Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Изглежда прилично но ако сменям Убунтуто ще е за Cent OS .  :D
Свободното време сега ще иде за CCNA  оказа се че юни имам два изпита  за рутиращи протоколи и едни натове ...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Бг версията на CENT OS ли ?

В никакъв случай.

Tanner: В някой от постовете си питаше дали ставаш за администратор. Не, не ставаш за администратор, но ставаш за тестов потребител. Може би след време, като махнеш windows7 и изостанеш от света на микрософт "Windows 10" Може би, тогава ще имаш някакъв напредък с администриране. Занимаваш хората с глупости и отнемаш от времето им за да ти обяснят как да направиш нещо. А ти да го правиш по свой си начин.

Бутваш едно лайф СД или ЮСБ и правиш това

sudo mount /dev/sdXY /mnt (sdXY е главния партишан на линукса ти)

sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sdа

ако не стане затриваш си линукса и си работиш на windows7

преди 3 часа, Vladimir Bakalov написа:

Tanner: В някой от постовете си питаше дали ставаш за администратор. Не, не ставаш за администратор, но ставаш за тестов потребител. Може би след време, като махнеш windows7 и изостанеш от света на микрософт "Windows 10" Може би, тогава ще имаш някакъв напредък с администриране. Занимаваш хората с глупости и отнемаш от времето им за да ти обяснят как да направиш нещо. А ти да го правиш по свой си начин.

Бутваш едно лайф СД или ЮСБ и правиш това

ако не стане затриваш си линукса и си работиш на windows7

Виж съгласен. За сега не ставам.
Изостанах доста от Линукс.
Доста стоях в света на Микрософт.
Не съм и напредвал, не можеш да си представиш за Линукс в бакалавъра с какви глупости ни занимаваха.
Но ще наваксам, амбициран съм.

Аз проблемът си го фикснах, дори имам превенция без да бутвам дискове и флашки и да си сменям бутлоадерите.
Дори съм споделил какво съм направил за следващите начинаещи ако имат необходимост от размяна на бутлоадерите.
Не виждам какво лошо съм направил с активността си.
За да получа такъв подтискащ пост за това, какво нямало да стане от мен.

Относно:

Ако бях приложил това, дали нямаше да ми размести бутлоадерите?

Аз не разбирам защо се отваря въпроса за моето запитване в друга тема.

Тази тема е за начинаещи.
Участниците по нищо не са задължени да ми отговарят, както тук така и на други теми или други форуми.
С какво им губя времето, на кого?
Всички сме тук по собствено желание.

Иначе ето темата за която натякваш:

:)

преди 7 часа, AntiAlGor написа:

И греша и не греша. Ако инсталираш в тази последователнос, Линукс-Уиндоус, няма да ти стане дуал бут. Никога, не ми се е получавало. Сега че има разни програми, дето решават този проблем, има. Не знаех, но вече ги научих.

И аз имам дерт. Ама не ми пука. Винаги когато пусна Уиндоус 10, след като съм ползвал Manjaro, часовника е назад, с няколко часа. Нямам проблем с батерията. Под Линукс, няма никакви проблеми.

Готов си ;) Вторият код те интересува теб :)

И започни да използваш активно Linux,защото докато не ти стане настолна операционна система, никога няма да свикнеш и никога няма да се научиш като хората. Какво беше това Windows 10 :P Използвай половин година само Linux, настрой си го както ти искаш, защото поне той позволява, и после си пусни вездесъщия квадрат - ще ти призлее, гарантирано.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Tanner: Виждам, че си редактирал своите постове.

преди 9 часа, Tanner Foost Foust написа:

Тази тема е за начинаещи.
Участниците по нищо не са задължени да ми отговарят, както тук така и на други теми или други форуми.

Да тази тема е за начинаещи, но начинаещи на линукс. Въпроса ти е за линукс, а твоето решение е за windows.

преди 10 часа, Tanner Foost Foust написа:

А за уина ако искам неговият лоадер да ми е дефолтски, стартирам инсталация на уина и зареждам команд промпта и от там следните команди:

Bootrec.exe /FixMbr
Bootrec.exe /FixBoot

Решението си можеш да го постнеш в тема свързана със windows.

преди 10 часа, Tanner Foost Foust написа:

За груб-а ясно е, през терминала в Линукс дистрото.

Ясно, но не пробва.

След това реши да обясниш на всички които се мъчиха да ти помогнат да направиш boot loаder си  как да направят windows boot loader .:)  "master"

Редактирано от Vladimir Bakalov (преглед на промените)

преди 10 часа, Иво Димов написа:

...

Чак пък предварително подготвен партишън,
Достатъчен е live-CD/USB_Disk , за да се презапише GRUB и Гомнинdows-a да си седне на гъза. А за лаиците има графичен инструмент - Boot Repair„ който върши същата работа под жив-диск/флашка.

преди 8 часа, Mozo написа:

Готов си ;) Вторият код те интересува теб :)

И започни да използваш активно Linux,защото докато не ти стане настолна операционна система, никога няма да свикнеш и никога няма да се научиш като хората. Какво беше това Windows 10 :P Използвай половин година само Linux, настрой си го както ти искаш, защото поне той позволява, и после си пусни вездесъщия квадрат - ще ти призлее, гарантирано.

Мисля че стана. След рестарт и пускане на Уиндоус 10, часовника беше наред.

За жалост, няма как изцяло да се мине на Линукс. Все още, има неща дето стават по-лесно под Уиндоус или стават само за него.

на 30.04.2016 г. at 9:55, Vladimir Bakalov написа:

Tanner: Виждам, че си редактирал своите постове.

Да тази тема е за начинаещи, но начинаещи на линукс. Въпроса ти е за линукс, а твоето решение е за windows.

Решението си можеш да го постнеш в тема свързана със windows.

Ясно, но не пробва.

След това реши да обясниш на всички които се мъчиха да ти помогнат да направиш boot loаder си  как да направят windows boot loader .:)  "master"

Презаписвам груба с команди през Линукс дистрибуцията aко искам да ми е по подразбиране, това се научих. Коментирах как се прави Windows Loader-a по подразбиране. Получава се само под Windows решение, което може да се обобщи пак с презаписване на Windows лоадера. Всичко което опитах под Линукс, само даваше автоматична настройка за превключване от Grub в Windows Loader-a. А аз исках дирвктно първо Windows Loader.

преди 42 минути, AntiAlGor написа:

Мисля че стана. След рестарт и пускане на Уиндоус 10, часовника беше наред.

За жалост, няма как изцяло да се мине на Линукс. Все още, има неща дето стават по-лесно под Уиндоус или стават само за него.

Стига, бе, моят е загнил, не е пускан от сто години, а постоянно играя на уиндоуски игри  под Linux и си ползвам като пич от години вече. Хич не ми е и притрябвало онова "нещо", нищо не ми липсва. Напротив, щастлив съм, че съм се отървал от милиарзите му недоразумения на Windows. Наистина не мога да ти опиша колко добре се чувствам :)

Не се сещам обаче кое е това, което става по-лесно под Windows :P Пък и ми е болно за тая десетка. Барем да беше със седмѝца :P

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Ми тази игра, дето играя. Само заради нея, ползваш Уиндоус. :D Пък и ми е легален.

Ще се наиграеш, ще си пуснеш друга, която върви и вече няма да ти е нужен :)  Само за Mafia III ще си пусна изчекнатата седмѝца, ама дотогава има време, току.виж я пуснали за Linux :)

И аз се надявам, тази игра да я пуснат за Линукс. Ама за сега, ще чакам.

Нямали ресурсии, нямали хораа, нямали времее, досега ги четох и се дразних :(

Може някой ден, от Steam да се захванат. Че май само в тях, е надеждата. То и War Thunder има версия за Линукс и то в Steam, И като човек, който играе и тази игра, под Линукс върви много по-леко и мазно.

преди 19 часа, Tanner Foost Foust написа:

Резултата, голям кеф.

tmp_24810_20160429_203750456828993.jpg

Вече под дефалт ми е уин лоадъра.

Ако имаш Линукс дистрибуция и Микрософт операционна система. Ако под дефалт ти е бут лоадера на Линукс дистрибуцията, тогава ако искаш можеш да направиш под дефалт Микрософтският лоадер.

Ръгаш двд в оптичното устройство с уин 7 инсталация или флашка.

Даваш езика ти на клавиатурата да ти е на английски и избираш поправяне на уиндоус. След това имаш две опции. Автоматично ще ти пусне първата. Ще ти даде грешка. Избери втората. След като те пусне във втората опция дай назад. Ще ти се покаже списък с тулове. Избери команд промпта.

След това въведи двете кочанди една след друга.

Рестарт и дефалт бут лоадера ти е на Микрософт.

Тук ако ти изчезне Линукс дистрибуцията в Микроспфтският бут лоадер, просто под Уиндоус 7 свали си и инсталирай easybcd.

Стартирай easybcd и от там add entry. Отиди в Linux.

Там избери Grub 2.

Отдолу го остави на аутоматик.

И си добави записа.

Рестарт.

И тадам.

Можеш да си суичнеш към линукса от уиндоус бут мениджъра.

Този номер не става.Сега съм с два бут лоадера.Единия е на уинндоус другия е на линукс.Началния боот лоадер дава избор на двете операционни и когато избера линухкия стартира отново линукския бут лоадер в които отново мога да си избера коя от двете  операционни да стартирам.Общо взето се омазаха нещата.

Редактирано от texnika (преглед на промените)

преди 2 часа, texnika написа:

Този номер не става.Сега съм с два бут лоадера.Единия е на уинндоус другия е на линукс.Началния боот лоадер дава избор на двете операционни и когато избера линухкия стартира отново линукския бут лоадер в които отново мога да си избера коя от двете  операционни да стартирам.Общо взето се омазаха нещата.

От това, което виждам, точно така и трябва да е - не си омазал нищо (всъщност - ти така си си го направил, е може да махнеш от grub записа на уйн или каквото не ти харесва, или да намалиш времето за изчакване, но има ли смисъл).

Ще махна убунтото и ще сложа стотинката и предполагам,че този проблем с 2-я бут лоадер ще се оправи.

Използвай пак easybcd и пак ще го имаш (проблема), не бой се. А и сега с инсталиране в MBR и обновяване на груб, ще ти остане само този на "грубияна".

Предложения за какво ? За козунак или  за боя за яйца ? Каква е причината да сменяш  цяла дистрибуция заради един бутлоудър ?

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.