Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Аз май го бях питал това и не ми е реален проблем. Просто ми е любопитно. Вероятно аз нещо при мрежовата настройка съм объркал, знам ли. Предполагам, че може да е свързано със защитната стена? Чичо Гошо не ми каза нищо по въпроса. Значи, в момента получавам нет с кабела директно, бучнат в компа. И не мога да публикувам коментар. И тук, и в един друг форум. Къде е проблемът (пиша от среда на Уиндоус в момента).

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 1 час, бат'начо написа:

Защо проблемът да е от теб, а не от форумите?

А, не знам... Действа като анти-distraction feature. Може да е вградена нарочно. :D Да не се разсейваш като трябва да вършиш. нещо. Не съм чеквал фейса...

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

Изтеглих от камината Linux kernel.tar.xy и Wine2.11.tar.xz. Как да ги инсталирам на Убунту Мате? Имам оплакване от iBus- вградения бутон за промяна на клавиатура. При Убунту има два различни такива бутони. iBus - не работи. Дейнсталирах го.

Този начин на инсталация не е за теб, ще трябва да ги компилираш, с което, сигурен съм, няма да се справиш. Wine си го инсталирай от PPA, има го в официалната страница winehq.org, ако държиш да е от dev клона, разбира се. За ядрото стоиш и чакаш да ти се появи в официалните хранилища на дистрибуцията, която използваш.

преди 55 минути, kalansuv написа:

Изтеглих от камината Linux kernel.tar.xy и Wine2.11.tar.xz. Как да ги инсталирам на Убунту Мате? Имам оплакване от iBus- вградения бутон за промяна на клавиатура. При Убунту има два различни такива бутони. iBus - не работи. Дейнсталирах го.

iBus е мениджър, който се прави на много умен (вярва си) и дублира мениджърите на клавиатурните подредби на графичната среда. Никога не го инсталирам или го премахвам, ако е включен към стандартен десктоп. В случая с МАТЕ, трябва да се убедиш, че е инсталирана базовата сесия (mate-core) за да си сигурен, че ibus не е зададен, като ключова зависимост на Ubuntu Mate десктопа и да ти осиротеят останалите пакети в него.

Относно ядрата - http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

За 64 битова система и ядро 4.12, инсталираш пакетите с инсталатор на пакети в следната последователност.

1. http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.12/linux-headers-4.12.0-041200_4.12.0-041200.201707022031_all.deb

2. http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.12/linux-headers-4.12.0-041200-generic_4.12.0-041200.201707022031_amd64.deb

3. http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.12/linux-image-4.12.0-041200-generic_4.12.0-041200.201707022031_amd64.deb

След това рестартираш системата и изпълняваш :

uname -r

за да видиш, кое ядро ползваш.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Здравейте форумци!

От скоро ползвам Ubuntu-gnome 16.04 и се опитах ръчно да инсталирам майкрософтския шрифт Tahoma, но не успявам. Може ли съвет как да го направя през терминала? Шрифта съм го изтеглил от компютър с уиндоус 10 и след това качил на моя в директория "Свалени". Но от там вече срещам затруднение как да го поставя в /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/?

Благодаря предварително!

преди 47 минути, GermanecaBG написа:

Здравейте форумци!

От скоро ползвам Ubuntu-gnome 16.04 и се опитах ръчно да инсталирам майкрософтския шрифт Tahoma, но не успявам. Може ли съвет как да го направя през терминала? Шрифта съм го изтеглил от компютър с уиндоус 10 и след това качил на моя в директория "Свалени". Но от там вече срещам затруднение как да го поставя в /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/?

Благодаря предварително!

Здравей колега. Достатъчно е да направиш (скрита) папка .fonts в /Home и вътре да поставиш каквито шрифтове имаш. После в терминала изпълняваш командата fc-cache -fv и за по-сигурно рестартваш. Не е нужно да бъркаш чак в /usr/share/fonts/truetype/... Поздрави.

преди 49 минути, GermanecaBG написа:

Здравейте форумци!

Благодаря предварително!

Успях, не беше сложно........

преди 1 час, GermanecaBG написа:

Може ли съвет как да го направя през терминала?

Инсталацията, означава да се поставят файловете ( в случая само един) на нужните места. Не винаги се налага да го правиш от терминала. Това е папката ми с шрифтовете на MS, включително Tahoma. Запази си я, ако смяташ, че може да ти трябват в бъдеще.

https://cloud.mail.ru/public/4jMK/rtW9f6oVL

Шрифтовете се поставят в папка .fonts на потребителската директория или в /usr/share/fonts.

• 3 седмици по-късно...

имам един малък проблем с булсат (по точно с гледането на телевизия  от сайта)... линукса е lubuntu12.04, това на практика си е убунту но с друга графична. проблемът е, че на булстата сече (тия още ползват флаш) процесора (pentium dual core e5700@3ghz) се товари на 30-35% от флаша и 20% от файерфокса. странното е че xorg варира между 10 и 20% - само на тоя сайт, на vbox7 на youtube няма никакви проблеми, дори на 720p@30fps или 1080p@30fps,  видеото е вграденото в интел 945 (игри като quake3, half-life, cs 1.6 си вървят без проблем на opengl 1680x1050). пробвах с последния за тоя линукс кернел 3.8, ъпдейт на xorg, нов драйвер на интел ,външна nvidia 7100 с последния драйвер 304, ати радеох 3450 - същата работа, с пуснат или спрян антиалиазинг на шрифтовете  - само на тоя сайт сече (сеченето почна по някое време след  промени по сайта им, бях с FF34 + flash11.2) и сечнята зависи от размера на прозорчето в което гледам булсата. флаша е последна версия, но така правеше и на 11.2 и на повечето които изпробвах до последния 26... сечнята я имаше и на google chrome, файерфокса от 34 до последната 54.0.1... та въпроса е какво да правя (без смяна на линукса) или да чакам тия некадърни програмисти от булшита да минат сайта на html5...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Здравейте!

Инсталирах Линукс минт мате 18.2 на нов компютър с добри качества. При стартиране се превъртат тези редове със записи на някакви грешки, май стана след актуализиране. Трябва ли да предприемам нещо, защото след тях ОС се зарежда нормално и като че ли всичко работи нормално. Освен това, при инсталацията , в представянето се появи начин за отваряне на програми на Уиндоус под Линукс, май беше Wine. Как става това, трябва ли да бъдат инсталирани  наново( те и уиндоуса 10 са на другия харддиск).

20170730_065935.jpg

Снимка на 2017-07-30 07-36-44.png

Редактирано от B3M2W0 (преглед на промените)

Чудя се дали инсталатора на centos 7 е бъгав или проблемът е в моя телевизор. При разделяне на дяловете, след като пусна автоматично да ми раздели дяловете ги прави 1 дял boot, 2ри дял root и 3 ти  дял swap. Говоря за реална инсталация, не на виртуална машина и инсталирам GNOME Dekstop варианта. Всичко е прекрасно и красиво докато не изтрия swap дяла, който ми е създал и когато се опитам да добавя тази памет към root дяла, за да не е фира ми го прави някакво 4 цифрено кисло с дименсия KiB. Същата работа е ако се опитам всеки дял аз да си го добавя ръчно. От там на сетне не мога да го ресайзна по никакъв начин. Със swap дял си се ресайзват дяловете както си искам. Във виртуалната машина няма този проблем. 

Какво мислите?

P.S. Boot Loadera на CentOs не разпозна Windows, и се наложи да му сложа loadera на убуту. 

Chrome не тръгна, уж се инсталира правилно.

Сега ще мъча да му качвам драйвера за wifi картата. 

Редактирано от П.Петров (преглед на промените)

Мислим, че имаш "дискове"(gnome-disk-utility) и от нея можеш първо графично да изключиш swap-а и после да правиш останалото (което включва и редактиране на /etc/fstab, аз лично бих променил първо там и след рестарт да правя магарии).

преди 19 минути, П.Петров написа:

Чудя се дали инсталатора на centos 7 е бъгав или проблемът е в моя телевизор. При разделяне на дяловете, след като пусна автоматично да ми раздели дяловете ги прави 1 дял boot, 2ри дял root и 3 ти  дял swap. Говоря за реална инсталация, не на виртуална машина и инсталирам GNOME Dekstop варианта. Всичко е прекрасно и красиво докато не изтрия swap дяла, който ми е създал и когато се опитам да добавя тази памет към root дяла, за да не е фира ми го прави някакво 4 цифрено кисло с дименсия KiB. Същата работа е ако се опитам всеки дял аз да си го добавя ръчно. От там на сетне не мога да го ресайзна по никакъв начин. Със swap дял си се ресайзват дяловете както си искам. Във виртуалната машина няма този проблем. 

Какво мислите?

P.S. Boot Loadera на CentOs не разпозна Windows, и се наложи да му сложа loadera на убуту. 

Chrome не тръгна, уж се инсталира правилно.

Сега ще мъча да му качвам драйвера за лан картата. 

Не пускай да ти разделя дяловете автоматично. Прави ти пригодена за сървъри конфигурация с LVM. Избери ръчно разделяне и създай класическа комбинация от /, Home и Swap.

преди 34 минути, П.Петров написа:

Аз имам 4 GB рам, не искам swap.

На Mint съм го правил 1 дял / с ext4

Тука Home на отделен дял ли да го направя.

По- добре си остави малко Swap. RAM от 4 GB вече не е върха на технологията. Аз съм влизал в Swap многократно при трансфер на голям обем с файлове.

Как да възпроизвеждам ДВД на линукс? С неговия си плеър не става, инсталирах си VLC, на който в упътването пише, че може да чете ДВД-пак не става. Прочетох, че трябва да се инсталира някаква библиотека " libdvd-pkg" (нерде ДВД, нерде библиотека?), направих го-пак не става. Какво да правя?

Снимка на 2017-07-31 16-10-07.png

Снимка на 2017-08-01 07-26-25.png

преди 11 часа, cybercop написа:

По- добре си остави малко Swap. RAM от 4 GB вече не е върха на технологията. Аз съм влизал в Swap многократно при трансфер на голям обем с файлове.

аз съм сложил Lubuntu 12.04 на лаптоп и на компютър и няма swap дял - компютъра е с 2гб рам, лаптопа беше с 1гб и вградено видео (сега е с 1,5гб). и на двата диска е 16гб compact flash card + cf to ide... настроил съм всичко да работи в рамта... единствено ff понякога се затваря сам като свърши рамта (забранил съм от about:config disk cache и всичко е в рамта...) - издържа 50-60 таба без проблем, но на повече или само google street view го затварят

преди 1 час, B3M2W0 написа:

Как да възпроизвеждам ДВД на линукс? С неговия си плеър не става, инсталирах си VLC, на който в упътването пише, че може да чете ДВД-пак не става. Прочетох, че трябва да се инсталира някаква библиотека " libdvd-pkg" (нерде ДВД, нерде библиотека?), направих го-пак не става. Какво да правя?

а от vlc от менюто media > open disk или ctrl+d не става ли? и не става ли другия вариант - директно да си отвориш .vob файловете с vlc?

преди 1 час, B3M2W0 написа:

Инсталирани ли са libdvd-pkg, libdvdread4 и libdvdnav4 ?

Какво се чете в логовете за грешка? Както е отворен плейъра, натиснете Ctrl+M и покажете какво пише? Ако трябва променете нивото на логване...

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

преди 5 часа, the professor написа:

а от vlc от менюто media > open disk или ctrl+d не става ли? и не става ли другия вариант - директно да си отвориш .vob файловете с vlc?

Не става.

преди 5 часа, cybercop написа:

Инсталирани ли са libdvd-pkg, libdvdread4 и libdvdnav4 ?

Инсталирах ги, но тук явно става дума за преодоляване на някаква защита-прочетете написаното в копието , там намекват за не дотам законност на всичко това.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.