Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Благодаря. Между другото браво на @corduna за темата. Определено имаше нужда от нея, и ще има и занапред. "Празните приказки" са си друга тема. Много се разводняваше... неопитни потребители, когато идваме там.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Каква е разликата между apt-get и aptitude? Най-просто може да се види примерно така, изпълнени последователно

sudo apt-get install xdotool clipin

sudo aptitude install xdotool clipin

и защо е предпочитана първата команда в Убунту. Пиша го, понеже видях командата в коментара на Росен. Има и търсачка за по-любопитните.

aptitude е по-бавен, може би за това. Но пък е доста функционален. Но няма никакво значение, скоро ще се минава на snappy.

Имам предвид, че едното ще спре , а другото ще продължи. Ако е придружена и с "-y/-yes" аргумент командата, едва ли ще се види какво се е инсталирало и какво - не, особенно ако са изредени доста пакети. (Ако не се знае какво да се гледа).

От любопитство да питам за програмата Empathy:

като сложих Убунту за първи път, не работеше с фейсбук. По едно време, нямам никаква идея как, заработи. Разбрах го при една проба, дето не знам и аз защо я правих. Днес трябваше да преинсталирам Убунту, щото успях да го омажа и Empathy пак не работи с фейса. Версията на програмата при мен е 3.12.9, но се чудя да няма някоя нова версия и аз да не знам как да го ъпдейтна. Явно apt-get update не му влияе много :D

Като споменах apt-get update: струва ми се, че колкото и пъти да изпълня командата, дори да го права без спиране, все сваля по нещо ново. А си мисля, че трябва накуп да сваля всичко :D

Редактирано от tremal (преглед на промените)

Забрави вече за facebook през Empathy, pidgin или каквато и да е външна програма - променено е API-то за работа на фейс-а с други приложения, различни от техния месинджър.

То за пидгин ясно, ползвам си. Но Empathy сработи, из нета също попаднах на хора, които казват, че някак е станала работата. :DТа полюбопитствах

преди 7 часа, vasettoo написа:

Забрави вече за facebook през Empathy, pidgin или каквато и да е външна програма - променено е API-то за работа на фейс-а с други приложения, различни от техния месинджър.

Ами аз си ползвам Фейсбук през Pidgin-a. Номера е, че трябва да се добави и Purple Facebook. Има и .deb пакет.

преди 8 часа, upili написа:

Ами аз си ползвам Фейсбук през Pidgin-a. Номера е, че трябва да се добави и Purple Facebook. Има и .deb пакет.

Мда, pidgin се справя с този плъгин, обаче Empathy го забравяме, докато не се намери някой да напише подобен.

sudo su

apt-get install gnome-panel      Променя изцяло външният вид на Убунту след рестартиране и избор на панел преди вписване на паролата.

Аз него бях заподозрял относно Empathy . Исках преди време да си инсталирам SMplayer, което по принцип е достатъчно лесно, ама май намерих инструкции в нета само за Mplayer и барабар с него нахаках и някакъв gnom theme... Е, не ми хареса и го разкарах, но скоро след това забелязах, че Empathy си работи с фейса.

Обясних нещата кошмарно, но всичко това стана едва няколко дни след като за пръв път се бях докоснал до Линукс и наистина нямах никаква идея какви ги върша, просто експериментирах и пробвах различни неща с цел да го разуча по-бързо :)

Всичко е възможно.  :)  Тук (~/.bash_history) ти е историята на командите, ако не ползваш (и я отметнеш за изтриване/почистване) bleachbit или от тоя род. Там са ако не си ползвал 'sudo su/sudo -i' (е, те са в папката /root). И ако ползваш synaptic , там пак имаш хронология.

Мисълта ми е ако пак получиш резултата, да знаеш къде да търсиш за евентуално 'повторение'.

scrot.png

scrot-root.png

scrot-synaptic.png

Маке, едва ли ще тръгна да се занимавам. Цъкам си Пидгина с Пърпъл Фейсбук и съм си ОК. При Empathy редът за писане на текст беше само един и не се уголемяваше, ако пишеш по-дълго съобщение. И така не виждаш добре кви си ги писал. Не знам защо, ама това страшно ме подразни :D

Айде да не ви мъча сега, ама утре ще ви потърся за помощ за принтера, че нещо се бъзика и не ще да работи :)

преди 14 часа, tremal написа:

Маке, едва ли ще тръгна да се занимавам. Цъкам си Пидгина с Пърпъл Фейсбук и съм си ОК. При Empathy редът за писане на текст беше само един и не се уголемяваше, ако пишеш по-дълго съобщение. И така не виждаш добре кви си ги писал. Не знам защо, ама това страшно ме подразни :D

Айде да не ви мъча сега, ама утре ще ви потърся за помощ за принтера, че нещо се бъзика и не ще да работи :)

Готови сме да помагаме за принтера. С кой Линукс си? Кажи марка и модел на принтера?

Ubuntu 15.04

Принтерът всъщност е 3в1 устройство - принтер, скенер и ксерокс. Моделът е Samsung CLX-3185.Бях го добавил преди като устройство в "Принтери", но дори пробна страница не поиска да пусне, камо ли да ползвам скенера (а него ползвам най-често). Проблемът е, че принтерът не е свързан към лаптопа, който използвам в момента, а в друг компютър с Windows 7. Връзката на лаптопа ми с другия комп и от там с принтера, минава през рутера. Докато имах Win7 и на лаптопа, нямах проблеми - инсталирам драйверите и готово. Ще ми се и сега да нямам проблеми :)

С кой Линукс си? Аз имах Самсунг CLP-300. Свързваш МФУ с лаптопа и включваш захранването на принтера, скенера и факса. И кажи резултата.

преди 10 часа, tremal написа:

Линукса е Ubuntu 15.04 :)

МФУ какво е :D

Мулти Функционално Устройство. Обикновено за него трябва фирмен драйвър, но, трябва да тестваш няколко. Имаме МФУ на HP в офиса на компютър под LM и то работи с драйвър на HP за друг модел.

Здравейте. Температурата на процесора ми е между 82 и 86 градуса по Целзий. Температурата на хард диска ми е 52-54 градуса по- Целзий. Тези стойности на температурите дали са високи и има ли опасност компютъра да ми се повреди? Ето параметрите на компютърната ми конфигурация.

Процесор: Intеl I5-2500K-  не е овърклокван.

Вентилатор на процесора: Cooler Master

RAM; 4 плочи по- 4 GB Kingston

Дънна Платка: ASUS P8P67 Delux

Захранване: Cooler Master 850 Watt 80+ Gold Модулно.

Хард Диск 1ТВ Western Digital Green

Видеокарта: Gygabyte R687OC -  с три вентилатора и фабрично овърклокната.

Аз съм с Линукс.

Снимка на екрана - 19.01.2016 - 21,48,07.png

На каква причина могат да се дължат тези високи температури на процесора и харда? Има ли опасност да ми изгори компютъра? Защо при толкова високи температури компютъра не се само изключва, не забива, а работи нормално. Не го натоварвам. Само за интернет го използвам. И филми не гледам. Къде да търся причината за високите температури?  Лично гарантирам, че няма прах, мъх и други замърсявания. Чистя го на всеки 30 дни от прах. Кутията е голяма и просторна, тоест нормална кутия Middle Tower.  Благодаря предварително за отговорите.

Според мен е височка температурата на процесора - такава би трябвало да е под натоварване, а не при idle 2%. Твърдите дискове при мен държат около 35 градуса в момента. Явно има някакъв проблем при теб.

@bozho76 : Не вярвай много на сензорите. Изпълни top и, виж натоварването на процесора, дали е нормално. От години не се занимавам да гледам температури.

Тия сензори мерят едно към кесим  и вяра аз им нямам . Ако се загледаш ще видиш ,че максималната температура  за процесора ти е 82 градуса и ако    вярно  работи на толкова  компютъра ти щеше да се рестартира  през 10 секунди заради прегряване.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Здравейте

По принцип съм много бос в всякакви теми за линукс понеже просто заради някои игри не мога да го ползвам и не съм се занимавал да го слагам на настолния компютър

Та сестрата има лаптоп Compaq Presario CQ58-140SU и днес направих преинсталация на бозата.Моята обаче е 64битова и машинката направо не може да смогне та ще се наложи да мина на 32 бита.Въпроса тук е какъв линукс да избера гледам че са няколко модела и дали има надежден сайт за сваляне на драйверите защото в HP сайта има само драйвери за Windows

Редактирано от Николай Петраков (преглед на промените)

Линукс сам ще си намери драйвери ,или ще ползва свободните .Като гледам лаптопа /душа под наем носи/  ти предлагам Ubuntu Mate,Linux Mint XFCE .Инсталира се лесно ..........в нета има достатъчно клипове на български език :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.