Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 8 минути, Mozo написа:

Windows потребителите не само да цъкат, а да вземат да прочетат нещо за квадратната си ОС.

Как се трие, например.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Не точно това имах предвид : D Просто нека научат поне елементарни неща как да си гасят отрочето...

преди 5 минути, Mozo написа:

Не точно това имах предвид : D Просто нека научат поне елементарни неща как да си гасят отрочето...

С mkfs.ext4 /dev/sda1 :D

Четох аз как "правилно" се гаси уиндоуса надявам се да съм разбрал. Още веднъж преинсталирах минта. Забелязах, че при ъпдейта ми казва, че е променил груб  файла и ме пита да го задържа или да го сменя, преди му давах да го смени, сега да го задържи (белким помогне). Засега минта си стои, нарочно държах компютъра малко дълго време изключен- засега не е изтрил груба. Колкото до това да махна уиндоуса- не става, не мога да подкарам ворлд от танкс и линейдж (игрите които играя) на минта. Не съм пробвал с виртуална машина уиндоус в линукса, но предполагам, че игрите ще вървят с по малко фпс.

Редактирано от Aleksi (преглед на промените)

Проблема с различни хард дискове е ,че някои дъна имат Hard disk priority  в bios и там трябва ръчно да се задава кой диск да стартира .Никви боотлоадери нема помогнат ако не се укаже на bios-а кой хард да е приоритет за стартиране.

преди 1 час, Aleksi написа:

Четох аз как "правилно" се гаси уиндоуса надявам се да съм разбрал. Още веднъж преинсталирах минта. Забелязах, че при ъпдейта ми казва, че е променил груб  файла и ме пита да го задържа или да го сменя, преди му давах да го смени, сега да го задържи (белким помогне). Засега минта си стои, нарочно държах компютъра малко дълго време изключен- засега не е изтрил груба. Колкото до това да махна уиндоуса- не става, не мога да подкарам ворлд от танкс и линейдж (игрите които играя) на минта. Не съм пробвал с виртуална машина уиндоус в линукса, но предполагам, че игрите ще вървят с по малко фпс.

Върви си идеално WoT. Можеш да прегледаш цялата тема колко игри "не" тръгват.

ЛинИДж също върви без проблеми.

преди 10 минути, Иво Димов написа:

Проблема с различни хард дискове е ,че някои дъна имат Hard disk priority  в bios и там трябва ръчно да се задава кой диск да стартира .Никви боотлоадери нема помогнат ако не се укаже на bios-а кой хард да е приоритет за стартиране.

Не думай...

преди 1 час, Aleksi написа:

Забелязах, че при ъпдейта ми казва, че е променил груб  файла и ме пита да го задържа или да го сменя, преди му давах да го смени, сега да го задържи (белким помогне).

И не ти е любопитно защо става така, каква е разликата (сега-е-така/после-ще-е) и дали има ефект от решението ти да го задържиш? (Ако има все пак някакъв ефект, няма да е от това, за инфо).

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Ма я кажи кой ше каже на биос кой диск да зареди ?

преди 24 минути, Иво Димов написа:

Ма я кажи кой ше каже на биос кой диск да зареди ?

Иво може бре (ако съм ти разбрал правилно въпроса), той Mozzo го каза по-нагоре. Важното е буутлоудъра да е на правилното място и през него си извикваш, която си щеш ОС. Защо ще гониш приоритет на дисковете. И не само това може, ако щеш дори с един root може да си управляваш всички Линукси без дори да буутваш всички. Може да ги ъпдейтваш, да инсталираш/премахваш софтуер, да ползваш някои приложения (например уеб браузър) на единия Линукс, (който не е зареден), в този който си буутнал и те така. Все пак говорим за истинска ОС ;)

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Бе да не съм пробвал ,хайде да не обесняваш .Питам кой ше каже на биос кой диск да зареди ,щото НЕ СТАВА .Не може да посочиш кой диск ако не е сложен като приоритетен .Има такива дъна ,даже немат боот меню с некой от Ф-ките .Влизаш в биос ,адвансед настройки и там човъркаш .Тоя сценарии съм го разигравал с 3 диска .Е па не става да го ева .

преди 7 минути, Иво Димов написа:

Бе да не съм пробвал ,хайде да не обесняваш .Питам кой ше каже на биос кой диск да зареди ,щото НЕ СТАВА .Не може да посочиш кой диск ако не е сложен като приоритетен .Има такива дъна ,даже немат боот меню с некой от Ф-ките .Влизаш в биос ,адвансед настройки и там човъркаш .Тоя сценарии съм го разигравал с 3 диска .Е па не става да го ева .

Явно аз не разбирам какво точно имаш предвид, а и е възможно просто да не съм в час или ти пропускаш това: "Важното е буутлоудъра да е на правилното място" + да си направиш и някои допълнителни конфигурации за след ъпдейт на ядрата да речем. Слагам си лоудъра на правилния диск и какво ме интересува БИОС какво може или не може от тук на сетне. Нали от един диск може да зарежда.

Бах....................абе човек ,в биос имаш опция hard disk priority тва значи ,че винаги зарежда само диска който е на първо място там .Никви бутлоадери няма ти помогнат ако я има таз опция ,не всички дъна я имат разбира се .Биос се вълнува от настройките на собствения му софтуер ,там може да човъркаш само в самия биос.Никой друг софтуер нема как да командва там.Аз поне не успях с 3 диска ,кви ли не гимнастики не пробвах .

Дори и да има начин аз не го намерих :)

Втория ,дебиана нещо не ми хвана окото :)

преди 18 минути, Иво Димов написа:

Бах....................абе човек ,в биос имаш опция hard disk priority тва значи ,че винаги зарежда само диска който е на първо място там .Никви бутлоадери няма ти помогнат ако я има таз опция ,не всички дъна я имат разбира се .Биос се вълнува от настройките на собствения му софтуер ,там може да човъркаш само в самия биос.Никой друг софтуер нема как да командва там.Аз поне не успях с 3 диска ,кви ли не гимнастики не пробвах .

Какво от това, че винаги щяло да ми се зарежда само от диска, който е на първо място там. Важното, е че зарежда от някъде.  От там нататък не ме интересува нищо. При Линукс Master Boot записа съдържа два етапа. Първия - GRUB и след това се зарежда по-големия изпълним етап 2, на който нищо не му пречи да се намира на друго място дял/диск. Т.е. с GRUB си извиквам ОС разположена на другия хард. Това е логиката и аз не виждам никаква пречка, за да не се постигне такова зареждане. Сега възможно е да не съм попадал в такава ситуация и да пропускам нещо, обаче ми е малко трудно да повярвам, че няма решение.

Съгласявам се .Може и аз поради незнание да не съм успял : )

Изключих хибернацията на уиндоуса, дано помогне. Иначе когато слагам линукса го слагам на втория диск, а ми пише, че груба ще го запише на първия (където е уиндоуса). И преди съм слагал минт, и пак си беше там. Днес сутринта се чудех какво съм пипал по компютъра последно време. Дойде ми на ума, че съм ъпдейтнал уиндос 10 до криейтърс. Да не е пък оттам тази простотия.

преди 11 часа, exwol написа:

"Важното е буутлоудъра да е на правилното място" .

Сигурно и двамата разбирате повече от мен,но никой не чете какво пише другия :)

Иво също е прав,но явно се записва втората ОС  само когато е един харда,първия е изваден от съображения за сигурност

Редактирано от radevkit (преглед на промените)

преди 16 часа, Aleksi написа:

Изключих хибернацията на уиндоуса, дано помогне. Иначе когато слагам линукса го слагам на втория диск, а ми пише, че груба ще го запише на първия (където е уиндоуса). И преди съм слагал минт, и пак си беше там. Днес сутринта се чудех какво съм пипал по компютъра последно време. Дойде ми на ума, че съм ъпдейтнал уиндос 10 до криейтърс. Да не е пък оттам тази простотия.

Ако е така и груба е на първият диск, по-скоро нещо биосът на дъното си има собствено мнение. Аз имам такъв комп, чието дъно си сменя boot order-а както му скимне и то не само за Windows. Не всеки път, но примерно - указал съм дискът с Windows да е първи, избирам Linux с боот менюто, после при рестарт си зарежда само Linux, докато не избера бозата пак с боот менюто. И двата диска са на GPT, мисля че трябва да се уточни. В такива ситуации, като вляза в биос и изведнъж дъскът с Linux се оказал пръв в боот менюто, но не самият диск, а буут менажера, нищо, че преди това изрично съм оказал да е другият. Давам пример с Linux, защото също се случва, но разбира се бозата го прави по-често. За това аз си избирам какво да стартира от боот менюто.

Вчера реших да се направя на луд и да пробвам да сменя уиндоуса. Сложих чист уиндус 10, който веднага се ъпдейтна до анивърсари. Сложих си минт 18л1 синамон и заспа. Никакви проблеми. Май цялата простотия с премахването на груб го е правил криейтърс ъпдейт на 10 катата.

Здравейте,ще се опитам да правя преход от Прозорците към Линукс, преди няколко години се сблъсках с един проблем... Бях си качил информацията на преносим HDD и след чиста инсталация на Убунту, копирах част от файловете, а след това ,копирах част от файловете от Убунтуто на преносимото HDD. Проблемът беше ,че външния хард не искаше да тръгне нито под Линукс, нито под Уиндоус, той самият бе форматиран във NTFS ,а доколкото помня файловата система на Убунтото тогава беше (може би все още е) exFATx, та сега се притеснявам да не стане същото, ще има ли проблем ако качвам файлове от Убунто на Уиндоус компютри и обратното, има ли начин да се избегне това объркване на форматите на харда, като цяло може ли някаква информация как стават нещата,гол и бос съм в тази област. Благодарности!

exfat не е ext4 . По принцип това за което питаш не е проблем и за да го имаш или не задаваш правилно въпроса (какво се опитваш да направиш), или си правил нещо и сам си се прецакал. Има ограничения обаче (там, дето пише Features), но за нищо такова не си споменал.

Здравейте, днес реших да направя стъпка напред и сложих Дебиан. Но май лъжицата е голяма за мен. навит съм да го науча обаче. Моля за съвет. Слъбсках се с един проблем не мога да задавам команди със sudo като съм с  ползвателския акаунт. Някой знае ли как се оправя това? моля помагайте .

Редактирано от vasilevsa (преглед на промените)

преди 16 минути, vasilevsa написа:

Здравейте, днес реших да машравя стъпка напред и сложих Дебиан. Но май лъжицата е голяма за мен. навит съм да го науча обаче. Моля за съвет. Слъбсках се с един проблем не мога да задавам команди със sudo като съм с  ползвателския акаунт. Някой знае ли как се оправя това? моля помагайте .

Не е зле да ми кажеш, каква е точната версия на Debian и, коя е графичната среда, за да се ориентирам.

Не прави нищо, преди да ми дадеш тази информация и да прочетеш следващият ми пост.

преди 4 минути, cybercop написа:

Не е зле да ми кажеш, каква е точната версия на Debian и, коя е графичната среда, за да се ориентирам.

Не прави нищо, преди да ми дадеш тази информация и да прочетеш следващият ми пост.

Debian 8.8 Jessy, графична среда Cinnamon.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.