Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

panelproperties.png

Панела има някаква такава настройка.

Bottom го правиш на top,

autohide не трябва да е маркирано, иначе ще се скрива и ще се показва при посочване с мишката. Може пък да искаш да е така.

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Аз хубаво се похвалих преди няколко дена, ама нещо съм я свършил не както трябва. От средата на Кубунтуту, отворих просто програмата за манипулиране на дялове, посочих с десен бутон дяла, където ми беше Уиндоус и го форматнах в ext4. След това не съм се занимавал, но исках да запазя един торент там и ми изписа I/O error. Въобще не се държи, като дял.

147e77c78843e9d6.png

Какво съм сбъркал? В описанието на програмата за дялове пише extended...

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

Просто ти го таксува като закачен външен диск със файлова система, която поддържа права. В случая може да манипулираш по него като root, след като го монтираш първо.

Другия вариант е да бъде описан в /etc/fstab . Не виждам причина, обаче, той пак да си е в ntfs и с използването на ntfs-config (примерно) да си го опишеш лесно.

E,да де. Отвори файловия мениджър като root, и работи така (при завареното ти положение) или опиши/създай запис на тоя дял в  /etc/fstab и рестартирай.

Нещо такова http://www.leonardoborda.com/blog/how-to-add-a-new-partition-to-the-fstab-file/

П.П. И внимателно, щото ...

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 58 минути, бат'начо написа:

П.П. И внимателно, щото ...

Ти пък... внимателно, внимателно... колко да е внимателно???

Прави ми вЧепетление, че повечето питащи - питат на следния принцип "Ей ся... бутнах нещо и стана нещо - може ли да го опра'иш???"

Това не е лаф да става - това е почти 100% цитирано, думи на мой „подопечен“

Не. Идеята за вниманието е ако промени нещо неправилно във вече съществуващото и запази. И получава незареждаща система след рестарта. А ако обърка само добавеното - иди-дойди.

преди 3 часа, Мальчик Бананан написа:

Аз хубаво се похвалих преди няколко дена, ама нещо съм я свършил не както трябва. От средата на Кубунтуту, отворих просто програмата за манипулиране на дялове, посочих с десен бутон дяла, където ми беше Уиндоус и го форматнах в ext4. След това не съм се занимавал, но исках да запазя един торент там и ми изписа I/O error. Въобще не се държи, като дял.

Най добре за работа с дялове използвай GParted, или направо fstools през терминала. Това измислено нещо Disks на buntu, никога не е работело като хората при мен. Трие и създава дялове, но нещо не ги доизкусурва, в частта с файловата система, все едно е действано само с fdisk и после пак трябва да правя mkfs.ext4, примерно, за да може да се борави нормално с дяла.

Начинаещ сапьор пита:
-Какво ще стане, ако объркам и вместо червената - срежа синята жичка?
- О, ти ще си първия, който ще разбере!!!

преди 4 часа, Мальчик Бананан написа:

От средата на Кубунтуту, отворих просто програмата за манипулиране на дялове, посочих с десен бутон дяла, където ми беше Уиндоус и го форматнах в ext4. След това не съм се занимавал, но исках да запазя един торент там и ми изписа I/O error. Въобще не се държи, като дял.

https://www.kaminata.net/forum/post885334.html?hilit=p4p disks#p885334

https://www.kaminata.net/forum/post885334.html?hilit=p4p disks#p885373

Причината да заобикалям pclinuxos мнооооого отдалеч е много проста, пак така многоооооо отдавна си "поиграх" със създаване/отмяна на дяловете в инсталатора му и ... не инсталирах ама нямах и ХП (тогава). А го ползвах тогава във вида на е17 (май беше). М-да, модел 2007 (направих справка).

преди 26 минути, jhoro написа:

Начинаещ сапьор пита:
-Какво ще стане, ако объркам и вместо червената - срежа синята жичка?
- О, ти ще си първия, който ще разбере!!!

Епа, ча па толкова фатални неща няма. А и така да е, ще помогна на другарите, ако ще и да падна в бой. :14:Моят комп е дзен и го не бърка. Преди няколко години на пияна глава тръгнах си преинсталвам Уина. С мрежести очи и помътнял мозък, вместо на Це, тръгнах го инсталвам на Де. За да  комедията пълна, на втория път, праснах и другия дял. Оттогава, информацията ми е копирана поне по веднъж на две устройства.

Алкохола е "добър" приятел. А когато е в "нормална" доза е по-лошо - мислиш, че мислиш, но... Аз свитнах с dd компа и оттогава само на трезво манипулирам "важното" и "не моето".

Мдаа - ето една идея за конструкторите на нови устройства.

Освен четец за пръстов отпечатък - добре е да интегрират и ... дрегер за алкохол и наркотици!

Ubuntu, Fedora добри ли са за уеб разработка, уеб и графичен дизайн с програми като Inkscape, Gimp & Blender с предпечат със Scribus? Т.е. графичен дизайн.

Изпратено от моят GT-I9301I с помощта на Tapatalk

на 25.05.2017 г. в 19:32, бат'начо написа:

Защо трябва да е Линукс, а не нещо с отворен код?

https://opensource.com/life/16/8/open-source-alternatives-graphic-design

Това ... въпрос ли беше, или ... ??? Щото на Линус-а кода е „затворен“, А? Особено, ако е GNU General Public License

Изброеното за (евентуално) ползване май е мултиплатформено. Какво пречи да се ползва на ОС, различна от Линукс базирана. Това, че аз ползвам Линукс, не значи че трябва "да просвещавам" и другите да го ползват на всяка цена.

Има ли опция да си прехвърля Линукса така както е на нов хард диск или SSD? Под Уиндоус ползвам една програма с която си го прехвърлам на друг хард диск без преинсталация, и не се налага после да инсталирам драйвери, програми. С други думи се прехвърля както е работещ на стария хард диск върху новия и няма никаква разлика след прехвърлянето. Ако може да се направи и тук под Линукс ще съм ви благодарен да споделите как?

преди 9 минути, Mozo написа:

Има, разбира се, просто трябва да търсиш на правилните места.

Благодаря, ще пробвам и дано да се справя. Остава само преди това да оправя проблема с Compiz Config Manager-a. На това Убунту Гном неще по никакъв начин да заработят желираните прозорци и минимизиране/ максимизиране на прозорците както е при Mac OS X. Настроих го както е в Pearl OS, но не искат да работят така. Все едно биват игнорирани и си остават тези по подразбиране. А в CCM всичко е настроено (с инсталирани екстри е), но не работи.

преди 4 часа, Mozo написа:

Има, разбира се, просто трябва да търсиш на правилните места.

Интересна програмка, не съм работил с нея и от теб я знам още от преди, но все да и обърна повечко внимание и не ми остава време. Изчетох темата какво сте обсъждали, но имам няколко въпроса понеже гледам, че активно я ползваш, обаче ми се иска ако може да я ползвам понеже ми се вижда готина и за това ме интересуваше.

1. Бекъпа може ли по ssh примерно да се праща и запазва на отдалечен сървър. Имам предвид директно, а не да се прави на друг дял и след това да се мести?

2. Ако отговора на 1 е може, после може ли възстановяването да стане директно от този сървър без да се налага да местя имиджа на локаната машина?

3. Може ли да се мести инсталацията на друга машина (тук предполагам, че няма проблем и отговора е да), но при такъв сценарии налага ли се да се оправят UUID в fstab и трябва ли да се инсталира наново GRUB?

4. И последно - може ли да се прави имидж на работеща система, а не само от LiveCD?

Може по ssh според форума им:

sshfs <ip of computer to save to>:<path of directory to save to> <mount point>

и след това:

fsarchiver [options] savefs <mount point>/<filename> <device to save>

Иначе има за запис и възстановяване по мрежа.

Относно GRUB, има опция за запазване и възстановяване на PBR/MBR/GPT.

Преместванетона друга машина е без никакви проблеми, но преди това трябва да коментираш описаните дялове в fstab и тук говорим за особености на Linux, не на fsarchiver : )

Ок, мерси ще я разцъкам и тествам, изглежда обещаващо за бързи снимки. За UUID си прав и може би не се изразих баш правилно какво имам предвид, мислейки/сравнявайки с това как аз сега съм си измислил метод подходящ за моите нужди да си правя бекъп, да ресторвам и местя инсталации, та по-скоро се чудех дали може от самата програмата да е решена по някакъв начин тази промяна - знам ли. Не разбрах идеята обаче защо да коментирам описаните дялове в fstab при местене/клониране на инсталацията на друга машина, след като така или иначе ще трябва да се редактира файла след това. За останалото те разбрах, само не каза дали си опитвал да правиш бекъпа от работеща система, а не от LiveCD. Идеята ми е да правя бекъп на отдалечени машини, т.е. включвам машината отдалечено логвам се по ssh и изтеглям бекъпа при мен, след което си го ресторвам където ми трябва.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

преди 11 часа, exwol написа:

4. И последно - може ли да се прави имидж на работеща система, а не само от LiveCD?

Аз винаги така си ги правя, просто запазвам имиджа на друг дял в моя случай втория ми хард(NTFS)

Относно запазване на имиджа. Аз ползвам акаунт в МЕГА и синк клиент и когато създавам имидж, клиента директно качва имиджа на облака. От доста отдавна я ползвам и съм супер доволен 

Редактирано от sokoban (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.