Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мотор в училищния двор .

Featured Replies

Автора на темата, едва ли има СУМПС. Научете правилното изписване :)  Ех, катаджия да съм в днешно време....Колко хляб има в таз професия :D

• Отговори 53
  • Прегледи 4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

СУМПС - СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС  . Имам категория А1 

Автора на темата, едва ли има СУМПС. Научете правилното изписване :)  Ех, катаджия да съм в днешно време....Колко хляб има в таз професия :D

Ееее, изпуснал съм едно "С" в писането. Ясно е за какво говоря. :)

Стъни, не е за теб. Това съм забелязал, че е масова грешка и се надявам да го вземат предвид, всички пишещи и четящи.

Нормално ли е според вас да се паркират мотори в задния двор на училището където се паркират и колелета. Когато мотора се паркира двигателя си изкл. с влизането на училищния двор за да не пречи на учащите .

Не само че не е нормално, ами е и абсурдно! Само не се опитвай да ме убеждаваш, че не въртиш/въртите гуми след последния час - та нали мацките трябва да бъдат впечатлени. А си е друго да ти ревне един як двигател, нали?

Като няма обществен транспорт, какъв ти е проблемът да ходиш с колело на даскало? Ама колелото не впечатлява...

На времето е имало коневръзи, а сега във всяко нормално училище или университет има поставени десетки или стотици стойки за велосипеди - имам богат снимков материал по темата откъде ли не.

Но нашенците това не ги устройва - в част от подрастващите е стаена такава злоба, че и танк биха паркирали в училищния двор, стига да можеха да си позволят возилото.

Ключова дума - не до всяка точка има автобус. Тоя ваш обществен транспорт не струва. Особено, че като човек кара колело до училище - спортува. Трябва да се поощрява това. Нали уж българските деца не спортуваха? Пред всяко училище - стоянка за велосипеди. И при това да се охранява, за да не се краде и да не се правят поразии.

Особено ако детето ти пътува всеки ден по 30км до гимназията си, да речем. Хич като родител не искаш да го чуваш и не искаш да си информиран къде е. Не искаш да може да ти звънне, ако има нужда от помощ, примерно е изпуснало автобуса и т.н.

Тъкмо напротив - практически до всяко училище стига някакъв транспорт.

Виж, до моето не стигаше съвсем, но това не беше никаква драма. Някога, когато бях ученик, сменях между 2 и 3 превозни средства, за да стигна до даскало, а след последния автобус или метро ходех пеша около 10 минути бърз ход. Било е в края на миналия век, когато хората все още не бяха започнали да се трансформират в кифли, а на ползването на градски транспорт не се гледаше като на неприятност, в която е въвлечено простолюдието, нямащо кинтаж да си купи кола. Чакащите по спирките бяха хора като нас, а не сган, на която се гледа с нескрито пренебрежение, прерастващо в знатна погнуса. Нито пък ходенето пеша нарушаваше нечий аристократичен имидж... още по-малко пък се мислеше през призмата на мързела, щото физическото усилие изразходва калории и възпрепятства образуването на шкембе, а при дамите - пречи да станат повлекани, както казваше даскалът по химия, безобразно готин тип и страхотен професионалист!

Да, нито ни беше срам от градския транспорт, нито ни мързеше да ходим пеша. Усилието е явление, съпътстващо самоусъвършенстването. Инак, и аз съм се замислял да ходя с кола на даскало, ама за мое щастие не ми позволяваха. И с право.

• Автор

Не само че не е нормално, ами е и абсурдно! Само не се опитвай да ме убеждаваш, че не въртиш/въртите гуми след последния час - та нали мацките трябва да бъдат впечатлени. А си е друго да ти ревне един як двигател, нали?

Като няма обществен транспорт, какъв ти е проблемът да ходиш с колело на даскало? Ама колелото не впечатлява...

На времето е имало коневръзи, а сега във всяко нормално училище или университет има поставени десетки или стотици стойки за велосипеди - имам богат снимков материал по темата откъде ли не.

Но нашенците това не ги устройва - в част от подрастващите е стаена такава злоба, че и танк биха паркирали в училищния двор, стига да можеха да си позволят возилото.

Въртенето на гуми карането на задни гуми и др. никога не сам си ги позволявал в района на училище пък камо ли в двора мотора се вкарва и се изкарва с изгасен двигател.

Но явно на повечето хора не им харесва идеята и може би ще сменя  превоза си  до училище .

Ти и да не си позволяваш (написал съм "... въртиш/въртите...", друг го прави, все едно е. Мнението ми е, че моторите нямат място в училище - с велосипедите възможните неприятности са доста по-малко.

А ако една мацка се шашне от виртуозното каране на мотор, значи, че толкова ѝ е умственият багаж.

А ако една мацка се шашне от виртуозното каране на мотор, значи, че толкова ѝ е умственият багаж.

Офф. Това е много задълбочен анализ. Той едва ли ходи с мотора на училище за да се ожени за умна мацка. Ако ще е за някоя забежка защо трябва да е умна задължително ? Няма трудове да му пише в тях ! На неговата възраст да предположим 16+ (една или две отгоре) за какъв умствен багаж може да се говори изобщо. Той багажа идва след като те очука живота.

Офф...

Офф, да съм написал нещо, което не е вярно? Или да съм споменал някъде за женитба?

Хондата на колко не знам е, но ако се ориентирам от това как пише..12-14г., нещо от този диапазон, при това само ако е изостанал с материала.

Офф, да съм написал нещо, което не е вярно?

Не разбира се. Но не може от това че някой иска и има възможност да ходи с мотора си на училище да се правят заключения че ще се въртят гуми след часовете и ще се търсят леки жени с умствено ограничен багаж.

Добре давате идеи за колело ама като не знаете на каква дистанция живее човека от учебното заведение. Ами ако е голяма дистанцията и се поизпоти хубаво докато стигне на нерез ли да мирише целия ден дорде се прибере. Е то тогава и мацка с малко умствен багаж не би му вързала.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

... Но не може от това че някой иска и има възможност да ходи с мотора си на училище да се правят заключения че ще се въртят гуми след часовете и ще се търсят леки жени с умствено ограничен багаж...

Не непременно, разбира се, но в огромната част от случаите се прави точно това. Нямам желание, ама хич дори, да припомням крайно неприятните инциденти, които се случват точно в иначе уж безопасните училищни дворове - всички знаем за какво иде реч. И с малка доза превантивност тия ужасии могат да бъдат, ако не напълно ликвидирани, то поне ограничени. Кое е по-важното - да гъзареем или да предпазим някого? 

И с малка доза превантивност тия ужасии могат да бъдат, ако не напълно ликвидирани, то поне ограничени. Кое е по-важното - да г*зареем или да предпазим някого? 

С естествения подбор трудно може да се бориш макар и да залагаш на превантивност. То ако не стане нищо с мотора те ще се надрусат до неузнаваемост някъде другаде или ще се напият с антифриз. Това вече какво му е в главата на отделен индивид ти няма как да го контролираш.

Но в нашия случай автора спомена че мотора ще се движи на бутавела в двора.

Аз като бивш моторджия ако зависи от мен бих забранил изобщо производството на мотори но това е друга тема. Благодарен съм на Господ че се измъкнах само с няколко фрактури и се възстанових на 100% от множеството инциденти де претърпях в него период.

...ако зависи от мен бих забранил изобщо производството на мотори...

И аз!

Хайде да не се отклоняваме от темата...

Навлизаме в детайли и в лични спомени. Няма полза от това. И аз бих могъл да споделя опит, но едва ли ще постигнем консенсус. Въпросът е, че в даскало нямат място неща, които не се ползват за учене или за неща, съпътстващи го. Независимо колко е готин даден предмет, ако не е част от заниманията в училище, той разсвейва. Когато бях ученик в малките класове, ми забраняваха да си нося електронните игри в даскало, защото това разсейва не само мен, но се превръща в атракция за мнозина и скапва учебния процес. Същото е днес със смартфоните - фейсбуук и чатовете са далеч по-забавни от даскала, който може да преподава на челна стойка, но нормативите и учебниците го задължават да се занимава и с тъпи неща. Ето защо не съм навит даже да стоят в шкаф по време на часа - всички погледи се вперват в шкафа и се чака да дойде междучасието. Обикновените слушалки с функция разговор и с цел връзка с притеснителни родители, това съм склонен да приема. Всичко друго е излишно и като такова пречи на обучението.

Не засягам и темата с небрежното преподаване, с немотивираните и скучни учители, с откровено злобните лелки, които скърцат със зъби, а не създават интерес у учениците... Това просто е друг разговор.

Какво казвате, десетки и стотици стоянки -.- Уж в едно от най-елитните училища в гр.Русе и изобщо в България, пред училищния вход имаме общо 5 места за колелета, които не се охраняват. Откраднаха ми 2 седалки и спрях да ходя с колело на училище... 

Знаем как не въртите гуми, едни момчета от училище ги наказаха за такова нарушение, а оправданията "не бяхме ние" е ... Или в паркинг, или пеша/с колело/градски транспорт. 

Нашите умници в училище спират на тротоара, защо не -.- 

Редактирано от Wildzet (преглед на промените)

Тъкмо напротив - практически до всяко училище стига някакъв транспорт.

Аз не се возя в обществен транспорт. Общественият транспорт е мръсен, вътре често мирише, когато вън вали - често и вътре вали. Когато вън е студено, вътре е студено. Когато вън е горещо, вътре е още по-горещо. До скоро рядко бяха срещани автобусите с климатиче, работещо парно и т.н. В автобуса могат да те окрадат, като те преджобят. Возиш се с всякакви "гратисчии".

Нямам проблем против гражданите, които съвестно си плащат и се возят в автобусите. И аз съм се возил. Ама не ми е никак удобно. Никак комфортно. Не пътува на където на мен винаги ми трябва. Съобразявам се с разни разписания, които не винаги са подходящи.

Не ме е срам от общественият транспорт. Просто тоя в България е превърнат направо в кочина.

----

И още нещо - с мотопед не е по-опасно от пеша. Или с велосипед. Ако някой те шибне, също така ще си умреш.

По мое време също беше мръсен. Още по-мръсен - движеха автобуси "Икарус" и "Чавдар" на по 20 години. Често пъти, когато валеше навън, валеше и в автобуса. Рано сутрин зимата нерядко в автобусите, където се съчленяват двата корпуса на двусъставните, имаше преспи от сняг. Отопление през студените месеци нямаше практически никога, защото не се пускаше с цел икономия на нафта, а за климатик никой не беше и чувал. Вентилацията лятото беше естествена - от отворени прозорци и движението на рейса. Когато застане в задръстване, ставаше непоносимо горещо.

Израснал съм във време, когато градският транспорт беше адски ненадежден - чакаше се с часове по спирките, а превозните средства идваха по няколко наведъж. Чупеха се, защото много хора ползваха, а машините бяха малко и се претоварваха.

Като ученик съм преживял няколко транспортни стачки. В такива случаи се мобилизираха военните автобусни транспорти, които не покриваха всички линии и бяха адски нередовни - по няколко автобуса на маршрут. Идваха претъпкани. Често пъти изобщо нямахме късмет да се качим. Ходехме доста пеша. Не говорим изобщо колко е било мръсно в тях, колко студено, как шансът да те изджобят в часовете на натоварено двожение нарастваха главоломно и някои наистина се прощаваха с чанти, портфейли и др.

Но умереното лишение ни направи хора. Научи ни да мислим, защото лиспсата, която не те смазва, стимулира находчивостта. Намирахме алтенативни маршрути. Ходехме повече пеша. Прибирахме се на групи по няколко човека, защото из комплексите бродеха разни типове, дето биеха зле за едни маратонки. Но не ми вземаха от даскало, защото трябваше да научим топографията на мястото, където живеем, за да не се чувстваме като слезли онзи ден от влака "нов внос" граждани.

Това ни направи и по-толерантни - когато се окажеш нос до нос с комшията, започват да ти правят впечатление съществените неща. Не колко е мръсно, а как да се качиш и да се задържиш в препълнения автобус - защото успяхме да осъзнаем, че автобусите преди всичко ни превозват и след това биват чисти, уютни, топли и добре поддържани. Особено важно е, особено за мъжете, да търпят на умерени несгоди. Казармата учеше на това. На друго - не, в последните си години и на това - не, но докато функционираше прилично, тя създаваше мъже, преработваше кифлите до тесто и след това омесваше от тях мъже. Днес повечето не умеят да си изперат чорапите. Ако се развали пералнята, ще ходят мръсни. Не умеят да изперат бельото си. Наддават вой до небесата, когато мама я няма да свърши тази работа. Да пусне пералнята имам предвид.

Трудно ще ме убедите, че позата на аристократа, под която прозират тежките комплекси на аграрните корени (всички сме със селски произход - едно, две или три поколения назад). е смислената стратегия за живеене въобще. Тежко ще успеете да ми докажете, че да си кифла е особено конструктивно. Може да е фешън, да носи престиж сред чалгаджийките, но едва ли това е мечтаната гражданска нагласа и несъмнено не до това води смисленото възпитание.

Редактирано от Visotsky (преглед на промените)

По мое време също беше мръсен. Още по-мръсен - движеха автобуси "Икарус" и "Чавдар" на по 20 години. Често пъти, когато валеше навън, валеше и в автобуса.

Твоите несгоди са твой проблем. Моите са си мой. Аз съм казал при първа възможност - повече с автобуси не се занимавам. И така и правя. Днес дори си смених автомобила с 2 пъти по-мощен. Ама с АГУ - за икономия и за екология.

Това, че градският транспорт е мръсен, чупил се е или е бил нередовен - това са неща, които в белите страни няма да видиш. Няма какво да ми изтъкваш нередности, които хората в Германия никога не преживяват. Те знаят защо си плащат и го изискват. Ти трябва да осъзнаеш, че всички нередности в България не са нещо положително, което да калява духом и тялом - ние сме ПЛАТИЛИ и сме делегирали права, за да може някой да свърши работата правилно. А не дръвници да ни усложняват живота и да ни пречат да правим това, в което сме най-добри.

Ходил съм пеша километри и съм мръзнал по спирките с часове. И на стоп ми се е налагало да обикалям. Казах СТОП и това е. Това не е нормално. Намерих алтернатива - използвах я. Шофирам в момента 120к.с автомобил. Повярвай ми, знам как да си пусна пералнята. Знам как се готви. И т.н.

А тези, според мен глупости, за казармата са излишни. Вече я няма. И по-добре. Че не губят времето на младежите. Вместо да учат и да работят за себе си, за чужбинско или благото на България - да затъпяват и изпростяват в обстановка, в която нищо високо морално няма да се роди.

И още нещо - шансът да се оберат... Абе, в белите държави дали приемат като в рамките на НОРМАЛНОТО възможността да те оберат?

Твоите несгоди са твой проблем. Моите са си мой. Аз съм казал при първа възможност - повече с автобуси не се занимавам. И така и правя. Днес дори си смених автомобила с 2 пъти по-мощен. Ама с АГУ - за икономия и за екология.

А честито. Върви ти бизнеса значи.

А честито. Върви ти бизнеса значи.

Мани, мани..Пак дарак от 90-те..Ама поне върви повече...Много повече...

В нормалните държави започваш да шофираш от автомобил за 250 дилара/евро, защото трябва да знаеш каква е цената на парите и да имаш идея, че когато направиш кинти и си купиш добра кола, да не губиш връзка с нормалността и да не се самозабравяш.

В нормалните страни синовете на милионерите раздават флаери на входа на университета, в който учат. Или мият чинии в стола му. Или разнасят вестници с велосипед. Или друга работа с ниски квалификационни изисквания. Поради разбирането, че нормалното, осъзнатото гражданство, изисква да си знаеш цената, без да късаш с действителността. В тези места, за които ми говориш, хората с възможности живеят със съзнанието, че утре може да фалират и да се окажат в изкопа с кирката, за да бъдат в състояние да оцелеят. Тъкмо на това възпитават и децата си. Ето защо немските деца стоят търпеливо в дъжд и сняг на спирките, чакайки автобуса. Или метро. Или какъвто и да е обществен транспорт.

Ние, балканците, и всички други представители на комплексирани нации, живеещи със съзнание за обреченост на изоставане, опитваме да компенсираме, създавайки някакви изкуствени аристократи, които не са нищо повече от квартални тарикати тип "лекета" със селски корени, личащи от километри... Много е тъжно!

Моята кола е 145 коня. Но не го изтъквам, защото от това мъжкото ми самочувствие няма да порасне. Нито някои мъжки телесни органи ще станат по-впечатляващи или по-работливи. Никой не се интересува колко точно е мощна колата ми. Нито колко е нова, а моята е новичка - на 30 000 стана наскоро. Но това няма да ме направи по-добър човек, нито по-квалифициран специалист, нито някак ще пвлияе на самочувствието ми. Бачкал съм и съм я сдобил, не съм похарчил кинтите на тате за нея. Не ползвам газова уредба - имам пари за гориво. Преценил съм си какво мога да си позволя, а не съм се метнал на г*зарията, която след това ще "побългаря", за да пасне на джоба ми. Екологията ме интересува. Затова, когато нямам нужда от автомобил, ползвам градския транспорт - той замърсява с или без мен; карам колело или ходя пеша.

Ика ли нужда отново да отбелязвам чия житейска стратегия изглежда по-успешна?

Редактирано от Visotsky (преглед на промените)

В нормалните държави започваш да шофираш от автомобил за 250 дилара/евро..

Пак говориш глупостите. Богатите навсякъде са еднакви и никъде не са "земни". Чети, информирай се.

Да, всички немци се возят в общественият транспорт Автомобили там няма!

Просто не знам как да отговоря на нещата, които си написал. Това са нелепици, които нямат връзка с действителността. Това, че ти е било гадно, лошо и мизерно не означава, че всички трябва да минат по този път. Но не, всички са лекета със селски корени, ти си слънцето и луната...

Резюме - Ако автобусът е студен, мръсен или не идва навреме - това НЕ Е някакъв извратен тест, нито каляване на психика и физика. Ако те оберат или пребият, това не е нещо нормално. Всичко това става, защото някой не си е свършил работата. И това не е нормално. Това не трябва да е така. И това, че си преживял нещо такова не е повод за похвала. Означава, че живееш в държава, която не се грижи за гражданите си.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.