Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Може би си имат основание да няма точно тази опция. Автоматично запазване и резервно копие, мисля, че осигурява достатъчна защита на един документ. На мен ми е възстановявало коректно съдържанието много пъти. Нямам наблюдение, дали опцията "Автоматично записване" е налична във все още съществуващия Apache Openoffice.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Ами, кофти. Върна ме супер назад. Може да се дължи и на това, че не просто е затворен документа, ми тока спря. Да е крашнало нещо. Понеже и след това не можех да маркирам текст с мишката в документа. Как да е. Ще ми е обеца на ухото и ще търся някоя алтернатива, макар че не се сещам за такава. То последната версия на OpenOffice не е ли някаква супер дърта?

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

преди 18 минути, Мальчик Бананан написа:

Ами, кофти. Върна ме супер назад. Може да се дължи и на това, че не просто е затворен документа, ми тока спря. Да е крашнало нещо. Понеже и след това не можех да маркирам текст с мишката в документа. Как да е. Ще ми е обеца на ухото и ще търся някоя алтернатива, макар че не се сещам за такава. То последната версия на OpenOffice не е ли някаква супер дърта?

Беше ли отметнато създаването на резервно копие ? Сложи автоматино възстановяване през една минута, отметни "резервно копие', напиши нещо, изчакай повече от минута и изключи компютъра без да си затворил документа. След това го включи и виж, какъв е резултата.

Някой има ли същият проблем с Virtualbox версия 5.1.28 ? При стартиране ми дава грешка. Ето снимки.

Ако знае решение.....

Снимка от 2017-09-14 22-45-56.png

Снимка от 2017-09-14 22-49-24.png

Снимка от 2017-09-14 22-54-58.png

• 3 седмици по-късно...
преди 27 минути, Мальчик Бананан написа:

Здравейте, какво означава това. При опит за изход:

Xubuntu.

Отвори терминала и изпълни :

sudo apt-get update

sudo apt-get install xfce4

sudo apt-get install --reinstall xfce4-session

sudo reboot

След това, пиши отново, ако имаш проблеми.

Благодаря. Ще го направя. Аз се чудих защо се е случило това. Но сигурно има и връзка с това, че системата стартира без десктопа и ми се налага да изпълня xfdesktop, за да го подкарам. Отдавна (от години) не ми се беше случвало. Счупил се е десктопа?

преди 24 минути, Мальчик Бананан написа:

Благодаря. Ще го направя. Аз се чудих защо се е случило това. Но сигурно има и връзка с това, че системата стартира без десктопа и ми се налага да изпълня xfdesktop, за да го подкарам. Отдавна (от години) не ми се беше случвало. Счупил се е десктопа?

Само, ако си го ударил с нещо. Изпълни командите и пиши, има ли промяна.

Изпълних го. Отново десктопа не стартира. Само панела. Това е май единственият дерт де съм срещал с XFCE през годините. И продължава.

http://bit.ly/2yAXBBA

xfdesktop го оправя, ама...

В .xsession-errors пише:

Цитат

openConnection: connect: Няма такъв файл или директория
cannot connect to brltty at :0

В .xsession-errors.old:

Цитат

upstart: startxfce4 pre-stop процес (7405) унищожен от TERM сигнал
upstart: gpg-agent post-stop процес (7407) унищожен от HUP сигнал
upstart: Disconnected from notified D-Bus bus
upstart: startxfce4 main процес (1318) унищожен от TERM сигнал

преди 38 минути, Мальчик Бананан написа:

Изпълних го. Отново десктопа не стартира. Само панела. Това е май единственият дерт де съм срещал с XFCE през годините. И продължава.

http://bit.ly/2yAXBBA

xfdesktop го оправя, ама...

Ако си инсталирал пакета Xfce4, опитай да излезеш от сесия и да влезеш не с Xubuntu, а с базовата xfce4 сесия. Друго, което можеш да направиш е да си отвориш мениджъра на сесиите и да видиш, какво е зададено да се стартира. Можеш да преинсталираш и xfdesktop.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 2 часа, Мальчик Бананан написа:

Здравейте, какво означава това. При опит за изход:

Може ли информация за името на хоста - hostname или

cat /etc/hostname

Редактирано от exwol (преглед на промените)

преди 43 минути, Мальчик Бананан написа:

user@user:~$ cat /etc/hostname
user

Хм, защо потребителя и името на хоста са еднакви? Да пробваме така какво ще се получи:

sudo nano /etc/hostname

и вместо user пишеш нещо друго за име на хоста. Гледай да е една дума или ако са две да са разделени с тире например: ubnt-machine. Запазваш промените и следва:

sudo nano /etc/hosts

като редактираш реда там където е било старото име на хоста го заместваш с новото - например:

127.0.0.1 ubnt-machine

Следва reboot на машината.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

преди 8 минути, exwol написа:

Хм, защо потребителя и името на хоста са еднакви? Да пробваме така какво ще се получи:

sudo nano /etc/hostname

и вместо user пишеш нещо друго за име на хоста. Гледай да е една дума или ако са две да са разделени с тире например: ubnt-machine. Запазваш промените и следва:

sudo nano /etc/hosts

като добавяш ред там където е било старото име на хоста го заместваш с новото - например:

127.0.0.1 ubnt-machine

Следва reboot на машината.

А защо това, всъщност? В смисъл, аз принципно си пиша винаги user, като име. Някакъв конфликт ли става?

И без запазена сесия се случва. Не е и от името на хоста. Единствено ме съмняват правата.

Това е при мен - но като не става нормално , става силово - и не съм обърнал внимание, но се е случвало.

преди 1 час, Мальчик Бананан написа:

А защо това, всъщност? В смисъл, аз принципно си пиша винаги user, като име. Някакъв конфликт ли става?

Не, не казвам ,че е невъзможно да се ползват еднакви имена, просто се зачудих защо е така при теб след като по подразбиране са различни, но ти вече отговори и каза, че сам си го направил да е така. Иначе предложението за смяна на името на хоста ми дойде, защото много отдавна докато ползвах *бунту базирани дистрота съм имал същия или подобен проблем с xfce сесия и се сетих, че именно тогава проблема беше в името на хоста, та точно за това ти и предложиш промяната. Сега обаче като се загледах и в отговора на ZeroG от по-горе е напълно възможно проблем ада се крие другаде. Всъщност провери си и правата на директорията за xfce сесията

Видях в линка на @ZeroG спомената tmp папката, та пуснах един BleachBit, рестарт, стартира нормално. Всичко е ок. Рестартнах още веднъж. Пак всичко е ок.

преди 58 минути, ZeroG написа:

Това ме навежда на мисълта, че ползваш запазени сесии в Xfce (човката в менюто на logout) и се опитваш да стартираш процеси/програми, които отдавна може и си ги деинсталирал и/или да ги няма.Я затрии всички съществуващи xfce сесии. Доколкото виждам, май си със старa версия на Xubuntu и старата система upstart?
Ако да, то изпълни в конзолата:

sudo init 3
логваш се като нормален потребител

изтриваш всичко в кеша на твоя потребител
	rm ~/.cache/sessions/*

sudo shutdown -r now

При изпълнение на sudo init 3 старта зависна при Starting... Backlight.. нещо си

Иначе затрих всичко от споменатата папка ръчно.

преди 49 минути, exwol написа:

Всъщност провери си и правата на директорията за xfce сесията

Как?

Сега се сетих нещо, че преди да ми даде споменатата грешка, Thunar беше зависнал и трябваше да го "убия". Може да има връзка. Не знам. Принципно XFCE е средата, която никога не ми е създавала дертове (всъщност и Unity, и Gnome и Cinnamon не помня да са ми правили проблем), освен широкоразпространения (като гледам в Гугъл) проблем с неналичност на десктопа. Иначе имах странен бъг преди няколко дни. Превключвах между прозорците с Alt+Tab и не знам заедно с тях да не съм натиснал нещо друго, но изведнъж всичко по интернет страницата почна да играе, все едно цъкам по менютата, а в открития документ в LibreOffice маркера почна да се мести сам все едно натискам SPACE. Супер гламава работа. Затворих браузъра, затворих документа. Отворих ги пак всичко беше ок. Не разбрах откъде да видя какво се е случило...

преди 2 часа, Мальчик Бананан написа:

Как?

Ми например:

stat -c "%a %A %U %G" ~/.cache/sessions/*

Това ще покаже правата на всичко в  ~/.cache/sessions/

Като ще изплюе информация за правата по следния начин - 600, -rw------- ( human readable),  потребителя, групата

Или пък навигирай до самата директория:

cd ~/.cache/sessions/

и по същия начин проверяваш:

stat -c "%a %A %U %G" <file-name> or <dir-name>

преди 11 часа, exwol написа:

Ми например:

stat -c "%a %A %U %G" ~/.cache/sessions/*

cd ~/.cache/sessions/

и по същия начин проверяваш:

stat -c "%a %A %U %G" <file-name> or <dir-name>

Изкара ми това:

user@user:~$ stat -c "%a %A %U %G" ~/.cache/sessions/*
700 drwx------ user user
664 -rw-rw-r-- user user

Хора, възпроизвеждам нещо, което не е бъг. Да е налазило нещо рутера, възможно ли е (нямам админ достъп до него)? Или е някаква настройка, която не я знам?

Xubuntu 16.04.3

Изглежда се опитва да налучка сайта. Интересно, това не го знаех.
А като напишеш $ firefox Documents, отива в папката от домашната директория. :)

преди 15 минути, bornofash написа:

Изглежда се опитва да налучка сайта. Интересно, това не го знаех.
А като напишеш $ firefox Documents, отива в папката от домашната директория. :)

При мен отива на сайта на Parc (parc.com).

Да взема утре да питам да рестартирам рутера и да сменя паролата? Или да не се шашкам? Да не е пак от тея игри на Убунту, като с "Амазон"? И двата сайта са легитимни.

Досега не съм писал firefox update в терминала. Даже и не помня за какво го написах...

Като си изтрих папката и мен ме прати там.

Проблема не е в теб. Това определено е някаква опция на лисицата, но не знам дали може да се изключва.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.