Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

По-скоро ти свършва рам паметта.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 14 минути, McLane написа:

По-скоро ти свършва рам паметта.

Вероятно е точно така.
Но пък моите родители едва ли ще слушат музика, или поне няма да е толкова продължително.
Няма да ползват нито GIMP, нито други тежки приложения.

Благодаря !
Ще разуча и Стотинката. Може и на моя лаптоп да сменя УСУ със Стотинка, ако забележа някакви предимства, които да надделеят над неудобството да източвам десетки Гб съхранени снимки, преди да преинсталирам ...:)
Или да ги архивирам на DVD.

Редактирано от Недко (преглед на промените)

на 31.01.2016 г. at 15:26, Недко написа:

... ако забележа някакви предимства, които да надделеят над неудобството да източвам десетки Гб съхранени снимки, преди да преинсталирам ...:)
Или да ги архивирам на DVD.

Нещо не схващам, но ... ползвам само Линукс (нямам Уйн от години) и разпределенито ми е такова.

Screenshot from 2016-02-01 20:35:33.png

преди 25 минути, бат'начо написа:

Нещо не схващам, но ... ползвам само Линукс (нямам Уйн от години) и разпределенито ми е такова.

Имам предвид, че ако реша да инсталирам СтотинкаOS, с което да изтрия УСУ (БГ Убунту)
ще ми се наложи предварително да архивирам десетки Гб файлове,
като ги източа на флашки 
или
като ги запиша на DVD-та.
Това за мен е разход на време, който ми пречи да работя нещо за пари ...
.........
Ако греша, т.е. ако има начин да се преинсталира друга дистрибуция или нова версия на Линукс,
без да се архивират файлове, (с цел да не се изтрият случайно),
моля да ме поправите и да ме информирате как става.

Благодаря ви !

преди 14 часа, Недко написа:

Имам предвид, че ако реша да инсталирам СтотинкаOS, .....
ще ми се наложи предварително да архивирам десетки Гб файлове,
.........
....... ако има начин да се преинсталира друга дистрибуция или нова версия на Линукс,
без да се архивират файлове, (с цел да не се изтрият случайно),
моля да ме поправите и да ме информирате как става.

Хард диска ти на колко дяла е разцепен? Нещо не доумявам как ще ти се изтрият файловете случайно?? Аз примерно ползвам хардиск разцепен на 2 дяла, единия е системен ( на който се намира операционната система и програмите към нея) и 2ри на който сухранявам данни (снимки, видео...) като преинсталирам, да речем от УСУ на СОС , форматирам системния дял и записвам на него новата си ОС, като файловете ми си остават на другия дял непокътнати.

преди 17 часа, бат'начо написа:

offtopic: Винаги съм се чудил защо някои букви от менюто са подчертани. :D

преди 1 час, Invocation написа:

Хард диска ти на колко дяла е разцепен? Нещо не доумявам как ще ти се изтрият файловете случайно?? Аз примерно ползвам хардиск разцепен на 2 дяла, единия е системен ( на който се намира операционната система и програмите към нея) и 2ри на който сухранявам данни (снимки, видео...) като преинсталирам, да речем от УСУ на СОС , форматирам системния дял и записвам на него новата си ОС, като файловете ми си остават на другия дял непокътнати.

Благодаря !
Вероятно съм срещнал мнение по форумите, че няма пълна гаранция, и за да се избегне риска на 100 % , е добре да се архивират файловете.
Може да е било грешно, или аз да не съм разбрал.
Не съм много вещ, и нямам голям опит. 2015 или 2014 г. с много четене си инсталирах УСУ , заедно с Windows XP.

На въпроса ти : хард диска ми е разделен на 4 дяла. Двата са на УСУ, и двата на Windows XP, като дял D е най-голям и общ за двете ОС.

"C" ntfs primary 28,91 GB
"D" ntfs primary 53,7 GB
"E" ext4 primary "/" 24,10 GB
"F" ext4 extended /home 5,06 GB

В тази тема е историята и част от мненията, които съм чел :

Мислиш ли, че дяловете на УСУ са правилно разположени, за да няма риск от изтриване на /home ?
А и аз чак сега съобразих, че проблемът е почти нулев, защото основният архив е на D, който няма да се пипа.
В /home съм вкарал едва няколко снимки, а и самият дял е много малък, а не десетки Гб, както писах в първия си въпрос.

И, да напомня, че най-вече исках да видя мнения за предимства или недостатъци на Стотинка и УСУ, за да избера едната пред другата в моя случай.

Благодаря !

Home е абсолютно излишно да е отделен дял. Никак не обичам подобни фрагментации на дялове. Пък и после по-лесно се прави имидж всичко накуп.

преди 6 минути, Mozo написа:

Home е абсолютно излишно да е отделен дял. Никак не обичам подобни фрагментации на дялове. Пък и после по-лесно се прави имидж всичко накуп.

Вече и аз мисля така. Като поработих с общия дял D и се уверих.

преди 26 минути, bornofash написа:

Това сериозно ли го питаш ? :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:

преди 32 минути, bornofash написа:

Уж да отвяряш менютата по-бързо, чрез клавишна комбинация.

преди 5 минути, jhoro написа:

Това сериозно ли го питаш ? :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:  :ohmy:

Ретротех фолклор. Има ли смисъл да знае?

преди 1 минута, Melmak ® написа:

Уж да отвяряш менютата по-бързо, чрез клавишна комбинация.

Ретротех фолклор. Има ли смисъл да знае?

Не по-бързо, а като алтернатива - при липса на друго входно периферно устройство (мишка, тъчпад ...)

Знанието никога не е излишно, нали?  :wink12:

Трябва да си луд ентусиаст да разчиташ, че така интерфейса ще сработи. Цялостно и все още. Иначе вътре в програмата би трябвало, щом ги има тези маркери.

преди 1 час, Melmak ® написа:

Трябва да си луд ентусиаст да разчиташ, че така интерфейса ще сработи.

Аз (като стар Vim user) го ползвам редовно и навсякъде и всичко си работи. Много по-бързо е, в програми, в които ползваш и двете ръце на клавиатурата (пр. текстови редактори)

И не виждам защо да е толкова невероятно да не работи този интерфейс, той си е основна част от библиотеката която осигурява менютата и не представлява особена трудност за разработчика на дадено приложение, да го поддържа.

преди 2 часа, flare написа:

Много по-бързо е, в програми, в които ползваш и двете ръце на клавиатурата (пр. текстови редактори)

Не знам как ще се държат останалите компоненти в графичната среда. Дали ще можеш да ходиш навсякъде само с клавиатура, дали всички приложения за настройка поддържат такъв сценарий. Иначе веднъж, като приложението е на фокус е логично да работи. :)  И да, ако си му свикнал и е често използвано приложение може и да е удобно. Но за нещо от типа на GParted само го загрозява, ако питате мен. Нямам нищо против библиотеките да го поддържат, просто не бих го сложил.

Май имаше и още един начин да се ходи из менютата без клавиатура, но вече не помня как беше и доколко работи.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

преди 13 минути, Melmak ® написа:

Не знам как ще се държат останалите компоненти в графичната среда. Дали ще можеш да ходиш навсякъде само с клавиатура, дали всички приложения за настройка поддържат такъв сценарий.

Ама нали точно това ти казвам че това обикновено е заложено и си го има там. Примерно:

http://doc.qt.io/qt-4.8/qshortcut.html

или

http://doc.qt.io/qt-4.8/qmenu.html

Аналогично го има и в другите смислени среди, с които някой си прави меню. Правиш и забравяш. Ако стане проблем, то това е защото нещо друго не работи/е написано правилно, не щото ти си сложил шорткът.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 8 минути, flare написа:

Аналогично го има и в другите смислени среди, с които някой си прави меню. Правиш и забравяш. Ако стане проблем, то това е защото нещо друго не работи/е написано правилно, не щото ти си сложил шорткът.

Знам, че го има. Казвам, че в общи линии ме дразни. И след това твърдя, че едва ли го поддържат за всички визуални компоненти на работната среда от типа на виджети и т.н.

На KDE не работи съвсем както трябва итеракцията с клавиатура...

преди 47 минути, Melmak ® написа:

Знам, че го има. Казвам, че в общи линии ме дразни. И след това твърдя, че едва ли го поддържат за всички визуални компоненти на работната среда от типа на виджети и т.н.

На KDE не работи съвсем както трябва итеракцията с клавиатура...

Ми това че една функционалност не работи съвсем навсякъде значи ли, че е наивно да я ползваш, при положение, че а) не ти коства нищо да пробваш и б) на повечето места работи все пак.

Относно това че не ти харесва - еми ок, ама то на всекиго нещо не харесва, но това не значи че трябва да се маха - а и това специално е толкова минимално нещо, че аз дори не ги забелязвам тези подчертавки, ползвам ги по аналогия и навик. На Win са го направили много смислено. Ако не натиснеш Alt, не ти ги подчертава, иначе значи, че искаш да ползваш точно меню шорткът и тогава ти ги показва.

на 1/31/2016 at 12:01, Melmak ® написа:

Това ми изглежда нормално, няма лаптоп, който да издържа продължително време на високо натоварване. Да не говорим, ако се натовари видеото и процесора едновременно.

Проблемът може да се реши, подобно на Power Managment в Windows. Тоест да се ограничи максимално ползваният ресурс на целия процесор. Предполагам, това ви върши повече работа, защото е по-лесно и няма риск друг процес, който не е ограничен, да почне да товари.

https://wiki.archlinux.org/index.php/CPU_frequency_scaling

Програмката е cpupower, но има и други начини да се приложи, вкл без никаква програма.

Може и да има начин да се ограничи точно определен процес, но това ще е повече играчка, ако изобщо е възможно.

Може: http://blog.scoutapp.com/articles/2014/11/04/restricting-process-cpu-usage-using-nice-cpulimit-and-cgroups

С cpulimit.

на 1/31/2016 at 12:37, bvbfan написа:

И аз си мислех, че може с cpulimit, но всъщност програмата не работи, поне при мен. 

cpulimit -e dolphin -l 50%

Без значение каква е командата, програмата segfault-ва.

cpulimit ми свърши идеално работа! 

cpulimit -p [PID] -l [% на всяко ядр]

ако процесора е двуядрен 100% осначава 50% обща натовареност.

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

Заядох се от спортна злоба с този Арч /нали е ролинг/ и стигнах до кривата круша. Сред като с триста зора го инсталирах на един сравнително добър комп - 4гб. рам; 3гх. дуал и т.н., след това не ще да тръгне.  Ами след като го рестартирам и подам съответните пароли, ми излиза някакъв налудничав надпис: "root@linuxbox" , където роот е админа, а линуксбокс - името на компа. Иска ми някаква команда, която си нямам представа каква е. И до там.

Изобщо всички Арчовски производни са тотално объркани: Манджаро или Ка линукс пък не превключват клавиатурата " en - bg"; така и не открих никаква комбинация. Същото се получава и с Apricity. И т.н. Сигурно трябва да се пише нещо в конзолата, пък не зная какво. 

Нещо не си направил като хората,и аз така преди 1 година се главоблъсках 3 дена.Накрая го инсталирах,добро дистро но не е нищо повече от другите известни .Ако искаш арч базирано дистро с ролинг релийз сложи си Нетрънер

преди 9 минути, аджамията написа:

Заядох се от спортна злоба с този Арч /нали е ролинг/ и стигнах до кривата круша. Сред като с триста зора го инсталирах на един сравнително добър комп - 4гб. рам; 3гх. дуал и т.н., след това не ще да тръгне.  Ами след като го рестартирам и подам съответните пароли, ми излиза някакъв налудничав надпис: "root@linuxbox" , където роот е админа, а линуксбокс - името на компа. Иска ми някаква команда, която си нямам представа каква е. И до там.

Изобщо всички Арчовски производни са тотално объркани: Манджаро или Ка линукс пък не превключват клавиатурата " en - bg"; така и не открих никаква комбинация. Същото се получава и с Apricity. И т.н. Сигурно трябва да се пише нещо в конзолата, пък не зная какво. 

Проблемът не е в дистрото, повярвай ми.

преди 4 минути, McLane написа:

не е нищо повече от другите известни .Ако искаш арч базирано дистро с ролинг релийз сложи си Нетрънер

Мхм, добре :D

Добре Моцо,аз го ползвах 2 месеца Арча .Кажи ми с какво е по-добър ?Аз лично не съм имал проблеми или крашове на системата с което и да е било дистро.

Аджамия я пробвай ей това дистро и кажи дали ти е трудна инсталацията BBQLinux.Като му изтриеш андроидските SDK- та след инстала  си е  чист като бебешко дупе Арч  с инсталация за 15 мин. в графичен режим. По лесен инсталатор аз не съм виждал от тоя. Имаш Gnome 3,Plasma 5,Mate,XFCE   като избор за графична среди  и би трябвало да ти задоволят капризите .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

преди 40 минути, McLane написа:

Добре Моцо,аз го ползвах 2 месеца Арча .Кажи ми с какво е по-добър ?Аз лично не съм имал проблеми или крашове на системата с което и да е било дистро.

Щом не си видял разликите, за теб са без значение :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.