Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Ами с root права нямах достъп до кошчето през месинджъра, но премахването на хранилището сработи. Благодаря за помощта!

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Май е по-добре да не знаеш, ама нали сме градски. Възможно е и да няма такъв файл, ако нищо не пращано към него, не е и създаден. Хвърлих един празен файл, за да го има.

2017-06-11-235323_1280x1024_scrot.png

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

Колеги здравейте. Някой има ли идея защо в Манджаро Плазма 17.0.1 - не се монтират smb шеровете директно и какви стъпки трябва да се направят това да се случи. Питам защото когато се опитам да създавам компилация с файлове с K3B ползвайки шернати папки - нещата  не се получават. Същото се случва когато се опитам да плейна филм или музика от smb share.

systemsettings -> connectivity -> share with Windows юсър и парола и тогава може да си ги запомняш в Dolphin (десен бутон add to places или добавяне към места) и ще взлизаш с удостоверенията. 

преди 9 часа, bvbfan написа:

systemsettings -> connectivity -> share with Windows юсър и парола и тогава може да си ги запомняш в Dolphin (десен бутон add to places или добавяне към места) и ще взлизаш с удостоверенията. 

Пак не ми позволява да добавям в К3Б файлове в компилация. С Брасеро няма този проблем. Странна работа.

Здравейте !
Какво точно е Busybox  и какво точно иска, че не мога да схвана от Уикипедията на английски
и от стари постове от 2012 г в този форум ?
Командите се показаха, след като написах help.
Не знам как да продължа нататък и да стигна до ОС.

Историята е от днес.

Забелязах, че иконката за актуализациите има червен "Х", вместо зелена "чавка, V"
и щракнах да разбера какво иска.
Нямаше нови актуализации, само извади отделно прозорче с някакъв отчет за 2 грешки или проблеми.
Не разбрах какво точно иска и рестартирах лаптопа.
Премина логото LM с ментовия лист
и ми показа следния текст на черен фон. (на снимката под поста)
Вчера едната актуализация беше отбелязана необичайно. Пак в зелено, на обичайното ниво 3,
но показваше под курсора че е свързана със сигурността, както двете чакащи червени от ниво 5,
които досега не съм посмял да приложа ръчно, и не са ми препоръчани от приложението.
Може ли да е проблем, предизвикан от необичайната актуализация
или е случайно съвпадение ?
Моля за съвет или линк, ако някъде вече е писано по темата !

Лаптопът и ОС са описани в подписа ми под всеки пост.

Предварително благодаря !

19145717_1571360339582718_3039382897570378678_n.jpg

Редактирано от Недко (преглед на промените)

преди 9 минути, Недко написа:

Здравейте !
Какво точно е Busybox  и какво точно иска

Кутия с инструменти - конзолни приложение. Стартира ли ти изобщо системата ?

преди 5 минути, cybercop написа:

Кутия с инструменти - конзолни приложение. Стартира ли ти изобщо системата ?

Операционната система Минт не стартира,
ако не броим логото LM върху ментов лист.

преди 8 минути, Недко написа:

Операционната система Минт не стартира,
ако не броим логото LM върху ментов лист.

Опитай още при зареждането на GRUB да влезеш в безопасен режим. Мисля, че списъка излизаше при натискане на бутона Shift. Може и да е Tab, вече съм забравил. Трябва да пише в долния ляв ъгъл на екрана.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 2 часа, cybercop написа:

Опитай още при зареждането на GRUB да влезеш в безопасен режим. Мисля, че списъка излизаше при натискане на бутона Shift. Може и да е Tab, вече съм забравил. Трябва да пише в долния ляв ъгъл на екрана.

Не виждам никъде да пише Безопасен режим или Safety Mode
На първата снимка показвам как изглежда GRUB.
Пробвах с Advanced options, след това recovery mode (на втората снимка)
На третата снимка са последните редове от отчета в recovery mode

А преди да се покаже менюто на GRUB
имам само избор на Boot-ващите устройства
с F2  и F12

GRUB.jpg

Advanced-RecoveryMode.JPG

DSC03895.JPG

преди 21 минути, cybercop написа:

Имах предвид режима за възстановяване.

Можеш ли да стартираш терминал - tty ?

На екрана от първата снимка, най-долу има 1-2 реда, в които пише, че с "е" се редактира, а с "с" се извежда конзола.
"tty" е командата ... или ... ?

http://man7.org/linux/man-pages/man4/tty.4.html

Ами, изведи конзола. По принцип, стартирането на tty става с командата tty, ако не се стартира сам, защото е основен инструмент под LInux. Замисъла ми е да се добереш до терминал, за да актуализираш, ако си с кабелна връзка и да презаредиш GRUB.

преди 9 часа, cybercop написа:

Ами, изведи конзола. По принцип, стартирането на tty става с командата tty, ако не се стартира сам, защото е основен инструмент под LInux. Замисъла ми е да се добереш до терминал, за да актуализираш, ако си с кабелна връзка и да презаредиш GRUB.

Извинявай, грешка, не е конзолата на ОС,
а command line на GRUB с минимална функционалност.

Преди да пиша тук, написах Busybox в търсачката на форума,
и видях теми от 2012 г, в които се споменава подобен случай,
https://www.kaldata.com/forums/topic/202766-спира-тока-убунту-1104-също-откача/#comment-2382919
и (ако правилно съм разбрал) съвета беше да се ползва live-ОС, за да се заменят евентуално повредени файлове
със "здрави", 
но не всичко ми е ясно как да го изпълня.
(Имам live-флашка с Минт 18.)
"Зареждате от жив диск и възстановявате яв /boot ядро, initrd и initramfs след това ъпдехйтвате grub"
"ЯВ" изглежда е правописна грешка.

Предполагам е само "в" и трябва да се заменят файловете с тези имена от директорията /boot
Но "ядро" ?! Трябва да се ремонтира ли ?

Не знам, как точно са при теб нещата, защото си с две ОС. Ядрото ти е много старо , не знам с тези "безопасни" надграждания в ментата, колко ключови за системата пакети са останали необновени.

Учуди ме също, че още имаш инсталирана upstart. В стандартна Ubuntu 16.04 се ползва само systemd.

преди 3 часа, cybercop написа:

Не знам, как точно са при теб нещата, защото си с две ОС. Ядрото ти е много старо , не знам с тези "безопасни" надграждания в ментата, колко ключови за системата пакети са останали необновени.

Учуди ме също, че още имаш инсталирана upstart. В стандартна Ubuntu 16.04 се ползва само systemd.

А с някоя от всичките команди, които ми показва самия Busybox, не може ли да се реши проблема ?
Или да се отвори терминала ... ?
На най-първата снимка се виждат.
Например, вижда се tty ...
..........
Въведох една по една думите tty, switch_root, exit, fsck ...
На снимките се виждат отговорите.

1.jpg

2.jpg

За да ти излезе пропта, вместо initramfs, май трябва да добавиш кернел параметър root=/dev/sdaX (при теб май X е 5) в GRUB. Прави се така - How do I add a kernel boot parameter?. После можеш да пуснеш fsck /dev/sda5 , да оправи ако може. Ако добре разбирам от снимката горе, имаш повредена, файлова система. Но най добре това сканиране да го направиш от жив диск.

преди 27 минути, RagnerBG написа:

За да ти излезе пропта, вместо initramfs, май трябва да добавиш кернел параметър root=/dev/sdaX (при теб май X е 5) в GRUB. Прави се така - How do I add a kernel boot parameter?. После можеш да пуснеш fsck /dev/sda5 , да оправи ако може. Ако добре разбирам от снимката горе, имаш повредена, файлова система. Но най добре това сканиране да го направиш от жив диск.

Благодаря !
Тъкмо чета нещо подобно тук :
https://askubuntu.com/questions/812614/error-unexpected-inconsistency-run-fsck-manually
...................................
Благодаря ви !
Поправи се !
От лайв-флашката, в терминал : 
fsck /dev/sda5
С празен интервал след fsck.
Отначало го написах плътно,
но бях забелязал, че май в съветите на специалистите си има интервал

И после навсякъде "y" (yes)

Привет отново от мен,

Имам проблем, с който се сблъсквам... ами от както всъщност съм на Linux - имам сравнилно чести замръзвания и увисвания на цялата система, което ме кара да правя "студен" рестарт, което не ме устройва. Говорим за цялостно замръзване без да мога да направя каквото и да е, за да затворя поне приложения или да рестартирам. Получава се в различни ситуации - при събуждане на системата, при ровичкане из приложения, дори само при браузване. Някой има ли идея от какво би могло да е или какво да пусна като проверки, за да разбера какво срива системата?

преди 14 минути, streleca_stz написа:

Привет отново от мен,

Имам проблем, с който се сблъсквам... ами от както всъщност съм на Linux - имам сравнилно чести замръзвания и увисвания на цялата система, което ме кара да правя "студен" рестарт, което не ме устройва. Говорим за цялостно замръзване без да мога да направя каквото и да е, за да затворя поне приложения или да рестартирам. Получава се в различни ситуации - при събуждане на системата, при ровичкане из приложения, дори само при браузване. Някой има ли идея от какво би могло да е или какво да пусна като проверки, за да разбера какво срива системата?

При коя дистрибуция (име, версия, графична среда) се получава това и под какъв хардуер (процесор, RAM памет, видеокарта) ?

Ако си с картата към процесора, не би трябвало да имаш проблеми с този хардуер. За нея са необходими само xserver-xorg-video-intel и i965-va-driver. Ако ти се занимава, можеш да смениш ядрото с по- ново, но, не мисля, че това е причината.

Ами по принцип се води, че имам 2 видео карти - вградена и външна AMD, макар че не съм сигурен дали убунту използва и двете... До колкото успях да намеря точния модел, трябва да е този. А как мога да разбера кое е най-новото ядро, аз си мислех, че 17.04 идва с най-новото.

bvbfan - инсталирах ги, надявам се да помогне...

Редактирано от streleca_stz (преглед на промените)

Разпознава ги, но ако не инсталираш драйвера на AMD се използва тази на Intel и за да стартираш приложение на външната карта 

DRI_PRIME=1 firefox

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.