Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Добър вечер! Пробвах днес за 1 час втората бета на Убунту 17.10 и като цяло съм със страхотни впечатления. Харесва ми как са пипнали гнома. Не ми хареса едно - не бяха разпознати уиндоуските ми ntfs партишъни. Проблем на бетата ли е, не е ли? При мен ли е проблемът? Някой пробвал ли е, за да сподели впечатления?

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 787,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

И .10 и бета, какво се правите на мазохисти не знам. :no-no:

преди 49 минути, bqpd написа:

Добър вечер! Пробвах днес за 1 час втората бета на Убунту 17.10 и като цяло съм със страхотни впечатления. Харесва ми как са пипнали гнома. Не ми хареса едно - не бяха разпознати уиндоуските ми ntfs партишъни. Проблем на бетата ли е, не е ли? При мен ли е проблемът? Някой пробвал ли е, за да сподели впечатления?

Проверете, дали е инсталирана поддръжката за ntfs. Пакета се нарича ntfs-3g. Проверете също, дали са инсталирани пакетите gvfs-fuse и gvfs-backends, ако смятате да ползвате споделени устройства в мрежата.

Един бърз въпрос - към кое дистро да се насоча със следните изисквания:

1. gnome десктоп
  2. нооб френдли - инсталираш и ползваш, без да е нужна никаква допълнителна работа за оптимизиране

Fedora 26(27) или Korora 26:  :)

wOaj734.png

Аз предпочитам Федора, но за начинаещи Корора е по-добре. Там получаваш всичко наготово. 

Здравейте, ползвам Федора + гноме и имам няколко въпроса:

- хромиума не ми попълва паролите, само потребителските имена? По спомен имаше гноме кей пас който трябваше да се деинсталира или?

- инсталирам тема, но се сменя само стила визуално, без иконите и стила на прозорците, къде да търся проблема? 

Screenshot from 2017-10-14 09-51-59.png

преди 1 час, Ивайло Костов написа:

- инсталирам тема, но се сменя само стила визуално, без иконите и стила на прозорците, къде да търся проблема? 

https://i.imgur.com/RTd0pBC.png

https://i.imgur.com/jX8IkVV.png

sudo dnf install chrome-gnome-shell

https://i.imgur.com/Z00VWP7.png

sudo dnf install dconf

https://i.imgur.com/UfGMwPz.png

Редактирано от p4p (преглед на промените)

А като забие има ли опция за софт рестарт?

Да убива всички процеси, но с клавишна команда, че всичко друго е неизползваемо. 

Е кой има достъп ако аз нямам?

Screenshot from 2017-10-14 10-57-43.png

Кога забива?

ctrl + alt + del

Сесията да не е wayland? Там има проблеми с някои видео карти.

echo $XDG_SESSION_TYPE

https://i.imgur.com/PixAX0L.png

Редактирано от p4p (преглед на промените)

преди 17 минути, p4p написа:

Кога забива?

ctrl + alt + del

Като провлача папка във друга такава, но нямам права за това. Това едно на ръка ами приема паролата за вход само след рестарт :D 

Всичко как да е, ама защо не ми попълва и запазените пароли ми е главния проблем.

преди 45 минути, Ивайло Костов написа:

Всичко как да е, ама защо не ми попълва и запазените пароли ми е главния проблем.

https://www.kaldata.com/forums/topic/234618-ако-си-начинаещ-в-линукс-задай-въпроса-си-тук/?do=findComment&comment=3592606

преди 54 минути, AlkatrazBG написа:

Ивайло защо ти е на баир лозе ? 

Трябва ми за работа, инак абсурд да се вкарам отново в тоя филм по собствено желание :D

преди 38 минути, Ивайло Костов написа:

Трябва ми за работа, инак абсурд да се вкарам отново в тоя филм по собствено желание :D

За каква по-точно работа ти трябва? И какво по-точно искаш да ползваш?
А и защо, щом ти трябва за работа първото нещо, което се опитваш да направиш е да сменяш графичните елементи?

преди 26 минути, borovaka написа:

За каква по-точно работа ти трябва? И какво по-точно искаш да ползваш?
А и защо, щом ти трябва за работа първото нещо, което се опитваш да направиш е да сменяш графичните елементи?

За да е изполваемо, писах по-назад - идва в твърде суров вид федората. Не е като тия лъскавите всичко да е настроено, то дори бутона за минимизиране не е изведен :no-no:

Гном има особена среда, на която (ми се струва), ако ѝ хванеш течението, ще е много продуктивна. Там няма табове с отворените прозорци и следователно няма смисъл от бутон за минимализиране. Има виртуални десктопи, по които да си разпределяш прозорците според предназначението им.

ПС: Бързам да пиша преди да съм видял за какво става въпрос. :D Явно са го променили.

Редактирано от bornofash (преглед на промените)

И защо точно Федора сте избрали, и Гном 3?

абсурд да се вкарам отново в тоя филм по собствено желание

Баш сам сте се вкарали във филма. Да бяхте пробвали crunchbang++, за да е пълен филма.

https://askubuntu.com/questions/125765/how-do-i-add-minimize-maximize-buttons-to-gnome-shell-windows

за минимизиращия прозорец.

Имате си Минт, имате Убунту, Xubuntu, Кубунту... XFCE, Unity, Mate, KDE, Cinammon...

Мен пък Гном 3 ме изнервя. Стабилна е. Или поне не съм срещал дерт с нея (като изчезващия десктоп в XFCE, примерно...) Друго не виждам в нея. И поне на мен ми тежи. xfce FTW!

бутона за минимизиране не е изведен

това е от Гном, не от федората.

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

Ехе, поне някои имаха възможност да блеснат със знания. 

Знам, че е от Гноме тоя бутон, изведох си ги първо тях. 

А на въпроса защо гноме - всичко останало е пълен абсурд за един уин потребител. Гноме няма конкуренция за мен лично, супер удобен ми е, стига веднъж да се настрои.

Трябва да се направи едно дистро за уин потребители, провлачването на папки да работи, да няма нужда пт рестарт за приеме паролата,  да няма нужда от терминал и тн . Ако е и  със гноме уиндолса умре :D

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.