Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

на 5/24/2017 в 14:47, Мальчик Бананан написа:

Епа, ча па толкова фатални неща няма. А и така да е, ще помогна на другарите, ако ще и да падна в бой. :14:Моят комп е дзен и го не бърка. Преди няколко години на пияна глава тръгнах си преинсталвам Уина. С мрежести очи и помътнял мозък, вместо на Це, тръгнах го инсталвам на Де. За да  комедията пълна, на втория път, праснах и другия дял. Оттогава, информацията ми е копирана поне по веднъж на две устройства.

:D  И при мен това е слабото място - губил съм данни. Първоначално мислех, че два пъти, но после като се позамислих поне в пет случая. Не че е чудо голямо.

Инак не ме е хващал деструктивен вирус, дори когато ползвах Win.

Оптималното за мен и на което още не съм намерил решение е нещо от типа на Dropbox. Защото копира дребните файлове веднага и пази версия. За съжаление не може да се разчита на комерсиална компания и отпадна. За сега съм на ръчни бекъпи, което е досадно и трудоемко. По-трайното пазя на външен носител, от тази стратегия съм доволен.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 9 часа, exwol написа:

Ок, мерси ще я разцъкам и тествам, изглежда обещаващо за бързи снимки. За UUID си прав и може би не се изразих баш правилно какво имам предвид, мислейки/сравнявайки с това как аз сега съм си измислил метод подходящ за моите нужди да си правя бекъп, да ресторвам и местя инсталации, та по-скоро се чудех дали може от самата програмата да е решена по някакъв начин тази промяна - знам ли. Не разбрах идеята обаче защо да коментирам описаните дялове в fstab при местене/клониране на инсталацията на друга машина, след като така или иначе ще трябва да се редактира файла след това. За останалото те разбрах, само не каза дали си опитвал да правиш бекъпа от работеща система, а не от LiveCD. Идеята ми е да правя бекъп на отдалечени машини, т.е. включвам машината отдалечено логвам се по ssh и изтеглям бекъпа при мен, след което си го ресторвам където ми трябва.

Да, той Soko вече ти е казал, но го има като възможност. Аз обаче не съм привърженик :)

За fstab - ако хардуерната конфигурация е същата, не пипаме нищо, разбира се. Но ако слагаш на друга машина, Linux започва да си търси описаните дялове и не "изгрява". Ще трябва да влизаш в рекавъри режим или да чруутваш, за да го изчистиш или коментираш и като изгрее да ги правиш наново. Затова е по-добре да коментираш ентритата предварително, вместо после да се чудиш как да достъпиш fstab.

Някой може ли да ми каже как да конфигурирам връзката си с интернет в Qubes?
Имам PPPoE връзка, преди съм я конфигурирал в Debian и други линукс дистрибуции със конфигурационни пакети, но при Qubes DSL връзката просто не работи.. и .rpm пакети пробвах да изтегля след това, но при инсталацията ми изписва грешка.

преди 16 минути, Mr.n0b0dy написа:

Някой може ли да ми каже как да конфигурирам връзката си с интернет в Qubes?
Имам PPPoE връзка, преди съм я конфигурирал в Debian и други линукс дистрибуции със конфигурационни пакети, но при Qubes DSL връзката просто не работи.. и .rpm пакети пробвах да изтегля след това, но при инсталацията ми изписва грешка.

Tрябваше да проверявам в Distrowatch, какво представлява това чудо.

Най- добре си я направи през Network Manager. Само, провери, дали е инсталиран пакета rp-pppoe, който се изискваше за версии на NM под 1.2. Доколкото знам в по- новите версии си може и без pppoe драйвъра.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 2 часа, cybercop написа:

Tрябваше да проверявам в Distrowatch, какво представлява това чудо.

Най- добре си я направи през Network Manager. Само, провери, дали е инсталиран пакета rp-pppoe, който се изискваше за версии на NM под 1.2. Доколкото знам в по- новите версии си може и без pppoe драйвъра.

Ами RedHat-Федора на този принцип е това дистро само, че има едни особености които го правят наистина сигурно стига да знаеш как да го ползваш. Първо пробвах без драйвъра защото в другите дистрота понякога ставаше, но rp-pppoe май не е правилният пакет за това дистро, търсех в документацията, но не можах да намеря нищо конкретно.

Редактирано от Mr.n0b0dy (преглед на промените)

преди 12 минути, Mr.n0b0dy написа:

Ами RedHat-Федора на този принцип е това дистро само, че има едни особености които го правя наистина сигурно стига да знаеш как да го ползваш. Първо пробвах без драйвъра защото в другите дистрота понякога ставаше, но rp-pppoe май не е правилният пакет за това дистро, търсех в документацията, но не можах да намеря нищо конкретно.

За тази дистрибуция не знам. За Fedora и CENTOS е правилния.

преди 13 часа, sokoban написа:

Аз винаги така си ги правя, просто запазвам имиджа на друг дял в моя случай втория ми хард(NTFS)

Относно запазване на имиджа. Аз ползвам акаунт в МЕГА и синк клиент и когато създавам имидж, клиента директно качва имиджа на облака. От доста отдавна я ползвам и съм супер доволен 

10х, това се чудех дали от работеща система става, защото принципно не е много препоръчително да се прави докато система работи, но метода който ползвам аз в момента за подобни бекъпи е от работеща система и всичко след това е наред при рестора. Даже преди 5-6 месеца правих видео за един приятел, за да му покажа как съм ги решил нещата, ако е интересно мога да споделя понеже качвам снимките на системата на сървър и после директно от него е рестора независимо къде. Инак аз разпитвах и проучвах програмката, защото ми се видя добро решение и си мислех дали няма да мога да го приложа и при мен. Не че сега не ми работят нещата идеално, просто си мислех за опции и с тази програма. Имам две отдалечени мрежи за поддръжка с по няколко компютъра с Линукс и всичко като файлове, бази данни и т.н. по принцип автоматично се бекъпва с rsync на сървър при мен и понеже имам сървърче не ползвам външен клоуд за такива неща, но иначе да Mega е много добро решение :) и аз съм го ползвал. А снимки на системите в тия мрежи правя 2-3 пъти в годината най-много. Другото, което ми се налага е да конфигурирам нещо при мен и го правя на виртуална машина, след което правя снимка на инсталацията и пращам да се ресторне на физическа машина. Понякога има разни дертове, но общо взето се ядва.

преди 11 часа, Mozo написа:

Да, той Soko вече ти е казал, но го има като възможност. Аз обаче не съм привърженик :)

За fstab - ако хардуерната конфигурация е същата, не пипаме нищо, разбира се. Но ако слагаш на друга машина, Linux започва да си търси описаните дялове и не "изгрява". Ще трябва да влизаш в рекавъри режим или да чруутваш, за да го изчистиш или коментираш и като изгрее да ги правиш наново. Затова е по-добре да коментираш ентритата предварително, вместо после да се чудиш как да достъпиш fstab.

Ми братле, аз така действам именно с чруут оправям fstab и инсталирам GRUB-a веднага след рестора, после буутвам от диска, та за това не коментирам описаните в fstab дялове. То всъщност и да ги коментирам при моя сценарии така или иначе системата пак няма да изгрее напълно. Като се замисля почти никога не ми се налагало да връщам инсталация на един и същ хардуер, а по-скоро да преместя или да кача някаква готова конфигурирана, за която споменах отгоре.  Тия дни ще я инстална програмата и ще се занимая с нея да видим какво ще излезе :)

Редактирано от exwol (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, 

как става търсенето на дума във всички файлове за убунту сървър?

Трябва да преровя всички файлове на сървъра за дадена дума.

преди 5 часа, Ивайло Костов написа:

Здравейте, 

Като натиснеш  F13 от клавиатурата. 

преди 20 минути, sokoban написа:

Като натиснеш  F13 от клавиатурата. 

Мой пропуск, имам SSH достъп само. 

И работя по уиндолс. 

преди 5 часа, Ивайло Костов написа:

Здравейте, 

Търсене в заглавие, или в съдържанието на файла (ако е текстови)? За второто си нямам на идея никъде, как се реализира, за първото - How to search files from the terminal on Linux и много други в google.

преди 6 минути, sokoban написа:

xeyes

Хм, сигурен ли си, че виж какво излиза за това

Заснемане.PNG

преди 18 минути, RagnerBG написа:

Търсене в заглавие, или в съдържанието на файла (ако е текстови)? За второто си нямам на идея никъде, как се реализира, за първото - How to search files from the terminal on Linux и много други в google.

Във самите файлове, всички разщирения. 

преди 5 минути, Ивайло Костов написа:

Хм, сигурен ли си, че виж какво излиза за това

Заснемане.PNG

Я ти си можел да ползваш гугъл :) Та какво казва той по твоя въпрос?

А ти сигурен ли си че си ментално здрав? Имам познат, който е много добър в тази област, мога да те свържа с него

преди 5 минути, sokoban написа:

Я ти си можел да ползваш гугъл :) Та какво казва той по твоя въпрос?

А ти сигурен ли си че си ментално здрав? Имам познат, който е много добър в тази област, мога да те свържа с него

Аха, тролим си. ОК

Редактирано от Ивайло Костов (преглед на промените)

преди 13 минути, Ивайло Костов написа:

Аха, тролим си. ОК

Майтап да става, иначе ето ти насока

grep -Iri 'думата която искаш' /

като те съветвам да търсиш в определени директории, а не в "/", иначе може да чакаш с дни за всички резултати

преди 26 минути, sokoban написа:

Майтап да става, иначе ето ти насока

grep -Iri 'думата която искаш' /

като те съветвам да търсиш в определени директории, а не в "/", иначе може да чакаш с дни за всички резултати

Има го и в Г, знам. Но тия неща са обяснени не като за идиоти а за техничари. Затова и питам.

Мерси, ще разделя търсенето на на няколко папки. 

Привет хора, имам проблем с Ubuntu 17.04 - ъпдейтите спряха да ми работят! Когато се опитам ръчно да ъпдейтна през терминала ми дава следните съобщения:

Цитат

W: Грешка от GPG: http://download.opensuse.org/repositories/home:/Horst3180/xUbuntu_16.04 Release: Следните подписи са невалидни: EXPKEYSIG 5A7D1D38BEB6D886 home:Horst3180 OBS Project <home:[email protected]>
W: The repository 'http://download.opensuse.org/repositories/home:/Horst3180/xUbuntu_16.04  Release' is not signed.
N: Data from such a repository can't be authenticated and is therefore potentially dangerous to use.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.

След като проверих линковете смятам, че имам проблем с custom теми, които се пробвах преди време да инсталирам, но така и не започнах да ги използвам. След като навигирах до /usr/share/themes обаче така и не мога да ги премахна. Някой може ли да даде съвет как по-точно мога да ги премахна или да коригирам проблемът с темите и да продължа да получавам ъпдейти за останалия софтуер.

преди 36 минути, streleca_stz написа:

Привет хора, имам проблем с Ubuntu 17.04 - ъпдейтите спряха да ми работят! Когато се опитам ръчно да ъпдейтна през терминала ми дава следните съобщения:

След като проверих линковете смятам, че имам проблем с custom теми, които се пробвах преди време да инсталирам, но така и не започнах да ги използвам. След като навигирах до /usr/share/themes обаче така и не мога да ги премахна. Някой може ли да даде съвет как по-точно мога да ги премахна или да коригирам проблемът с темите и да продължа да получавам ъпдейти за останалия софтуер.

Премахването е лесно. Отваряш файловия мениджър с администраторски права (натискаш Alt + F2, пишеш в полето "gksu име_на_фм"  и го стартираш), отиваш в /usr/share/themes и изтриваш темата.

https://s25.postimg.org/uqvehfdsv/thunar.png

В, случая, по- добре си оправи списъка с хранилища.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Хм, не успях по предложения начин да ги изтрия, но успях през терминала да подакарам със sudo nautilus да отворя мениджъра и да ги премахна... но дори и след изтриването отново ми дава същите грешки. А как по-точно да оправя списъка с хранилищата? Гледам в Интернет има главно за връщане към default хранилищата, това няма ли да прецака някои приложения?

И какво правиш - опитваш се да изтриеш нещо, което не си го добавил с копи/пасте в папката с темите, а си го инсталирал като пакет. Т.е действие, еквиваленто във Уйндовс, изтриваш а не деинсталираш. И в двата случая - грешно действие. Още повече че проблема е "само" липса на удостоверяване на въпросното хранилище на "другарят Хорст Хрубеш" ;) , т.е. пак може да го ползваш с условности. Не знам какво значи на английски, че нещо "is not signed", ама така си мисля.

Най-долу има и да си вземеш само пакет, избягва се неудобството с изтекъл сертификат като при тебе.

http://software.opensuse.org/download.html?project=home%3AHorst3180&package=arc-theme

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

преди 14 минути, бат'начо написа:

И какво правиш - опитваш се да изтриеш нещо, което не си го добавил с копи/пасте в папката с темите, а си го инсталирал като пакет. Т.е действие, еквиваленто във Уйндовс, изтриваш а не деинсталираш. И в двата случая - грешно действие. Още повече че проблема е "само" липса на удостоверяване на въпросното хранилище на "другарят Хорст Хрубеш" ;) , т.е. пак може да го ползваш с условности. Не знам какво значи на английски, че нещо "is not signed", ама така си мисля.

Мдаа, явно действам без да мисля. Амииии сега какви са вариантите да си оправя бакиите, понеже не мога да върна папките където си бяха /липсват в кошчето/?

Ами ти си ги трил като администратор и ако са в кошче, то е неговото. Остави, преинсталирай пак въпросните пакети, ако ги помниш (ще те пита за потвърждение) или ги махни, но през пакетния мениджър (всъщност, имаш ли synaptic?). Но и така както е, не е толкова фатално, освен ако не си "забърсал" и нещо което не е трябвало/ползва се от всички/доста теми.

преди 43 минути, streleca_stz написа:

Хм, не успях по предложения начин да ги изтрия, но успях през терминала да подакарам със sudo nautilus да отворя мениджъра и да ги премахна... но дори и след изтриването отново ми дава същите грешки. А как по-точно да оправя списъка с хранилищата? Гледам в Интернет има главно за връщане към default хранилищата, това няма ли да прецака някои приложения?

По същият начин, по който си ровичкал в темите. Отиваш в /etc/apt и търсиш в папка sources.list.d, проблемното хранилище за което ти съoбщава APT. Ако го намериш го изтриваш.  Отваряш файла etc/apt.sources.list и преглеждаш списъка с официалните хранилища, да не е добавено там.

Махни хранилището и няма да излиза съобщението.

sudo rm -rf /etc/apt/sources.list.d/arc-theme.list /etc/apt/sources.list.d/arc-theme.list.save

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.