Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

@zazvida на какъв език са основните папки, на английски ли? Понеже ме съмнява използването на инструменти за почистване на локалите за получаване на по-малко исо, уж, и тогава ... най-лесния и прост начин е преинсталиране на почти всички пакети.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 15 часа, бат'начо написа:

Явно е "много замъглена" работата.

Аз бих инсталирал gxkb и бих му редактирал конфигурацията (има го като пакет директно в хранилищата), а другия индикатор бих го отстрелял. Това е моят "прост начин" на първо време. Ако не работи... лошо Седларов, лошо...

Това го инсталирах, но не знам как да го стартирам и добавя към лентата!?

преди 6 часа, cybercop написа:

Не би трябвало да се получава веднага промяната, а именно след рестарта. Ако ползваш този метод, трябва да поставиш отметка на "Използвай системните настройки" в мениджъра на клавиатурните подредби. Провери, дали не е инсталирн и ibus. Това приложение дублира останалите мениджъри.

Това ibus как да проверя дали е инсталирано?
Edit: Написах го в терминала и изкезе това:

Screenshot_from_2017_04_16_16_05_02.png

преди 6 часа, бат'начо написа:

@zazvida на какъв език са основните папки, на английски ли? Понеже ме съмнява използването на инструменти за почистване на локалите за получаване на по-малко исо, уж, и тогава ... най-лесния и прост начин е преинсталиране на почти всички пакети.

Избрах при инсталацията български език, но инсталатора крашваше ако е свързан безжичния нет, и за това инсталирах без интернет. Сега системата си е на английски, а няма в системните настройки опция за езици. За това и попитах как да направя цялата система на български?

преди 14 часа, Mozo написа:

Не забравяйте и xorg.conf като вариант.

Това пък избщо не знам какво се прави!? :D 

Редактирано от zazvida (преглед на промените)

преди 16 минути, zazvida написа:

1. Това ibus как да проверя дали е инсталирано? 

2. За това и попитах как да направя цялата система на български?

1. Като напишеш "ibus" в търсачката на мениджъра си на пакети. Ако нямаш такъв, инсталирай Synaptic, който е доказал се през годините мениджър.

2. По същия начин, намираш с търсачката пакета "language-selector-gnome" и го инсталираш. С това приложение, можеш да задаваш локализация и сваля езиковите пакети. Влизането на промените в сила става след рестарт на системата.

Ако не се справиш ми каже, за да ти кажа, как се променя локализация с "gpkg-reconfigure locales" и, кои са българските езикови пакети в Ubuntu, за да ги инсталираш сам.

преди 26 минути, zazvida написа:

Това пък избщо не знам какво се прави!? :D 

Именно затова е обяснено стъпка по стъпка. По-подробно не виждам накъде.

Подобен вариант на този на Mozo:

Копирай като администратор този файл в /etc/X11/xorg.conf.d/

Смяната на подредбата е с contr + shift, но може да се промени като се редактира файла.

sMTWHdY.png

Ще се самоцитирам по памет - преинсталирай почти всичко. Локала може да се генерира ако има какво да вземе, за да зададе. Дори да го докараш до успех с превключването и показване на индикация за това, пак ще има други проблеми. Най-малкото заради липса на нет по време на инсталацията, на практика твоето е копие (някакво) на пробваното живо, само че по-лошо. Не че и пробваното е много по-добро, де.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 26 минути, Mozo написа:

Именно затова е обяснено стъпка по стъпка. По-подробно не виждам накъде.

Опитах, но при мен не е Kate, а е Mousepad. Отвори се празен като написах командата в терминала.

преди 33 минути, cybercop написа:

1. Като напишеш "ibus" в търсачката на мениджъра си на пакети. Ако нямаш такъв, инсталирай Synaptic, който е доказал се през годините мениджър.

2. По същия начин, намираш с търсачката пакета "language-selector-gnome" и го инсталираш. С това приложение, можеш да задаваш локализация и сваля езиковите пакети. Влизането на промените в сила става след рестарт на системата.

Ако не се справиш ми каже, за да ти кажа, как се променя локализация с "gpkg-reconfigure locales" и, кои са българските езикови пакети в Ubuntu, за да ги инсталираш сам.

Има го Synaptic и проверих. Инсталирано е ibus. Какво да го правя, да го махна ли? Иначе това "language-selector-gnome" не е инсталирано.

Баце, Кате е текстов редактор. Ако не влагаш мисъл, тва не е за тебе. Приложи го творчески, направо се чудя, че ти е тръгнал нета.

И сега, отвори bleachbit as root , и виж (ще бъде на английски при тебе, сори) имаш ли ей тая отметка. Братушките обичат localepurge, другите пипат "нежно" така, както е на снимката.

2017-04-16_17-04-05.png

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 15 минути, бат'начо написа:

Баце, Кате е текстов редактор. Ако не влагаш мисъл, тва не е за тебе. Приложи го творчески, направо се чудя, че ти е тръгнал нета.

И сега, отвори bleachbit as root , и виж (ще бъде на английски при тебе, сори) имаш ли ей тая отметка. Братушките обичат localepurge, другите пипат "нежно" така, както е на снимката.

Знам какво е Kate, но в това дистро не съществува! Тука текстов редактор е Mousepad, а файловия мениджър е Thunar. Работната среда е Xfce4

Screenshot_from_2017_04_16_17_19_35.png

Отметката я нямаше. Сложих я, но каксе прилага, само с рестарт ли?

преди 15 минути, p4p написа:

"Приложи го творчески!" - замени kate с mousepad. Писано е за KDE. Ти си го нагоди за Xfce. :)

Май не четете какво пиша:

преди 49 минути, zazvida написа:

Опитах, но при мен не е Kate, а е Mousepad. Отвори се празен като написах командата в терминала.

Що ми се караш? Аз се опитвам да ти помогна.:)

Замени в самата команда!

sudo mousepad /etc/X11/xorg.conf

преди 4 минути, p4p написа:

Що ми се караш? Аз се опитвам да ти помогна.:)

Замени в самата команда!

sudo mousepad /etc/X11/xorg.conf

Точно това написах и се отвори празен файл!!!!!!!!
Нещо не е наред с езиците в това дисрто, но какво не знам.

Ако имаш папка /etc/X11/xorg.conf.d/ :

sudo mousepad /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf

Ще ти се отвори пак празен файл и вътре копирай съдържанието на файла, който ти споделих преди.

Запиши го и рестартирай. 

Може би Бат Начо е прав, но да се пробва и този вариант.

преди 14 минути, p4p написа:

Ако имаш папка /etc/X11/xorg.conf.d/ :

sudo mousepad /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf

Ще ти се отвори пак празен файл и вътре копирай съдържанието на файла, който ти споделих преди.

Запиши го и рестартирай. 

Може би Бат Начо е прав, но да се пробва и този вариант.

Направих го, но не ми позволява да го запаметя.

Иначе цялата система е вече на български. Горе се появи подредба за английски и български, но който и от двата да избера все на английски пише.

2017_04_16_18_11_27.png

преди 7 минути, zazvida написа:

Горе се появи подредба за английски и български, но който и от двата да избера все на английски пише.

Премахна ли ibus?

преди 22 минути, zazvida написа:

Не съм, сега ще го направя.

Премахни го, рестартирай, направи отново подредбата със "sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration" и отново рестартирай.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

2017_04_16_18_33_38.png

преди 11 минути, cybercop написа:

Премахни го, рестартирай, направи отново подредбата със "sudo dpkg-reconfigure keyboard-configiration" и отново рестартирай.

Направих го и подредбите горе изчезнаха. Обаче сега пък командата не сработва.

преди 12 минути, zazvida написа:

2017_04_16_18_33_38.png

Направих го и подредбите горе изчезнаха. Обаче сега пък командата не сработва.

Извинявай : sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration

Допуснал съм правописна грешка. След конфигурирането си добави и истинския мениджър в панела, защото, това не е било xfce4-xkb-plugin.

http://s19.postimg.org/adeamti0j/xfce4_xkb_plugin.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 8 минути, cybercop написа:

Извинявай : sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration

Допуснал съм правописна грешка. След конфигурирането си добави и истинския мениджър в панела, защото, това не е било xfce4-xkb-plugin.

Направих го и рестартирах. Как да добавя истинския мениджър в панела?

Отваряш настройките на панела, натискаш бутона "Добавяне", както е на снимката и го добавяш.

2017_04_16_19_07_47.png

Това са всичките неща. Клавиатурна подредба е това което бях поставил и не сменя езика за писане.

Онова което бат,начо е дал като се стартира превключва само между руски и английски. Не знам как то се настройва за да бъде между български и английски?  Вече превключва между български и английски (след рестарт на сесията) Gxkb и е с по-малки знамена. Дали ще стртира със системата или трябва нещо да се направи по въпроса?

Ще се стартира, ако копираш стартера ѝ в папката автостарт.

mkdir -p ~/.config/autostart
cp /usr/share/applications/gxkb.desktop ~/.config/autostart

допълнително можеш да зададеш твои байраци, май това беше пътят, в папката flags, която създаваш. Именуваш ги bg.png us.png , разширението .png оригинално трябва да се е такова

mkdir -p ~/.local/share/gxkb/flags

преди 7 минути, бат'начо написа:

Ще се стартира, ако копираш стартера ѝ в папката автостарт.

mkdir -p ~/.config/autostart
cp /usr/share/applications/gxkb.desktop ~/.config/autostart

допълнително можеш да зададеш твои байраци, май това беше пътят, в папката flags, която създаваш. Именуваш ги bg.png us.png , разширението .png оригинално трябва да се е такова

mkdir -p ~/.local/share/gxkb/flags

Това команди в терминала ли са или...? Не си уточнил пък реших да го тествам и аз това чудо дето го мъчи @zazvida

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.