Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 15 минути, bornofash написа:

Търси changelog в папка дебиан в текущата папка. Влез в папката съдържаща папка дебиан и изпълни командата.

Направих го но не се получи пак същото:

vasilevsa@debian:~/mpv-build/debian$ dpkg-buildpackage -uc -us -b -j4
tail: не може да се отвори „debian/changelog“ за четене: Няма такъв файл или директория

преди 10 минути, cybercop написа:

Няма как да направиш нормална инсталация и да има неудовлетворени зависимости. Нещо правиш по твоя си начин. Няма дистрибуция, която ще издържи на такова отношение.

Преинсталирах наново с формат и пак това. ами влизам в терминала и пиша sudo apt-get install wine. както съм го инсталирал хиляди пъти на минт то се инсталира но не се появява в програмите. Само след компилацията вчера се появи както трябва. Същата е и картината с wine.

Редактирано от vasilevsa (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 6 минути, vasilevsa написа:

Не намерих такава папка

Преинсталирах наново с формат и пак това. ами влизам в терминала и пиша sudo apt-get install wine. както съм го инсталирал хиляди пъти на минт то се инсталира но не се появява в програмите. Само след компилацията вчера се появи както трябва. Същата е и картината с wine.

За MPV ти пиша. Плеър без графичен интерфейс, ако не инсталираш допълнително такъв. Как успя да го инсталираш от хранилищата и да има неудовлетворени зависимости ?

Wine не ме интересува, къде се появява, защото няма нито едно приложение, което да се налага да подкарам под него.

преди 5 минути, cybercop написа:

За MPV ти пиша. Плеър без графичен интерфейс, ако не инсталираш допълнително такъв. Как успя да го инсталираш от хранилищата и да има неудовлетворени зависимости ?

Wine не ме интересува, къде се появява, защото няма нито едно приложение, което да се налага да подкарам под него.

Човек начинаещ съм. Ами отварям терминал и sudo apt-get install wine. така съм го инсталирал и на убунту и на минт и става. Ето инсталирах го но не се появява в списъка на програмите. не ми се пише като въртоглав в терминала да подкарам един видео плеър и май колкото и да го харесвам ще го зарежа.

Здравейте, 

Искам да започна да използвам Linux . Въпросът ми е коя версия да избера за моят компютър (1.80Ghz , 2gb ram , настоящата ми ос е 32bit). Също така искам да знам дали ще мога да инсталирам програмите които използвам на  Windows (изключвам офис пакета разбира се) . Благодаря за отговорте и извинявайте ако има подобни теми и не съм ги видял:D

преди 7 минути, vasilevsa написа:

Човек начинаещ съм. Ами отварям терминал и sudo apt-get install wine. така съм го инсталирал и на убунту и на минт и става. Ето инсталирах го но не се появява в списъка на програмите. не ми се пише като въртоглав в терминала да подкарам един видео плеър и май колкото и да го харесвам ще го зарежа.

vasilevsa@debian:~$ sudo apt-get install wine
[sudo] password for vasilevsa:
Четене на списъците с пакети... Готово
Изграждане на дървото със зависимости       
Четене на информацията за състоянието... Готово
wine вече е най-новата версия.
0 актуализирани, 0 нови инсталирани, 0 за премахване и 0 без промяна.
vasilevsa@debian:~$

преди 15 минути, vasilevsa написа:

Направих го но не се получи пак същото:

vasilevsa@debian:~/mpv-build/debian$ dpkg-buildpackage -uc -us -b -j4

Аха, значи папката съдържаща папка дебиан е mpv-build. Значи си си бил в правилната директория и проблема е другаде.

https://github.com/mpv-player/mpv-build#instructions-for-debian-and-ubuntu

Тия инструкции ли следваш?

преди 4 минути, bornofash написа:

Аха, значи папката съдържаща папка дебиан е mpv-build. Значи си си бил в правилната директория и проблема е другаде.

https://github.com/mpv-player/mpv-build#instructions-for-debian-and-ubuntu

Тия инструкции ли следваш?

Интересното е че вчера по инструкциите се получи без никакъв проблем направих една глупост и преинсталирах и сега не иска. Инструкциите ги взех от един сайт вчера пуснах линка назад тук. Проблема не е в метода видях го че работи.

преди 14 минути, vasilevsa написа:

Човек, как успяваш да изместваш постоянно темата и да отговаряш за нещо различно от това, което те питам. И, аз ли те карам да се правиш на хакер, като инсталираш приложения от терминала при наличен мениджър на пакети.

https://s25.postimg.org/em6ozbxr3/mpv.png

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 4 минути, cybercop написа:

Човек, как успяваш да изместваш постоянно темата и да отговаряш за нещо различно от това, което те питам. И, аз ли те карам да се правиш на хакер, като инсталираш приложения от терминала при наличен мениджър на пакети.

Винаги инсталирам от терминал синаптика ми е супер неудобен. Виж мениджъра на пакети в Минт е наистина удобен. Не се правя на хакер винаги така ги инсталирам безпроблемно, който и линукс да съм използвал. Покажи ми какво грешно съм направил ?

Интересното е че вчера по инструкциите се получи без никакъв проблем направих една глупост и преинсталирах и сега не иска. Инструкциите ги взех от един сайт вчера пуснах линка назад тук. Проблема не е в метода видях го че работи.

Пише, че е по-добре да се използват тия инструкции

https://github.com/mpv-player/mpv-build#generic-instructions

Винаги инсталирам от терминал синаптика ми е супер неудобен. Виж мениджъра на пакети в Минт е наистина удобен. Не се правя на хакер винаги така ги инсталирам безпроблемно, който и линукс да съм използвал. Покажи ми какво грешно съм направил ?

Аз те питам, не какво грешно си направил, а, какво изобщо си правил. Как успя да инсталираш MPV от хранилищата с неудовлетворени зависимости, след, като apt-get няма да ти го позволи, ако не си вкарал опция за принудителна инсталация, която се надявам, че не знаеш.

преди 5 минути, vasilevsa написа:

Ами то е същото, тези съм използвал.

С тези инструкции не се създават пакети и прочее. Компилира се един файл на име mpv и си го слагаш в някоя директория от променливата $PATH

echo $PATH

преди 7 минути, cybercop написа:

Аз те питам, не какво грешно сиу направил, а, какво изобщо си правил. Как успя да инсталираш MPV от хранилищата с неудовлетворени зависимости, след, като apt-get нема да ти го позволи, ако не си вкарал опция за принудителна инсталация, която се надявам, че не знаеш.

Влезнах в терминала и написах sudo apt-get install mpv това направих. не я знам тази опция, не съм толкова напред.

vasilevsa@debian:~$ sudo apt-get install mpv
[sudo] password for vasilevsa:
mpv вече е най-новата версия.
0 актуализирани, 0 нови инсталирани, 0 за премахване и 0 без промяна.
vasilevsa@debian:~$

eто инсталирана е. проблема е че не се вижда там където искам в списъка на програмите както в Минт. Въпроса ми е как да се направи. Като я компилирах вчера и инсталирах се получи както трябва имаше си я в списъка добавих си я в доки и стана супер.

Ами, хубаво. Ползвай си го със здраве. Няма как да не работи. Ако все пак не работи, , колкото и да е невероятно, инсталирай vlc :

su

apt-get update

apt-get install vlc

и ползвай него.

Лек ден ти желая !

Мерси искам да го ползвам с GUI командите в терминала са ми дотегнали. Благодаря лек ден и на теб.

преди 13 минути, cybercop написа:

Ами, хубаво. Ползвай си го със здраве. Няма как да не работи. Ако все пак не работи, , колкото и да е невероятно, инсталирай vlc :

su

apt-get update

apt-get install vlc

и ползвай него.

Лек ден ти желая !

root@debian:/home/vasilevsa# apt-get install vlc
Някои пакети не можаха да бъдат инсталирани. Това може да означава,
че сте изискали невъзможна ситуация или ако използвате нестабилната
дистрибуция, че някои необходими пакети още не са създадени или пък
са били преместени от Incoming.
Следната информация може да помогне за намиране на изход от ситуацията:

Следните пакети имат неудовлетворени зависимости:
 vlc : Зависи от: libgles1-mesa (>= 7.8.1) но той няма да бъде инсталиран или
                          libgles1
       Зависи от: libgles2-mesa (>= 7.8.1) но той няма да бъде инсталиран или
                          libgles2

преди 34 минути, nikolasemov написа:

Здравейте, 

Искам да започна да използвам Linux . Въпросът ми е коя версия да избера за моят компютър (1.80Ghz , 2gb ram , настоящата ми ос е 32bit). Също така искам да знам дали ще мога да инсталирам програмите които използвам на  Windows (изключвам офис пакета разбира се) . Благодаря за отговорте и извинявайте ако има подобни теми и не съм ги видял:D

Няма такъв филм. Не си добавил хранилища или си променил хранилищата.

Някога хрумвало ли ти е да инсталираш някоя десктоп разновидност на Ubuntu, където хранилищата са конфигурирани по подразбиране ?

преди 12 минути, nikolasemov написа:

Здравейте, 

Една 32 битова Lubuntu ще работи доста добре на този хардуер.

Този образ е подходящ : http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/16.04/release/lubuntu-16.04.1-desktop-i386.iso

За програмите под Windows не отговарям. Не ползвам такива. Skype и Adobe-flashplugin се намира в Partners хранилищата. Трябва само да отвориш "Програми и актуализации и да ги отметнеш.

преди 6 минути, cybercop написа:

Няма такъв филм. Не си добавил хранилища или си променил хранилищата.

Някога хрумвало ли ти е да инсталираш някоя десктоп разновидност на Ubuntu, където хранилищата са конфигурирани по подразбиране ?

Ами, една 32 битова Lubuntu ще работи доста добре на този хардуер. За програмите под Windows не отговарям. Не ползвам такива.

###### Debian Main Repos
deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ stable main contrib non-free

deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ stable-updates main contrib non-free
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ stable-updates main contrib non-free

deb http://security.debian.org/ stable/updates main
deb-src http://security.debian.org/ stable/updates main
deb http://ftp.debian.org/debian jessie-backports main

ето го файла ми с хранилищата.

Изглеждат ми добре. Но, това не пречи да си инсталирал ръчно някоя библиотека от по- висока версия и да си блокирал всички приложения, които не я поддържат.

преди 47 минути, vasilevsa написа:

Ето инсталирах го но не се появява в списъка на програмите. не ми се пише като въртоглав в терминала да подкарам един видео плеър и май колкото и да го харесвам ще го зарежа.

Мисля, че си попаднал на същият бъг, за който писах. Инсталираш нещо, но не се появява в списъкът. Както вече писах, при мен се появяваше като инсталирам нещо друго. Качи mpv от хранилищата, пусни го с терминала да си направи конфигурация и т.н., рестартирай и пробвай да качиш някаква друга мултимедия. Така трябва да се появи при програмите, но пък новокачената мултимедия няма да е там още. Малко е шаманската, но при мен така ставаше. Пробвай същото и с wine. Колкото до компилацията на mpv, ако предпочиташ така, правенето на .deb е малко бъгаво. Ползвай другият линк, който са ти дали, или моят метод, който ти показах. Аз също ползвам директен инстал, само комбинирам и малко от .deb частта, защото иначе имаше неудовлетворени зависимости при билдването.

преди 6 минути, RagnerBG написа:

Мисля, че си попаднал на същият бъг, за който писах. Инсталираш нещо, но не се появява в списъкът. Както вече писах, при мен се появяваше като инсталирам нещо друго. Качи mpv от хранилищата, пусни го с терминала да си направи конфигурация и т.н., рестартирай и пробвай да качиш някаква друга мултимедия. Така трябва да се появи при програмите, но пък новокачената мултимедия няма да е там още. Малко е шаманската, но при мен така ставаше. Пробвай същото и с wine. Колкото до компилацията на mpv, ако предпочиташ така, правенето на .deb е малко бъгаво. Ползвай другият линк, който са ти дали, или моят метод, който ти показах. Аз също ползвам директен инстал, само комбинирам и малко от .deb частта, защото иначе имаше неудовлетворени зависимости при билдването.

Интересно е как след компилация се получава без нищо друго. Опитах твоя не сработи при мен. Просто мисля че или няма GUI или то самото не бачка.

преди 5 минути, vasilevsa написа:

Интересно е как след компилация се получава без нищо друго. Опитах твоя не сработи при мен. Просто мисля че или няма GUI или то самото не бачка.

MPV е без графичен интерфейс. В новите версии на Ubuntu и в Debian Stretch, можеш да ползваш gnome-mpv. В старите, се ползва SMPlayer, но аз не съм го ползвал.

преди 50 минути, nikolasemov написа:

Здравейте, 

Здравей. За твоят комп най подходяща ще е Lubuntu 32bit, но е малко постна и трябва да си я нагласиш. Ако искаш малко по барната, но по тежка - Xubuntu 32bit. Най лека за твоят комп ще е Debian с LXDE, но там си иска да имаш опит първо, та най добре започни с нещо, Ubuntu базирано. Иначе и Manjaro е доста добра, за човек, свикнал с Windows, дори бих казал, най добра, но не знам на компа ти как ще се държи.

За програмите от Windows, забрави. Пробвал съм с wine и play on Linux, но това има смисъл само за игри. Повечето програми си имат аналози в Linux, които вършат същата работа, трябва само да им свикнеш. Аз вече и в Windows ползвам Libre Office, по удобен ми е. Кажи за какви програми става на въпрос и може и да знаем аналогичните за Linux.

преди 5 минути, cybercop написа:

MPV е без графичен интерфейс. В новите версии на Ubuntu и в Debian Stretch, можеш да ползваш gnome-mpv. В старите, се ползва SMPlayer, но аз не съм го ползвал.

Явно този от хранилищата няма. Но този дето го компилирах вчера си имаше, същия графичен интерфейс като при Минт.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.