ни връщат - боклуците ... и се знае кои са ...

Ако поне малко се загледаш къде е географски разположена България, то ще разбереш, че е вид център ....  а кой иска да няма стабилен център, а?! Периферията, било то север, юг, изток, запад ....

От тук на сетне Брюксел трябва да си гледа зелето, пишлюту и толкова .... Помага ни,  да бе да .... Какво, на кой крал да сме точно ние поданици, а?! И, не забравяй, че си имаме все още Цар, макар и до колко неговите наследници са българи, и им е родна страна, тук, където живеем, а?! Човека просто дойде да зашлеви шамар на кой, и да си умре тука (тук е раждан, все пак ... ), а?!

Много добре помня 2001 година .... Едва ли, Бойко Борисов, ме помни, но си спомням как ме огледа ...

Та, приказвай си и омайвай младите, че в миналото е било мизерия ... :) Но, не на мен ... помним .... мда ... помним много неща и съм виждал и други неща ....  

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

че в миналото е било мизерия ...

Кога и къде съм употребил думата "мизерия" ?? Виждаш ли как си измисляш.

Това че не си затварям очите за грешките на соц управлението, а ти си сляп за такива, не мисля че е мой проблем. Аз нямам никакви илюзии за интересите на американци, руснаци, китайци ако щеш.

Но защо вие строите "въздушни кули" на база това което не сте и знаели дори ? Нито за реалното поданничество , нито за реалните параметри на икономиката.

Което е и част от темата именно.Какво се криеше.

Относно "мизерията " и постиженията които все пак ги е имало, нещата се гледат в сравнение, не по абсолютна стойност.

Вие сравнявате постиженията от ниво колиби и пещери, сякаш останалия свят не се е развивал, не е работил, не е творил, не се е вдигал стандарта на хората.

Сякаш електричеството, тракторите, автомобилите, индустрията, заводите, високите блокове, и т.н. са измислени от соца. И трябва да сме вечно благодарни на този "творчески строй" :)  .

Същата опорка е и за образованието. Ако си учил в Москва или тук през соца, трябва да си вечено признателен на социализма и това което т е   е направил .

Сякаш някой който е завършил Кеймбридж, трябва вечно да е политически зависим /и признатлен/ на капиталистическата система.
Що за нонсенс ? ??

Понеже обичаш да говориш за хората, та накрая какво се оказа ? В "злия империалистически свят" , работническата класа / как ти гали ушите нали  :)  /  постигна много по висок стандарт и благини /как и това гали ухото нали/  за обикновенния човек, отколкото социалистическото "развито общество".

И докато тук се криеха и грешки и фалити от народа, петилетките се фалшифицираха, то в "злия Запад" нещата са на съвсем друга основа. Никой никого не пази , едните фалират , други просперират. И наум наникого не му е идвало да крие фалита на някой друг. Да, тези сътресения са свързани и с много несправедливости, за хората също.

Но пак се връщам на хората - постигнаха хем стандарт, хем социални придобивки /пак галене на ушите/ хем истински профсъюзи, с които големите се съобразяват, хем достойни старини на пенсионерите.

А виж в каква пародия са нашите профсъюзи, виж как се ограбиха и оглозгаха останките които имахме, виж как се стопиха парите на хората.

И преди да зациклиш със старата опорка "дойдоха демократите и съсипаха всичко" , само да ти напомня че всички процеси от '89 си бяха изцяло дирижирани от червената ваша втърхушка и служби.

И за СДС излез как бяха всички пребоядисани къде явно къде не,  и за какви ли не още "уж" демократични проекти. А Костов пак да ти напомня , назначаваше стотици ченгета 2001 г че и по късно също. Трибуквените групировки и застрахователи , пак всички си бяха създадени от червеното задкулисие.  Закони, схеми на източване, приватизации  - всичко.

А и днес, 2020 г си имаме още хора с картончета и зависимости в управлението.

Е как да стане бе , другари ? Каква "демокрация" , какви глупости :) 

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

От тук на сетне Брюксел трябва да си гледа зелето, пишлюту и толкова .... Помага ни,  да бе да ....

Ами помага, да. Не знам защо не ви харесва че погледнато в баланс, получаваме от ЕС повече пари , отколкото внасяме.

Защо гледате Англия и др големи ?? Те имат много повече повод да не ни искат, имат съвсем други аргументи за ЕС , най малкото  защото внасят в ЕС повече от колкото вземат.

Поговорката за коня и жабата нали я знаеш ... дето си вдигнала и тя крака... така и нашта работа...

Не знам защо ви харесва да плащате по високи тройни и повече цени  спрямо  други държави, не знам и защо  не ви харесва че благодарение на ЕС и Брюксел , разчупихме суровинния монопол, и лащаме на доста по справедливи цени.

Понеже говорим за криените неща през соца , харесва ли ти забраната от СССР да разработваме и добиваме от собствени находища ?

И да купуваме от тях пак на по високи цени ?

https://www.168chasa.bg/article/5489397

мм ? :) 

преди 9 часа, miro20 написа:

Виж как започва статията в 168ч.

"Ще си мълчим" . и това е на 4 май.

Аварията е 26 април.

...

Не знам какъв е този вестник "168 часа" от 1986 година... Официално, той почва да излиза 1990 година...

Що се правиш на неразбрал ? 168ч е което ти цитирах по назад.

И с което започва статията .

Жълтия /буквално/  вестник е пресата от онова време.

Повече от очевидно е че текста е съвсем друг,  но го дадох като допълнение как се интерпретираха тогава нещата.

По партийна и пропагандна линия.

В оригинал.

Що ти се правиш на неразбрал... 168 излиза от 1990 година, пък аз съм бил свидетел на събитията от 1986 година... И никак не обичам да ме убеждават в това какво аз съм видял и чул...

А аз не съм , така ли :) 

Слуховете ги знаем, някои им вярваха някои не толкова. Липсваше публична и официална информация за опасността.

Затова и ти показах и думите на нашия Първи, и как се отразяваше в ТОГАВАШНАТА преса.

А в СССР дори не бяха отменени майските паради. А това си е баш престъпление .

https://maxim-nm.livejournal.com/409827.html

Същата партийна линия се следваше и у нас.

https://offnews.bg/politika/1-maj-e-tazhna-data-4-dni-sled-chernobil-narodat-beshe-izkaran-pod-498637.html

http://www.bulgarica.com/2014/05/01/новини/първи-май-облъчен-и-щастлив-денят-на-с/

преди 1 час, miro20 написа:

А аз не съм , така ли :) 

...

Кой те знае къде си блял когато са изнасяли информацията...

...

Слуховете ги знаем, някои им вярваха някои не толкова. Липсваше публична и официална информация за опасността.

...

Глей ся... За да стигне слух от детската градина, че на децата им дават таблетки йод, значи че до там е достигнала официална информация... И то овреме...

...

Затова и ти показах и думите на нашия Първи, и как се отразяваше в ТОГАВАШНАТА преса.

...

В основното училище съм бил тогава... Пресата не съм я следил... Впечатления нямам...

Пропагандните мишки така и не разбраха, че да обясняват на хората че това което са видели с очите си, не е това което са вдели, е израз на наглост и мерзост!!!

Казват че ние лъжем, но всъщност не ние повдигаме въпроси за отдавна отминали събития, та да наложим мнението си. Правят го те и са бесни, когато очевидци ги поставят на мястото им. Прекалено бързате да вадите духове господа, очевидно нещо ви притиска...

преди 7 часа, darkterminal написа:

В основното училище съм бил тогава... Пресата не съм я следил... Впечатления нямам...

А на манифестация ходи ли ?

преди 1 час, Радул написа:

Пропагандните мишки така и не разбраха, че да обясняват на хората че това което са видели с очите си, не е това което са вдели, е израз на наглост и мерзост!!!

Казват че ние лъжем, но всъщност не ние повдигаме въпроси за отдавна отминали събития, та да наложим мнението си. Правят го те и са бесни, когато очевидци ги поставят на мястото им. Прекалено бързате да вадите духове господа, очевидно нещо ви притиска...

Кой е казвал че "лъжеш" ? Кои сте "ВИЕ" ??

Както казах по горе, и аз съм видял и аз съм чул.

Кой е бесен обаче си личи прекрасно когато всеки път скачате като ужилени на архивни и исторически данни.

Лъжа ли е че не бе оповестено официално ? Лъжа ли е че имаше манифестации ? Лъжа ли е че престъпно си замълча режима, излагайки на пряка опасност хората ?

В статията от 168 ч коректно си пише че военните например са издали заповед д ане се ядат пресни зеленчуци, млека и т.н, а консерви .

Останалото както си знаем бе по слухове. Защото по принцип никой не вярваше на комунистите.

Та.. кой  е бесен и кой е "пропагандна мишка"  мисля пак ясно се видя.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.