Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Това бутонче Desktop в KDE 4 може ли да се махне или поне да се скрие по някакъв начин?

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 5 часа, bozho76 написа:

Ви препоръчвам Българският Tylix със спряна поддръжка, който е аналог на Knopix Linux. З

Tilix 2.1 го ползвах през 2008г. Доколкото си спомням, беше с кратка поддръжка (тогава година и половина) и най- късно през 2009г. беше в историята. Изобщо не знам, за какво може да послужи в момента.

Не беше никакъв аналог на Knoppix (тогава, специализиран за работа от жив диск),  а кирилизирана по подразбиране версия на Kubuntu (тогава с KDE 3.5) с красив, зелен тапет и приятни икони.

Колкото до Knoppix - тази претрупана със софтуер и проблемна дистрибуция никога не ми е била еталон за качество.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 10 часа, tremal написа:

Привет отново. Почувствах се длъжен да се включа отново в темата и да взема отношение по въпроса с неизключването на компютъра при излизане от Убунту.

Смених първоначално инсталирания 14.04 с 15.04. Непосредствено след инсталация пробвах рестартиране, изключване и заспиване, като и трите работеха перфектно (лаптопът заспива както си трябва, щом затворя капака). След това, обаче, се оказа, че има ъпдейти, които инсталирах, имах и малък проблем с графичния драйвър, който оправих бързо и лесно. И не знам кое от тези неща осра работата, но нито рестарт, нито изключване, нито заспиване работеха. При изключване Убунту си застиваше на екрана с логото и точките. 

И аз се разрових в нета. Първо пак си сложих драйвери за wifi, но едва ли те са оправили нещо, освен ако с тях не се е инсталирало и още нещо.

Освен това в някаква тема из нета четох, че съветват човек с подобен проблем да натисне Shif, alt или F2 по време на стартиране. Заедно, по отделно, човекът не помнеше. Идеята е да се отвори нещо като терминала и да се направят една или две промени. И аз реснах щайгата и почнах да блъскам душманската шифта, алт-а  и Ф2. Така логото на Убунту няколко пъти се появи и изчезна, а сега по време на стартиране, за около секунда се появява черен екран с множество редове, но нямам време да прочета какво пише. Идеята е, че функциите на лаптопа отново работят добре, пък да видим до кога. Ето така, без да знам как, оправих проблема си. Ако някой има точна и подробна информация за извършеното от мен, да пише :D:D

Трябва да почна да заучавам някои неща вече :D

Ако разбирам правилно - (нямаш) всъщност имаш скрито буут-меню, което се оправя лесно. От там (ако се виждаше) щеше да видиш с кой бутон ще можеш да го редактираш (по друг начин малко) за еднократно зареждане и да зададеш по-различни параметри на зареждането. И някой от тези параметри на тебе ти помага (ти трябва) и трябва  да остане за постоянно. Ако има обновяване на GRUB и "околностите" , и те пита кво да прави - ако кажеш "дай най-новото", а не -"запази старото, че работи"... или поне да видиш каква е разликата и те тогава да избереш.

"Превеждам" ти какво си правил. :)

Пак ми се затриха иконите и не можех да използвам десен бутон на десктопа. Причината - според мен - отново беше чистач на непотребни файлове. Отново при Debian 8.2 XFCE. Изглежда грешно съм гуглил. Проблемът не е както си мислих в Debian, а в XFCE. Пробвах десетина неща - не стана, и тогава гугълнах "XFCE desktop icons disappeared" и се оказа, че това си е бъг именно в XFCE, който от време на време се случва. xfdesktop с root-достъп - нищо. С user-ски права обаче, ХОП! стана. Дано свърши на някой работа. Вече два пъти се получи при мен.

преди 16 часа, Kieli написа:

Това бутонче Desktop в KDE 4 може ли да се махне или поне да се скрие по някакъв начин?

преди 12 часа, бат'начо написа:

Ако разбирам правилно - (нямаш) всъщност имаш скрито буут-меню, което се оправя лесно. От там (ако се виждаше) щеше да видиш с кой бутон ще можеш да го редактираш (по друг начин малко) за еднократно зареждане и да зададеш по-различни параметри на зареждането. И някой от тези параметри на тебе ти помага (ти трябва) и трябва  да остане за постоянно. Ако има обновяване на GRUB и "околностите" , и те пита кво да прави - ако кажеш "дай най-новото", а не -"запази старото, че работи"... или поне да видиш каква е разликата и те тогава да избереш.

"Превеждам" ти какво си правил. :)

Ще отделя време за подробно разглеждане на нещата, за да имаме повече яснота :D

преди 18 минути, Kieli написа:

Може да отключиш джаджи-те и да го преместиш в ъгъла, тогава е бутон без текст :) Иначе махане не е предвидено и все пак може, но да триеш по кореновата директория е тъпо, при следващият ъпдейт ще се върне и пак трябва да го триеш. 

http://kde-look.org/content/show.php/Py-Cashew?content=147892 Не виждам какво ти пречи :) 

преди 1 час, Методи Дамянов написа:

С user-ски права обаче, ХОП! стана. Дано свърши на някой работа. Вече два пъти се получи при мен.

Нещо не мога да те разбера. От администраторски акаунт в графичен режим ли работиш ?

преди 7 часа, cybercop написа:

Нещо не мога да те разбера. От администраторски акаунт в графичен режим ли работиш ?

В терминала го пиша. Изпълнявам командата с обикновени (user@user), не с root права (root@user). Четох доста постове за подаване на командата. Обаче само в един форум, при отговор, че нищо не става, човекът му каза на тоя де търси помощ да  не го прави с "root" права. Само не разбирам при положение, че знаят, че има бъг в XFCE, при който чезнат десктоп иконите, що не го оправят. Поне в тези постове, които четох, казваха: "А, да, това е често срещан бъг, но се оправя лесно". И то явно наистина е лесно, ма що да е така.

Иначе това да си изтрия папката в .config/xfce4 и логаут/логин не стана нищо.

И още нещо, бе четох, ма не доечтох - защо в debian-деривати, като Ubuntu е "sudo" (super user do) при изпълнение на команди в терминала, а при чистия Дебиан е само "su"? В смисъл с една-две думи...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Никога не съм имал подобен проблем. Имал съм глупостта да изтрия кошчето и после да създавам ръчно папките в него, но, икони не са ми изчезвали. Винаги след  инсталация, проверявам дали е инсталиран xdg-user-dirs-gtk и след това изтривам цялата потребителска конфигурация, без кошчето в папка .local. Така, след рестарта, започвам да конфигурирам системата на чисто.

На мен ми се случва за втори или трети път - и в Минт XFCE мисля съм имал подобна грижа. А ползваш ли някакви чистачи на непотребни файлове? Аз си мисля, че подобно на Уиндоус, където правят големи бели често, явно и тука е така...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Ползвам bleachbit в която съм отметнал всички опции, без "свободно пространство", която е прекалено бавна.

преди 9 часа, cybercop написа:

Ползвам bleachbit в която съм отметнал всички опции, без "свободно пространство", която е прекалено бавна.

С XFCE ли си?

Понеже искам да инсталирам доста шрифтове накуп, включително и такива, които не се водят стандартни, имам едно питане. От другия ми компютър, работещ с Windows 7, свалих всички шрифтове на една флашка и ги метнах на десктопа на Убунту. Но са доста шрифтове, та се чудех няма ли някоя хитринка, някоя командичка, която да напиша в терминала и тия шрифтове да се инсталнат автоматично, че един по един ще си играя до следващия Каварна рок фест :D 

преди 8 часа, Методи Дамянов написа:

В терминала го пиша. Изпълнявам командата с обикновени (user@user), не с root права (root@user). Четох доста постове за подаване на командата. Обаче само в един форум, при отговор, че нищо не става, човекът му каза на тоя де търси помощ да  не го прави с "root" права. Само не разбирам при положение, че знаят, че има бъг в XFCE, при който чезнат десктоп иконите, що не го оправят. Поне в тези постове, които четох, казваха: "А, да, това е често срещан бъг, но се оправя лесно". И то явно наистина е лесно, ма що да е така.

Не се разбира много какво правиш за да дадем предположение... Не си казал и коя е командата, няма линк към въпросното мнение. :)

Иначе това да си изтрия папката в .config/xfce4 и логаут/логин не стана нищо.

И още нещо, бе четох, ма не доечтох - защо в debian-деривати, като Ubuntu е "sudo" (super user do) при изпълнение на команди в терминала, а при чистия Дебиан е само "su"? В смисъл с една-две думи...

Най-напред не е само в Debian, а нявсякъде. Командата su (съкратено от substitute user) "прехвърля" потребителя без стария да е излязъл. Когато се изпълни без потребителско име се подразбира root. Другата команда, sudo, има доста по-различна идея. Нейната цел е да изпълнява комадите с повишени привилегии. По този начин, първо може да се задават шаблони и второ се разграничава кои потребители са правили важна манипулации по системата. Това е от полза за големите организации.

Принципно трябва да ги има и двете команди, а su - задължително.

преди 1 час, tremal написа:

Понеже искам да инсталирам доста шрифтове накуп, включително и такива, които не се водят стандартни, имам едно питане. От другия ми компютър, работещ с Windows 7, свалих всички шрифтове на една флашка и ги метнах на десктопа на Убунту. Но са доста шрифтове, та се чудех няма ли някоя хитринка, някоя командичка, която да напиша в терминала и тия шрифтове да се инсталнат автоматично, че един по един ще си играя до следващия Каварна рок фест :D 

Може или да ги прехвърлиш в локалната папка ./fonts или да ги сложиш в отделна папка /примерно /opt/custom-fonts/ и да окажеш на системата да я ползва.

http://community.linuxmint.com/tutorial/view/29

преди 5 часа, Методи Дамянов написа:

С XFCE ли си?

Да. Но, ползвам Bleachbit под всички графични среди.

преди 1 час, tremal написа:

Има. Командата за отваряне на файловия мениджър с администраторски права. Поставяш папките с шрифтовете или директно шрифтовете в usr/share/fonts и, системата ги ползва. Няма значения за  коя OS са били предназначени първоначално, защото знаците са едни и същи.

http://s19.postimg.org/bayr4dcdv/fonts.png

@Melmak ® благодаря. Ами, по отношение на линк към решенията... аз съм си забранил историята във Файърфокс, но ето няколко. Не мога да намеря връзка, където човекът каза това за потребителско (не-root) изпълнение на xfdesktop:

http://techlorebyigor.blogspot.bg/2013/01/when-xfce-desktop-icons-disappear.html

Eто за Crunchbang потребител:

http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=29528

Ето за Убунту. Не е моят случай може би, но пича и той останал без десктоп икони:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2254576

Тук пък от форума на xfce, който много странно му звучи проблема. При мен не е всеки път...

http://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=6930

И нещо, което е бая старо - 2009г. Генту

https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-789720-start-0.html

Пичове, страшни сте!

Все пак да дам отчет какво направих: оказа се, че фонтовте, които съм инсталирал чрез намерени команди в нета, си ги има (аз мислех, че не съм се справил с инсталирането, защото не се появяваха), но трябвало да ъпдейтна "фонт кеша" (ти да видиш), което направих с командата "sudo fc-cache -fv"

След това, по заръка на киберченге, отворих файловия мениджър с права на админ, да се почувствам и аз баш пич. Направих го с команда gksu nautilus и въвеждане на парола. Тогава вече копирах шрифтовете в папката за шрифтове, която ми показаха хората в постовете по-горе (много ясно, че първо пробвах без администраторски права :D ама не ми даде нищо да направя). Така може и да съм дублирал някой шрифт, ама здраве да е. Направи ми впечатление, че този път всички фонтове бяха в ЛибреОфис, без да се налага никакъв ъпдейт на кеш и не знам какво си. Ама аз все пак го направих отново, защото ако не помогне, то поне няма да навреди, си мисля.

Не спирам да се радвам на помощта, която ми оказвате и съм много благодарен

преди 8 часа, tremal написа:

..... което направих с командата "sudo fc-cache -fv"

Няма нужда от sudo. Командата се изпълнява в потребителски режим.

Пак да досадя. :) Трябват ми пълни права в линукс партишъна, който е номер 3. Идеи? Преди си го правих с един ред команда ама мина много време.

Офис пакетите:

ЛибреОфис се държи ужасно, когато ми се наложи да отворя MS Office документ, съдържащ WordArt. Съвместимостта между двата офис пакета е доста зле в това отношение. Има ли как да се подобри?

Като цяло кой е по-добър офис пакет за Линукс - Либре или Open Office (дето сега се казва другояче). Има ли друг добър офис пакет? Айде шрифтовете оправих, ама WordArt стиловете и картинките едва ли се теглят от някъде (или пък да)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.